In Den Bosch. #D66congres #D66 #Erbij #Live #Draad
We wandelen naar 1931, vroeger waren dat meen ik gewoon de Brabanthallen. Er is tot 16.00 uur een programma. Het is koud dus ik hoop dat de kachel aanstaat.
Eelco Keij wil internationaal secretaris worden. Hij neemt het op tegen de zittende. Dat gaat meestal mis.
NRC is er ook!
Deze mevrouw wil internationaal secretaris blijven. Ze heeft iets goeds gedaan voor het Europees Parlement, lees ik. Ik heb gevraagd of ze ook zich heeft beziggehouden met weggelopen Europarlementariër Samira Rafaela. Geen antwoord van de vrijwilliger.
Ik heb even overlegd over het programma en we kwamen tot de conclusie dat het bijzonder oninteressant en niet nieuwswaardig is.
Belangrijkste punt: het nieuwe huishoudelijk reglement. De leden bepalen nu de lijstvolgorde voor bv. de Tweede Kamerlijst. De nieuwe regels stellen dat een commissie de helft van de stemmen heeft, de leden de andere helft.
Dit is dus heel opvallend voor een partij die zich laat voorstaan op ledendemocratie en one men one vote. Het is feitelijk een greep naar de macht van de top.
Je kunt een relatie leggen met de Europese lijst, die in 2019 niet helemaal beviel (er kwam gedoe) en die voor de Tweede Kamer in 2023, die door de leden wijzigde, terwijl de top dat kennelijk niet wilde.
Het is nog niet zo druk maar @jpaternotte is er wel al. We wachten op het programma. Eigenlijk doet alleen het programma van de ochtend ertoe.
Dit is een provincietafel maar geen D66’er te zien.
Dit is de persruimte. Jassen van mij en NRC.
De mensen komen nu pas binnen.
We worden geïnformeerd over de lay-out van het magazine van de Van Mierlo stichting. De nieuwe partijvoorzitter Alexandra van Huffelen heeft een glitterjasje aangetrokken.
Het legendarische en op 51 jarige leeftijd nog steeds zeer knappe oud-Tweede Kamerlid Boris van der Ham is het trouwens niet eens met de machtsgreep van de partijtop op de kandidatenlijsten. Maar hij is hier alleen omdat hij iets moet voorzitten.
Er is nu een Q&A met fractievoorzitters. De moderator vindt dat er een groepssfeer in het Europees Parlement is. Er is een nieuwe context. Er is nu ook een team dat goed samenwerkt.
Brigitte van den Berg heeft iets afgedwongen bij Wopke Hoekstra in zijn hoorzitting. Er komt meer of beter klimaatbeleid (ofzo, ik vraag dit na)
Er wordt erg benadrukt dat er nu weer goed wordt samengewerkt in Brussel. [de vorige twee Europarlementariërs van D66 hadden ruzie en liepen beide weg]
Er is nu gepraat over de belofte die is gedaan over de BTW-verhoging op cultuur. Die gaat niet door. Jan Paternotte meldt dat het echt zin heeft, om oppositie te voeren.
Nu wil iemand weten van @Gerbrandy hoe de positie van de VVD binnen de Eur. liberalen is vanwege de PVV-coalitie. Gerbrandy: animo om de VVD eruit te gooien was minimaal want fractie is kleiner geworden. VVD heeft wel geen belangrijke leidinggevende functies in de fractie meer.
Gerbrandy is nu vice-fractievoorzitter en dat was @MalikAzmani. Dit is volgens de moderator erkenning van de ervaring van Gerbrandy.
Ik was aan het praten met de leden. Het ging over de ledeninvloed op de kandidatenlijst. Ik snap het nu helemaal. We gaan er straks over discussiëren. Ik zit nu in de zaal bij de vergadering.
Een vrouw op het podium zegt nu op gedragen toon dat we 'best belangrijke dingen' gaan doen.
De vrouw benadrukt dat het huishoudelijk reglement - waar de nieuwe regels over de lijstvolgorde in staan - in opdracht van de leden is gewijzigd. Dat is echt de opdracht van de leden. Wat je hier hoort - bij de koffie - is dat er weerstand is.
De vice-voorzitter van het bestuur begint nu over een routekaart naar nieuwe regels. D66-logica: er is een vereenvoudiging van de regels maar het document is langer dan ooit.
Er volgt nu een nogal lang betoog over wat de doelen zijn deze hele exercitie. Nu begint de vice-voorzitter over de omstreden verandering van de procedure van het maken van de kandidatenlijst en het vaststellen van de volgorde. Dit proces wordt versterkt.
