Warme ontvangst bij #Volt Amsterdam. #draad #erbij #live
We zijn voor de ledenvergadering in De Hallen.
Dit is in een bibliotheek.
Het nieuws is dat Volt mee wil doen in de stadsdeelcommissies in Amsterdam. Er is al een kandidaat voor Zuid.
Het is best druk. 40-50 man. Het quorum is gehaald. Gejuich.
Er is een vol programma. We horen nu de agenda en die gaat vooral over de raadsverkiezingen. Daarom ben ik hier trouwens.
We krijgen nu kandidaten voor de kandidatencommissie. Meltem Kaya is kandidaat. Ze heeft weinig te zeggen, vertelt ze. Ze was vier jaar raadslid van D66 in A'dam.
Een meneer neemt nu het woord om Kaya te prijzen. Hij heeft geen vragen.
Er zijn nog vijf kandidaten voor de commissie. We luisteren nu naar een oudere meneer die aan de Universiteit Utrecht werkt. Let op: dit gaat dus over de Amsterdamse afdeling/kandidatencommissie. Ik kan het betoog niet helemaal volgen.
Deze man is aan een betoog begonnen waarbij je je bij de Ledenraad van de PvdA waant. Hij kan mensen goed interviewen. Hij vertelt nu dat hoop heel belangrijk is. Ik denk: hoop op een goede uitslag.
Er zit trouwens ook een kandidaat-voorzitter van Volt landelijk in de zaal. Ze zoeken een man en er zijn zes kandidaten voor. De hier aanwezige kandidaat-voorzitter staat niet op het programma.
De meneer die zich nu introduceert aan de zaal - en dus in de kandidatencommissie wil - heeft een vader die wethouder was in Tilburg, vermoedelijk voor de PvdA. Hij was daar vroeger ook actief.
Nu is er een kandidaat met een erg fors Duits accent.
De kandidatencommissie was niet erg groot meer, dus er was veel behoefte aan deze aanvulling, horen we de voorzitter van de afdeling zeggen. De zesde kandidaat van vandaag heeft zich trouwens teruggetrokken. Hij heeft het erg druk. Hij heeft het verkeerd ingeschat.
We horen nu een verklaring van deze meneer die geen idee heeft wat hij uit zijn agenda kan schrappen om toch tijd te hebben voor Volt.
Nu krijgen we een overzicht van de financiën van Volt Amsterdam. Dat budget is nogal laag, zegt een mevrouw met een bril. Ze gaat met een 'call to action' komen. Er wordt nu een tabel op de muur geprojecteerd.
Er komen belcampagnes om mensen te enthousiasmeren, maar hoe het dan met donaties n.a.v. deze belcampagnes gaat, is niet helemaal duidelijk.
Nu vragen over geld voor de gemeenteraadscampagne. Volt Nederland doneert niks aan de gemeentelijke afdeling. Men is dus afhankelijk van donaties. Er moet 60.000 euro binnen gaan komen, zegt de vrouw met de bril. Dit is de 'call to action'.
Er is een fundraising-team, horen we nu. We worden aangemoedigd om daarin te gaan zitten om te helpen campagnes op te halen.
We lopen voor op de planning. Er komt nu een verhaaltje over de gemeenteraadsverkiezingen. Op 23 april is een brief naar leden gestuurd met besluiten over deze verkiezingen.
Er zijn vacatures. Je kunt niet solliciteren voor de gemeenteraad en voor de stadsdeelcommissies. Je kunt solliciteren als lijsttrekker, als raadslid en als campagnekandidaat.
Er zijn profielen opgesteld. De profielen zijn 'best wel lang, dus ik ga ze niet helemaal doornemen', zegt de voorzitter nu.
Er is nog geen selectieprocedure. Dat komt nog. Nu gaat het over co-lijsttrekkerschap. Dat kan bij Volt, maar dat is aan de leden van de afdeling. In A'dam gaan ze dat niet doen. Al past het wel bij pariteit, die heel belangrijk is (gelijk aantal m/v).
Nadeel is dat co-lijsttrekkerschap formeel niet kan, de media vinden het vaag en er kunnen problemen zijn met de samenwerking binnen het duo, horen we.
Iemand wil weten of de zittende raadsleden blijven. Ze zijn hier. We gaan straks bij de 'fractie-update' er iets over horen.
