Αυτό το ξέρατε; Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται σε γραφικά που έχουν σχέση με την Ιατρική, είναι η Ράβδος του Ασκληπιού!
Το γνωστό ιστορικό σύμβολο, με αλληγορική διάσταση, συχνά συγχέεται με ένα.. άλλο αρχαίο σύμβολο που καμία σχέση δεν έχει με την Ιατρική! #DrugTalk
Μπορεί το κατά πόσο ήταν ο Ασκληπιός υπαρκτό ή μυθικό πρόσωπο να έχει τεθεί ως αμφιλεγόμενο θέμα ανάμεσα σε ερευνητές-ιστορικούς, αλλά οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, πιθανότατα Θεσσαλικής καταγωγής, που θεωρούνταν ήρωας λόγω των θεραπευτικών του δεξιοτήτων, και ο οποίος δέχτηκε τόσες τιμές μετά θάνατον όπου σταδιακά απέκτησε πλήρη θεϊκή υπόσταση.
Ήταν δηλαδή ένας πολιτισμικός ήρωας που η επίγεια φήμη του είχε διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που απέκτησε μυθική υπόσταση.
Έτσι, εμφανίζεται ο Ασκληπιός όχι μόνο σε αρχαίες ιστορίες και μύθους στην Ελληνική γραμματεία, αλλά και στην Ελληνική τέχνη, σε πολλά γλυπτά, κεραμικά, μωσαϊκά, ακόμα και νομίσματα.
2/14
Το πιο χαρακτηριστικό της αναπαράστασης του Ασκληπιού ήταν η ράβδος που φαίνεται είτε να κρατάει στα χέρια του ή να έχει στο πλαϊ του, (οι αρχαίοι το έλεγαν "βακτηρία"), η οποια όμως είχε πάντα ένα φίδι τυλιγμένο τρείς φορές γύρω της.
Η ράβδος γενικά, στην Αρχαία Ελλάδα,συμβόλιζε την εξουσία που έχει κάποιος, την ηγεσία που ασκεί ή το στήριγμα που χρειάζεται για να ασκήσει τα σημαντικά καθήκοντά του.
Έτσι και η ράβδος του Ασκληπιού πιστεύεται ότι συμβολιζει την σημασία που έχει η άσκηση του επαγγέλματος/λειτουργήματός του, και το φίδι, που ήταν συχνό σύμβολο της μακροζωίας, της ίασης και της ανανέωσης στην Αρχαία Ελλάδα (όπως το φίδι αλλάζει δέρμα και ανανεώνεται). Οι τρεις περιστροφές του φιδιού γύρω από την ράβδο θεωρείται ότι συμβολίζουν τις τρεις βασικές αρχές σε ένα Ασκληπιείο (τον χώρο θεραπείας και εφαρμογής της γνώσης του Ασκληπιού): την αλήθεια, την σωφροσύνη και την ευφυία.
Επίσης, σε σχέση με την δική μου επιστήμη, την φαρμακολογία, το φίδι και η ράβδος του Ασκληπιού είχαν τη δική τους σημασία στην αρχαία Ελλάδα, καθώς σχετίζονταν με την θεραπεία και την διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες που είχαν διάφορες ουσίες, βότανα και δηλητήρια (πχ αναισθητική/αναλγητική δράση).
Και εδώ έρχεται να... μπερδέψουν κάποιοι την ράβδο του Ασκληπιού, με ένα άλλο αρχαίο Ελληνικό σύμβολο: το Κηρύκειο του Ερμή!
Το κηρύκειο αποτελείται από μία λεπτή ράβδο γύρω από την οποία είναι τυλιγμένα ΔΥΟ φίδια που τα κεφάλια τους συναντιώνται αντικρυστά αφού έχουν περάσει ΜΙΑ περιστροφή γύρω από την ράβδο. Σε αγγειογραφίες και άλλα αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα, τα δύο φίδια βρίσκονται στην κορυφή και σχηματίζουν κύκλο, ενώ τα κεφάλια τους σχηματίζουν δύο «κέρατα» επάνω από τον κύκλο αυτό.
