In Den Haag. Fortuynisme, want Pim is 23 jaar dood. #draad #erbij #live
We zijn in een kroeg om te luisteren naar Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag en Fred Schonewille, ooit LPF-Kamerlid. Georganiseerd door de Jonge Fortuynisten.
Allemaal prominenten hier: Henk Otten en Bob van Pareren, allebei ooit van Forum. En Statenlid Woensdregt uit Flevoland, ook van FvD.
De jongerenadviescommissie van oud-Europarlementariër Dorien Rookmaker is er ook.
Hier is het zometeen.
Fred Schonewille spreekt. Hij was een half jaar Kamerlid van de LPF. Hij was nooit politiek actief geweest. Hij vond politiek saai want het was de tijd van Paars. Fred was notaris.
Fred stuurde Fortuyn een brief en dat hadden nog 9000 mensen gedaan. Hij ging erachteraan.. De brief werd door de secretaresse van Fortuyn uit de stapel gehaald. Ze heette Baukje. Toen stond Fred hoog op de lijst.
Fred belde en Baukje bracht de brief onder Fortuyns aandacht. Er was wekelijks les van Fortuyn. Fred zag meteen mensen die niet geschikt waren. Ook mensen die dat wel waren.
Het waren inspirerende zaterdagen. Fortuyn benadrukte eenheid maar dat lukte niet. Dat kwam door opportunisten. Al was Fred dat zelf ook wel. Maar hij was anders, want hij was inhoudelijk gedreven.
Probleem was dat andere Kamerleden na de verkiezingen wisten waar ze aan begonnen waren. Maar dat wisten de LPF'ers niet. Kamerlid Wiersma kon niets weggooien en toen zat hij ingesneeuwd in de stukken.
Fred denkt dat de mensen bij de LPF tegen elkaar zijn opgezet. Het kwam van buiten. Ze zagen dat de Kamerleden aan het werk gingen. Dus dat was een bedreiging.
Fred vond het boek 'de puinhopen van acht jaar paars' niet altijd goed opgeschreven en deels onsamenhangend. Er had meer begeleiding moeten zijn.
Fred nam zijn taak heel serieus. Het was voor de rest heel beangstigend. Het systeem speelde elkaar normaal de bal toe.
Ad Melkert hing in de bushokjes en daar was Fred echt tegen. Er waren te veel mensen met zichzelf bezig en niet met de inhoud. Men was vergeten dat men niet op eigen kracht de Kamer in was gekomen. Er was ook niet genoeg leiding.
Achteraf denkt Fred dat hij en Olaf Stuger en Joost Eerdmans de leiding hadden moeten hebben. Hij werd weleens genoemd - nu pas - als fractievoorzitter. Dat vindt hij een mooi compliment achteraf.
Fred deed echt inhoud en overlegde met Boris Dittrich (D66). Ze konden goed samenwerken. Dat vindt Fred ook fortuynisme.
Fred begint nu over kleinschaligheid. Fortuyn vond het allemaal te grootschalig georganiseerd. Die trend is niet gekeerd. Kantongerechten waren mooi gespreid, maar zijn nu vervangen door tien grote rechtbanken. Fred denkt nu te weten wat Pim gewild had.
Fred denkt dat migratie toen beter aangepakt had kunnen worden dan nu. Fred was het niet met alles eens. Wien van den Brink was alleen met varkens bezig. Dat stond ver van Fred af. Hij was toch loyaal aan de fractie.
De LPF maakte de aanschaf van de JSF (vliegtuig) mogelijk. Dat was niet echt een Fortuyn-thema, want die was meer van de marine en niet van de luchtmacht.
Fred vond Fortuyn niet goed ingevoerd in alle dossiers. Daarom waren de Amerikanen met hem in gesprek om hem op te krijgen over de JSF. Fortuyn was beïnvloedbaar als iets niet zijn kernstandpunten waren.
Otten zegt vanuit de zaal dat hij ook een brief stuurde maar hij heeft niet gebeld met Fortuyn, dus hij kwam er niet in, Fred wel, want die belde.
Otten zegt dat Fortuyn tien jaar is doodgezwegen. Fred zegt dat hij voor Fortuyn koos, niet voor de LPF. Hij was snel lid-af van de LPF. Eerste ledenbijeenkomst van de LPF was 'niet verheffend'. Hij wilde ook niet naar de leden luisteren.
Het gaat nu over de demonisering van Fortuyn, o.a. het commentaar van Folkert Jensma in NRC op de dag van de moord. Men schaamt zich, denkt iemand in de zaal.
Man in de zaal begint nu over wat er zou gebeuren als Fortuyn uit zijn graf zou opstaan. Hij bederft het spelletje. Fred spreekt het niet tegen, prijst dat er geen kiesdrempel is, zegt dat de baantjes al verdeeld zijn.
Van Pareren (oud-senator FvD/JA21) vraagt hoe de Kamerleden reageerden op de moord. Fred zegt dat iedereen door wilde gaan. Een man van dertig zegt nu dat hij stond te janken bij de moord.
Jongen in de zaal vraagt wat we nog van Fortuyn merken. Fred denkt dat het met de mond wordt beleden. Fred denkt dat niet duidelijk is wat het Fortuynisme is.
Jongen in de zaal wil weten waarom Fred voor het Fortuynisme koos. Fred begint over een boek van Fortuyn wat een goede analyse bevatten. Andere jongen wil weten welke partij het beste bij de LPF zou passen. Fred ziet punten bij de SGP. 'Maar niet alles'
Fred ziet dat FvD het ook geprobeerd heeft. Otten zegt dat ze de fouten van de LPF hebben geprobeerd te voorkomen. Er was ook veel meer tijd. Otten denkt dat nu alleen nog idioten en incompetente gekken de politiek in willen, goede mensen niet.
