Два роки тому, 22 лютого, я прокинулася з думкою, що треба щось робити, бо все йшло до того, що путін оголосить так звані Д/ЛНР у кордонах Донецької та Луганської областей, що власне і сталося того ж дня, але вже ввечері, коли ми всі були на мітингу «Маріуполь — це Україна».
/1
Зранку 22 лютого, ще лежачи в ліжку, я створила подію на Фейсбуці «Маріуполь — це Україна», куди почала запрошувати всіх підряд фб-друзів з Маріуполя. Потім ще написала статтю на сайт, щоб прийшло більше людей. Очікувала, що вийде ну сотня, ну може дві.
/2
За декілька годин натиснули відмітку на Фейсбук-події, що вийдуть до Драмтеатру, близько 300 людей.
Яким же було моє здивування, коли вийшла тисяча.
Маріупольці принесли з собою прапори та мальовані креативні плакати.
/3
У нас був вільний мікрофон, кожен міг висловитися. Більшість закликала єднатися і вірила, що ми впораємося перед бідою, що насувалася.
Ще ми співали гімн, багато обіймалися, ділилися тривогою.
/4
За кілька хвилин до цього фото я прочитала новину, що путін оголосив так звану днр в кордонах Донецької області. Я знала, що це означає, але не знала, що я можу зробити, щоб запобігти вторгненню у Маріуполь.
/5
На цьому фото у мікрофон я оголошую, як організатор мітингу, цю новину і в кінці кажу: «і лани широкополі, і Дніпро, і кручі стануть вам поперек горла, москалі їбучі!»
/6
Ніхто тоді не очікував, що ми прощаємося один з одним і з містом, хоч підсвідомо вже тоді всім було страшно.
Це був крайній проукраїнський захід у місті, де сходить українське сонце.
Але не останній, я вірю.
Дуже люблю моїх маріупольців 💛
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Учора зовсім непомітною пройшла новина, що 146 нардепів відмовилися ставити підпис у підтримку законопроєкту №8371 про заборону УПЦ МП та інший релігійних організацій, повʼязаних з рф.
Серед цих нардепів більшість — це, і тут ви могли подумати, що це колишні представники ОПЗЖ, але ні, більшість — це народні депутати від парії «Слуга Народу» (близько 90 чоловік, серед них і Данило Гетьманцев). Є й двоє депутатів від партії «Батьківщина», а також нардепи, які перебувають під слідством, наприклад, Нестор Шуфрич та Олександр Дубінський.
1/3
Особисто мене вкурвило, що не поставив свій підпис у підтримку цього законопроєкту Сергій Магера, який обирався у Верховну Раду від Маріуполя, наразі він позафракційний. Мабуть, пан Магера досі не може позбутися свого опоблочного нальоту і зрозуміти, що УПЦ МП — прямий агент російського впливу в Україні. Але він не єдиний депутат з Маріуполя, який «за» УПЦ МП в Україні. Нардепка від «Слуги Народу» Маргарита Шол теж в цій компанії.
2/3
Фракції «Європейська Солідарність» та «Голос» підтримали заборону російських релігійних організацій в Україні у повному складі.
Керівник фракції «Слуг» Давид Арахамія не поставив свого підпису ні «за», ні «проти». Як сказали джерела журналістам «Лівого Берегу»: «Він поки говорить, що він – «над схваткою».
3/3
Сьогодні минає 60 років від підпалу
Державної бібліотеки Академії наук УРСР. Зараз це відділ стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського.
За даними Інституту національної памʼяті, у пожежі згорів майже весь відділ україніки та від 500 до 600 тисяч цінних стародруків.
/1
«Ціле наше середньовіччя пішло з димом, майже вся домосковська доба», - писала про це Оксана Забужко.
Подія увійшла в історію як «процес над Погружальським» — за прізвищем працівника бібліотеки Віктора Погружальського, який зізнався у підпалі. На суді він сказав, що навмисно підпалив книги у кількох місцях та знищив свої документи.
