1/25 In deze soep bespreken we Telegraaf journalist en media persoonlijkheid Wierd Duk. Regelmatig duiken zijn mening op in het publieke debat rond de oorlog in Oekraïne. In dit eerste deel focussen we ons op zijn analyses voorafgaand aan de invasie van 2022.
2/25 In de jaren ‘80 studeerde Duk Geschiedenis aan de universiteit van Groningen met als specialisatie de historie van Rusland en de Soviet Unie. Na zijn afstuderen werkte hij voor twee persbureaus waarin hij verslag deed over het chaotische jaren '90 in Rusland.
3/25 In de jaren 2000 verlegt Duk zijn werkgebied naar Duitsland. Toch blijft hij over Rusland schrijven, in 2014 nodigde Pauw & Witteman hem uit voor een presentatie van zijn boek ‘Poetin Straatvechter’, waarbij Duk ook zijn analyse op het lopende Oekraïne conflict gaf.
4/25 Zijn recht voor z’n raap meningen vielen in goede aarde bij het publiek. Showhosts wisten: “Nodig Duk uit aan tafel en er gebeurt wat.” Bovendien was Duk gepokt en gemazeld als correspondent, een mediapersoonlijkheid was geboren.
5/25 Duks boek “Poetin Straatvechter” geeft een opsomming van van de gebeurtenissen die leiden tot de situatie in 2014 vanuit Russisch perspectief. Voor een groot deel volgt het de grote lijnen maar af en toe vliegt het uit de bocht met een nogal eenzijdige en suggestieve blik.
6/25 In het boek haalt Duk Boris Berezovsky aan om Poetin als eerlijk te schetsen "Hij was de enige ambtenaar die geen geld vroeg" . Duk ‘vergeet’ in zijn boek de schandalen rond Poetin in de jaren ‘90. Miljoenenfraude, corruptie en het chanteren van een rechter met een sekstape.
7/25 Zo noemt Duk Ruslands ingrijpen op de Krim wel begrijpelijk vanwege de ‘nazi’s op de maidan’. Ondanks wat radicale elementen was de maidan een breed gedragen volksbeweging. De lijst van ‘de heilige honderd’ is daar een prima illustratie van.
8/25 De ingreep op de Krim bleek overigens al heel lang gepland door Rusland. Een bewijs waren de zogenaamde Shoigu medailles, die als referentiedatum 20 februari hebben, toen Janoekovitsj nog ‘in office’ was.
9/25 Volgens Duk is Oekraïne nauwelijks een land. Het sluit aan bij de culturele appropriatie die door het Kremlin op de Oekraïense cultuur wordt toegepast wordt. De Oekraïense taal bestaat 1000 jaar, Kyiv bestond langer dan Moskou ondanks geschiedvervalsing vanuit het Kremlin.
10/25 Een dag na de inname van de Krim in 2014 stelt Duk dat het ‘gewoon’ Rusland is. Opvallend want Poetin stelde op camera nog dat de Krim ontegenzeggelijk Oekraïne is in 2008. Ook een 2013 GALLOP peiling op de Krim gaf aan dat de meerderheid sowieso bij Oekraïne wilde blijven.
11/25 Duk bekrachtigt de woorden van Poetin dat Rusland voor de maidan nooit interesse had in de Krim. Wie zijn huiswerk rond de Krim heeft gedaan snapt wel dat dat pure Russische propaganda is. Hieronder een tijdlijn van de Russische inmenging.
12/25 Duk betitelt de maidan graag als een ordinaire coup van het Westen. De feiten zijn dat Yanukovich alle perken te buiten ging t.o.v. geweld naar de protestanten en toen besloot te vluchten. De Vekovna Rada startte een afzettingsprocedure die UNANIEM gesteund werd.
13/25 Yanukovich had bij zijn verkiezing stemmen ‘gekocht’ middels omkoping, Yulia Tymoshenko in een onrechtmatig proces laten berechten. Zijn corruptie was enorm, de decadentie in zijn residentie was zo groot dat het werd omgevormd to museum van corruptie.
