In Washington. Speech van Kamala Harris. We weten niet of we binnen mogen. Toch een draad.
Het gaat om deze speech waarvan de Democraten hopen dat die historisch is. Op steenworp afstand van het Capitool.
Hier staan enorme mensenmassa’s. Geen idee waar men naartoe gaat. Het is allemaal afgesloten. Mijn collega’s @kemalrijken en Ramon van Flymen gaan proberen binnen te komen. Ik sta op een veldje met goed uitzicht tussen journalisten. Ondertussen Abba over de boxen.
Netwerk is zwak, mensenmassa is enorm. Dit is een buitenevenement op de Ellips, voor kenners. Buitenlandse journalisten lijken te worden geweerd van dit soort evenementen. Dat geldt trouwens breder [denk maar eens na wat dat betekent].
Dit is het uitzicht. Verderop - achter het blauwe scherm - spreekt Harris ergens voor 21.00 uur. Het blauwe scherm staat voor ons mooi opgesteld.
U ziet het niet maar achter het scherm is dus straks de manifestatie en daarachter ligt het Witte Huis. Hier op dit grasveldje televisieploegen die allemaal kennelijk niet binnen mochten.
Hier staan overigens vooral veel burgers die niet naar binnen mochten of konden. Voor de helderheid: er staan nu meer mensen buiten het terrein dan erop.
Vrouwelijke artiesten over de boxen inmiddels. Hetzelfde als in Kalamazoo, eerder deze week. Veel R&B-muziek, heel swingend.
Nu zelfs Salt ‘n Pepa over de boxen. Nu YMCA, wat een nummer is waar Trump erg van houdt, schijnt. Netwerk te slecht voor foto’s maar nu allemaal cameraploegen die stand-upjes doen voor televisie-uitzendingen.
We zien nu dat de tribunes achter Harris vol zitten. Geheel in lijn met de Amerikaanse politieke cultuur zijn de mensen flink met vlaggetjes enzo aan het zwaaien.
We zien nu dat de tribunes achter Harris vol zitten. Geheel in lijn met de Amerikaanse politieke cultuur zijn de mensen flink met vlaggetjes enzo aan het zwaaien. Ik ga even stukje lopen. Misschien iets verderop beter netwerk. Overal mensen die er niet in kunnen.
De rij om naar binnen te gaan maakt twee keer een bocht van 180 graden. Doet nog het meest denken aan de chaos op Schiphol jaren geleden.
Een man heeft een ballon van Trump bij zich waarbij op Trump een hakenkruis is gezet. Een paar meter verder een man met een luidspreker die wil dat de VS stopt met de steun aan Israël.
Dit is een ingang. Rij mensen met een toegangsbewijs. Ik vraag me af of ze er allemaal in gaan passen.
Dit is honderd meter verder. De rij stopt niet meer en ik vermoed zomaar dat dit aanmelders zijn. Dat gaat nooit passen.
Wat verderop iets beter netwerk. Deze man met ballon.
Kijk aan. @kemalrijken en Ramon van Flymen - waarmee ik deze reis maak - zijn binnen. Ik blijf buiten. De rij mensen die je net zag is dubbel en ontzettend lang. En aan de andere kant ook rijen.
@KemalRijken Ook heel bijzonder: hoe netjes men twee rijen maakt. Rij van een halve kilometer. Nagevraagd: ook aan het einde heeft men een ticket.
Positieve houding achterin de rij: ‘het is een mooie avond’ is het antwoord op mijn vraag of men nog binnen denkt te komen.
Het is overigens onbekend wanneer Harris gaat speechen.
Even een commerciële boodschap: deze verslaggeving kost geld. Daarom vraag ik donaties van lezers. Doneer ook en mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/twitter/
Structurele steun is ook fijn. Met een klein bedrag per maand zorg je voor continuïteit in mijn werk. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
Er lopen nu overigens wel mensen weg want het is duidelijk dat ze het niet gaan redden binnen te komen. Dit is voor de helderheid een grote grasvlakte, die in Nederland het Malieveld zou zijn maar dan veel groter.
Er liggen hier allemaal gebouwen en monumenten aan. Echt immens.
Op de foto zie je hoe voor deze bijeenkomst lichtmasten zijn neergezet. Het mag wat kosten. Sfeer is toch dat Trump wint en niet Harris, is mijn indruk. Maar ik denk tegelijk: het is niet te zeggen want je ziet een fractie van wat in dit land gebeurt.
Aanhangers die binnen waren maar alweer zijn vertrokken want ze moeten een vliegtuig halen. Ze vertrouwen erop dat Harris wint. ‘Zie je die mensen?’ [nou zeker ja]
Er staat ook een tentenkamp op dit veld. Deze mensen willen gerechtigheid voor ‘native American tribes’
De avond valt, de muziek gaat verder en de rij blijft gewoon staan.