Ο μύθος αναφέρει ότι κάποτε ο Ερμής (αλλού αναφέρεται αυτό να το έκανε ο μάντης ο Τειρεσίας), διαχώρισε με το ραβδί του δύο φίδια που πάλευαν άγρια μεταξύ τους και από τότε το ραβδί με τα δυο φίδια, έγινε σύμβολο της ομόνοιας και της καταπαύσεως της διχόνοιας.
Ονομάζεται κηρύκειο γιατί στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν ως διακριτικό έμβλημα οι πρέσβεις και οι κήρυκες ώστε να δηλώνουν την ομόνοια μεταξύ δύο μερών που μπορεί να είχαν δύο απόψεις.
Έτσι, επειδή ο Ερμής θεωρούνταν ο Αγγελιοφόρος των θεών, με χαρακτηριστικό την ταχύτητα της γνώσης, θεωρούνταν αυτός που εισήγαγε τα γράμματα και τις επιστήμες στην ανθρωπότητα, και λόγω της "μεταφοράς" της γνώσης έγινε και ο προστάτης του εμπορίου!
4/14
Μάλιστα, στην νεότερη Ιστορία και τέχνη, το Κηρύκειο του Ερμή διακοσμήσθηκε πάνω από τα κεφάλια των φιδιών και με δύο φτερούγες, τα οποία και αυτά είναι σύμβολο του "φτεροπόδαρου" Ερμή.
Και μάλιστα σε αυτές τις νεότερες εκδοχές, αυξήθηκαν σταδιακά και οι περιστροφές των φιδιών γύρω από την ράβδο..
5/14
Η πρόσθεση των φτερών του Ερμή στο κηρύκειό του, το έκανε ακόμη πιο επιβλητικό ως σύμβολο της γρήγορης μεταφοράς της γνώσης, του εμπορίου αλλά και της ειρηνικής διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών.
Όπως και να έχει όμως, το κηρύκειο του Ερμή ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με τη ράβδο του Ασκλήπιού, και αυτή η νεότερη και πιο διαδεμομένη μορφή του το έκανε να διαφέρει ακόμη πιο πολύ από την ράβδο του Ασκληπιού.
Παρ'όλα αυτά, τα δύο σύμβολα συγχαίονται πολύ συχνά..
6/14
Φυσικά πολλοί επίσημοι οργανισμοί (όπως ο ΠΟΥ, τα Υπουργεία Υγείας χωρών, οι Ιατρικοί Σύλλογοι κτλ), που γνωρίζουν την διαφορά μεταξύ της Ράβδου του Ασκληπιού και του Κηρύκειου του Ερμή, χρησιμοποιούν το σωστό σύμβολο της Ιατρικής.
Αλλά σε αρκετές δυτικές χώρες, με συχνότερη της ΗΠΑ, πολύ συχνά συγχαίονται αυτά τα δύο και χρησιμοποιείται το κηρύκειο του Ερμή ως Ιατρικό Σύμβολο (πχ το εισήγαγε το US Army Medical Corps ως σύμβολο το 1902, και μετά το χρησιμοποίησαν και το Public Health Service και το US Marine Hospital αργότερα).
7/14
Και, εντάξει.. αυτό το λάθος το περιμένεις από όσους δεν γνωρίζουν (ή δεν έχουν παρατηρήσει;) τη διαφορά.
Ειδικά στο εμπόριο, σε διάφορα προϊόντα, μπερδεύεται πολύ συχνά το σύμβολο του εμπορίου του Ερμή με το σύμβολο της Ιατρικής..
Ή σε αρκετά ΜΜΕ, που έχουν αναφορά κάποιο Ιατρικό θέμα, βρίσκουν πιο εύκολο (ή... γρήγορο; 😜) το να χρησιμοποιήσουν το κηρύκειο του Ερμή, παρά τη ράβδο του Ασκλήπιού ως σύμβολο της Ιατρικής..
