We zijn in Utrecht bij De Vierde Golf, over hoe vrij onze mening is. #draad #erbij #live
Ik sta bij de deur van de Kargadoor en wordt meteen ‘de wappiewatcher’ genoemd [dixit @martijntjesmits]
Het gaat over hoe vrij onze meningen nog zijn. Meningen worden al snel gediskwalificeerd. Avond met @JonaWalk en Cees Hamelink.
De Vierde Golf is een collectief uit de tijd van Corona, toen deze mensen ook merkten dat hun meningen soms gediskwalificeerd werden, to say the least. Zie: vierdegolf.org/over-ons/
Er zijn hier trouwens in Utrecht heel veel leuke dingen te doen. Ik hoor dat er vijftig mensen komen.
Nu krijg ik van @martijntjesmits een folder.
We zitten in de kelder dus ik ga daar nu heen. Hopen dat er WiFi is.
We gaan zo beginnen met de avond. Ik wijs u er graag op dat deze live verslagen niet zonder donateurs kunnen. Als u vriend wordt, ga ik hier in 2025 mee door. chrisaalberts.nl/twitter/
De Vierde Golf is - als je naar de website kijkt, bezig met thema's als corona, vrede met Rusland, nepnieuws, de perverse werking van het financieel stelsel, basisinkomen en dat soort zaken.
Deze zaal wekt de indruk dat velen elkaar goed kennen.
Vrouw leidt de boel in. Ze is blij met de opkomst [man of veertig, denk ik]. Ze vertelt dat de Vierde Golf voor een crisisbestendige democratie is. Daarom zijn ze in gesprek en ontmoeten ze elkaar. Daarom zijn we hier. Donaties zijn hier facultatief vanwege de kosten.
Vrouw is blij met nieuwe gezichten. Na de pauze doen we stellingen en vragen uit de zaal. Je moet dus in de pauze bedenken wat je wil vragen. Dan kun je het kort houden. Lachje in de zaal.
Vrouw praat over 'een single narrative' dat er vaak is.
Nu komt 'onze @JonaWalk' die een moeder heeft die een artikel in de Volkskrant las en het nog geloofde ook. Er was onjuiste framing maar dat had haar moeder niet gezien.
Bij onderwerpen die controversieel zouden moeten zijn, worden heel eenzijdig gepresenteerd. Andere meningen worden niet gehoord of weggezet als gek, bv. een conflict met een nucleaire supermacht.
Bij universiteiten zien we dat ook: wetenschappelijke vooruitgang is in gevaar als controversiële meningen niet meer geuit kunnen worden. Ook bij het kerstdiner speelt het probleem dat je niet vrij kunt praten.
Als je geen discussie meer kunt voeren, kun je je mening niet meer vormen. Het gaat om woorden als 'desinformatie', die vrijuit worden ingezet tegen wat 'het dominante narratief' is. Dit speelt ook bij 'kwesties van klimaat'.
Walk denkt dat de elite het narratief bepaalt. Dat gaat over macht, over controle, niet over waarheid. Dat klinkt als een complottheorie maar oorlogen zijn recent nooit begonnen met eerlijke informatie aan het publiek. Waarom zou Oekraïne anders zijn?
Big Pharma heeft heel vaak gelogen over de effectiviteit van medicijnen, dus waarom zou dat anders zijn bij corona-vaccinaties? Desinformatie bestrijden betekent het narratief willen bepalen. Er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan de bestrijding van desinformatie.
Walk vindt dat desinformatie bestrijden een goed verdienmodel is geworden. Walk begint nu over lobbyisten en de digital services act van de EU. Zo wordt de vrije meningsvorming beperkt en geschaad.
Walk heeft ervaringen met academische vrijheid. Sommige informatie wordt zo gevaarlijk gevonden dat het niet vrijgegeven mag worden in het publieke debat. Wetenschapsjournalisten proberen wetenschappers met een andere mening kapot te maken.
Walk denkt dat vrije meningsuiting niet echt te onderdrukken is. Het verzet is er, maar er moeten moedige tegensprekers zijn en er moeten moedige luisteraars zijn die oprecht luisteren naar anderen, ook als je het er niet mee eens bent.
Nu Cees Hamelink, emeritus hoogleraar internationale communicatie aan de UvA. Walk heeft eigenlijk alles al gezegd, zegt Hamelink. Man naast Hamelink stelt zich niet voor, maar leidt het gesprek.
