Nou… Trump heeft het voor elkaar. Tijd voor een draadje, over.. meer dan dat. Trump heeft zijn ‘One Big Beautiful Bill Act’ ondertekend, nadat die wet eigenlijk vrij gemakkelijk door het congres werd aangenomen. De Democraten waren daar in minderheid en slechts twee (1/18)
Republikeinen durfden uiteindelijk tegen te stemmen. Ik heb eergisteren meteen maar even een artikel geschreven waarin staat uitgelegd wat er nou precies in die wet staat en waarom het voor Trump zo ontzettend belangrijk was dát die wet er kwam. De kern daarvan is dat hij (2/18)
tot nu toe weliswaar een recordaantal decreten had getekend, maar nog bijna geen wétten had, die beleid natuurlijk veel bestendiger maken. Er komt met name een enorme bak geld voor immigratiehandhaving. Zoveel, dat ICE daarmee een budget krijgt dat vergelijkbaar is met (3/18)
dat van de top 10 grootste legers ter wereld. What could possibly go wrong? De volledige uitleg vind je op , want dat past niet helemaal hier. Ik heb eergisteren bij de VRT een en ander nog kort toegelicht, (4/18)reportersonline.nl/de-one-big-bea…
dat stukje van vijf minuten is als podcast terug te luisteren op iedereen het nu over die nieuwe wet heeft, gebeuren er echter nog meer dingen die (5/18)open.spotify.com/episode/1EcNI8…
enorme impact kunnen hebben. Tussen neus en lippen door -en nauwelijks geregistreerd in de meeste media- meldde Trump een week geleden namelijk dat hij eigenlijk ook Amerikaanse staatsburgers wil kunnen denaturaliseren en deporteren. Ik riep hier dat ze dat ongetwijfeld (6/18)
onder het mom van ‘nationale veiligheid’ zouden doen, want zo framen ze vrijwel alles nu. En jawel, eergisteren bleek uit een memo van Justitie dat dit precies is waar ze nu mee aan de slag gaan. Ze hebben zelfs al een wettelijk haakje gevonden om dat te kunnen doen: een (7/18)
wet die bedoeld was om nazi’s op te sporen en uit te kunnen zetten zal worden gebruikt om ook andere ‘bedreigingen voor de nationale veiligheid’ te elimineren. Gewoon een stempel ‘crimineel’ op iemand plakken, en klaar. Je weet wel, op een politieke vijand bijvoorbeeld. (8/18)
Intussen krijgt Oekraïne het steeds zwaarder. Defensieminister Hegseth houdt wapens achter die al door het Congres waren goedgekeurd, omdat -je raadt het nooit- de nationale veiligheid van de VS anders in gevaar zou komen: er zou dan te weinig eigen strategische (9/18)
voorraad zijn voor Amerika. Uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet het geval is en dat Hegseth nu voor de derde keer op eigen houtje leveringen aan Oekraïne tegenhoudt. Maar dat ‘op eigen houtje’ is een interpretatie door veel media. Het zou ook veel simpeler kunnen (10/18)
zijn: dat de Trump-regering gewoon niet zoveel zin meer heeft om Oekraïne te steunen. Na een telefoontje van Trump met Putin drie dagen geleden volgde meteen de grootste drone- en raketaanval van Rusland op Oekraïne tot nu toe. Tot slot wil ik ‘graag’ nog even wijzen op (11/18)
een ontwikkeling die al lange tijd gaande is, maar nu in overdrive komt: hate speech. Iedereen heeft het over polarisatie in de samenleving. En dat die erger wordt. En dat is zo. Wat je dan zou wensen, is dat politieke leiders het goede voorbeeld geven en proberen om (12/18)
mensen weer te verbinden, omdat bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten ontzettend gevaarlijk is en uiteindelijk kan leiden tot de meest verschrikkelijke moordpartijen. Dat gaat soms ook razendsnel: door continu op te hitsen, wordt een soort giftige cocktail van haat (13/18)
gecreëerd die steeds meer gaat borrelen en steeds giftiger en heter wordt en uiteindelijk maar een klein zetje nodig heeft om mensen geweld aan te doen. Mensen die tegen die tijd niet meer als ‘mensen’ worden gedefinieerd, maar als ‘de ander’, de ‘vijand’, die vernietigd (14/18)
moet worden, omdat die een bedreiging zou zijn. In dat kader wil ik nog twee punten uit onderstaande dagverslagen van afgelopen week uitlichten. Ten eerste dat extreemrechtse activiste Laura Loomer twitterde dat er gelukkig ’65 miljoen maaltijden’ zijn voor de alligators (15/18)
in Alligator Alcatraz. Laten er nu toevallig 65 miljoen Latino’s in de VS wonen. Het tweede is de speech van Trump nadat zijn wet was aangenomen. Hij vond het daarin nodig er op te wijzen dat hij de Democraten die daar tegen hadden gestemd haatte. 'Echt, ik haat ze. Ik (16/18)
kan ze niet uitstaan, want ik geloof echt dat ze ons land haten.’ En hopla: daar is de definiëring van Democraten als vijand. Die ook nog eens een -daar is ie weer- bedreiging vormen voor de nationale veiligheid…. Het is zó ontzettend gevaarlijk. Woorden doen er toe. (17/18)
De woorden die dreigen: 'er is een bedreiging voor de nationale veiligheid, dus nu staat van beleg en even geen verkiezingen. En oh ja: mensen die de vijand hélpen zijn verraders. Oppakken.'