9/14
Αλλά αυτό το λάθος φαίνεται ότι το κάνουν και κάποιοι γιατροί/επιστήμονες, ακόμα και σε επίσημες δημοσιεύσεις τους!
Το 1990, έγινε μια έρευνα στις ΗΠΑ και διαπιστώθηκε ότι το 62% των επαγγελματικών Ιατρικών ενώσεων χρησιμοποιούσαν (σωστά) τη Ράβδο του Ασκληπιού, αλλά το 37% χρησιμοποιούσαν λανθασμένα το κηρύκειο του Ερμή!
Από περιέργεια, είπα και εγώ να δω και εγώ τι γίνεται σε εμάς, με τους δικούς μας Ιατρικούς Συλλόγους, και με το εάν χρησιμοποιούν σωστά ή όχι το σύμβολο της ράβδου του Ασκλήπιού...
Και τι πιστεύετε ότι βρήκα; 😉
12/14
Το αναμενόμενο!
Δεν γλιτώσαμε ούτε εμείς από την διαδεδομένη (πλέον) σύγχυση..
Νομίζω κάποιος πρέπει να ενημερώσει μερικούς από τους αγαπητούς Ιατρικούς Συλλόγους, σε πολύ συμπαθείς πόλεις ανά την Ελλάδα, ότι χρησιμοποιούν το σύμβολο του... εμπορίου, και όχι της Ιατρικής 😏
13/14
Εσείς γνωρίζατε την διαφορά μεταξύ της Ράβδου του Ασκλήπιού με το Κηρύκειο του Ερμή;
14/14
ΥΓ1: Εάν σας άρεσε το παραπάνω θρεντ, και για όσους/όσες ενδιαφέρεστε, ξεκινώ ένα είδος ανοιχτού newsletter/blog όπου θα σχολιάζω σημαντικά επιστημονικά νέα ή θέματα γενικού ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν με φάρμακα και.. ουσίες👇
Πιστεύω θα έχει ενδιαφέρον - τα λέμε σύντομα κ από εκεί! drugtalk.substack.com
ΥΓ2: Επίσης, όλα τα threads που αναρτώ στο Twitter είναι μαζεμένα εδώ, για όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν μια ματιά σε προηγούμενα #drugtalk ή σε παλαιότερα θρεντς 👇 typefully.com/N_Dietis
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Συχνά με ρωτούν γονείς για το ποια επαγγέλματα πιστεύω ότι θα έχουν ζήτηση στο μέλλον, ώστε να μπορούν να κατευθύνουν το παιδί τους στη "σωστή" επιλογή του πτυχίου που θα σπουδάσουν.
Ως εκπαιδευτικός όμως, πιστεύω ότι η ερώτηση αυτή έχει λάθος βάση κ θα εξηγήσω το γιατί.
1/🧵👇
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και (κατ' επέκταση) της γνώσης μας που βγήκε μέσω αυτής, σε διάφορα πεδία, τρέχει πλέον με γεωμετρική πρόοδο, συμπυκνώνοντας τον χρόνο μέσα στον οποίο γίνονται σημαντικές αλλαγές που επιφέρουν μεγάλες τροποποιήσεις στις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά.
Παλαιότερα, τέτοια γεγονότα γίνονταν μια φορά στην 20-30ετία, πχ η εισαγωγή των κινητών τηλεφώνων ή η δημιουργία του διαδικτύου, οπότε το εργασιακό περιβάλλον όσον αφορά τις απαιτούμενες δεξιότητες είχε μια σχετική σταθερότητα και δεν άλλαζε δραματικά επίπεδο.
Από την έναρξη του 21ου αιώνα, τα γεγονότα αυτά άρχισαν να γίνονται πιο συχνά και πλέον στο 2025 βλέπουμε ότι αυτά εμφανίζονται πολλαπλά εντός μιας μόλις 5ετίας..