Nu discussie over de rol van de media.
Fred denkt dat iedereen bij de LPF wel aan het werk was, en dat we dat niet gezien hebben omdat het achter de schermen was. 'Het begon juist te lopen'. Fred denkt dat Fortuyn de boel bij elkaar had gehouden als hij fractievoorzitter was geworden.
Nu vergelijkingen tussen LPF en NSC. Je ziet dezelfde dynamiek, volgens Otten. Verkeerd geselecteerd en te individueel. Fred ziet een verschil: je hoort ze niet over elkaar.
Nu gedoe over hoe het allemaal zo gekomen is.
Nu weet iedereen het beste hoe het allemaal is gekomen dat het mis is gegaan met de LPF.
Fred vond Herman Heinsbroek wel een natuurlijke leider. Fred begint hem nu te prijzen. Heel geschikt allemaal. 'Hij had het kunnen doen'
Fred bekritiseert nu het bestuur van de LPF, waar een advocaat in zat die 300 euro per uur declareerde. Meneer Maas had een slechte rol. Fred denkt dat de PVV dat wel beter doet.
Fred denkt dat de media naar wat schrijven. Er was veel sensatienieuws. Er stonden dertig man bij de LPF voor de deur.
Fred bekritiseert nu dat regeerakkoorden ontzettend lang duren, de LPF deed dat beter.
We waren even met pauze. Nu gaat Ralf Sluijs praten. Hij is beleidsmedewerker van BBB, commissielid van BVNL in een waterschap en raadslid van Hart voor Den Haag.
Ralf vindt het leuk om over Fortuyn te praten.
Ralf denkt dat je ideeën niet kunt vermoorden. Dat blijkt wel uit het feit dat we hier allemaal zijn. Ralf begint nu over de rellen in Scheveningen van afgelopen week. We zijn de controle kwijt en dat zei Fortuyn 23 jaar geleden al.
Ralf denkt dat de jongeren in Scheveningen zich niet verbonden voelen met de gemeenschap. U kent dit verhaal wel. We moeten 'onze normen en waarden weer uitspreken' en er moet gezag zijn, handhaving met de lange lat.
We horen nu verhalen uit de jeugd van Ralf, die al snel doorhad dat er iets mis was met de multiculturele samenleving. Hij zat altijd bij de brievenbus te wachten op de nieuwe Elsevier waar Pim dan in stond.
Ralf zit nu de geschiedenis van Fortuyn te vertellen. Hij ging jaren later zelf de politiek in. Nu begint hij Richard de Mos te prijzen. De Mos wordt ook gedemoniseerd volgens Ralf.
Ralf wil wethouder van Den Haag worden. En Hart voor Den Haag wil 15 zetels. Je moet durven dromen, dat zei Fortuyn al. Ralf denkt dat Pim in ons allen voortleeft zolang we maar niet opgeven.
We gaan nu een analyse maken van de rellen in Scheveningen. Gelukkig komt er een spoeddebat.
We zitten nu naar een reclamespotje van Richard de Mos te luisteren.
Eigenlijk is dat ook een beetje de conclusie. Wat is Fortuynisme? Hier is het wat een voormalige LPF-kamerlid vindt, maar wat FvD vindt ook, wat FvD vond eveneens, en Richard de Mos weet het ook.
Eigenlijk is iedereen expert op het gebied van Fortuyn en Fortuynisme. Een geruststellende gedachte.
Ik weet niet of u blij bent geworden van mijn verslaggeving van vandaag, maar ik beloof u een nieuw boek. Tot die tijd: doneer en houdt dit kanaal in de lucht. chrisaalberts.nl/twitter/
In Rotterdam. 23 jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Er is om half zes bij het standbeeld van Fortuyn een herdenking. #draad #erbij #live
Het beeld van Fortuyn staat in het centrum van de stad, vlakbij de Beurstraverse. Onder andere #FvD heeft opgeroepen langs te komen. Er zijn sprekers en er is een minuut stilte.
Er was vandaag een hele herdenkingsdag, georganiseerd door de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn o.a. langs de plek van de moord, zijn voormalige huis en zijn tijdelijke graf in Driehuis. Er is een stille tocht nu naar het beeld.
In De Bilt bij een campagnebijeenkomst van de VHP, de partij van de Surinaamse president Santokhi. #draad #erbij #live
We zijn in Van der Valk in de Bilt.
Dit is de grootste partij van het Surinaamse parlement en staat ook hoog in de peilingen. Er is vandaag voor diaspora een afsluitende bijeenkomst. Van half twee tot vijf.
In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Verkiezingsdebat voor de verkiezingen in Suriname. #draad #erbij #live
In mei zijn er parlementsverkiezingen in Suriname. Vandaag is hier in Den Haag een groot verkiezingsdebat dat ook wordt gestreamd op de Surinaamse televisie. nieuwspoort.nl/programma/verk…
Waarom ben ik hier? Komende maanden gaan @kemalrijken en ik weer op reis, dit keer naar Suriname om de politiek daar te leren kennen en de verkiezingen te verslaan. Stay tuned.
Hoe verlopen partijfusies? Hoe pak je dat aan? GroenLinks-PvdA doet vanavond inspiratie op bij fusiepartijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie. #erbij #live #draad
We zijn in de Stadsschouwburg in Utrecht waar het gesprek om half acht gaat beginnen. Programma hier: groenlinkspvda.nl/agenda/lessen-…
Vanavond drie gasten. Ten eerste Andree van Es, ooit Kamerlid van de PSP, later wethouder van GroenLinks in Amsterdam. nl.m.wikipedia.org/wiki/Andrée_va…