Чимало дослідників переконані: підпал був ретельно спланований радянською владою, а чоловік став лише знаряддям для виконання злочину.
На це вказує низка фактів.
/2
Пожежа спалахнула вночі 24 травня 1964 року.
Згідно з офіційними даними, пожежні прибули о 6:04 за викликом свідків, та швидко загасити полумʼя не змогли.
За дивним збігом обставин, в усьому районі того дня не було води начебто через аварію на водопроводі.
Загасити пожежу вдалося лише 25 травня — через 31 годину (за деякими свідченнями 26 травня).
/3
Цього дня, 74 роки тому, Роман Шухевич під час перестрілки з кількома сотнями емґебістів, вистрелив собі у скроню, щоб не здатися живим.
🧵 з цікавими фактами про борця за незалежність України
/1
Довгий час у домі родини Шухевича квартирантом був Євген Коновалець, провідник УВО. Часто до чоловічих розмов за чаєм долучався і маленький Роман.
Трохи пізніше його виключать з гімназії за протест проти брутальностей учителя польської мови
/2
Роман Шухевич дуже любив мандри. На човні проплив з Галичини по Бугу та Віслі до Балтики, а назад плив на веслах проти течії. Заснував у «Пласті» курінь «Чорноморці».
(Я багато років тому прийшла в «Пласт», дізнавшись, що Шухевич був пластуном).
Подивилася фільм «20 днів у Маріуполі». Це було жахливо боляче.
Ось розграбовані магазини в 500 метрах від твого будинку;
ось зовсім юний лікар, який за тиждень до повномасштабного вторгнення проводив тобі тренінг з ПМД, реанімує поранену 4-річну дівчинку, але не врятували;
/1
ось потрощений центр «1991», в якому була твоя редакція;
ось зруйнований авіабомбою пологовий, який через дорогу від твоєї роботи;
ось залита кровʼю підлога в лікарні №2, де ти неодноразово бувала;
ось перші танки з «зетками» розвертають дуло у бік цієї лікарні;
/2
ось прильоти по району, де жили твої рідні;
ось лежать загиблі просто на вулиці в центрі.
Все у цьому фільмі змушує кров холонути. Але це — правда. Якою б вона страшною не була. Це — правда. Це те, що зробили з нами, нашим містом, нашою країною довбані москалі.
/3
Два роки тому зібрала історії шістьох маріупольців, які поділилися спогадами своїх рідних про страшну трагедію українського народу — Голодомор. Якщо ви думаєте, що біля моря голоду не було — то ви помиляєтеся. Він був, просто більше людей вижило через рибу.
/1
Маріуполець Данило Ребро:
"Бабуся говорила, що у повоєнні роки (ред. - у Маріуполі голод припав у тому числі на 1946-1947 рр.) на День народження їй дарували булку та склянку молока, і вона до вечора ходила хвалилася.
2/
Ще дитиною почала працювати на людей, і в неї так і залишилося закінчених всього 3 класи.
Про море всі кажуть, що легше було. Тут треба розуміти, що риби було в рази більше. Бичка можна було відрами черпати. Тюлька сміттям вважалося".
/3
Багато хто пам‘ятає історію 17-річної Марії Вдовиченко з Маріуполя, яка сиділа з родиною під бомбами, її батько відкачував матір, коли у неї спинялося серце, а під час фільтрації батька побили і той втратив зір, Марії ж погрожували відрізати вухо. Зараз їй потрібна наша допомога
Після пережитих жахів у її мами відмовили ноги, а батько після контузії та побиття — осліп.
Марія працює, але в неї немає освіти (дівчина у цьому році тільки закінчила школу) та легальних документів на нормальну роботу закордоном (вони виїхали з України). Лікування дуже дороге
2/
Виживання під бомбами у Маріуполі, нелюдське ставлення під час проходження фільтрації та боротьба за життя батьків довели юну дівчину до виснаження. Наразі у Марії діагностовано анорексію, вона часто втрачає свідомість 3/