, 70 tweets, 8 min read Read on Twitter
Thread kisah hantu Makmal Einstein

Disclamer: gambar yg disertakan adalah milik aku & PLEASE JGN GATAL2 NK ZOOM! Nmpk apa2 tanggung sendiri
Sekadar mengingatkan; tugas syaitan adalah utk menyesatkn manusia. Sbgai hamba Allah, mohonlah perlindungan dariNya

Bismillahirahmannirahim
Kisah ni berlaku 3 tahun lepas. Apabila aku & dua org lagi member cuba nak selidik apa yg seram sgt psl Makmal Einstein tu.
Mcm korg, kami pun dah dgr mcm2 kisah misteri Makmal Einstein dri senior. Dari suara budak kecik nangis sampai la ke penampakkan susuk tubuh
Cuma bagi aku, Razif & Bob benda tu semua rekaan je.

"Eleh, saja nak takut2kan junior la tu.." celah si Razif.

Aku & Bob mengangguk je.
"Aku tak tipu la sial! Kalau berani sgt aku cabar korg pergi. Ada bran?"

Marah betul senior aku mlm tu. Kami senyap je la mls la nk pjg2kan
Hari berganti hari.

Cerita psl Makmal Einstein tu berlalu macam tu. Senior kami pun dah jarang kami jumpa. Merajuk agaknya la tu
"Wei amacam kau jawab tadi?"

Malam ni kami ada test kat P19. Bob ni mmg jenis penyibuk. Asal habis test je tu la soalan dia kat aku & Razif
"Aku lapar. Balik makan maggi lagi best dari jawab soalan kau tu Bob. Haha" jwb Razif

Aku pun abaikan jugak soalan Bob tu. Annoying la. 😅
"Terbaiklah maggi kau ni suk! Hilang stress jwb exam tadi"

Razif puji maggi aku? Padahal letak air panas je kut. Ni kes nk mkn free la ni
"Wei abang Li mana? Lama dah tak sembang dgn dia."

"Rindu dia ke Bob? Haha" tanya aku.

Abang Li tu la senior kitaorg yg merajuk tu.
"Takde la. Selalu mlm2 gini kalau kita bosan syok gak lyn cerita hantu dia tu"

"Mana la abg Li pergi ek Razif?"

Razif khusyuk hirup maggi.
Razif ni kalau tang makan bagi kat dia. Kalau free? Lagilah. Haha tapi kami member2 so tak kisah la. Brotherhood susah senang sama-sama!
"Takyah tunggu cerita abg Li la malam ni. Kita pi sendiri rasa seram tu nk?"

Aku pandang Bob. Bob senyap je. Angguk tak geleng pun tak.
Mlm tu Razif bersemangat gila paksa kami ikut plan dia tu. Mmg kami pakat tak pcy cerita seram Makmal Einstein tu tapi takyah la cari nahas
"Bob, ang teman aku k?"
"Apahal aku je doh? Suk pergi baru aku pergi."

"Suk jom la. Please. Kejap ja. Naik then kita turun la. Amacam?"
Hati aku berat nak cakap ya. Lagipun malam tu khamis malam jumaat. Malam keliwon. Jam pun dah 11 lebih masa tu.

"Gila la kau Razif.."
"Aduh.. kata member? Gini la brotherhood.."

Aku pantang betul org ugut atas nama sahabat ni. Razif ni degil la! Apa yg dia nak ttp dia nak.
Aku pandang Bob.

"Yelah" aku jwb pendek.

Razif dari muka mencebik tadi terus happy senyum sampai ke telinga psl kitaorg ikut plan dia.
"Jom la? Tadi nk pergi sgt. Mana si Razif, Bob?"

"Toilet. Penangan maggi kari kau la suk.."

"Siapa suh dia hirup kuah tu dah tahu pedas?"
Aku balik bilik punya lama bersiap, si Razif tu tak nk pulak pi berak tadi. Tak memasal kena tunggu pulak.

"Aku lepak je la bilik kau,Bob"
Tengah duk belek soalan test tadi tetiba Razif muncul depan bilik Bob.

"Terperanjat aku! Bagi la salam hoi!" kata si Bob
Pucat muka si Razif. Tu la. Pergi lagi hirup kuah maggi pedas tu. Cirit birit kau sampai lesu.

