Het gaat over de drukke Noordzee. De vraag is hoe natuur, voedselproductie en industrie samen kunnen gaan. Deze avond is een samenwerking met Follow the Money.
Katarina Schul modereert. Ze gaat nu aan de zaal vragen waarom we hier zijn. De meeste mensen hier zwemmen in de Noordzee. Er zijn al minder mensen die zich zorgen maken over de Noordzee. De helft ongeveer.
Er zijn hier mensen die zich druk maken over de voedselwinning. Er is nu iemand met een spandoek tegen windmolens. Een man is bang voor de toekomst. Er is een dreiging van windmolenparken. Die staan op de beste visgronden.
De windmolenparken staan op de beste visgronden. Dat is wel heel toevallig. Dat is niet goed voor de biodiversiteit. Deze meneer is voor kernenergie [zoek @Brigittevdberg op deze foto].
Nu tijd voor Birte Schohaus. Ze leest iets voor. Birte werkt bij @FTM_nl. We klappen nu voor haar. Ze leidt een project over de Noordzee, vertelt ze.
Beetje ingewikkeld: sheets die achter mij worden geprojecteerd. Deze hele tribune van drie rijen moet nu achter zich kijken. Birte vertelt dat we te veel willen met Noordzee. Wie wil wat en waarom en ten koste van wat? Dat is de vraag.
Er ligt al oude infrastructuur in de Noordzee. Birte heeft een kaartje gemaakt. Er zijn oude boorplatforms en die moeten opgeruimd worden maar er is geen geld. De belastingbetaler gaat dit betalen, denkt Birte.
Er zijn ook spionage-schepen op de Noordzee. Veiligheid speelt ook een rol. Er is ook een gebied op de grens tussen Nederland en Duitsland. Daar is een buitenlands natuurgebied. Er is beleidsmatig gedoe.
Er is daar gaswinning, als Duitsland zijn zin krijgt. Maar er is gedoe over een kabel die gelegd moet worden door de natuur en dan wordt de grond omgewoeld. Nou ja, voorlopig komt het er nog niet. Het ligt bij de rechter.
FTM kijkt hiernaar omdat er heel veel beslissingen genomen moeten worden. Ze blijven dit volgen. Er zijn allerlei vragen over het speelveld, bv. welke rol de overheid speelt. En welke rol de EU speelt. [Ik denk dat Brigitte hierover gaat praten].
Birte vertelt dat iedereen van de wadden houdt, maar dat juist daar wellicht veel gaat veranderen. Er komen nu twee sprekers bij. @BM_Visser van de Hanzehogeschool. En Ewout van Galen van stichting de Noordzee.
Visser meldt dat deze case laat zien hoe ingewikkeld de energietransitie is. Nieuwe vormen van energie hebben veel ruimte nodig terwijl niemand windmolens in zijn tuin wil. 600 windmolens staan qua energie gelijk aan een boorplatform.
Van Galen kijkt er heel genuanceerd tegenaan. Er zijn veel perspectieven. Er zijn risico's bij gaswinning. Deze hindert ook de energietransitie. Gaswinning, daar zijn afspraken over. Er is ook een akkoord over gesloten.
Visser praat over de import van gas elders. In Pakistan en China worden weer kolencentrales gebouwd. Birte ziet een tegenstelling klimaat-natuur, je bent voor een van de twee.
Van Galen vindt dit een valse tegenstelling. Klimaat en natuur moeten juist samen gaan. Dat is wel een worsteling voor natuurorganisaties. Van Galen wil als Nederland een voortrekkersrol hebben.
Visser denkt dat wind op zee niet zo snel gaat. De projecten zijn erg complex. Er zijn in Nederland wel enorme stappen gezet in duurzame energie, bv. zonne-energie. Er moeten heel veel windmolens bijkomen. Er zijn al locaties voor bedacht, horen we.
Er spelen gewoon heel veel factoren mee, vertelt Birte. Er moet op den duur 6000 windmolens op de Nederlandse Noordzee gebouwd worden, denkt Visser. Nu zijn er zorgen dat de vissen wegtrekken.
Er is ecologische ruimte gevonden voor een bepaald aantal gigawatt aan windmolens, horen we. Vanuit het perspectief van de natuur is dat een compromis. Haaien en roggen gebruiken bv. sonar voor het vinden van partners of prooien. Die sonar stoort door de windmolens.
Er zijn ook weer positieve kanten aan. Er kunnen door windmolens heel veel effecten optreden, op het weer, op de stroming, etc. Windmolens moeten zich verhouden tot gasopslag, visserij, scheepvaart, etc.
De moderator denkt dat er heel veel belangen bij de Noordzee zijn. Er wordt gelukkig veel gepolderd. Er zijn kaders maar we weten niet wat er op ons afkomt. [Ik snap niet goed waar ik nu naar zit te luisteren].
Birte denkt dat er nu keuzes worden gemaakt waar we de effecten niet van kennen.
De moderator denkt ook dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Van Galen zegt dat het hoofdlijnenakkoord van Schoof wel drie Noordzeeën vereist. Meer wind op zee, meer visserij, etc.
Nu komt 'de politiek' aan tafel. Het is onze @Brigittevdberg. De moderator meldt dat Brigitte ook wethouder was in Beverwijk. Applaus voor Brigitte. Dank dat ze helemaal uit Brussel is langsgekomen, zegt de moderator.
Brigitte vond het een heel boeiend gesprek. Er zijn inderdaad veel belangen. We moeten in gesprek zijn over de belangen want niet alles kan. Birte vraagt zich af wanneer het punt komt dat er keuzes gemaakt worden en wordt gestopt met praten.