Nu de Black Eyed Peas die je altijd bij meetups van Jesse Klaver hoorde. Inmiddels ook duizenden mensen - denk ik - op dit grasveld. Ook Palestina-demonstranten.
Vrouw heeft bord bij zich dat ze wil dat belastinggeld naar de universiteiten gaat en niet naar bommen op Gaza. Ze wil niets toelichten. Was wel benieuwd of ze toch Harris stemt [die het nooit goed doet bij iedereen]
We zien nu op het scherm een promofilm voor Harris. Er komt nu een vrouw aangelopen over een blauw podium. Ze zingt iets. Dat kunnen we hier verderop - denk 400-500 meter - ondanks de geluidsinstallatie niet horen. Ze zingt nogal zacht.
De stiltes worden opgevuld met ‘this girl is on fire’, bekend nummer. Mensenmassa is hier buiten het officiële afgesloten terrein enorm.
Promofilm weer voor Harris. Er komen nu acht mensen opgelopen op het podium. Ondertussen zie ik dat ik bepaald niet de enige verslaggever ben die op dit veld staat.
Vrouw op podium vertelt een verhaal over abortus. Ondertussen beginnen de Palestina-demonstranten te marcheren en te schreeuwen. Op het veld overstemmen ze boel maar deels. Sprekers bekritiseren Trump die verantwoordelijk is voor de ellende met abortus.
Dit zijn gewone Amerikanen met gewone verhalen, zeg maar. Nu een ondernemer. De Gaza-demonstranten zijn verderop inmiddels. De ondernemer prijst de economische plannen van Harris.
Nu een man wiens vader veteraan is en vertelt over helden uit het Amerikaanse leger. Trump noemde hem ‘suckers’ en ‘losers’ en noemt critici ‘vijanden van binnenuit’. We moeten luisteren naar mensen die met Trump hebben gewerkt en hem ongeschikt vinden.
Vrouw met drie kinderen nu. Alleenstaande moeder die haar baan kwijt is en een kind met diabetes heeft. Ze ligt wakker van wat er met de gezondheidszorg gaat gebeuren. Nu kan ze zich veroorloven. Trump wil dat veranderen.
Vrouw heeft het over betaalbare boodschappen. Harris heeft hart voor de mensen. De Gaza-demonstranten zijn zachtjes op de achtergrond te horen.
Man praat over een familielid die overleed bij de bestorming van het Capitool. Trump wil de bestormers gratie geven. Een vrouw heeft ouders die zijn gevlucht. Ze heeft het over het leven dat duur is.
Ik hoor de Gaza-demonstranten soms, maar als je bij het afgesloten deel van de bijeenkomst bent niet, begrijp ik nu. Vrouw praat nu over emancipatie. Harris snapt dat vrouwen meer zijn dan baarmoeders. ‘We are never going back’, scanderen wat mensen.
Nu twee mensen die altijd Republikeins stemden en dat ook eens op Trump deden. Maar ze weten nu: Trump kijkt alleen naar zichzelf, de rijken en wraak, niet naar de gewone mensen. Er moet gevochten worden voor de middenklasse en een leider die de mensen niet verdeeld.
De vrouw zegt nu dat ze nooit gedacht had democratisch te stemmen, op zo’n podium te staan, maar ‘it is time to turn the page’.
Er loopt hier een Elmo-pop rond die van Harris houdt, staat op zijn bord. Er is ook een demonstrant die Trump ‘an unstable penis’ noemt.
Twitter is nu zo onbereikbaar dat je bijna denkt dat het door de eigenaar komt. Netwerk is namelijk wel goed. De complotgek komt in je boven.
Het is heel duidelijk pauze voor het hoofdprogramma. Dat was deze week in Kalamazoo ook al zo. We wachten en ik type alvast wat.
Programma vervolgt met het volkslied, uitgevoerd door een vrouwelijke artiest die ik niet ken.
Nu Kamala Harris. Enorme juichsalvo’s. R&B keihard op de achtergrond. Harris is blij dat we er zijn. Mensen scanderen ‘Kamala’ bij herhaling.
Harris denkt dat de verkiezingen van vorige week enorm belangrijk zijn. Het is een keuze tussen vrijheid voor alle Amerikanen vs. chaos en verdeeldheid. Er zijn nog steeds mensen die nog niet gestemd of besloten hebben.
Harris begint over de bestorming van het Capitool. Zelfs een mogelijke moord op zijn vice-president leverde de reactie op ‘so what’. Trump heeft een vijandenlijst die hij wil vervolgen. Hij wil extremisten van de Capitoolbestorming vrijlaten.
