Een lezing over women empowerment in de Surinaamse politiek. In Paramaribo. #draad #live #erbij
Dit is in een restaurant in het centrum. Er is een aparte stichting voor. Het begint over twintig minuten. Het is hier vijf uur vroeger dan in Nederland.
Dit is verslaggeving bij dertig graden. We zijn te vroeg dus ik vertel graag even dat we hier een podcast maken. chrisaalberts.nl/2025/04/30/een…
Dit is een muurschildering bij dit restaurant.
Vijftien mensen hier aanwezig maar we gaan nog niet beginnen. @kemalrijken en ik zijn vooralsnog de enige mannen.
Deze sessie wordt georganiseerd door de 'organisatie voor genderbalans en inclusief leiderschap in de politiek'. Er steekt een briesje op, die is wel welkom.
Het begint tien minuten later want er komen nog mensen bij. Ze zijn onderweg.
Bestuurder van de organisatie heet ons welkom. We krijgen een lezing van Beryl Vreden, een leiderschapsexpert. Maar eerst praat de voorzitter van de stichting ons bij.
Women power & politics werkt al vijf jaar aan gendergelijkheid in de Surinaamse politiek. Ze willen een professionele organisatie zijn, geen 'Friends and family', zoals dat vaak in Suriname gaat.
De organisatie wil inclusiviteit, niet alleen qua gender maar ook qua noorden en zuiden (dunbevolkt deel van het land).
De spreker heeft een lange staat van dienst, ze woonde ook in Nederland en werkte bij o.a. het Planbureau. Ze woonde ook op de Antillen.
Vreden benadrukt het verschil tussen managers en leiders. Een leider gaat uit van vertrouwen, een manager werkt vanuit controle. Over leiderschap is veel onzin te horen: het is een vaardigheid, niet iets wat is aangeboren (wat dus vaak wordt gedacht).
Een leider heeft visie, wil ergens naartoe en heeft een bepaald doel. Leiders ontwikkelen een visie, stellen doelen, communiceren die en creëren alignment. Ze zetten mensen in beweging.
Een leider in een multi-etnische samenleving functioneert anders dan in een mono-etnische samenleving. Er is maar een mensheid en daarbinnen heb je verschillende stammen.
Leiders hebben de neiging de verschillen tussen mensen negatief te framen. Dit soort slechte leiders trekken de eigen stam ook voor: nepotisme, exclusiviteit en natievorming. De verkeerde mensen komen op de verkeerde plekken terecht.
Dit leidt tot hogere kosten want je hebt extra mensen nodig. Mensen worden tegen elkaar opgezet. Dan zit je in een nieuwe kolonisatie-situatie.
De kolonisator is er nog, staat nu op de slide. Links zien we Mark Rutte, rechts Chan Santokhi, de president. Je haalt zo de kolonisator weer binnen. Hij is nooit weg. Vreden herinnert zich Rutte in Fort Zeelandia. Hij hield zich niet aan het protocol en niemand sprak hem aan.
Vreden praat over het Tigri-gebied in het Zuid-Westen van Suriname. Het is ingenomen door Guyana. De leiders van Suriname willen het via dialoog oplossen. Echte leiders verdedigen het grondgebied, denkt Vreden.
Een leider moet zorgen voor inclusiviteit, dat alle groepen mee kunnen doen. Dan kun je een natie vormen. Rechten van inheemsen worden echter geschonden. Daar is een vonnis over maar dat wordt niet uitgevoerd.
Ook geopolitiek laten leiders het liggen, zegt Vreden. De ambassade in Israël is van Tel Aviv naar Jerusalem verplaatst. Suriname deed de VS onder Trump na.
Politici zeggen in Suriname dat ze niet naar het IMF gaan, maar ze doen het toch. Ze leggen het ook niet uit. Dit is een vorm van neo-kolonialisme, zegt Vreden.
We kijken nu naar een filmpje van de leider van Burkina Faso die hulp van het IMF weigerde. Dat is leiderschap.
Leiders moeten meer zuid-zuid kijken, denkt Vreden. Ze zoeken vaak op de verkeerde plekken om hulp. IMF is daar een voorbeeld van. Wat moet je dan doen, vraagt Vreden zich af.
Leiderschap is pas succesvol wanneer de opvolger ook succesvol is. Leiderschap is een estafette-stokje. Dat hebben we niet door, denkt Vreden. Je ziet dat nu ook weer. Er zijn nu al afspraken over geld terwijl er nog geen nieuwe regering is.
In het zieke politieke systeem zijn ministers een verlengstuk van de president en van politieke partijen. Dat wordt niks (want het zijn dus geen leiders).
Leiders moeten duurzame politiek bedrijven zodat ze kunnen worden bevraagd. In Suriname dienen politici de kiezers 'naar de maag en het lichaam'. Politieke bijeenkomsten gaan over eten, zang en dans, maar niet over waar het om zou moeten gaan.