Το αποτέλεσμα είναι ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε πλέον ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξουν τα παιδιά μας σήμερα και ποιες γνώσεις χρειάζεται να πάρουν, για να έχουν στο μέλλον την απαραίτητη ζήτηση στην αγορά εργασίας ως επαγγελματίες.
Άρα ποια είναι η λύση;
2/🧵
Η δική μου προσέγγιση σε αυτό το ερώτημα είναι η εξής:
🅰️ Το πρώτο, το βασικότερο, το σημαντικότερο και το πολυτιμότερο, για ένα παιδί που ξεκινάει τώρα τις σπουδές του ή την επαγγελματική του εκπαίδευση, είναι να επιλέξει να κάνει κάτι που έχει πάθος για αυτό. Κάτι που όχι μόνο του αρέσει ή φαντάζεται τον εαυτό του να κάνει στο μέλλον, αλλά κάτι για το οποίο παθιάζεται, το ψάχνει, ενδιαφέρεται και ασχολείται με αυτό.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο αυτό είναι το Α (και το Ω) είναι γιατί αυτή θα είναι η δύναμη ώθησης στο παιδί να προχωρήσει μπροστά όταν θα βρει δυσκολίες, όταν θα έχει αποτυχίες, ή όταν θα σκεφτεί να τα παρατήσει - κάτι που σχεδόν όλοι έχουμε αντιμετωπίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μας ανάπτυξης. Το μόνο στο οποίο θα μπορεί να κρατηθεί το πιαδί αυτό για να αντέξει την πίεση, είναι η αγάπη του για αυτό που θα κάνει.
Αν δεν υπάρχει αυτό, τότε είτε δεν θα αντέξει το παιδί στην πορεία του και θα τα παρατήσει, είτε απλά θα πορέυεται ως μια επαγγλεματική μετριότητα γιατί δεν θα έχει την όρεξη να αναπτυχθεί, είτε απλά δεν θα είναι ευτυχισμένο στην επαγγλεματική του ζωή.
Βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο, να περιμένεις από ένα παιδί έφηβο να έχει δουλέψει αρκετά με τον εαυτό του ΠΡΙΝ τα 18 του, ώστε να έχει βρει αυτό που το παθιάζει. Και εδώ είναι κάτι που, προσωπικά πιστεύω ότι, χρειάζεται η στήριξη/καθοδήγηση των γονέων. Όχι στο να κατευθύνουν το παιδί τους στο τι πιστεύουν οι ίδιοι ότι θα πρέπει να επιλέξει να κάνει/σπουδάσει. Αλλά στο να το βοηθήσουν να εξερευνήσει διάφορα πεδία και πιθανότητες στην αρχή της εφηβείας του, έτσι ώστε όταν φτάσει στα 18 του να έχει βρει αυτό που το παθιάζει, χωρίς "κατευθυντήριες γραμμές" και χωρίς υποδείξεις. Όσο πιο πολύ "δουλεύουμε" με ένα παιδί από νωρίς, τόσο πιο φυσικά έρχεται το αποτέλεσμα.
Αλλά ακόμη και αν ένα παιδί φτάσει στα 18 του και, ενώ έχει προσπαθήσει/ψαχτεί, δεν έχει βρει ακόμη την "Ιθάκη" του, δεν είναι κάτι κακό. Η διεθνοποίηση και η αλληλοεξάρτηση πολλών πεδίων στην εποχή που ζούμε, σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή αργότερα να συνδυάσει μετεκπαιδεύσεις και ειδικεύσεις που θα το οδηγήσουν εν τέλη εκεί που θέλει.
Και εδώ έρχεται το δεύτερο σημείο που θεωρώ σημαντικό..
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου βρήκαν ξανά τον δρόμο τους στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, οπότε είναι ευκαιρία να κάνουμε μια αναφορά για να ξεκαθαρίσουμε μήθους και αλήθειες για αυτά!
Ευκαιρία για ένα ακόμη #DrugTalk -no.6!