Vandaag is dag 100 van het tweede presidentschap van Trump. Al 99 dagen houd ik dagelijks bij wat al zijn besluiten zijn en wat de impact daarvan is. Al die besluiten blijken onder 14 thema's te kunnen worden geschaard. Tijd voor een draadje met de highlights daarvan:
1. Democratische instituties: Trump ontslaat toezichthouders, aanklagers en juristen en herstructureert federale instanties, waarbij hij politieke loyaliteit eist en ambtenaren toestaat Trump-parafernalia te dragen.
2. Rechterlijke macht: Trump benoemt rechters die zijn agenda ondersteunen, noemt andere gestoord en radicaal links, negeert rechterlijke uitspraken inclusief die van het Hooggerechtshof, wil onderzoek naar het rechtssysteem en arresteert een rechter.
We kijken vooruit naar vier jaar Trump. Hier alvast 11 van de beloftes die hij in zijn campagne deed:
1. Recht op staatsburgerschap door geboorte in VS stopt. Wie in de VS is geboren uit migrantenouders zal zijn staatsburgerschap verliezen en onmiddellijk worden gedeporteerd.
2. Alle migranten, inclusief degenen met lopende asielaanvragen, zullen onmiddellijk worden vastgezet en gedeporteerd door een beroep te doen op de Alien Enemies Act van 1798.
3. Bouw van 10 'Freedom Cities' in de VS die volledig vrij zullen zijn van elke vorm van overheidsregulering.
Laatste draadje van vandaag. Maar wel een super belangrijke: De strijd om het Congres is misschien wel belangrijker dan de race om het Witte Huis...De meestgestelde vraag deze dagen is: wie wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten, Kamala Harris of Donald (1/21)
Trump? Maar het is niet de enige vraag die gesteld zou moeten worden. Gelijktijdig met de presidentsverkiezingen vinden immers ook de verkiezingen voor het Congres plaats. Alle 435 zetels voor het Huis van Afgevaardigden staan elke twee jaar op het spel en een derde van (2/21)
de Senaat wordt elke zes jaar gekozen.Momenteel telt het Huis 220 Republikeinen en 212 Democraten. Er zijn drie openstaande vacatures, door het overlijden van twee Democraten en het opstappen van een Republikein. De Republikeinse meerderheid is flinterdun. Dat is (3/21)
Onderstaand overzicht gaat uit van Nederlandse tijden en geeft weer hoe laat je welke uitslagen kunt verwachten en wat die uitslagen op basis van recente peilingen in theorie zouden moeten zijn. Maar ja, de swingstates hè? ;)
(1/10)
00:00 Stembureaus dicht in delen van Kentucky en Indiana (prognoses al mogelijk).
01:00 Trump wint vermoedelijk in Kentucky, Indiana en South Carolina. Virginia en Vermont dan voor Harris. Dan is er nog swingstate Georgia, waar Trump voor staat. Hij MOET die winnen.
(2/10)
01:30 Ohio en West-Virginia sluiten, waar Trump vermoedelijk wint, net als swingstate North Carolina (Trump staat voor).02:00 Stembureaus dicht in 17 staten, waaronder swingstate Pennsylvania, waar Harris voor staat en MOET winnen. Verder stembussen dicht in:
(3/10)
Draadje! Dit is waarom Harris nu een grotere kans heeft:🧵
Nog 3 dagen tot de officiële verkiezingsdag, maar op de landelijke campagnebureaus van Harris en Trump is het rustig. Het belangrijkste moment ligt al zo'n half jaar vóór de verkiezingen. Dan worden de eerste,
(1/24)
blijvende indrukken bij kiezers gevormd, een soort basis. De grootste drukte is in april/mei, wanneer boodschappen worden getest, zowel live door de kandidaten als in focusgroepen (kleine groepen kiezers die feedback geven op campagneboodschappen). (2/24)
Fondsenwervingsacties worden uitgerold en het onderzoek naar tegenkandidaten afgerond, zodat de campagne snel kan reageren of informatie naar buiten kan brengen.Voor de Harris-campagne liep het dit jaar anders. Omdat Biden pas in juli afhaakte,
(3/24)
In 1992 won Bill Clinton de verkiezingen met de slogan "It’s the economy, stupid." Nu speelt de economie weer een cruciale rol in de Amerikaanse verkiezingen. Het staat in de top 3 prioriteiten van zowel Republikeinen als Democraten. En bepaalt meer dan je denkt.
Draadje:
(1/18
Ook immigratie en gezondheidszorg zijn belangrijke thema's, maar de economie weegt voor de meeste kiezers het zwaarst. Terwijl Biden en Harris hun economische successen benadrukken, stelt Trump dat het onder zijn bewind beter ging.
(2/18)
Beide kampen hebben hun eigen waarheid, en die is genuanceerder dan ze beweren. Trump beweert dat de economie nooit beter was dan tijdens zijn presidentschap en dat de huidige situatie het gevolg is van Biden’s beleid. Dit klopt deels, volgens Bustamante van het
(3/18)