1. Vandaag een draadje over Rusland en hoe het al op verschillende manieren probeert Oekraïens grondgebied te veroveren. Het is een geschiedenis die veel analisten niet kennen maar wel essentieel is om de situatie in Oekraïne te begrijpen.
2. De onafhankelijkheid van Oekraïne werd van kracht op 24 augustus 1991. Korte tijd later werden verdragen getekend over meer praktische zaken met o.a. het leasen van de haven van Sevastopol voor de Russische Zwarte Zee vloot.
3. Al vrij snel besloot Rusland dat te schenden. De Supreme Soviet, een van de hoogste politieke organen in Rusland riep Sevastpol uit tot permanent Russisch grondgebied.
4. Dit leidde uiteraard tot spanningen, Oekraïne kaartte de zaak op internationaal niveau aan bij de Veiligheidsraad over de Russische schendingen van haar territoriale integriteit.
5. Die territoriale integriteit was in principe al lang geregeld. Rusland was erfgenaam van de Helsinki akkoorden uit '78, er was het Budapest Memorandum uit '94 en de onafhankelijkheidsverklaring. Toch werd er werd in 1995 een tijdelijke regeling getroffen.
6. In 1994 pleegt de Russisch georiënteerde Yuri Meshkov een coup op de Krim, hij verwerpt de Oekraïense grondwet en roept de Krim uit tot onafhankelijk met verdere intenties later bij Rusland aan te sluiten.
7. Het brengt Oekraïne in een lastig parket. Als het militair zou ingrijpen was de kans groot geweest dat Rusland 'te hulp' zou komen. Rusland deed dat eerder bij conflicten in Abchazië en Transnistrië . De Russische 'vredesmachten' verlieten het grondgebied nooit.
8. Over de situatie in Abchazië werd in 1993 het Sochi verdrag getekend wat voorzeg in terugtrekking van Russische troepen. In 1999 beloofde Rusland in een PACE verdrag troepen terug te halen uit Transnistrië tegen 2001. Het gebeurde alleen nooit...
9. Hoewel Rusland officieel aangeeft dat de Krim Oekraïens is zijn er ook andere geluiden zoals die van de Moskou burgemeester Lushkov die de coup steunt. Na 1994 lobbyt Lushkov dan weer dat Sevastopol Russisch grondgebied moet blijven.
10. Als drukmiddel zegt Oekraïne daarom in 1997 een speciale status bij de NAVO te willen voor haar bescherming. Het stond met het Budapest Memorandum immers haar kernwapens af. Zo ver komt het niet Rusland en Oekraïne maken nieuwe afspraken.
11. Uiteindelijk sluit Oekraïne twee verdragen met Rusland in '97. De eerste is Het Vriendschaps Verdrag over het respect voor elkaars grenzen en verdere samenwerking. Een tweede verdrag "The Partition Treaty" die gaat over hoe beide marines De Krim gebruiken als basis.
12 Ook de NAVO en Rusland sluiten in '97 een verdrag. In Parijs komen de machtsblokken samenwerkingen overeen. Ook wordt afgesproken dat beide blijvend inspanning zullen leveren tot behoud van vrede op het Europese continent.
13 In 2003 krijgt president Kucma een Russisch voorstel tot lidmaatschap van de EuroAziatischeUnie, hij weigert. Kort daarna begint Rusland met het bouwen van een dam die het Russische vaste land met een Oekraïens Krim eiland moet verbinden. Oekraïne is verbolgen over de actie.
14 Het leidt uiteindelijk na grote druk tot het verdrag van Tuzla in 2003 wat nog maar eens moet voorzien in de integriteit van Oekraïne in haar territoriale wateren. Oekraïne had inmiddels wel al heel vaak afspraken met Rusland gemaakt....
15 Er is veel Russische invloed rond de presidentsverkiezingen van 2004 in Oekraïne. Het Kremlin probeert Janukovitsj verkozen te krijgen. Na grote fraude van die laatste en een nieuwe verkiezingsronde wint de pro Europese Joesjenko. Het is tegen het zere been van Rusland.
16 Yuri Lushkov, inmiddels de nummer 2 van Poetins Partij woont een samenkomst bij van een niche groep die een Kharkiv Republiek wil stichten in 2005. Het geeft eens te meer aan Rusland de zaak probeert te destabiliseren.
17. In 2007 is er een ontmoeting tussen de Poolse delegatie en het Kremlin. Pools minister Sikorski geeft later aan dat Rusland voorstelde Oekraïne op te delen. Of Polen de provincie Lviv, vroeger Pools grondgebied, niet wil hebben. Alsof het een plakje cake betreft.
18. In 2014 heeft Rusland middels knokploegen en nepprotestanten veel onrust veroorzaakt in Oekraïense gebieden zoals Dnipro, Odesa, Sumy, Kharkiv, Donetsk, Luhansk. Later zal Russen ook paramilitaire groepen sturen die zich voordoen als 'lokale seperatisten'
19. Vergeten is dat Rusland eigenlijk probeert om opnieuw een Kharkiv Republiek uit de grond te stampen. In 2014 vindt het aanvankelijk burgemeester Kernes aan zijn kant. Doel is dat Janukovitsj na zijn vlucht uit Kyiv daar de Kharkiv Republiek kan uitroepen.
20. Het loopt anders, Kernes bedenkt zich aan switcht van kamp. Kharkiv dat een dag onder controle is van door Rusland gestuurde 'protestanten' is weer Oekraïens, Janukovitsj vlucht naar Rusland.