Θα μου επιτρέψετε πρώτα όμως να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάμε, ότι ΟΛΕΣ οι ανακαλύψεις στην επιστήμη και ειδικά στην Ιατρική, βασιζονται σε δεκαετίες προσπαθειών, με χιλιάδες επιστήμονες να βάζουν από ένα λιθαράκι ο καθένας & η καθεμιά, με τις μελέτες, τις παρατηρησεις τους και τις δημοσιεύσεις τους, ώστε να αυξηθεί η γνώση μας για το πως λειτουργεί το σώμα μας.
Όταν αυτή η γνώση περάσει ένα γνωστικό ή τεχνολογικό όριο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα για μια και μια υπέρβαση μέσα από μια εξέλιξη, μια ανακάλυψη ή μια επιτυχία.
Αυτό που βλέπουμε λοιπόν ως επίτευξη του σήμερα, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που θεμελιώθηκε και διαμορφώθηκε λιθαράκι-λιθαράκι με προσπάθειες δεκαετιών. Τίποτα δεν βγαίνει με παρθενογένεση.
Το λέω αυτό γιατί θέλω πάντα να θυμίζω σε όλους ότι η χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας από την πολιτεία και την διαθνή κοινότητα έχει τεράστια σημασία ως επένδυση για τις ανακαλύψεις του μέλλοντος.
Το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη, είναι ένα από τα πιο διάσημα φάρμακα στον κόσμο. Η ανακάλυψη της έχει μια από τις πιο περίεργες και.. σουρεαλιστικές ιστορίες που υπάρχουν στην φαρμακολογία, που αξίζει να διαβάσετε στο #DrugTalk-Νο.5 ! 💊👇
Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά, υπήρχε μια ανεξήγητη ασθένεια των βοοειδών, όπου αγελάδες πέθαιναν από έντονη στομαχική ακατάσχετη αιμορραγία..
Το 1921, ο κτηνίατρος Frank Schofield στη Βόρεια Ντακότα, εντόπισε την αιτία της ασθένειας: το βρεγμένο, μουχλιασμένο γλυκό τριφύλλι (sweet clover). Όσες αγελάδες έτρωγαν μουχλιασμένο τριφύλλι, είχαν τα ίδια συμπτώματα και κατέληγαν με τον ίδιο τρόπο. Για κάποιον άγνωστο λόγο, το μουχλιασμένο τριφύλλι έπαιζε τον ρόλο ισχυρού αντιπυκτικού, προκαλώντας ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία στις αγελάδες που το έτρωγαν.
Ονόμασε την ασθένεια "νόσος του γλυκού τριφυλλιού".
Μερικά χρόνια αργότερα, ένας άλλος κτηνίατρος, ο Lee Roderick, επιβαιβέωσε ότι στην νόσο του γλυκού τριφυλλιού, μια άγνωστη ουσία απέτρεπε την ενεργοποίηση της προθρομβίνης στο αίμα, μιας σημαντικής πρωτεϊνης που χωρίς την λειτουργία της δεν μπορούσε να πήξει το αίμα.
Για να πήξει το αίμα, και να αποτραπεί αιμορραγία, ο οργανισμός μας ενεργοποιεί ένα καταρράκτη από δράσεις, όπου μια ουσία ενεργοποιεί την άλλη και στο τέλος φτιάχνεται ο θρόμβος που αποτρέπει την αιμορραγία. Σε αυτό τον καταρράκτη δράσεων, κεντρικό ρόλο παίζει η προθρομβίνη, η οποία μετατρέπεται σε θρομβίνη και εν τέλη δημιουργείται ο θρόμβος.
Αυτό που βρήκαν λοιπόν τη δεκαετία του '20, ήταν ότι κάτι υπήρχε μέσα στο μουχλιασμένο γλυκό τριφύλλι και απέτρεπε την προθρομβίνη να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι αγελάδες από αιμορραγία.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η έρευνα για αυτή την άγνωστη ουσία, θα ξεκινούσε μια "τρελή" πορεία που θα κατέληγε σε ένα από τα πιο διάσημα φάρμακα στην ιστορία της φαρμακολογίας..