Nu gaat Wouter - geen idee wie dat is - iets vertellen over Volt in de stadsdelen. 'Dit is leuk nieuws', zegt Wouter. Oh, hij is voorzitter. Applausje, erg mager. 'We gaan het proberen', zegt Wouter.
Nu gaat Wouter de stadsdeelcommissies uitleggen: gebieden binnen Amsterdam met een gekozen raad die de Stopera adviseert. Deze commissies zijn erg belangrijk voor Volt: 'om er voor de mensen te zijn'.
Deze jongen zegt nu dat de stadsdeelcommissies een manier zijn om talent op te leiden. [Echt dubieus, gewoon niet waar].
Probleem is dat Volt zegt dat je niet mag kandideren voor twee functies tegelijk. Dus je kunt niet voor de gemeenteraad en de stadsdeelcommissie gaan. 'Daar is nooit rekening mee gehouden', zegt Wouter.
Openlijke speculatie over verandering van de statuten van Volt. Andere optie is de vrijwilligers beter in te zetten. De prioriteit is dat elk stadsdeel een gezonde lijst heeft met minstens zes geschikte kandidaten met pariteit (3m, 3v). [Dit wordt niks]
Wouter wil alleen meedoen in stadsdelen waar Volt echt een kans maakt. Er volgen nu cijfers. In Centrum, West, Noord, Zuid, Weesp en Oost wil Volt meedoen. Niet in Nieuw-West en Zuid-Oost dus (armere delen van A'dam dus niet).
De voorzitter van de afdeling hoopt nu dat hij zijn eigen besluit goed heeft uitgelegd.
We krijgen nu uitleg dat de stadsdeelcommissies worden gekozen met verkiezingen. Dat was bij sommige leden niet bekend.
Man denkt dat als je 'echt talent hebt' je voor de gemeenteraad gaat en niet voor de stadsdeelcommissie. De voorzitter doet nu alsof alle kandidaten geschikt zullen zijn.
Man denkt dat er een plan moet komen voor Nieuw-West en Zuid-Oost. Daar is Volt minder vertegenwoordigd. Voorzitter noemt dat 'een extra drukkende uitdaging nu we niet voor die stadsdeelcommissies zullen gaan'.
Volt wil voor de gemeenteraad twee keer zoveel kandidaten als in 2022. Dat betekent: ruim 30, plus 36 voor de stadsdelen.
Gedoe of de analyse klopt dat er in Nieuw-West en Zuid-Oost onvoldoende kandidaten zullen zijn. De voorzitter denkt van wel.
Dit is allemaal beslist niet lichtzinnig besloten, horen we.
Nu begint een kandidaat voor de kandidatencommissie erover dat je alleen duo-raadslid kunt worden als je op de kandidatenlijst stond. Daarom moet de kandidatenlijst voor de gemeenteraad lang zijn. Weer het beeld dat stadsdeelcommissies een kweekvijver zijn. [Nee]
Pauze. We zijn eraan toe.
Ik heb voor de tweede keer Ginger beer gehad. Morgen nog positievere stukjes over Volt, dat begrijpt u.
Alle kandidaten van de kandidatencommissie zijn verkozen. Applaus en een foto.
We krijgen nu een filmpje over de campagne van 2022. Nu gaan vrijwilligers laten zien hoe de Volt-vlag eruit ziet.
We lopen nog steeds voor op het programma. De fractie-update nu. @ItayGarmy en @JulietBroersen.
We horen nu wie er allemaal voor de fractie werken. Raar: de fractiemedewerker is ook duo-raadslid. Verkapte manier om er een fulltime baan aan te hebben.
We horen nu een verhaal over de facturenellende van de gemeente Amsterdam. Volt wilde er de wethouder niet voor wegsturen (zoals JA21 wel wilde, je vraagt je af wanneer dan wel?).
We horen nu een uitleg van verschillende moties van afkeuring, treurnis en dergelijke. Daar zijn allemaal verschillen tussen, weet Garmy. Ze houden de vinger aan de pols. Er zijn geen vragen over (logisch was geweest: wat was specifiek de positieve rol van Volt?)
Het gaat nu over het horeca-beleid zoals dansen in restaurants en uitbreiding van terrassen. Volt doet voorstellen dat het anders moet. Namelijk dat er gedanst kan worden in restaurants. (Ik verzin dit niet).