Drie mensen in de zaal hebben PVV en FvD gestemd. Dat is volgens de moderator een deugd. Er is nu onderscheid tussen de vrijheid een mening te uiten en er eentje te vormen.
Nog nooit zijn er op zo'n grote schaal brains gewashed, denkt Hamelink, die begint over de geheime diensten en overheden. Overheden hebben het altijd een ergernis gevonden dat burgers zelf meningen vormden.
Er zijn altijd beperkingen aan de vrije meningsuiting geweest, aldus Hamelink. Er moesten grenzen aan zijn. De vrijheid van het hebben van een mening is absoluut. Daar mag je geen inbreuk op maken volgens de mensenrechten.
Hamelink denkt dat het een hele grote discussie is of mensen nog wel baas in eigen brein zijn. Indoctrinatie is nog nooit zo groot geweest. We zijn daar ook heel ontvankelijk voor.
Hamelink denkt dat als je vindt dat de wereld zo vreselijk is, je een andere krant moet gaan lezen. Mensen moeten zich zo breed mogelijk informeren. Dan verdedig je jezelf tegen indoctrinatie.
Lees het persbureau van landen uit de derde wereld, kijk CNN en Al Jazeera, dan heb je een breed beeld, denkt Hamelink. Nu zijn alle kranten hetzelfde en dat was vroeger niet zo.
Als je alleen NOS Journaal kijkt en een krant, dan 'ben je in de aap gelogeerd', denkt Hamelink. Hij raadt YouTube en andere bronnen aan. Al staat daar ook rommel tussen en dingen die dubbel zijn met de traditionele media.
De internationale berichtgeving van NRC is heel pover maar dan moet je zelf je informatie aanvullen, denkt Hamelink.
Hamelink stelde vragen over vaccinaties bij corona en toen werd hij niet meer gevraagd bij de radio, daarvoor heel vaak. Hij had niet eens een extreem standpunt, maar stelde wat vragen. Zijn studenten werken bij de media, maar hij kreeg geen verzoeken meer.
Hamelink heeft het nu over Café Weltschmerz en Flavio [van Blckbx], waar hij optrad. Toen was Hamelink van de alternatieve media geworden en vonden traditionele media hem helemaal niet meer goed.
Moderator wil weten hoe Hamelink dat voor zich ziet: je verdedigen tegen indoctrinatie. Hamelink zegt dat we een zaal vol kritische mensen hebben. Er zijn nog steeds kritische studenten, dat geeft hoop.
Hamelink zegt dat die studenten vaak de traditionele media niet volgen. Ze hebben wel Kees van der Pijl gekeken en vonden dat interessant, dat is hoopgevend.
Hamelink vindt het zonde van de tijd om te praten tegen mensen die het vermogen niet hebben om over dingen kritisch na te denken. Mensen moeten zelfreflectie kunnen tonen, anders heeft het gesprek geen zin.
Hamelink heeft met de moderator bij De Nieuwe Wereld gezeten. Veel reacties waren van dit niveau, dat ze niet na wilden denken. Ze wilden niet luisteren.
De moderator begint nu een verhaal te vertellen over dat hij het sentiment achter PVV-stemmers wel snapt. Het politieke establishment deugt niet. Hamelink: 'ze beginnen in ieder geval kritisch'.
Hamelink zegt dat het bij een weerbare democratie past om het fundamenteel met elkaar oneens te zijn. Hij begint nu te praten over zijn internationale ervaring bij de VN en op Aruba.
Hamelink praat nu over de-escalatie van conflicten. Dat is nodig om samen te kunnen leven. Nu is het even pauze. Daarna vragen uit de zaal.
Er begint nu een man piano te spelen. De rest is even weg. Ik wacht geduldig op de vragen.
We gaan nu vragen uit het publiek stellen. Een man wil weten of er grenzen zijn aan de vrije meningsuiting en of de overheid dat moet regelen. Hamelink wil hele vrije meningsuiting. Hij begint over een verdrag. Bv. geen oproep tot genocide.
Hamelink vindt aanzetten tot haat onfatsoenlijk, maar dit niet per se aan tot gedrag, dus dat moet wel kunnen. Aanzetten tot discriminatie gaat over aanzetten tot gedrag dus dat is dan weer niet goed.