Πριν λίγες ημέρες, ο 12χρονος Thomas Hey γνώρισε από κοντά, για πρώτη φορά, τον αγαπημένο του ήρωα, Καθ.Εμβρυολογίας του @KingsCollegeLon, Κύπρο Νικολαΐδη, ο οποίος του έσωσε τη ζωή όταν ήταν μόλις 24 εβδ έμβρυο..
Είναι μια ιστορία ζωής που καθρεφτίζει την ουσία της Ιατρικής. /🧵
Το 2011, η έγκυος Lucy Hey, κατά την διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας, μαθαίνει ότι το μωρό της έχει Συγγενής Διαφραγματική Κήλη (Congenital Diaphragmatic Hernia), μια σπάνια κατάσταση (3/10.000) που προκύπτει από τον ατελή σχηματισμό διαφράγματος.
.mayoclinic.org/diseases-condi…
Στο CDH, ένα κενό στο διάφραγμα προκαλεί τα άλλα όργανα (έντερο, ήπαρ) να καταλάβουν το χώρο, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται σωστά ο πνεύμονας. Αυτή η πνευμονική υποπλασία οδηγεί σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Η πιθανότητα επιβίωσης στην περίπτωση του Thomas ήταν 2-5%..
Σε τέτοιες γιορτινές ημέρες, που αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνονται κ τα μαργαριτάρια που διαδίδονται για το πως να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε το ρίσκο της μέθης.
Μέσα στους μύθους όμως υπάρχουν και κάποιες αλήθειες!
Ας τα ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το εορταστικό #drugtalk 💊👇
Πριν αναφερθούμε στη μέθη & το hangover, ας αναφέρουμε πρώτα 2-3 στοιχεία για το αλκοόλ που συχνά-πυκνά βρίσκονται στο κέντρο μυθοπλασιών.
🔸Αλκοόλ & κέφι:
Η αιθανόλη, που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, είναι μια νευροκατασταλτική ουσία - καταστέλλει τον εγκέφαλο, δεν διεγείρει!
Και η καταστολή αυτή προκαλεί την μείωση του κινητικού συντονισμού, τη δυσκολία λήψης αποφάσεων, την απώλεια μνήμης, τις επιβραδυνόμενες αντιδράσεις, κτλ κτλ.
Έτσι και το "κέφι" δεν οφείλεται σε διέγερση του εγκεφάλου, αλλά στην καταστολή του ελέγχου συναισθημάτων & παρορμήσεων!
Η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων που έχουμε στο ντουλάπι, είναι συχνά-πυκνά θέμα συζήτησης στο σπίτι. Στο σημερινό #DrugTalk απαντάμε στο ερώτημα που όλοι θέλουν να κάνουν, αλλά κανείς τελικά δεν κάνει! Λήγουν τα φάρμακα ωρέ;; 😊😏
Μύθοι & αλήθειες, με ενδιαφέρουσες ιστορίες💊👇
Όταν ο Δρ Lee Cantrell (φωτό), Καθηγητής Κλιν.Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCSF, βρήκε το 2012 ξεχασμένα φάρμακατα, ληγμένα για περισσότερα από 30-40 χρόνια (!), του κινήθηκε η περιέργεια: είναι άραγε κατάλληλα ακόμη για χρήση μετά από τόσα χρόνια; 2/
Ο Cantrell ζήτησε την βοήθεια του Roy Gerona (φωτό - πάνω αριστερά, με την ομάδα του), ειδικό ερευνητή στο UCSF στην ανάλυση χημικών ουσιών.
Και οι δύο ήξεραν ότι η ημερ.λήξης των φαρμάκων είναι ένας *παραπλανητικός όρος*.
Μπορούσαν όμως να το αποδείξουν σε κάτι τόσο extreme; 3/