Er zijn ook debatten over discriminatie geweest, waaronder antisemitisme en moslimdiscriminatie. Er zijn dialoog- en expertsessies geweest. Volt heeft er kritisch naar gekeken. Weer geen vragen uit de zaal.
Broersen is in Oekraïne geweest met een hulpkonvooi. Er zijn ook foto's van gemaakt. Het heeft Broersen echt wat gedaan. Er zijn ook artikelen over geschreven. Helaas is er weinig tijd vandaag om erover te vertellen. Wel is er 9 mei een event over.
Broersen houdt nu een riedel over participatie. Volt is bezig met een burgerberaad op buurtniveau en ook met participatief begroten.
Man begint in de zaal nu te kletsen over carrièrepolitici in Den Haag. Hij is hier voor het eerst. Hoe zit dat in A'dam? (Hij heeft de mislukte lijsttrekkerskandidatuur van Broersen gemist).
Die was voor het Europees Parlement. Nu mogen Broersen en Garmy speculeren over coalitiedeelname. Broersen: 'dat is aan de nieuwe fractie'. (Beter antwoord: dat is sowieso aan GroenLinks-PvdA straks).
Vraag uit de zaal: hoe gaat Volt prioriteit geven aan Zuid-Oost en Nieuw-West, waar Volt niet mee gaat doen? Broersen wil graag op de hoogte zijn en praat met maatschappelijke organisaties.
Nu wil een vrouw iets weten over het competentieprofiel van raadsleden. Waar moet je allemaal aan voldoen? Misschien is het allemaal wat hoog gegrepen? Anders willen mensen niet op de lijst gaan.
Broersen zou door willen gaan, 'dat is ze aan het overwegen'. Garmy zou het ook een eer vinden, maar 'hij heeft ook twijfels, maar hij overweegt het nog steeds'.
Zie hier toch beperkt enthousiasme. Waarom geen volmondig 'ja', vraag je je af.
Wel boeiend: we liepen dus voor op de agenda maar nu dus niet meer. De Statenleden geven nu ook een update. Het gaat daarna nog over sponsoren.
We leren nu vooral dat de Statenfractie van Volt een visie op de provincie mist en daar dan steeds weer naar vraagt.
Nu tot slot partnerships. Een man met de naam Frederik presenteert dit. Ze zijn dit aan het ontwikkelen en ze gaan het ook anders noemen. We krijgen nu een heel team te zien.
Het gaat om de visie 'connect' om de politieke en maatschappelijke agenda met elkaar te verbinden. Dat is een soort kompas. Dit is geïnspireerd op Eberhard van der Laan die zei 'wees een beetje lief voor elkaar'. [Ik snap dit verband niet maar Frederik denkt dit]
Het gaat nu om de 'social fabric' maar daar moet een Nederlands woord voor komen. Volt gaat werken met initiatieven in de maatschappij. Het is een beetje vaag.
Nou ja, nu is het afgelopen. Borrel. Ik zit hier naast een partijprominent en we zijn blij dat het is afgelopen.
In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Verkiezingsdebat voor de verkiezingen in Suriname. #draad #erbij #live
In mei zijn er parlementsverkiezingen in Suriname. Vandaag is hier in Den Haag een groot verkiezingsdebat dat ook wordt gestreamd op de Surinaamse televisie. nieuwspoort.nl/programma/verk…
Waarom ben ik hier? Komende maanden gaan @kemalrijken en ik weer op reis, dit keer naar Suriname om de politiek daar te leren kennen en de verkiezingen te verslaan. Stay tuned.
Hoe verlopen partijfusies? Hoe pak je dat aan? GroenLinks-PvdA doet vanavond inspiratie op bij fusiepartijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie. #erbij #live #draad
We zijn in de Stadsschouwburg in Utrecht waar het gesprek om half acht gaat beginnen. Programma hier: groenlinkspvda.nl/agenda/lessen-…
Vanavond drie gasten. Ten eerste Andree van Es, ooit Kamerlid van de PSP, later wethouder van GroenLinks in Amsterdam. nl.m.wikipedia.org/wiki/Andrée_va…
‘Groene transitie vanuit Europees perspectief.’ Daar spreekt D66-Europarlementariër @Brigittevdberg vandaag over in de bibliotheek in Alkmaar. #draad #erbij #live