Peter Vigren Profile picture
Jul 12 21 tweets 4 min read Read on X
Hej! Tar en paus i semesterfirandet för att skriva av mig lite angående en debattartikel som jag verkligen VERKE-LIGEN tycker att ni skall läsa. Så här inleds den: Image
Det är Socialdemokraternas arbetsgrupp för att ta fram produktivitetsökande politik som har skrivit den, dvs @Bjorn_Wiechel, @alm_elsa och @sarakukkasalam som skrivit den. Och här är länken: di.se/debatt/dags-at…
Först vill jag säga följande, och jag tror att alla ni som är medlemmar i politiska partier iallafall delvis kan känna igen er i detta:

Ledande företrädare för mitt parti uttalar sig ibland i media om olika saker - på kommunal nivå, på regional nivå, och på riksnivå.
Ibland håller man verkligen inte med. Ibland håller man med. Någon enstaka gång är artikeln så bra att om man inte redan var medlem i partiet skulle man gå med bara på grund av artikeln i sig. Den här tillhör enligt mig den sista kategorin.
Varför gillar jag den här så mycket? Jo:

Ända sedan Reinfeldtåren har S haft halvtaskigt självförtroende i jobbfrågan. ”Arbetslinjen” har varit ett begrepp vi slängt oss med, men det har inte fyllts av något annat substantiellt innehåll än vad Reinfeldt gjorde runt 2006.
Snabb recap: Idén från Reinfeldt var att ”det skulle löna sig att arbeta”. Detta innebar ett par saker. Dels det mest kända - jobbskatteavdragen, som gav skattelättnader till alla som jobbade - och dels att det skulle vara svinjobbigt att vara utan arbete.
Arbetsmarknadspolitiken lades därför om så att folk utan jobb så fort det överhuvudtaget var möjligt skulle börja jobba igen. Vilket jobb de hade spelade mindre roll.

Politiken lades om för att fixa ”enkla jobb” som dessa tidigare arbetslösa kunde ta. Som ett ”första steg”.
Konsekvensen var att vi började kraftigt subventionera lågproduktiva jobb. Gå ut med hundar, klippa gräsmattor, städa privata badrum och så vidare. Dessa jobb fick förstås usla löner och villkor, samtidigt som de med trygga jobb fick lägre och lägre skatter.
Bl a genom detta delades svensk arbetsmarknad upp. Och konsekvenserna ser vi idag. Det är på grund av denna uppdelning som någon t ex kan köra hem hamburgare till någon annan när som helst på dygnet och få betalt i småpengar.
Inne i arbetsmarknadspolitiken blev alltså den allt annat överskuggande målbilden att dessa förhatliga ”bidragstagare” inte skulle ligga ”de som jobbar” till last. Därför byggde våra system på att så snabbt som möjligt he ut dem så billigt som möjligt.
Det har fått uppenbara konsekvenser. Artikelförfattarna skriver: Image
Och de fortsätter: Image
Alltså: vi har investerat så lite i varandra att det t ex idag knappt går att få tag i en plåtslagare, undersköterska eller lastbilschaufför, för många som skulle kunna utföra dessa jobb snurrar runt i snuskigt underbetalda jobb med taskig trygghet.
De beskriver vad de vill göra åt det i artikeln i mer detalj, men jag vill uppehålla mig vid ett par citat ur dem. Här kommer det första: Image
Att se till att det offentliga skaffar sig en uppfattning inte bara om vilka bristyrken som har inrapporterade behov, utan vilka branscher som för tillfället är viktigast att kompetensförsörja, och får verktygen att göra det, är en gamechanger.
Det andra citatet jag gillar är detta. Här stryker jag inte under något särskilt, för hela stycket är superbra. Image
En mer självbestämmande regional jobbförmedling, med ett samordnande ansvar för vuxenutbildning (heja! Om ni bara visste vilket behov det finns av en myndighet som tar det här ansvaret!) och som skall synkas mot regionala behov och utvecklingsplaner skulle bli hur bra som helst.
Sammanfattningsvis: Den här artikeln är ett embryo till en ny vettigare arbetslinje. En som fokuserar på arbetsmarknadens behov av kunnigt folk, och inte på att kapa kostnader och skita i produktiviteten. Vi behöver se till att de få människor vi har gör nödvändiga grejer.
Eller mer precist formulerat: Image
Tack för att du läste ända hit! Ber om ursäkt för en lång och besvärlig tråd. Ha en fortsatt trevlig sommar!
@threadreaderapp unroll please!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Peter Vigren

Peter Vigren Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @peter_vigren

Apr 26
Nu har jag lugnat mig lite.

