Remco Breuker Profile picture
Oct 28 13 tweets 3 min read Read on X
Nu is het @uniutrecht die de zg kleine studies schrapt, maar @unileiden eerder ook. Kleine studies hebben minder dan 25 studenten per jaar, is de werkdefinitie. Dan kost het meer geld om zo'n studie in de lucht te houden dan dat het opbrengt. Is dat zo?

nos.nl/regio/utrecht/…
Ten eerste is de kosten-baten analyse raar. Er wordt gemeten met verschillende maten - eerst wat de studie de universiteit nu kost (personeelskosten, facilitaire kosten etc) en dat wordt afgezet tegen wat de overheid voor deze studie geeft.
Dan wordt er door de universiteit geen rekening gehouden met het feit dat grofweg een derde van de opleiding van een student betaald wordt door het structureel onbetaalde overwerk van de docenten.
Er wordt ook niet gekeken naar wat de studenten opbrengen in economische termen in de maatschappij - dat lijkt me essentieel om te kunnen bepalen of een studie financieel levensvatbaar is of niet. Dat wordt echter bij mijn weten nooit gedaan.
Dan is er het wetenschappelijke argument: je weet pas of iets voor de samenleving de moeite waard is als het onderzocht is. En soms kan het dan nog tientallen jaren of langer duren voordat dat duidelijk is. Nu daarop bezuinigen maakt iig duidelijk dat er ook op termijn nooit maatschappelijk nut uit zal voortkomen.
Ook kan het zo zijn dat een bepaald niche onderwerp een belangrijke rol speelt in een heel ander onderzoek.
Er is veel kritiek op studies als Keltisch of Koreaans - wat heb je daar nu aan? Waarom zou de overheid dat moeten bekostigen? Dit is deels een strikvraag: groot deel van wat je leert tijdens een academische studie is nl onderwerpoverschrijdend: de zg academische vaardigheden.
Het maakt met andere woorden voor vele afgestuurden die niet doorgaan in hun vakgebied niet heel veel uit wat ze hebben gestudeerd, omdat ze aan de hand van dat vakgebied hebben geleerd in het algemeen te redeneren, grote hoeveelheden informatie te verwerken, logische argumenten op te zetten, te presenteren, etc. Dit verschilt natuurlijk wel per discipline qua specifieke vaardigheid.
En dat is een handige manier om vakexpertise in "kleine gebieden" te onderhouden.
Qua Koreaans heb ik vaak genoeg beargumenteerd waarom het als academische studie ook inhoudelijk van belang is. Voor Keltisch is dat ook niet zo moeilijk - ook al worden er bij mijn weten geen Keltische mobieltjes of tv's geproduceerd.
Ten eerste het algemene argument dat inhoudt dat alle eerdere menselijke ervaring van belang kan zijn voor mensen nu of later. Dan het belang van de specifieke Keltische beschaving/talen/ervaringen etc die delen van de mensheid (ons bijvoorbeeld) heeft helpen te vormen.
Of denk eens aan al die talen waarvan de bestudering mede heeft geleid tot Large Language Models. Tolkiens boeken (en films en tv-series) waren er niet geweest zonder de bestudering van het Keltisch - het meest gelezen boek ter wereld is The Lord of The Rings.
En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zolang we Geer & Goor hebben of er 38 smaken kruidnoten vanaf augustus in de winkel liggen, wil ik niets horen over de onzin van of Keltisch of Koreaans. Een samenleving die niet verder kan kijken dan wat iets nu kost heeft een korte toekomst.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Remco Breuker

Remco Breuker Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @koryoinleiden

Jan 5
Ik weet niet of het al tot ons allen doorgedrongen is maar door het Russische afvuren van Noord-Koreaanse raketten in Oekraine zijn er dus NK raketten in Europa afgevuurd. In Europa. Ik wil nooit meer van welke oelewapper dan ook horen dat mijn analyses van NK te donker zijn.
En het is natuurlijk helemaal erg dat een deel van het geld dat nodig is om deze raketten te ontwikkelen en te bouwen via NK dwangarbeiders die (indirect of niet) voor Nederlandse bedrijven werkten, door Pyongyang is verdiend. Over schieten in je eigen voet gesproken.
Eigenaren en aandeelhouders die geld verdienen over het lijk van de Europese dan wel nationale veiligheid. Idioterie ten top. Idioterie waarvan we al minstens acht jaar ook precies weten hoe dat in zijn werk ging. Maar rapporten, mediaoptredens, kamervragen in NL en EU ten spijt is er nooit serieus tegen opgetreden.
Read 6 tweets
Sep 1, 2022
Wat ik opmaak uit dit artikel is dat Marijn Scholte eerder aan de bel had moeten trekken, volgens de rechter. Ja, in een ideale wereld werkt dat zo. Dan maak je bezwaar en dan wordt er serieus en onafhankelijk gekeken of je bezwaar terecht is.
Wat de uitkomst daarvan ook is, de relatie met je werkgever wordt er niet door aangetast.

Tot zover de ideale wereld - nu de echte. Als er op de werkplek een angstcultuur heerst of zelfs maar een cultuur waarin medewerkers zich onzeker voelen teken je geen bezwaar aan.
Dat kost je namelijk je volgende tijdelijke aanstelling - en die daarna ook. Er is ondertussen echt genoeg evidentie dat dit zo werkt. Nee, niet overal gelukkig. Er zijn ook plekken waar het gaat zoals het hoort, maar teveel waar dat niet gebeurt.
Read 15 tweets
Jun 22, 2022
Wij moeten het als @UniLeiden dringend hebben over wat een promotie inhoudt voor je gedrag in de samenleving. Dat doen we nu niet, waardoor het individuen als @wimjmvoermans en @mikofLohr zijn die de hete kastanjes uit het vuur halen met alle gevolgen van dien.
Als je hier bent gepromoveerd moet je kunnen worden aangesproken op onwetenschappelijke uitingen, zeker als die in verband gebracht (kunnen) worden met je doctorstitel (en de universiteit). Het bijbehorende prestige is nog steeds aanzienlijk namelijk en makkelijk misbruikt.
Dat geldt overigens niet alleen voor de rechterkant van het politieke spectrum. Aan de linkerkant zitten net zo goed profeten van onwetenschappelijkheid en normatief wensdenken.
Read 7 tweets
Jun 21, 2022
Wonderful news! Korean Studies in Leiden is looking for a new colleague in premodern studies (12 months contract, converted to permanent contract in case of good performance). We want rather a lot, but we're not looking for the impossible. This is what we're looking for:
We are particularly interested in candidates with an expertise in premodern Korean literature, who are able to teach classical Chinese (Hanmun), classical Korean literature (written in hanmun and in classical Korean) as well as modern/contemporary Korean literature.
We are searching for a candidate who has proficiency in literary studies in its widest sense, including philological methodologies, critical theory, cultural analysis, and comparative approaches, also in relation to future challenges in society. (so big 👍 for philology).
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(