Hamelink begint associatief te praten met allerlei anekdotes. Het gaat nu over de vraag of overheden de aangewezen instantie zijn om de vrije meningsuiting te beperken.
Hamelink zegt nu dat media en overheden 'enorme sensoren' zijn. Een vrouw wil een voorbeeld. Walk begint over censuur op sociale media ten tijde van corona. Twee mensen klappen.
Er is nu een abstracte discussie over macht om je mening aan anderen op te leggen. Een vrouw zegt nu dat we veel interesse moeten opbrengen voor PVV-stemmers. 'In het machtssysteem is iets fundamenteel mis, want het systeem lost hun probleem niet op.'
Het gaat nu over de vraag of er systeemkritiek mogelijk is. Volgens Hamelink niet, alleen de Paus doet het. Een vrouw vraagt of SP en PvdD dat niet doen. Hamelink: 'niet zoals de Paus'. [tactiek: mensen ontregelen als je geen antwoord hebt].
Het is heel moeilijk om kritiek te hebben op het systeem. Je krijgt een label opgeplakt, denkt Hamelink. We denken dat systeemcritici communisten zijn. Niet fascisten, want daarvan is veel omarmd.
We zijn nu aangekomen bij het hyperkapitalisme, het partijensysteem, het militair-industrieel complex en de islam. Alle bijdragen worden steeds langer.
Hamelink vindt politieke partijen onderdeel van het probleem en niet van de oplossing. Moderator praat nu over 'de schijn van democratie ophouden'. Zo gaat het ene na het andere grote beeld over tafel. Geen lijn in aan te brengen.
Hamelink begint nu over het lage intellectuele niveau van dit parlement. Het is nog nooit zo erg geweest. Echt zorgwekkend.
Het meest relevante is nu dat bijna alle vragen aan Hamelink gericht zijn. We zijn nu bij het punt dat we naar apen moeten kijken om iets over communicatie te leren.
Hamelink vindt leugens op sociale media veel aandacht krijgen, maar de veel grotere leugens in traditionele media niet. Die zijn veel belangrijker.
In de media is wel veel creativiteit aanwezig van jonge mensen die het anders zouden willen doen, maar ze krijgen de ruimte niet, zegt Hamelink.
Walk denkt dat het gesprek tussen mensen tot verandering kan leiden. Je moet de ander niet de les gaan lezen, je insteek moet zijn een gesprek te hebben, niet dat je zelf gelijk hebt.
Je moet dus meer vragen stellen en nieuwsgierig zijn in de ander. Nou ja, ik weet niet of dit voor u nog te volgen is, maar dit was het dan. We sluiten nu af.
Hamelink vertelt dat hij herkend wordt als 'de blackbox-professor'. Uw verslaggever die dit soort dingen hoort en dan opschrijft, werkt op donatiebasis. Waarom staat hier: chrisaalberts.nl/twitter/
Structureel mijn werk steunen is natuurlijk ook heel fijn. Een maandelijkse donatie zorgt voor continuïteit van mijn werk. Hoe het werkt, staat hier: chrisaalberts.nl/steun-mijn-wer…
We zijn in Den Haag bij de VVD en de JOVD. Politiek & Pils heet deze avond. @ericvanderburg komt langs.
Dit is Three Sisters aan het Plein.
Ik leer net dat de VVD in Den Haag een commissie ‘intern debat’ heeft. Het is onbekend wat deze commissie tot dusver concreet oplevert. Er zijn wel avondjes.
In Driebergen. De klimaatdenktank Clintel heeft een expert uitgenodigd over de draai in het klimaatdebat. #Erbij #Live #Draad
Clintel houdt zich bezig met het klimaat. Ze zijn hier sceptisch over klimaatverandering en ook over klimaatbeleid. clintel.nl/over-clintel/
Vandaag spreekt Benny Peiser, een sociaal antropoloog die steeds kritischer over het klimaatbeleid is geworden en diverse keren klimaatverandering heeft ontkend. en.m.wikipedia.org/wiki/Benny_Pei…
In Den Bosch. #D66congres #D66 #Erbij #Live #Draad
We wandelen naar 1931, vroeger waren dat meen ik gewoon de Brabanthallen. Er is tot 16.00 uur een programma. Het is koud dus ik hoop dat de kachel aanstaat.
Eelco Keij wil internationaal secretaris worden. Hij neemt het op tegen de zittende. Dat gaat meestal mis.