"Still nk pergi ke?" Aku tanya

Razif senyap
"Nak pergi ke tak ni?!" Bob pulak tanya.

Razif tercegat ja depan pintu. Dah lama tu baru dia mengangguk.

"Aku drive." Bob suggest.
Kami pun bergerak naik pi Makmal Einstein. Bob drive, aku duk sebelah dia.Teruk agaknya sakit perut si Razif smpai terdiam dia kat belakang
"Tu la kau. Puji maggi aku tak ikhlas! Kan tuhan dah balas bagi kau sakit perut! HAHAHAHA.."

Aku usik Razif. Tapi Razif takde respon pun 😅
Berdekah si Bob gelak bila dgr aku ckp gitu. Razif dari tadi senyum sinis ja.

"Wei betul ke jalan ni?"
"Betul Bob. Ni la jalan dia.."
Bob drive perlahan menaiki bukit tu. Lirik mata aku duk perhatikan kiri dan kanan.

"Depan lagi.." tetiba Razif bersuara.

Bob terus drive
Kami sampai jalan mati.

"Eh dah sampai ke ni?" tanya Bob.

"Jap"

Aku bukak tingkap & suluh. Sah! Mmg kami dah kat Makmal Einstein!

"Gulp"
Sunyi betul atas bukit ni. Gelap pulak tu 😅

Masa ni la teringat cerita Abg Li. Dan masa ni jugak la rasa menyesal ikut idea si Razif tu
*bunyi pintu kereta dibuka*

Tak sempat kami plan apa si Razif ni pi bukak pintu utk keluar. Amende entah Razif ni berani sangat. Haish!
Lampu kereta di biar terbuka. Kami tak matikan enjin pun. Jadi apa2 senang cabut

Kami keluar ikut si Razif

"Wei, jgn jauh sgt" jerit Bob
Ini lah bangunan usang paling hujung kat Makmal Einstein tu. Tgk pun dah seram. Tapi Si Razif selamba dek jalan meluru ke arah bangunan ni
"Wei tak payah la Razif. Suk stop dia tu pls?"

"Razif, kau nak pergi mana ni?"

"Tuu..."

Jari Razif tajam menuding ke arah pintu masuk ni.
"Kita janji nak tengok kawasan sekeliling je kan? Patut tak keluar kereta pun. Apa ni?"

Razif terdiam. Dia masih memandang tajam pintu tu
Masa ni kami dah rasa lain macam. Aku tarik tangan si Razif nak bergerak ke kereta. Tetiba si Bob bersuara..

"Sukkk..." terketar2 suara Bob
"Apa benda ttt..tttuuuu?!"

Suara Bob macam nak menangis. Dia ketakutan! Tapi dia nampak apa?

"Apa benda kau ni?!" tanya aku
Bob tak berani pandang. Cuma tgn dia je yg tunjuk ke arah hutan kat tepi bangunan ni.

Aku beranikan diri & suluh.

"ALLAHUAKBARRR..!"
"ALLAH... pocong BOB POCONGG!"

Aku masa tu terketar. Kaki aku terasa berat nak lari. Kami ketakutan. Hanya nama Allah yg kami sebut!
Pocong tu tajam memerhatikan kami dari dlm hutan tu. Terang cahaya bulan mlm tu betul2 menampakkan susuk tubuh pocong tu.
Matanya merah. Mukanya hitam berkedut2. Kain kafan yg membaluti badan pocong tu lusuh & ada kesan tanah!

Bau busuk menerjah hidung kami!
"Lariii sukkk LARIII!"

Aku & bob berlari sepantas kilat. Macam tak cukup tanah. Tangan Razif aku tak lepas. Aku lari bawak dia sekali.
Masa ni kereta rasa jauh sgt padahal tadi parking dekat je. Masuk je kereta Bob terus lock!

"Ktak!" Bunyi kereta dikunci. Nafas kami laju
Aku sampai sekarang masih boleh terhidu bau busuk tu. Ya Allah busuk dia hanya Tuhan ja yg tahu. Rasa mual nak muntah semua ada
"Gerak Bob, gerak!"