Ik heb geen idee hoe hij dat bedoelt. De leden die ik net sprak ook niet trouwens. Nu zegt de vice-voorzitter iets over een vitale vereniging (die terminologie hoor je normaliter alleen bij een bejaardenpartij als het CDA).
Nu gaan we amendementen op de conceptversie van het huishoudelijk reglement bespreken. Dat is dus o.a. de ledeninvloed op de kandidatenlijst. Eerst gaat het over het landelijk bestuursoverleg.
Dit is niet zo'n interessant punt. Daarom meld ik maar dat @borisham mij nu volgt, nadat ik hem een ontzettend knappe en aantrekkelijke man heb genoemd, ook al is hij inmiddels 51.
Dit punt gaat over de vraag wie mogen aanschuiven in het landelijk bestuurlijk overleg. Interessantste punt: D66 kent een G7. 12 leden willen iets over het landelijk bestuurlijk overleg zeggen.
Dit is een beetje ingewikkelde discussie over hoe je een overleg moet regelen met regio's. Zitten er genoeg regio's aan tafel, ben je vertegenwoordigd als je niet aan tafel zit en hoe is de band met 'landelijk' dan? Er zit geen lijn in deze discussie.
Nu het lijst-adviesblokje. Het gaat om deze tekst. Die wordt als ondemocratisch gezien.
Hele lange rijen bij de microfoons. Vice-voorzitter verdedigt het voorstel. Hij zegt dat het transparanter wordt en dat leden meer te zeggen hebben (dit snap ik niet). Er is ook meer diversiteit als de tekst vernieuwd wordt. Zoals bij TK2023 (toen: veel witte mannen).
Voorzitter: wat goed dat het zo leeft. Een vrouw zegt nu dat ze een sterk en divers team wil. Dat kan alleen als de commissie een sterke stem heeft, niet als de leden dat allemaal individueel bepalen.
Man wil de tekst geschrapt hebben (dan hebben de leden als enige een stem in de definitieve kandidatenlijst). Ander bepleit directe democratie. Het is wantrouwen tegen oordelingsvermogen van de leden. Applaus.
Man bekritiseert dat als de helft van de stemmen naar de lijstadviescommissie gaat, dat afbreuk doet aan 'one man, one vote'. Andere man zegt dat de voorzitter en lijsttrekker straks feitelijk de helft van de stemmen krijgen (dit klopt). Dus dat moet je niet doen.
Man wil deze tekst ook niet: 'one man, half a vote'. Andere man noemt het ondemocratisch als de lijstadviescommissie meer macht krijgt. Vrouw bekritiseert dat Yesim Candan de laatste keer op de lijst 'geparachuteerd werd' terwijl ze bij FvD had gezeten.
Vrouw wil dat kandidaten het land in gaan om hun verhaal te vertellen. Dat is goed voor de vereniging, je moet je stemmen verdienen. Dus: leden moeten stemmen. Vrouw is voor meer invloed van de lijstadviescommissie, want dan krijg je meer diversiteit.
Opvallend is dat sommige mensen steeds bij de microfoon staan. Vrouw noemt dat D66 na de wijziging nog steeds het meest democratisch is van alle partijen. Meerderheid van de sprekers is voor het amendement (en dus voor 100% ledeninvloed).
De rij sprekers is zo lang dat de voorzitter niet kan zien hoe lang die is. Vrouw begint over representatie van de regio's, dat kan alleen als de commissie veel invloed heeft (en leden dus minder).
Man vergelijkt de stemming voor de kandidatenlijst nu met het Eurovisie Songfestival. Daar is ook altijd discussie. Nu begint er een herhaling van argumenten te komen. Sommigen willen dat leden invloed krijgen op de betreffende commissie (is kennelijk nu niet zo).
Jongen zegt dat D66 in de Tweede Kamer grote woorden gebruikt voor andere partijen die ondemocratisch zijn. Dus schaf dan hier ook niet je partijdemocratie deels af.
Vrouw zegt dat er betere manieren zijn om de diversiteit te verbeteren. Man vraagt zich af of leden zichzelf kunne vertrouwen dat ze weten wat goede kandidaten zijn. Daar is het knappe oud-Kamerlid @borisham. Politiek is te veel naar binnengekeerd. Dat doet de commissie ook.