Trump is instabiel, wil wraak en wil ongecontroleerde macht. Hij wil het leger op mensen afsturen met wie hij het niet eens is. Harris: dat is niet wie wij zijn. Hard gejuich. Trump begrijpt het hart van de natie niet.
Debatten zijn goed en we zijn het niet altijd met elkaar eens. Dan ben je geen vijand van binnenuit. We zijn een familie, zegt Harris. Er is te veel verdeeldheid, wantrouwen en chaos. De waarheid is: zo hoeft het niet te zijn. We moeten geen vingers wijzen.
Er moet nieuw leiderschap komen, zegt Harris. Zij wil die leider zijn. Hard gejuich. Dit was geen gewone campagne. Niet iedereen kent haar goed. Ze zat lang buiten Washington en weet dat goede ideeën niet per se hiervandaan komen. Ze vocht rechtszaken uit.
Harris heeft een instinct om mensen te beschermen. Mensen worden soms slecht of onrechtvaardig behandeld. Ze heeft dat van haar moeder geleerd. Ze wil hardwerkende Amerikanen beschermen. Dat is de president die ze wil zijn. Ze is niet perfect maar ze zal luisteren.
Ze zal dat ook doen als je niet op haar stemt. Over negentig dagen zit ze in het Witte Huis met een to do list of Trump met een vijandenlijst. Ze wil samenwerken. Veel gejuich.
Ze heeft nieuwe prioriteiten. De kosten moeten naar beneden, dat is nu de prioriteit. Trump gaat geld aan rijken en grote bedrijven geven. En dat gaan gewone burgers betalen.
Harris noemt andere economische maatregelen van Trump, bv op het gebied van zorg. ‘We are nog going back’, zegt Harris. Mensen scanderen het na.
Harris noemt nu wat ze zelf wil doen, het klinkt allemaal als centrumlinks beleid, dat mensen zorg, boodschappen en een huis kunnen betalen.
Harris begint nu over abortus, dat recht moet terugkomen. Trump heeft het van Amerikaanse vrouwen afgepakt. Soms is abortus zelfs na verkrachting verboden. Trump komt met een nationale abortusban, dat staat in Project 2025.
Harris wil niet meer dat migratie een thema is om mensen mee bang te maken. Ze wil andere wetgeving maar ook dat erkend wordt dat de VS een migratieland is. Je moet hardwerkende migranten steunen. Harris wil ook het leger niet naar beneden halen zoals Trump.
De VS moet samenwerken met vrienden, dat houdt Amerika veilig. De VS moet een kampioen in vrijheid blijven. Gejuich.
Harris wil in gesprek met betrokkenen, mensen met wie ze het oneens is, wil ze spreken, niet in de gevangenis gooien zoals Trump. Ze wil een president voor alle Amerikanen zijn. Het land gaat voor de partij en het eigenbelang.
Harris noemt zichzelf een kind van de burgerrechtenbeweging. Ze leerde over de idealen van Amerika, de waarden van geloof en vertrouwen, de belofte van Amerika. Ze heeft haar hele leven gewerkt voor de mensen, maar gelooft nog steeds dat alles kan.
Er vertrekken nauwelijks mensen van dit enorme terrein. Harris herhaalt haar doelen nog eens. Ze zit in de race om deze doelen te halen. De VS staat voor vrijheid en heeft dat verspreid. De VS heeft laten zien hoe sterk vrijheid is.
Harris noemt de VS het beste land ooit. Daar moet je voor vechten. We hebben de macht om de bladzijde om te slaan en de volgende pagina te gaan schrijven. Hard applaus. Dat was de speech. R&B gaat aan.
Massa komt hier nu in beweging. Laatste half uur koud geworden. Ik heb een das!
Nu de mensen gaan lopen in mijn richting - ik stond aan de zijkant - zie je hoe immens deze massa was. Het houdt niet op.
Deze verslaggeving is niet gratis en daarom vraag ik donaties van lezers. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/twitter/
Structurele steun wordt ook op prijs gesteld. Dat geeft immers de meeste continuïteit. Wederom: overweeg het eens, zeker als je gelooft in meer diverse verslaggeving dan we nu vaak zien. chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
De mensen gaan hier op huis aan en ik ga Ramon van Flymen en @KemalRijken eens zoeken. Lees zijn account voor een draad vanaf de andere kant van het hek.
In Nijmegen. Oratie van Ronald Kroeze over de waarde van parlementaire geschiedenis. Leek me interessant voor mijzelf en ook voor u! #draad #erbij #live
Dit is een campus. Altijd even zoeken.
Gevonden. De aula van de RU. Kijken of er koffie is. Er lopen hier al mensen in rokkostuum.