Er is een soort Stockholm-syndroom dat mensen zich voegen naar hun overheerser, we gaan er gewoon mee verder. Er verandert niks. Hoe corruptie te bestrijden? Dat kan alleen vanuit de top, denkt Vreden.
Een corrupt persoon in de EU gaat de bak in, denkt Vreden, hier in Suriname melden ze zich voor een volgende periode. Veel leiders zijn geen leiders maar onderdrukkers. Ze laten hun navolgers in onwetendheid.
Er moeten dus hervormingen komen.m Corruptie is een gewoonte geworden. Het moet iets worden van sociale afschuw, zero tolerance. De democratische cultuur moet worden versterkt.
Vreden wil directe verkiezingen voor de president en vice-president, eerlijke en transparante verkiezingen, beperkingen aan de ambtstermijn van de president. Ze wil ook dat de president geen strafblad heeft.
Kandidaten moeten een bewijs van goed gedrag laten zien dat niet ouder is dan drie maanden. Dat was de lezing. Applaus. Nu is het tijd voor vragen.
Nu met het publiek discussie dat de politiek veranderen heel lang gaat duren.
De vraag is nu of het met de corruptie niet veel erger wordt als er straks veel inkomsten komen door olie en gas (die komen er). Het antwoord is: dat zou zomaar eens kunnen.
Behoorlijke zorgen nu over de vraag wat er gaat gebeuren met de inkomsten door olie en gas. Er zullen migranten komen, die krijgen een huis want de huren gaan omhoog en alleen expats kunnen dat betalen.
Vrouw vindt dat bewustwording moet komen van de onafhankelijkheid, al is dat vijftig jaar te laat. Er moet meer aandacht komen voor wat de Surinaamse identiteit is.
Vraag uit de zaal: wat moeten we gaan doen als we beter bestuur willen? Hoe moet je dan stemmen op 25 mei? Dat is eigenlijk niet zo duidelijk. Iemand in de zaal denkt op een nieuwe partij.
Vreden vraagt zich af of mensen wel verandering willen. Vinden ze het misschien wel best? Ik vind dat een mooi einde van deze draad want het is bij u nu wel heeeeeeel laat. En wij moeten nog dineren!!
Morgen meer op dit kanaal, onder voorbehoud van Wifi. U volgt het op deze socials. linktr.ee/chrisaalberts
Doneren? Dat waardeert uw verslaggever zeer. Zo blijft dit kanaal in de lucht. Mijn dank is groot. chrisaalberts.nl/twitter/
Ik wens u een fijne nacht. Of ochtend. En ik hoop dat u het leerzaam vond (het ging een beetje van de hak op de tak, niks aan te doen). #eind
@threadreaderapp unroll
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De campagne in Suriname valt in het water. Vrij letterlijk. #draad #erbij #live
We zijn in Nickerie, een stadje van 10.000 inwoners in het westen. Dit is een VHP-bolwerk en deze partij - van voornamelijk Hindoestanen - houdt hier een roadshow.
Dit is 200 kilometer ten westen van Paramaribo. Hier is echter een wolkbreuk en de elektriciteit viel al uit, maar die is terug. De roadshow met president Chan Santokhi is afgezegd vanwege het weer.
In Paramaribo. Komende week verkiezingen voor het parlement. We zijn nu bij een debat over economische thema's, maar helaas we zijn te laat. #draad #erbij #live
Dit is al een uur bezig maar we dachten dat het om acht uur begon (het is hier nu 19.00 uur, vijf uur eerder dan in Nederland dus).
Er zijn hier zeven partijen van de veertien die meedoen. De andere avond waren de andere zeven partijen. Dat was gisteren.
In Den Haag. Fortuynisme, want Pim is 23 jaar dood. #draad #erbij #live
We zijn in een kroeg om te luisteren naar Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag en Fred Schonewille, ooit LPF-Kamerlid. Georganiseerd door de Jonge Fortuynisten.
Allemaal prominenten hier: Henk Otten en Bob van Pareren, allebei ooit van Forum. En Statenlid Woensdregt uit Flevoland, ook van FvD.
In Rotterdam. 23 jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Er is om half zes bij het standbeeld van Fortuyn een herdenking. #draad #erbij #live
Het beeld van Fortuyn staat in het centrum van de stad, vlakbij de Beurstraverse. Onder andere #FvD heeft opgeroepen langs te komen. Er zijn sprekers en er is een minuut stilte.
Er was vandaag een hele herdenkingsdag, georganiseerd door de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn o.a. langs de plek van de moord, zijn voormalige huis en zijn tijdelijke graf in Driehuis. Er is een stille tocht nu naar het beeld.