21. Een kleine terugkeer naar puntje 13, de EuroAziatischeUnie. Rusland wilde heel graag dat Oekraïne daarbij kwam hoewel Kuchma dus geweigerd had. Janukovitsj had in 2010 ineens een campagne gevoerd dat hij lid van de EU wilde worden.
22. Janukvitsj cancelde het toetreden tot de EU eind 2013, maar belangrijker (en vaak vergeten!) hij stuurde vrijwel meteen aan op toetreding van de EuroAziatischeUnie. Dat zou de deur naar de EU voorgoed dichtgooien en Oekraïne economisch aan Rusland binden.
23. Dat heel veel Oekraïners geen zin hadden om via de EuroAziatischeUnie weer aan Rusland vast te zitten moge duidelijk zijn. Men zag in Oekraïne ook hoe het Belarus verging dat onder druk van Rusland stukje bij beetje haar federale integriteit opgaf, mede dankzij de EAU.
24. Rusland lanceerde het Uniestaat Model voor Belarus waarin het via politieke weg (verdragen) en economische druk uiteindelijk een veredelde provincie van Rusland is. Het is de nachtmerrie voor heel veel Oekraïners.
25/25 Kortom Rusland probeert al sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne op allerlei manieren aan het grondgebied van Oekraïne te knagen, middels revoluties, coups, bouwprojecten, militaire invallen en voorstelen aan buurlanden van Oekraïne. Met verdragen bedondert het de boel.
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Laten we het nog eens over de Russische economie hebben, die zit aardig in de puree. Westerse propaganda? Nou niet echt. In deze draad een overzicht met quotes van Russische economen en magistraten die er hun licht op laten schijnen.🧵👇
Om te beginnen even twee qoutes van Oekraïense diensten die in 2024 al voorspelden dat dit er zat aan te komen.
Vasyl Malyuk, baas van een tak van de Oekraïense veiligheidsdienst. "Als je vijand een probleem heeft, verander dat probleem dan in een catastrofe." (Malyuk verklaart hoe Oekraïne Rusland economisch probeert te raken, 24 maart 2024).
There are quite a few repulsive accounts on X but this one eats the cake. He even tried the whole denial tactic "Where did I ever mock Ukrainians?"
Well lets just give you an insight in what this account has posted so far. 🧵
2. Making fun of Zelenskyy asking for aide to the International community. Lets be clear here, those Ukrainian civilians that are being bombed daily can be better protected by air defence and weapons alike.
3. Any leader would try to get help his people better survive the horrible attacks. Naturally our protagonist just finds it funny. A bit like a bystander laughing when someone's house is on fire and the owner desperately asking people for help.
In maart 2014 worden duizenden Russische burgers door Oekraïense grensbeambten betrapt met tassen vol camouflage materiaal en wapens aan de Oekraïens-Russische grens. Het waren de eerste tekenen dat Rusland zich grootschalig ging bewapenen op het Oekraïense vaste land. 2/
Waarschijnlijk is de zaak van Maria Koleda illustratief voor Ruslands tactiek. De 22 jarige maatschappelijk werkster uit Moskou dook plots in zuidelijk Oekraïne op, o.a. Kherson en Mykolayiv en postte daar wat Kremlin propaganda op haar socials. 3/
In dit zesde deel over de interventie in de Donbas gaan we het hebben over een van de meest prominente figuren: Vladyslav Surkov. Mijn motto: als je Surkov begrijpt ga je zien hoe het spel werkelijk is gespeeld.🧵
Surkov, opgeleid als militaire 'intelligence officer' werd als PR man van oligarch Khodorkovsky groot in de jaren '90. Met zijn invloed stapte hij de politiek in. Hij vond een ingang bij de presidentiële groep rond Jeltsin in 1999. 2/
Kort erop was hij een belangrijke schakel in de verkiezing van Poetin tot president. Eigenlijk stond vice premier Primakov (de Vaderland Partij, zie foto) er een stuk beter voor. Surkov ging lobbyen bij regionale gouverneurs om zich achter Poetin te scharen. 2/
In dit vijfde deel over de Russische interventie van de Donbas gaan we het hebben over de pionnen die vochten in de Donbas. Het wordt een verhaal over rebellenleiders, FSB spionnen en opportunisten.🧵
In het vorige deel kwam al terug dat Konstantin Malofeev een belangrijke lobbyist was geweest voor het project in Oost- Oekraïne. De oligarch was een van de voornaamste financiers geweest. 2/
Een andere naam die waard is om te vermelden is Sergei Koertsjenko. Als zakenman koos hij het spoor van Yanukovich en de milities. Ook hij vluchtte net zoals de voormalige president, momenteel onderhoudt hij in Moskou een innige band met de FSB. 3/
In dit vierde deel over 🇷🇺 interventie in de Donbas aandacht voor twee projecten die mislukten zoals de Kharkiv Republiek. Het toonde aan dat Rusland veel grotere ambities had.🧵
Ik schreef drie eerdere stukken die vind je hier👇 1/
We beginnen met de Kharkiv Republiek, dat plan haalde Rusland uit de mottenballen. Al in 2005 was burgemeester van Moskou Loesjkov, tevens hoog in de boom bij Poetins verenigd Rusland, op bezoek gegaan bij het clubje achter het initiatief. 2/
Veel was daar niet uitgekomen, maar Rusland had nog een troef in handen: het duo Dobkin en Kernes. De eerste was gouverneur van de provincie, de tweede burgemeester van de stad Kharkiv. Beiden hadden een duidelijke sympathie voor Rusland. 3/