1/19 In de soep van vandaag wil ik jullie kennis laten maken met Belgisch activist Luc Michel. Hij staat bekend om zijn rechts extreme opvattingen, zijn steun voor Russische nepreferenda maar vooral als de organisator van het Afrikaans georiënteerde propagandanetwerk Russosphère.
2/19 In zijn jonge jaren werd Michel lid van de extreem rechtse militie Front de la Jeunesse. In 1980 plegen leden van deze organisatie een racistische moord te Brussel. Het gebouw van de uitgever die publiceert of de structuur van FdlJ gaat in vlammen op.
3/19 Begin jaren ‘80 werd Michel assistent van Jean Thiriart, een oud lid van de Waffen SS en extreem rechtse ideoloog. Thiriart en Michel sloten zich later aan bij de Nationaal Bolsjewistische beweging. In die kringen werkten ze samen met Russisch fascist Alexander Dugin.
4/19 In 1984 richt Michel The Parti Communitaire National Europeen op, een nationaal bolsjewistische organisatie met sterke afkeer jegens zowel Amerika als het zionisme. Maoïsten en neo fascisten sloten zich al snel aan. Ook was er gedeelde bewondering voor Hoessein en Milosevic.
5/19 Het doel van de PCN was om extreem links en extreem rechts te verenigen tegen de Amerikaanse ‘Yankees’ en Zionistische vijanden. Het had een visie om een grote suprenatale natie te vormen van Vladivostok tot Lissabon. Dugin adopteert het idee prompt in zijn boeken.
6/19 Michel zit niet stil en gaat tevens bouwen aan een netwerk in Afrika. Als bewonderaar van Khaddafi maakt hij contact met Libie. Tevens leert hij de president van de Centraal Afrikaanse Republiek kennen en wordt zelfs adviseur Pierre Nkurunziza, van de president van Burundi.
7/19 Hoewel Michels partij in Belgie marginaal blijft weet hij wel veel deuren in Rusland te openen. Hij wordt hoofd van de Eurasian Observatory for Democracy & Elections. De organisatie heeft als doel om Rusland een valse vorm van legitimiteit te verschaffen bij nepverkiezingen.
8/19 Als hoofd van de organisatie duikt Michel op in Transnistrië (2006), Abchazië (2007), De Krim (2014), Donetsk (2014) en Luhansk (2014) om ‘verkiezingen’ te monitoren. Rusland had Michel zelfs het werven van andere waarnemers toevertrouwd.
9/19 De OVSE (Engels: OSCE) wil niets te maken hebben met de Russische nepverkiezingen. Rusland besluit misleiding toe te passen, zo claimt een TV kanaal Russia24 dat Michel voor de OVSE werkt. In Donetsk noemen de monitors zichzelf ASCE, een acroniem dat erg lijkt op OSCE....
10/19 Rusland past deze strategie wel vaker toe. Zo sticht Michel zelf de NAPO (North Athlantic peace Organisation) als reactie op de NATO. Officieel streeft NAPO vrede na, in de praktijk is het er met name om Russische belangen te behartigen en propaganda te verspreiden.
11/19 Een bizar hersenspinsel van de NAPO is de aankondiging van het monitoren van de verkiezingen van de Republiek van Detroit. Het is een project van NAPO activist en oplichter Ramzu Yunus. Hij reisde in 2023 naar Rusland om jeugdleden van de Wagnergroep te ontmoeten.
12/19 Terwijl de Russische staatsmedia vanaf 2022 langzaam aan banden worden gelegd in Europa vind Michel een gat in de markt. Hij start de Russosphère een fakenieuws netwerk dat Rusland promoot en volgens Michel zelf met privé gelden overeind gehouden wordt.
13/19 De Russosphère richt zich met name op Franstaligen in Afrika. Vlak na haar oprichting werd het zwaar gepromoot door Russische bots en betaalde trollen. Enige tijd later weet de organisatie op natuurlijke manier verder te groeien, met een groot aantal volgers in Afrika.
14/19 We mogen de impact van de Russosphère niet onderschatten: het heeft een grote rol gespeeld in Ruslands beïnvloedingscampagne in Afrika, waar het Wagner promoot. Ruslands invloed werd verder benadrukt door de vele antikoloniale protesten die het in Afrika organiseert.
15/19 Michel is zo succesvol met zijn campagnes doordat hij ragfijn antikoloniale sentimenten weet te bespelen. De afkeer van Frankrijk wordt gebruikt om steun voor Rusland te vergroten. Russische desinformatie droeg ook bij aan verdrijven van Franse aanwezigheid in Burkina Faso.
16/19 In september 2023 brengt de Wagnergroep grootschalige vernielingen aan bij een Franse bierbrouwer. Vervolgens start het zelf het “Russische” biermerk Ti L’or terwijl het met een smeercampagne de Franse brouwer uit de markt probeert te drukken.
17/19 Ook in België zelf verpreidt Michel propaganda. Zo filmt hij lege schappen in de LIDL en geeft Russische sancties de schuld. Geconfronteerd met de waarheid (logistieke problemen) besluit Michel juist een tandje bij de steken in zijn verhaal “Het is een NAVO samenzwering!"
18/19 Luc Michel is binnen Europa een marginale stem zonder geloofwaardigheid. Maar zijn beïnvloedingscampagnes hebben wel degelijk een significant publiek in Afrika. Het Russosphère netwerk een voornaam propagandamedium binnen het continent.
