De campagne in Suriname valt in het water. Vrij letterlijk. #draad #erbij #live
We zijn in Nickerie, een stadje van 10.000 inwoners in het westen. Dit is een VHP-bolwerk en deze partij - van voornamelijk Hindoestanen - houdt hier een roadshow.
Dit is 200 kilometer ten westen van Paramaribo. Hier is echter een wolkbreuk en de elektriciteit viel al uit, maar die is terug. De roadshow met president Chan Santokhi is afgezegd vanwege het weer.
Er is wel om acht uur een bijeenkomst. De president komt waarschijnlijk toch, ondanks het slechte weer. Hij komt over een weg vol kuilen. Daar gingen wij ook overheen.
Al met al een hoop gedoe en een belevenis. Ik meld me straks. Ondertussen luistert u natuurlijk de laatste aflevering van onze podcast. open.spotify.com/episode/3sXEvr…
Ik hoor nu dat dit geen Hindoestanen-bolwerk is. Dat was het maar tegenwoordig is het juist gemengd.
Er is hier in Nickerie ook een bijeenkomst van de NDP, de partij van wijlen Desi Bouterse. Maar wij kunnen niet alles tegelijk. De president gaat voor.
Overigens hebben we onderweg wel onderdelen gezien van de roadshow, een soort optocht, maar we zijn toen niet gestopt. We dachten natuurlijk dat het doorging.
Dus zometeen die bijeenkomst.
Verste live verslag ooit.
Er worden nu door de VHP grondpapieren uitgedeeld. We rijden daar nu naartoe.
De bijeenkomst is kennelijk buiten en daar staan we nu. De president is er nog niet. Foto’s krijgt u later. Netwerk te zwak.
We staan in een mensenmassa in een tent waar Santokhi zometeen gaat spreken. Honderden mensen, ik denk paar duizend. Let op: kleine plaats is dit, hooguit 15.000 inwoners.
De tent lekt na na de hevige regenbuien van vanmiddag. We wachten op Santokhi. Er lijkt een escorte aan te komen.
We moeten gaan staan voor het binnenkomen van de president. Iedereen gaat ook staan. Kemal meldt mij nu dat dat in Nederland ook altijd gevraagd wordt bij de Koning. Wist ik niet.
We zingen staand het Surinaamse volkslied.
Een man vertelt dat er 1600 grondverklaringen worden weggegeven. Er waren veel jonge mensen met interesse.
Vrouw benadrukt de uitgifte nu ook. Het is historisch dat dit gebeurt.
Parlementariër legt uit dat deze mensen ‘een stukje perceel’ krijgen. Dat is heel belangrijk want daar kun je op bouwen.
Andere parlementariër is ook blij dat er zoveel mensen zijn. Ze gaan iets moois krijgen. De president doet wat hij zegt, zegt de parlementariër. Ze komt uit Nickerie. Zolang Santokhi er zit, gaan anderen ook een stuk perceel krijgen. Al duurt het twintig jaar.
Parlementariër roept nu dat iedereen Santokhi moet stemmen en er volgt applaus.
Onderminister zegt nu dat mensen eindelijk iets krijgen, het heeft wel lang geduurd maar nu is het eindelijk zo ver.
Burgers krijgen ‘een bereidheidsverklaring’. De onderminister vertelt over de procedure. Heel praktisch, hoe je kunt aanvragen.
Nu gaat president Santokhi spreken. Hij begrijpt dat we moe zijn van het wachten.
Santokhi zegt dat Nickerianen hard werken. Applaus. Santokhi wil dat burgers eigen grond krijgen. Dat is al heel lang een probleem. VHP gaat de andere grondproblemen oplossen. Applaus.
Santokhi garandeert dat niemand aan je grond gaat komen. We moeten opkomen voor de belangen van burgers en niet voor die van speculanten.
Er komt meertalenonderwijs, zegt Santokhi. Toetsen kunnen voortaan in de eigen moedertaal zijn en niet alleen in het Nederlands.
Santokhi begint nu over ‘royaltygeld voor iedereen’. 750 dollar is er voor iedereen in Suriname, uit de opbrengsten van olie en gas. Het is in de vorm van een belegging.
Ouderen krijgen het geld eerder dan de rest. Iedereen wordt rijk, zegt Santokhi letterlijk. Dat was de speech. Nu komt een uitreiking van een bereidheidsverklaring. Soort fotomoment.
Er is nu iets uitgereikt. ‘Nu heb je een rustig hart, je grondproblemen zijn opgelost’, zegt man tegen de man die het certificaat krijgt.
Men vertelt nu dat hij vijftig is en geen grond heeft. Hij krijgt nu grond. Op de foto met de president.
De president gaat nu en wij gaan staan. De onderminister gaat nu 1670 van deze verklaringen uitreiken. ‘Het wordt een lange avond’
De president schudt nu handen. De speech zag er zo uit.
Het publiek.
Dat was het. Niet helemaal zeker wat ik hiervan vind.
Dit was gratis te lezen, al hoewel middenin de nacht, maar niet gratis te maken. Uw verslaggever rekent op uw donatie. chrisaalberts.nl/twitter/
Een lezing over women empowerment in de Surinaamse politiek. In Paramaribo. #draad #live #erbij
Dit is in een restaurant in het centrum. Er is een aparte stichting voor. Het begint over twintig minuten. Het is hier vijf uur vroeger dan in Nederland.
Dit is verslaggeving bij dertig graden. We zijn te vroeg dus ik vertel graag even dat we hier een podcast maken. chrisaalberts.nl/2025/04/30/een…
In Paramaribo. Komende week verkiezingen voor het parlement. We zijn nu bij een debat over economische thema's, maar helaas we zijn te laat. #draad #erbij #live
Dit is al een uur bezig maar we dachten dat het om acht uur begon (het is hier nu 19.00 uur, vijf uur eerder dan in Nederland dus).
Er zijn hier zeven partijen van de veertien die meedoen. De andere avond waren de andere zeven partijen. Dat was gisteren.
In Den Haag. Fortuynisme, want Pim is 23 jaar dood. #draad #erbij #live
We zijn in een kroeg om te luisteren naar Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag en Fred Schonewille, ooit LPF-Kamerlid. Georganiseerd door de Jonge Fortuynisten.
Allemaal prominenten hier: Henk Otten en Bob van Pareren, allebei ooit van Forum. En Statenlid Woensdregt uit Flevoland, ook van FvD.
In Rotterdam. 23 jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Er is om half zes bij het standbeeld van Fortuyn een herdenking. #draad #erbij #live
Het beeld van Fortuyn staat in het centrum van de stad, vlakbij de Beurstraverse. Onder andere #FvD heeft opgeroepen langs te komen. Er zijn sprekers en er is een minuut stilte.
Er was vandaag een hele herdenkingsdag, georganiseerd door de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn o.a. langs de plek van de moord, zijn voormalige huis en zijn tijdelijke graf in Driehuis. Er is een stille tocht nu naar het beeld.