Bob apa lagi. Tekan minyak terus. Kami dah tak pandang belakang masa tu

"Srrrttttttttttt....." Bob brek mengejut.
"Allahuakbar.. apa benda lagi ni?!" Aku rasa nak nangis masa ni

"Bodoh la idea kau ni Razif!" Marah aku. Razif terdiam. Rasa bersalah la tu
"Sabar suk. Aku rasa org la depan kita ni.." Bob mencelah.

"Haa..?"

Aku & Bob bukak tingkap kereta. Masa ni kami dah sampai ke bawah sikit
"Dik, buat apa naik atas tadi?"

Ya Allah. Pak Guard rupanya. Terus lega tapi jantung kami still dup dap dup dap lagi.
"Kami saja jalan2 pakcik." Jawab Bob.

"Ish dah dekat 1 pagi ni. Tak boleh tunggu siang ke?"

Kami terdiam. Peluh jantan masih menitik.
"Kami bertiga minta maaf pakcik." kata aku.

"Bertiga?"

"Kawan kami pakcik. Dlm kereta tu" jawab Bob.

"Mana? Takde pun?"
Eh masakan si Razif yg besar tu Pak guard tak nampak?

Aku & Bob berani kan diri toleh ke belakang. Sah! Razif mmg takde!
Masa ni darah aku mmg berderau.

"Ya Allah mana pulak pergi si Razif.." bisik aku.
"Zrrtttttt.. zrrttttttt.."

Tetiba terdengar bunyi handphone. Dan dekat skrin tu terpapar benda ni

RAZIF INCOMING CALL!???
"Weii korg pergi mana haa? Apsal tak tggu aku?"

"Rrrazifff?" suara aku terketar

"Haa la sial! Haha wei jom la kata nk pi Makmal Einstein?"
Aku terdiam. Aku kaku.

"Suk apa hal kau ni?" Bob tanya.
"Siapa call kau?"

Aku keliru. Aku tak paham apa yg jadi.

"Astagfirullahalazim.."
"Pak cik nak kamu balik kolej skrg! Apa2 jgn lupa call pihak keselamatan."

Kami mengangguk. Pak guard seolah2 paham apa yg berlaku malam ni
Aku & Bob bergerak balik bilik. Dalam perjalanan tu kami berdua senyap. Takde apa yg berlaku malam ni yg aku boleh brain.

Takde.
Kami sampai kolej selepas kurg lebih 15 minit.

"Suk, Razif mana? Lps dpt call aku diam. Siapa call?"

Aku menangis. Bob cuba tenangkan aku
"Yang dgn kita tadi bukan Razif, Bob!! Bukan dia!"

"Ha? Aku tak phm."

"Yg tadi tu Razif yg call. Dia ada kat bilik! DIA TAK IKUT KITA!"
"ALLAHUAKBARRR.."

Tu yg terpacul dari mulut Bob. Terkejut besar dia. Aku hrp dia dah paham kenapa aku diam je masa otw balik tadi
Kami naik bilik kami kat aras dua blok dalam keadaan sugul & tak bermaya. Kami sangat confius malam ni.
Sampai je aku terus baring atas katil Bob. Razif meluru dtg lepastu

"Wei apsal letak aku call tadi? Haha.."

"eh kenapa korg ni? Ok tak?"
Razif mana tahu apa2

Bob pun cerita semua nya pada Razif. Aku hanya baring & mndengar. Aku masih cuba utk hadam ttg apa yg berlaku tadi.
"Maaf"

Tu yg keluar dari mulut Razif lps dgr semua yg berlaku dari Bob.

"Aku punca semua yg berlaku.."
Aku tak kisah. Benda dah berlaku. Pada aku, Bob dan Razif ni semua pengajaran buat kami.

Semua ni ketentuan Illahi. Kami redha. Aku redha.
Kisah Makmal Einstein ni pasti kami akan ingat sampai bila2. Pocong, bau busuk & "Razif" tetap jadi misteri sampai ke hari ini.
Bagi kami mmg tak akan dah naik Makmal Einstein tu sampai bila2! Itu janji kami.

Kami serik.
Bodoh rasanya bila kami sengaja cari psl. Mmg silap kami. Nak pergi sgt kan? Malam tu kami dah pun jadi "tetamu" Makmal Einstein.
Nak pesan; korg takpyh la ada niat utk pergi. Takyah amik tahu pun! Risau korg pulak jdi next "tetamu" Makmal Einstein slps aku, Bob & Razif
The End.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to sukri eusoff
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!