19/19 Deze soep werd geschreven in samenwerking met NAFO activist @SLAVAUA2022NAFO
Wil je ons helpen? Like en deel dan deze soep. Op dit kanaal verschenen eerder soepen over Elon Musk, Daniel van der Stoep, Maria Putina en John Laughland in het Nederlands.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/25 In deze vatniksoep zullen we het hebben over Sergei Rudolgin, deze cellist en goede vriend van Poetin speelt een sleutelrol in de witwasmachine van het Kremlin. Hij verdiende er de bijnaam Poetins Portemonnee mee.
2/24 Sergei Roldugin zag het levenslicht in Siberie maar groeide door de militaire loopbaan van zijn vader op in Letland. Zijn militaire dienst vervult hij in Sint-Petersburg waar hij eerder aan het conservatorium al begonnen was met een studie.
3/25 Rodulgin studeert in 1975 af als cellist. Roldugins broer volgt een opleiding aan het KGB instituut en zo leert de rebel Sergei Vladimir Poetin kennen.
Beiden zijn vanaf dat moment in '77 onafscheidelijk. "Ik zie hem als een broer" aldus Roldugin.
1/7 Tja je hebt van die mensen en als ze het over Oekraine hebben er eigenlijk louter desinfo naar buiten komt. SP politicus Bastiaan van Apeldoorn is zo'n voorbeeld. Bij de Nieuwe Wereld was het weer eens raak.
2/7 "Je ziet in het kader van de oorlog de Russischtalige minderheden worden steeds meer gediscrimineerd. Er zijn allerlei wetten afgekondigd die in strijd zijn met zou verwachten van een democratische rechtsstaat. Als ze bij de EU willen dan wordt dat nog heeeel erg lastig."
3/7 Bastiaan van Apeldoorn die altijd zijn mond vol heeft over het internationaal recht vergeet even dat Oekraine al lang bezig was met de toelatingscriteria van de EU aangaande beschermen van rechten van minderheden. Daarvoor werd de Venice Commission in het leven geroepen.
1/25 Het wordt eens tijd een draad te maken van de Russische oorlogsvoering in Oekraine. Maar wie goed lijkt ziet je eigenlijk kunt spreken over een 5 fase model. Een goede blik op deze oorlog vereiste het goed begrijpen hoe we in deze fases terecht zijn gekomen.
2/25 DE OPPORTUNISTISCHE FASE (1991 - 2003). Rusland heeft altijd de behoefte gehad Oekrains grondgebied in te nemen. Dit gebeurde al vrij direct na haar onafhankelijkheid.
3/25 Onderdeel waren bijvoorbeeld pogingen binnen Oekraine van met name etnisch Russische splintergroepen om republieken te stichten (Rusland steunde dit passief). De Odesa Republiek bijvoorbeeld. Deze initiatieven werden snel de kop in gedrukt door de Oekrainse nationalisten.
1/25 In deze vatniksoep gaan we het hebben over voormalig neuroloog Jan Bonte. Al vergaarde hij recent meer bekendheid met zijn alias Jan B. Hommel of @john_bumblebee. Als coronascepticus vond hij een nieuw podium in de countermedia en X waar hij Russische propaganda verspreidt.
2/25 Wie naar het studiepad van Bonte kijkt ziet dat hij een lange weg aflegde. Het getuigt zondermeer van capaciteiten en doorzettingsvermogen om je van de mavo op te werken tot neurochirurg. Tegelijkertijd stond zijn opstandige persoonlijkheid hem ook regelmatig in de weg.
3/25 Na een pad van strubbelingen schopt hij het tot neurochirurg. In de coronaperiode clasht hij met de leiding over het nut van mondkapjes wat zijn vertrek inleidt. Ook in 2024 zorgen zijn controversiele standpunten voor een vroegtijdige aftocht bij een ziekenhuis in Terneuzen.
1/25 In deze vatniksoep gaan we het hebben over Harry Van Bommel. Deze voormalig SP politicus haalde in het verleden zelfs een Amerikaans senaatsrapport met zijn desinformatie rond Oekraine. Recent betrad hij opnieuw de kansel om een Kremlinvriendelijke vrede te bepleiten.
2/25 Van Bommel begon zijn loopbaan als leraar Engels begin jaren '90 maar rolde al snel de Amsterdamse gemeentepolitiek in. In '98 treedt hij toe als kamerlid voor de SP. Hij buigt zich over buitenlandvraagstukken en toont zich groot tegenstander van de Europese grondwet.
3/25 Van Bommels standpunten vallen vaak samen met Russische belangen, hij keert zich tegen het raketschild en de status van Kosovo. Hij wil de NAVO ondergeschikt maken aan de VN, een natte droom voor Poetin aangezien Rusland er vetorecht heeft.
1/25 In deze Vatniksoep gaan we het hebben over Sander Sassen. Naast drone ondernemer is hij betrokken bij de website NieuwRechts. Ook op X trok hij recent de aandacht met zijn brief gericht aan Poetin. Dat Sander regelmatig het Russisch narratief verspreidt zal u niet verbazen.
2/25 Sassen maakte naam voor zichzelf in de dronewereld. Zijn bedrijf specialiseert zich in droneraces, in 2019 verkoopt hij het project en gaat zich toeleggen op dronefotografie.
3/25 Sassen is ook betrokken bij het platform NieuwRechts. Volgens de site heeft men 110.000 abbonnees op de nieuwsbrief. Als countermedium is de stempel zeer rechts en conservatief; woke, links, klimaatbeleid of de Amerikaanse Democraten worden allen op de hak genomen.