14/25 In het stuk “Het Westen moet de balk in haar eigen oog zien” houdt Duk een lang betoog over de agitatie die Rusland met Het Westen heeft. Duk neemt de houding van Het Westen als uitgangspunt van de verzuurde relatie en de problemen, hij negeert alle geschonden verdragen.
15/25 Duk neemt daarbij regelmatig een loopje met de geschiedenis. Zo stelt hij dat Saakashvili Zuid-Ossetie bombardeerde in Georgië. Hij vertelt er alleen niet bij dat de Russen via undercovers zelf de Georgiërs uitgelokt hadden. Zelfs Zweden wist van die plannen af.
16/25 Oekraïner Mykola Riabchuk komt met een reactie. Hij stelt Duks gebrek aan ‘agency’ t.o.v. Rusland aan de kaak. Ook herinnert hij Duk eraan dat de Oekraïners ook zelf nog wat over hun land te vertellen en meer zijn dan een geopolitieke speelbal.
17/25 Een rake observatie van Riabchuk is hoe Duk taal gebruikt. Zo worden politieke tegenstanders van Poetin frequent aangeduid met kleinerende bijnamen. Ook elders gebruikt Duk voortdurend Russische namen voor Oekraïense steden en personen: Kiev, Zelenski, Charkov, etc.
18/25 Ook Wierds Duk Russische journalistieke vrienden zijn erg sceptisch op zijn stuk. Ze geloven niet in de ‘stabiliserende rol’ van Poetin die Duk ze voorhoudt en wijzen op de gevaren. Duk heeft niets dan lof: “Poetin steekt er als leider met kop en schouders bovenuit.”
19/25 In RadioRijmond bespreekt Duk Ruslands sociaal contract “Zolang je je niet met de politiek bemoeit kan je er prima leven” Met deze vergoelijking slaat Duk opnieuw de plank mis. Plato’s woorden werden realiteit in Mariupol met reclames voor Noord-Koreaanse kinderkampen.
20/25 In 2016 is Duk ook fel gekant tegen sancties ‘de Rus wordt armer dus levensgevaarlijk’. Duk ontslaat Poetin opnieuw van elke verantwoordelijkheid. De sancties hadden overigens wel een gewenst effect, de investeringen in het leger gingen sterk omlaag.
21/25 Ook stelt Duk: "Vladimir Poetin is geen dictator maar een autocraat (2016)" De Russische oppositie denkt er anders over. Gary Kasparov waarschuwt al in 2012, zijn boodschap over een eeuwige dictatuur wordt herhaald door Boris Nemtsov (2014), prompt wordt hij geliquideerd.
22/25 Russische onvrijheid bleek bijvoorbeeld in Barnaul (2010). Een reguliere demonstratie werd verboden, dus switchten inwoners naar een legoprotest. Kafkaësk is het statement van de autoriteiten “de figuurtjes zijn geen mensen en dus hebben ze geen recht tot protesteren.”
23/25 In 2016 is Duk geagiteerd over de term schurkenstaat. Met het hoogst aantal moorden op journalisten, een corrupt rechtssysteem en wijdverspreide kleptocratie had het er al veel kenmerken van. De zaak Sergei Magnitsky is het beste bewijs waarin dat alles samenkomt.
24/25 De MH17 is een andere casus waarin Duk de onschuld van het Kremlin bepleit. Bellingcat, De Volkskrant en menig andere bron die daderschap van Rusland suggereert krijgt een veeg uit de pan. Duk komt met alternatieve verhalen en trapt zelfs in trol 'Gregory Nelson'.
25/25 Ook op wappiekanaal Cafe Weltschmerz probeert Duk de integriteit van het JIT onderuit te halen. Daar pleit ook hij voor nauwere banden met Rusland, het moslimterrorisme dat is het gevaar! Het is een identiek geluid dat we vaak bij extreem rechts horen zoals Filip Dewinter.