Als de leden minder invloed hebben, krijg je dus meer naar binnen gekeerde politiek. Man vindt dat de opdracht van de commissie - die dus meer invloed krijgt - democratisch is, want vastgesteld door de leden.
Man zegt dat de democratie in Nederland afbrokkelt, dus daar moet je ook in de partij voor strijden. Vrouw vindt dat weinig leden stemmen op de kandidatenlijst, dus dan is een commissie beter.
Er is nu een man die zegt dat als je een betere man-vrouw verdeling wilt, je beter het Volt-beleid kunt invoeren (50-50 man-vrouw).
We hebben nog vijf sprekers. Misschien kan ik om 12.00 uur nog naar de sessie hoe je om moet gaan met radicaal rechts. We hebben nu sprekers die allemaal oude dingen herhalen.
Man zegt dat de lijstadviescommissie genegeerd kan worden door de lijsttrekker en de partijvoorzitter, die de lijst maken (dit is waar). Daarom moet je leden invloed hebben. Oud-Kamerlid Sinot is voor 100% ledeninvloed.
Er zijn overduidelijk regio- en afdelingsvoorzitters opgetrommeld om tegen het amendement op te roepen (wat dus betekent dat de commissie meer invloed krijgt, leden minder). Nu stemming.
Uitslag: 53% is voor het amendement, 47% is tegen. Dus: de lijstadviescommissie krijgt niet 50% van de stemmen, de leden gaan er nog steeds helemaal over.
Meer amendementen, maar ik ga luisteren hoe D66 radicaal rechts de pas af gaat snijden.
Heel veel mensen bij de sessie over radicaal rechts.
De moderator vertelt nu hoe zorgelijk de situatie is. De sociaal-liberale waarden zijn meer dan ooit nodig en ze staan ook onder druk. Ze gaat nu uitleggen wat progressieven vinden. Dat is de context van deze sessie. 'We weten hoe erg we het vinden.'
Nog drie journalisten indahouse. Victor Pak van EW en @trouwschmidt. Er is er nog eentje maar het is onbekend wie dit is. De moderator vertelt dat we gaan praten over oplossingen.
Er is een heel creatief gespreksformat bedacht. Ik vraag me nu al af of dit werkt. Je kunt bij het gesprek gaan zitten als je iets toe te voegen hebt. Er zijn hier veel meer mensen dan verwacht. Ik denk wel ruim honderd.
Er zijn ook post-its voor als je ideeen hebt. Ik begrijp het format niet. Victor Pak grapt dat de hele zaal uit consultants bestaat en dat iedereen dit format kent, behalve wij. Dit is waar.
Er is nu een mevrouw - Afke Groen? - die denkt dat het debat over sociaal-economische thema's moet gaan. Nu horen we @MpanzuBamenga praten over een asielzoekerscentrum in Eindhoven. Daar zat hij in de gemeenteraad. Er was veel polarisatie.
Bamenga ging met rechts praten. Ik ga even koffie halen. Er staat hier een machine.
Oh de koffiemachine maakt lawaai hoor ik. Daar gaat mijn koffie. Bamenga vertelt nu eigenlijk over compromisvorming. Nu heeft @petra_stienen er ideeën over. D66 is van het hoofd en niet van het hart, het gevoel. Je moet in gesprek met mensen die niet op je lijken.
Nu zegt een man dat deze zaal heel wit is. In Amsterdam Zuid willen ze iets met de Marokkaanse jongens in Nieuw-West. Er moet een gesprek komen. Applaus.
Er is nu een vrouw die zegt dat D66 een hele leuke en intelligente club is met goede ideeën, heel creatief. 'D66 kan niet effectkief communiceren met het volk.' Er moet een werkgroep komen over 'wat mankeert er aan ons?' Applaus.
Het ouderwetse partijgevoel is weg, zegt een man nu. Dit is een erg oude zaal. Er moet 'intergenerationeel contact' komen. Man is lid geworden van D66 omdat Trump is verkozen.
Het gaat allemaal over grote abstracte problemen in de politiek, denkt de man. Het moet gaan over problemen die dichtbij de mensen staan. Het is allemaal bedrijfsmanagement-achtig [niet zo duidelijk of dat het probleem of de oplossing is].
Een man denkt dat het echt gaat over verbinding leggen en hij is het overal mee eens. D66 heeft heeft hele goede ideeën, dat staat vast. Het is alleen geen makkelijk verhaal waar mensen zich mee kunnen identificeren.
Het spreekt allemaal niet tot de verbeelding, dat is een probleem. Je moet het gesprek aangaan. Iedereen moet welkom zijn aan de keukentafel. Je moet niet in je bubbel blijven zitten.
