In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Verkiezingsdebat voor de verkiezingen in Suriname. #draad #erbij #live
In mei zijn er parlementsverkiezingen in Suriname. Vandaag is hier in Den Haag een groot verkiezingsdebat dat ook wordt gestreamd op de Surinaamse televisie. nieuwspoort.nl/programma/verk…
Waarom ben ik hier? Komende maanden gaan @kemalrijken en ik weer op reis, dit keer naar Suriname om de politiek daar te leren kennen en de verkiezingen te verslaan. Stay tuned.
U begrijpt: dit is ontzettend leuk want ik ken de Surinaamse politiek helemaal niet. Ik lees me in. Er doen veertien partijen mee aan de verkiezingen en er zitten er nu zes in het parlement. Er zijn hier negen partijen aanwezig, waaronder die zes.
Wat ik ingewikkeld vind, is dat het kiesstelsel is veranderd. Er bestonden districten en het wordt evenredig zoals in Nederland. Of dat voor de uitslag iets uitmaakt weet ik niet (vast wel).
Het is al lekker druk in Nieuwspoort. Het begint om half acht en duurt tot tien uur. Jörgen Raymann presenteert.
Ik krijg koffie. We gaan zo beginnen.
Ik ben alvast in de zaal gaan zitten. Ik heb er zin in. Er zijn hier acht partijen, begrijp ik nu. Op de website stonden er negen, dus kennelijk is er eentje niet. Ik moet even zien welke er mist.
Raymann vertelt dat het publiek hier als publiek is en niet als participant. Het moet allemaal een beetje ordentelijk verlopen en er is maar twee uur de tijd.
De NDP, een van de grootste partijen van Suriname, is er niet. Ze waren wel uitgenodigd maar ze hadden andere prioriteiten.
Dit debat wordt ook gestreamd via de YouTube van Nieuwspoort. Dit is de eerste keer dat er zo'n debat is in Nederland.
Het eerste thema is buitenlandbeleid. Maar eerst zingen we het volkslied. De zaal zingt mee.
Stukje.
Nu komen de kandidaten een voor een binnen. Steven Reyme is de eerste. Hij is van A20. Hij vindt dat de resultaten niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Hij wil een ander soort politiek met integriteit, eerlijkheid en good governance.
Kevin Koniki van ABOP komt nu binnen. Koniki wil dat ontwikkeling niet stopt in Paramaribo, maar ook plaatsvindt in de rest van het land. ABOP wil menswaardigheid als uitgangspunt.
Johannes Tojo van de BEP. Ze zijn voor gelijke kansen voor iedereen. Suriname gaat niet vooruit, BEP geeft de toekomst aan. Ze willen decentralisatie en de overheid herstructureren. Meer macht voor de regio's dus.
Angelic del Castilho van DA'91. Het gaat om mentaliteit, denkt ze. Ze strijden onbevreesd en klagen alle corruptie aan. Grondrechten zijn cruciaal, het gaat om eerlijkheid en integriteit.
Roseline Daan van de NPS (Nationale Partij Suriname). Ze zegt dat 'bijna elke partij' uit de NPS is geboren. De NPS gaat herstellen wat door anderen is afgebroken. De NPS heeft al vier keer Suriname uit het slob gehaald.
Iwan John Samuel van OPTSU. Dit is een combinatie van vijf partijen. Veel partijen zeggen dat er een nieuwe wind nodig is, maar OPTSU is er eentje. Er is veel kapot in Suriname, het land is met egoïsme en corruptie geleid. OPTSU gaat dat veranderen.
Dan nu Bronto Somohardjo van PL. Wat heel leuk is, is dat alle kandidaten een eigen openingsmuziekje hebben. Suriname is niet kapot, zegt Somohardjo, maar de politiek wel. Die moet voor het volk zijn. Dit is de laatste kans af te rekenen met corruptie.
Tot slot Cedric van Samson van VHP, de partij van president Santokhi. De VHP neemt de mens mee, die kan participeren in de ontwikkelingen.
Eerste debat over buitenlandbeleid, internationale samenwerking en diasporabeleid. Ik vat op hoofdlijnen samen. Ik denk dat ik in deze kennismaking vooral kan overbrengen wat belangrijke thema's zijn (de partijverschillen komen later).
Het gaat nu over de vraag hoe Suriname met de diaspora om moet gaan: de honderdduizenden Surinamers die buiten het land wonen. De mevrouw van de NPS praat over hoe Suriname in het buitenland meer invloed kan hebben.