Voor alle duidelijkheid er komt nog een deel II. :)
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Laten we het nog eens over de Russische economie hebben, die zit aardig in de puree. Westerse propaganda? Nou niet echt. In deze draad een overzicht met quotes van Russische economen en magistraten die er hun licht op laten schijnen.🧵👇
Om te beginnen even twee qoutes van Oekraïense diensten die in 2024 al voorspelden dat dit er zat aan te komen.
Vasyl Malyuk, baas van een tak van de Oekraïense veiligheidsdienst. "Als je vijand een probleem heeft, verander dat probleem dan in een catastrofe." (Malyuk verklaart hoe Oekraïne Rusland economisch probeert te raken, 24 maart 2024).
There are quite a few repulsive accounts on X but this one eats the cake. He even tried the whole denial tactic "Where did I ever mock Ukrainians?"
Well lets just give you an insight in what this account has posted so far. 🧵
2. Making fun of Zelenskyy asking for aide to the International community. Lets be clear here, those Ukrainian civilians that are being bombed daily can be better protected by air defence and weapons alike.
3. Any leader would try to get help his people better survive the horrible attacks. Naturally our protagonist just finds it funny. A bit like a bystander laughing when someone's house is on fire and the owner desperately asking people for help.
In maart 2014 worden duizenden Russische burgers door Oekraïense grensbeambten betrapt met tassen vol camouflage materiaal en wapens aan de Oekraïens-Russische grens. Het waren de eerste tekenen dat Rusland zich grootschalig ging bewapenen op het Oekraïense vaste land. 2/
Waarschijnlijk is de zaak van Maria Koleda illustratief voor Ruslands tactiek. De 22 jarige maatschappelijk werkster uit Moskou dook plots in zuidelijk Oekraïne op, o.a. Kherson en Mykolayiv en postte daar wat Kremlin propaganda op haar socials. 3/
In dit zesde deel over de interventie in de Donbas gaan we het hebben over een van de meest prominente figuren: Vladyslav Surkov. Mijn motto: als je Surkov begrijpt ga je zien hoe het spel werkelijk is gespeeld.🧵
Surkov, opgeleid als militaire 'intelligence officer' werd als PR man van oligarch Khodorkovsky groot in de jaren '90. Met zijn invloed stapte hij de politiek in. Hij vond een ingang bij de presidentiële groep rond Jeltsin in 1999. 2/
Kort erop was hij een belangrijke schakel in de verkiezing van Poetin tot president. Eigenlijk stond vice premier Primakov (de Vaderland Partij, zie foto) er een stuk beter voor. Surkov ging lobbyen bij regionale gouverneurs om zich achter Poetin te scharen. 2/
In dit vijfde deel over de Russische interventie van de Donbas gaan we het hebben over de pionnen die vochten in de Donbas. Het wordt een verhaal over rebellenleiders, FSB spionnen en opportunisten.🧵
In het vorige deel kwam al terug dat Konstantin Malofeev een belangrijke lobbyist was geweest voor het project in Oost- Oekraïne. De oligarch was een van de voornaamste financiers geweest. 2/
Een andere naam die waard is om te vermelden is Sergei Koertsjenko. Als zakenman koos hij het spoor van Yanukovich en de milities. Ook hij vluchtte net zoals de voormalige president, momenteel onderhoudt hij in Moskou een innige band met de FSB. 3/
In dit vierde deel over 🇷🇺 interventie in de Donbas aandacht voor twee projecten die mislukten zoals de Kharkiv Republiek. Het toonde aan dat Rusland veel grotere ambities had.🧵
Ik schreef drie eerdere stukken die vind je hier👇 1/
We beginnen met de Kharkiv Republiek, dat plan haalde Rusland uit de mottenballen. Al in 2005 was burgemeester van Moskou Loesjkov, tevens hoog in de boom bij Poetins verenigd Rusland, op bezoek gegaan bij het clubje achter het initiatief. 2/
Veel was daar niet uitgekomen, maar Rusland had nog een troef in handen: het duo Dobkin en Kernes. De eerste was gouverneur van de provincie, de tweede burgemeester van de stad Kharkiv. Beiden hadden een duidelijke sympathie voor Rusland. 3/