Idag skall vi gå igenom 1) vad yrkeshögskolan är, 2) vad DN:s granskning från igår visade, och 3) varför det här är ett allvarligare problem än ni kanske tror. From the top:
Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala utbildningar som ändå inte är universitet. Ofta brukar de fokusera på små högspecialiserade yrken, med akuta och kortvariga anställningsbehov. De är statligt finansierade och administreras genom Yrkeshögskolemyndigheten, MYH.
De funkar inte exakt som andra utbildningar. För det första har varje utbildning en styrgrupp där branschen skall vara i majoritet, och denna styrgrupp utgör det närmaste man kommer en rektorsfunktion för utbildningen. De beslutar om examina, studieuppehåll, upplägg etc etc.
Read 23 tweets
Feb 28
Att tacka nej till kompetenta ungdomar för att de tycker att det är ångestladdat att prata i telefon kan i en ganska nära framtid vara ödesdigert för arbetsgivarna (forts)
Kommer säkert att vara superkul för arbetsgivare i bruksorter när konjunkturen vänder, orderböckerna fylls på, det blir islossning på bostadsmarknaden och ungdomarna drar till storstäder, ingen invandring tillåts och arbetslösheten slår i golvet.
Då kanske man lite ångrar att man inte nöp fast den där lätt nervöst lagda grabben med programmering som specialintresse på ett sommarjobb, som efter gymnasiet istället drog till konkurrenten i grannsamhället.
Read 8 tweets
Feb 6
Nu var det länge sen ni fick höra något om kompetensförsörjningsproblemet i Västerbotten igen. Ber om ursäkt för detta. Här kommer en liten tråd i ämnet den här tisdagsmorgonen: Image
Alltså, för er som bott under en sten kommer här en recap: Det byggs rätt mycket gröna industrier runt om i norra Sverige. Detta beror att vi har tillgång till mark och råvara, särskilt snorbillig el.

Det syd har, som inte vi har, är 1) folk och 2) fungerande infrastruktur.
Varför det är jobbigt att inte ha tillräckligt med folk i en region för en industri är för att man behöver ha någon som jobbar i och runt fabriken. Annars skapas inget värde!
Read 21 tweets
Feb 2
Här i Umeå har det fallit ett ett par uppmärksammade domar inom det här gängkriminalitetsområdet de senaste månaderna. Förstås den enorma kring skjutningen öst på stan, och idag den här. Fick mig att tänka på en grej: vk.se/2024-02-02/fic…
20-åringen döms för den här nya lagen då han kommenderade ut 2 högstadiebarn att råna en annan. Åkte på 3 års fängelse för det. Gör ingen bedömning om det är mycket eller lite, det överlåter jag till experterna.
Blev dock nyfiken på hur stor sannolikhet det är att förövaren kommer att fortsätta med brottslighet längre fram i livet. Visade sig att Kriminalvården har statistik på sin hemsida, och ni vet ju hur mycket jag gillar statistik: kriminalvarden.se/forskning-och-…
Read 16 tweets
Jan 30
Så jag lovade i ett svagt ögonblick att skriva någonting lite längre om den här ledaren av @mymlan i VK. Min tanke var att sätta in den i ett sammanhang litegrann.
Artikeln handlar om fattigdom och hur det är att leva av nästan ingenting, samt viljan hos debattörer och förståsigpåare att "testa att leva på under 100 kronor om dagen" eller lajva cykelbud en vecka, och därmed bortse från att fattigdom inte bara tar slut nästa fredag.
Den är bra. Läs den.

Men den mening jag vill prata lite mer om i texten är den här: Image
Read 22 tweets
Jan 19
Hörni, fram med popcornen. Konjunkturinstitutet har sammanställt resultatet! Vem vann inflationen den här gången - företagsägarna eller löntagarna? Spänningen är O_L_I_D_L_I_G (tråd obvs) Image
Inte så oväntat. Företagsägarna var ju förhandstippade favoriter av en snart sagt enig expertkår, och löntagarna har ju haft strukturella problem med organiseringen länge, och dessutom generellt tagit ett större ansvar för inflationsbekämpningen än de på andra sidan klasskampen. Image
Att försöka spela renhårigt har man uppenbarligen ganska lite för, då företagsägarnas vinster t o m nått ”historiskt höga nivåer” under pågående inflation alltså. Hur de gjorde? Jo, de slapp ju betala ut vettiga löner, och dessutom förde de ut kostnaderna på konsumenterna. Image
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(