De meneer van PL wil voor het diasporabeleid naar andere landen kijken zoals Rwanda en India, waar men goed beleid heeft. Daar kan Suriname van leren.
Het gaat bv. om de vraag of diaspora in Suriname willen investeren. Een van de andere kandidaten praat nu over een dubbele nationaliteit en visum-aanvragen die permanent 'voor het leven' zijn. Applaus uit de zaal.
Man van andere partij wil dat Surinamers die in Suriname zijn geboren altijd terug mogen komen naar Suriname. Dat is nu dus niet zo.
Het gaat nu over zorg en onderwijs. Discussie dat het niet alleen gaat om het bouwen van ziekenhuizen, maar ook om het beleid. Ook dat de zorg ook in alle regio's van het land goed geregeld moet zijn.
Politicus van OPTSU denkt dat mensen nooit terugkomen naar Suriname als de zorg zo slecht is.
Andere politicus zegt nu dat veel zorgpersoneel uit Suriname vertrekt. De vraag is hoe je ze vasthoudt. Dat beleid kan niet op een dag geregeld worden, maar dat is wel de richting die het op moet.
Politicus van OPTSU vindt dat jongeren in het buitenland moeten studeren om deskundigheid binnen te halen. Hij zegt dat er altijd geld is, wil niet ingaan op de vraag wat dit kost.
De meneer van de VHP zegt dat zijn partij altijd de focus heeft op de economie, want dan kun je ook aan sociale kwesties werken, maar zonder goedlopende economie lukt dat niet.
Nu gaat het over goed bestuur en corruptiebestrijding. 'Friends and familiy'-beleid is de norm, zegt Raymann. OPTSU wil niet alleen corrupte politici de gevangenis ingooien, maar ook wat gestolen is terugvorderen.
De politici in het huidige debatten bieden nu tegen elkaar op wie het beste corruptie bestrijdt. Nu verwijt de een de ander 'de tovenaar uit te hangen'.
Nu is het even niet meer te volgen. De emoties lopen hoog op.
Een van de kandidaten wil een onafhankelijke anti-corruptie autoriteit. Meteen gedoe wiens idee dat is.
De laatste stelling gaat over of olie en gas een vloek of een zegen is. Kandidaat zegt nu dat de Surinaamse bevolking hiervan moet kunnen profiteren, huidige wetgeving is vooral goed voor investeerders.
Politicus zegt nu dat in Suriname het onderwijs niet goed genoeg is, daarom kiezen ze steeds de verkeerde leiders. Dan gaat het met olie en gas ook nooit goed aflopen.
Ander zegt nu dat de Israëliers altijd heel knap worden gevonden 'maar kijk eens wat voor leiders ze kiezen'. Er klopt dus niets van wat zijn collega zei. Applausje.
We horen nu wat slotopmerkingen van de kandidaten. Ze hebben vaak dezelfde punten, het gaat weer over olie, publieke voorzieningen en corruptie.
Het is een interessante avond, want je leert nu wel echt wat de thema's in Suriname zijn. Echt anders dan in Nederland, dat mag wel duidelijk zijn. De komende weken gaan we verder op onderzoek uit, want er komt een podcast aan. Ik heb er zin an.
Dat was het debat. Komende maand meer Suriname op dit kanaal, op mijn website en in een podcast met @KemalRijken. Stay tuned.
Je kunt mijn verslaggeving steunen met een donatie. Zo houd je dit kanaal in de lucht. chrisaalberts.nl/twitter/
Hoe verlopen partijfusies? Hoe pak je dat aan? GroenLinks-PvdA doet vanavond inspiratie op bij fusiepartijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie. #erbij #live #draad
We zijn in de Stadsschouwburg in Utrecht waar het gesprek om half acht gaat beginnen. Programma hier: groenlinkspvda.nl/agenda/lessen-…
Vanavond drie gasten. Ten eerste Andree van Es, ooit Kamerlid van de PSP, later wethouder van GroenLinks in Amsterdam. nl.m.wikipedia.org/wiki/Andrée_va…
‘Groene transitie vanuit Europees perspectief.’ Daar spreekt D66-Europarlementariër @Brigittevdberg vandaag over in de bibliotheek in Alkmaar. #draad #erbij #live
In Groningen. GroenLinks en PvdA praten in Forum Groningen over de samenwerking. #draad #erbij #live
Dit blijft toch wel een heel leuk gebouw.
Alleen de hoogte en de roltrappen zijn al een belevenis. Maar ik geloof dat we gewoon op de begane grond zitten in de Rabozaal. Even zoeken. Begin om 19.30 uur, einde om 21.00 uur.