We horen nu dat het D66-geluid aanwezig moet zijn, dat je je moet verplaatsen in andermans schoenen en dat je ook het gevoel moet aanspreken.
Nu vertelt iemand dat je soms hele interessante verhalen kunt horen van mensen buiten je bubbel. Dat heb je als je echt in gesprek gaat. Maar je moet niet tolerant zijn over intolerantie zijn. Tegelijk moet je begrip hebben.
In Amsterdam is D66 in gesprek gegaan over wat er allemaal is gebeurd en hoe dat voelt. Daar waren ook moslims en Joden. Dat is heel belangrijk, dan kun je je inleven.
In een Havo-klas heeft iemand van de JD gehoord dat de scholieren @RobJetten enorm knap vinden.
We horen dat een man 'gelooft' dat mensen gaan denken dat het anders kan, als er meer bijeenkomsten in de wijken zijn, om elkaar te ontmoeten. Dat is heel belangrijk.
Nu zegt een meisje dat je naar een supermarkt moet gaan waar je normaal niet komt. Een meneer introduceert zichzelf als iemand die 'dicht op Den Haag werkt in de lobby'. Hij wil meer mensen het zoet geven.
Een man denkt tot slot dat 'de angst bij onszelf zit'. Dat was de sessie. We gaan naar de lunch. Soms zijn er voor de pers geen broodjes, maar ik heb veel vertrouwen dat dit goed gaat komen want dit is D66.
Nu spreekt Rob Jetten ons toe. Grootste congres van D66 ooit, ongeveer.
De jongen naast Rob heeft er geen zin in. Rob praat over een onzeker land in een wereld op drift. Er is ook wat met het continent.
Rob heeft het nu over de dappere Oekraïners. Rob vindt ook dingen van Gaza.
Er staat iemand naast me die een bingokaart zegt te hebben. Er is al gezegd dat de BTW-verhoging wordt teruggedraaiden cultuur, nu het onderwijs. Rob denkt dat investeren werkt en was in Rotterdam Zuid. De analfabetisme-cijfers zijn hem ontgaan.
Even bijgepraat met twee ex-Kamerleden over de geneugten van de kandidaatstellingsprocedure.
Nu afscheid van Kaag. Beetje laat, denk ik steeds, maar kennelijk is het nooit eerder gedaan.
Kaag spreekt de boel toe en dan gaan we aan de borrel. Ik spreek leden die het met me eens zijn dat het een bijzonder oninteressant congres is geweest. Toch vond ik het wel leerzaam.
We zijn bij de borrel en dus was dit de draad. Ik wijs mijn lezers graag op de mogelijkheid mij te steunen om mijn verslaggeving enige continuïteit te geven. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/twitter/
In Amsterdam bij Spui25. De rol van kunstmatige intelligentie (AI) bij de verkiezingen van 2024z
Het is pijnlijk duidelijk dat er weinig interesse is in dit onderwerp. Er zijn vandaag twee avonden van Spui25, en de andere is op een andere locatie dan normaal. Er lopen continu mensen naar binnen die op de verkeerde plek zijn.
Al die mensen komen dus niet voor de rol van AI in de Amerikaanse verkiezingen. Ik maak er grapjes over met de jongen van Spui25. Hij vindt het ook pijnlijk duidelijk dat AI het Spui25-publiek niet boeit. Er zijn al dertig mensen verkeerd hier langsgekomen.
In Den Haag. #JA21 praat na over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. #erbij #live #draad
Het is in Luden. Op het Plein.
Raar druk op de etage. 30-40 mensen. Michiel Hoogeveen is er ook. Hij was Europarlementariër maar is niet herkozen. Hij werkt nu voor Eerdmans in de Kamer.
Deze rally begint om 10.00 uur en de deuren gingen al om 6.00 uur open. We zijn er bijna. We wilden eerder zijn, maar er was even een probleempje met het hotel. Dus nu wat verlaat maar wel op tijd. De vraag is sowieso of we erin komen want dat speelt altijd.
In Milwaukee, de grootste stad van Wisconsin, houdt Kamala Harris een rally. #draad #erbij #live
Dit is een bijzondere avond want we hebben accreditatie gekregen. In tegenstelling tot veel andere rally’s. Waar we soms toch binnenkwamen. chrisaalberts.nl/2024/11/01/bui…
We zijn onderweg naar het Wisconsin State Fair Park Exposition Center. Daar is de rally.