Brigitte denkt dat de Europese politiek terecht aan tafel zit. Daar worden keuzes gemaakt. Er komt voor het eerst een Eurocommissaris voor oceanen. Er moet een 'European Oceans Pact' komen. Dat wil de nieuwe Eurocommissaris. De oceaan moet geordend worden.
Visser denkt dat er niet veel tijd meer is om te praten. Brigitte wil ook snel windmolenparken bouwen. Maar je moet wel overal rekening mee houden.
Van Galen weet dat er ook een overlegorgaan is van negen landen aan de Noordzee. Als je iets tussen lidstaten kunt regelen is dat pure winst. Alle lidstaten aan de Noordzee pushen windmolens naar de grenzen van hun deel van de Noordzee. Dat doen ze allemaal.
Er worden nu wat imposante afkortingen op de muur geprojecteerd. Visser begint nu te bepleiten dat lidstaten met elkaar gaan praten. Er moet coördinatie plaatsvinden.
Brigitte denkt dat het en-en-en is. Dat zag ze als wethouder in Beverwijk al. Brigitte denkt dat Europa economisch achterblijft omdat onze energie zo duur is. Er is geen alternatief dan bezig gaan met deze transitie.
Brigitte moet wel draagvlak hebben, denkt de moderator. Brigitte vindt dat echt heel belangrijk. Er is echter ook een realiteit van de energietransitie. Soms krijgen mensen niet wat ze willen. De aarde is wel eindig.
Nu legt Van Galen de effecten van klimaatverandering op de Noordzee uit. Er komt meer verzuring en dat is heel spannend omdat niemand precies weet wat er gaat gebeuren. Maar kalkhoudende organismes zijn de lul.
Van Galen denkt dat we hier allemaal op voorbereid moeten zijn. Brigitte denkt dat het goed gaat. Je kunt veel bereiken als je je schouders eronder zet.
Van Galen denkt dat er rapporten zijn die laten zien dat de natuur in de Noordzee erbarmelijk is. Maar de vraag is wat je moet doen met herstel want de Noordzee is al decennialang dynamisch. Je kunt niet 200 jaar terug.
Nu gaat het over het rapport van Draghi, die pas schreef dat de EU achterblijft met innovatie en dat de EU sneller moet gaan met de energietransitie. Het ging in Brussel nergens anders over, meldt Brigitte.
Dit rapport is de leidraad voor de komende jaren, denkt Brigitte. We moeten echt aan de bak. De geopolitiek is belangrijker dan ooit. Visser vindt dat ook. Birte vindt het een hele ingewikkelde discussie. We moeten scherpe keuzes maken.
Birte denkt dat de beste lobby wint en dat was in het verleden de fossiele energie. We horen nu dat de vraag is of je energie aan huishoudens geeft of aan de kunstmestindustrie.
Brigitte denkt dat de energieproductie al enorme effecten heeft op de natuur, maar dat we die vaak niet zien. We moeten dit gewoon beter gaan doen.
We zijn bijna aan de vragen uit de zaal. De moderator denkt dat we daarover na moeten gaan denken. Vraag uit publiek: kan de overheid zijn rol als scheidsrechter wel aan? Dit is aan de politiek! Aan Brigitte. Ze vindt dat ze wel zullen moeten.
Brigitte was deze week bij natuurorganisaties. Het is aan democratisch gekozen vertegenwoordigers om goed te luisteren. Brigitte hoopt goed te luisteren en het goed te doen.
Uw verslaggever moet de hele tijd denken aan het woord 'beleidsnetwerken'. Een man in de zaal begint nu over 'true pricing'. Daar gaat het vaak niet over, bv. bij visserij.
Brigitte vinden dat we naar true pricing moeten. Bedrijven die het meest profiteren moeten de kosten ook dragen. Dat is nu vaak niet gelukt. Wel is de vraag hoe. Bv. een prijs voor CO2-uitstoot.
Einde van de avond is voor de visser van het begin van de avond. Economische belangen worden besproken aan tafel, de ecologische problemen van windparken worden onderbelicht. De trein dendert maar door. Er zijn veel rapporten.
Er volgt een monoloog. De moderator wil weten wat Brigitte mee moet nemen naar Brussel. Het antwoord is de voedselvoorziening. De visser had sessies in het Europees Parlement met Peter van Dalen (CU) en Rob Roos (ex-vanalles). Daar gebeurt niks mee.
De visser gaat maar door. De moderator wil er een einde aan maken. Aan het betoog van de visser, voor de duidelijkheid.
Brigitte begrijpt het belang van de visser. Je moet wel eerlijk zijn dat de visserij moet krimpen en ecologischer moet worden. De visser roept dat er al krimp is. Brigitte is daarvan op de hoogte.
De moderator denkt dat er scherpe keuzes gemaakt worden. De visser denkt het zijne van de woorden van Brigitte. Applaus. Het is afgelopen.
We zijn aan het einde van de avond. Brigitte is al naar huis. En ik ga naar de borrel.
Uw verslaggever is afhankelijk van donaties. Dus als u deze draad waardeert, waardeer ik uw donatie. chrisaalberts.nl/twitter/
De eerste Meindert Fennema-lezing, door advocaat Ellen Pasman. In De Balie. #Erbij #Live #Draad
Meindert Fennema was hoogleraar politicologie aan de UvA en overleed vorig jaar. Nu is dus een lezing naar hem vernoemd. We gaan het meemaken. Programma hier: debalie.nl/programma/mein…
Bij het lokale congres van #Volt Amsterdam, over o.a. de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Hoe staat Volt er in de hoofdstad voor? #Erbij #Live #Draad
Dit is in een café in de Hallen, een soort horecading waar ook ergens de talkshow van Jinek wordt opgenomen. Even zoeken.