, 101 tweets, 30 min read Read on Twitter
Ini adalah thread selama 9h8m di south korea dengan berbekalkan RM3K shj 🙂
utk wifi saya rent simcard , olleh namanya agak mahal juga tp it's come with package utk yg ddk >5days , deposit 😱 tp worth it
utk sewa sewa ini bolehla setelkn semuanyaa di Incheon Airport sesampai kita landing di sana nti dkt around Gate 6-7/8 ad KTE/Olleh/LGE
baik dr airport tu sy menggunakan Arex train (: dalam 8000won tp dpt discount coupon dr KTO so jd 6400won dlm 45mins dah sampai seoul ✌️
oh ttg wifi tadi tak rent pun xpe tapi bergantung kpd individu msg2 serta phone jgk nak received signal dan tak semua tmpt ad wifi 😉
morning ☀️ kita sambung sikit dulu .
baiklah setelah selesai semua segala urusan sy mulakan dgn perjalanan day 1
utk ke perkampungan topoki ni sukar sedikit krn lokasinya agak tersorok, signboard nya pun kecil juga ttpi dgn bantuan ahjussi smpai juga 😊
paling best lagi ahjussi ni hanya boleh fhm bahasa korea shj jd dgn kefahaman korea yg agk biasa2 language body shj sbg bhs perckpn
smpai ke destinasi , melepasi pintu gerbangnya , jumpa juga I love sindangdong topoki >yes itu nama kedai yg byk di2lis oleh para blogger
the best part was , staffnya yg friendly dan mengalu-alukan traveller dr Malaysia , lagi comfortable , happy utk menjamu selera 👇🏻❤️
thread bersambung lagi ~ 👋🏻
> recap lagi sekali > 9hari8malam
bajet mmg RM3K TAPI masih ad baki bwk balik 🇲🇾 😊
lepas makan recharge energy , pergi ke destinasi seterusnya Hard Rock Cafe Seoul terletak di Lotte World Mall🙂 perjalanan yg agak jauh juga
dalam HRC sememangnya ramai dgn rakyat malaysia 😉 hari pun dh gelap jadi gerak ke destinasi seterusnya 🏃🏻🚶🏻
disebabkan kesuntukan masa ad beberapa tempat yang tak dpt cover spt dlm iti jd terpaksa move on to the next place iaitu 💃🏻 myeongdong 😉
mungkin ad sesetengah dh tahu myeongdong ni tmpt apa jd no need elaborate pnjng2 bg yg nak tahu tunggu QnA nti 😂
myeongdong ni tmpt shopping price not bad yg ❤️kecantikan ini lah tempatnya,bg yang nk try korean street food mostly can found it there !
pergi ni sbb nak cari makan utk dinner dh bwk dr 🇲🇾 still beli lagi sambil2 tu boleh intai stoking dkt sne cantik2 boleh buat souvenir 😉
ehehe sat naa sat ada kesilapan sikit 😅 selepas pi HRC menuju ke N Seoul tower pulak agak terkejut sbb utk naik cable car, que dia 😱
jadi tanpa berlengah masa sbb hari pun dh nk gelap , sy choose healthy way iaitu > naik tangga penatnya hanya tuhan shj tahu 😌 gigih betul
sampai sampai atas dh malam 😅 tak sampai 5min hujan membasahi bumi seoul 🌧 sempat jugak letak 🔐 dkt situ ✨gigih lagi ~
ehee xnaik tower tu pun xpe mcm kl tower je tp its up to uolls sbbkn dh 🌛apa2 pun kne turun by cable car xoxo oppa handsome jaga cable car
okay disbbkn seoul tower dkt dgn myeongdong station , seterusnya ke myeongdong 😌 scroll naik👆🏻
okay dah baca dkt ats kan , dh beli semua tu balik ke g/house sambil2 singgah mart cari 🍌 milk dan ade rambang mata 😭setiap pagi setiap mlm
😴 selesai mandi ,solat semua ~ tido end of day1 👇🏻
dekat myeongdong ada underground market situ baju semua murah2 bagi peminat kpop , album serta merchandise group korang suka pun ada 😉
Day 2 coming up next ~ selepas selesai segala urusan 👋🏻
sbb kan thread ni dah panjang , xkn nk delete pulak kan ? rasanya dh repeat byk kali kesilapan dlm wording supposed to be 9H8M TQ~
spt biasa slps selesai apa yg patut, kita mulakan perjalanan day 2 , spt biasa singgah mart 🍌 milk dan ade sbg breakfast
pukul 5 pagi kst matahari dh naik mcm pukul 8 pagi di 🇲🇾 perjalanan pergi balik g/house xpnh menghampakan sbbnya 👇🏻sekitar pkl5 pagi
pagi tu mmg cerah tak expect hujan turun jadi day2 ni kita berpayung sepanjang perjalanan 🌧
dgn langit mendung awan berarak , tak mematahkan semangat utk redah segala yg ada >hujan~ sempat juga tgk pertukaran guard masa tu
masa tak sempat jadi satu palace je pergi sbnrnya tak tau pun palace tu dkt dlm ada mcm2 tp sbbkn hujan spoiled the mood 😌
hanya pusing2 sekitar palace berhadapan palace tu ada ada patung king sejong dgn general hujan2 pun gmbr tetap kne ambil 👍🏼😉
next shopping korea cotton boleh didapati di gwanjang market 🙂price dlm 10,000won ✌️dlm market tu ad mcm2 dari bahan basah sampailah kering
pergi market tu try lah 🍓juice mmg sedap price dlm 2,000 won bg peniaga di situ nampak shj 🇲🇾 dia dh cop awal2 kita dtg sbb kain cotton nya
price boleh nego tp paling low dia boleh bagi tetap 10,000won ✌️ni belanja gmbr satu kain cotton korea ni sejuk je bila pakai haha
masih lagi hujan 🌧lepas tu jom ke insandong tempat di mana craft korea boleh dijumpai tapi mahal harganya 😉 beli byk craft dpt free gift 🎁
dah beli craft semua tu singgah kejap di ssamzeigil semata mata kerana kuih poo poo (1,200won)kalau beli kuih tu jgn beli air beras nya >🙅🏻
next bagi peminat bigbang seungri boleh la melawat cafe nya yg terletak di hyewha price around 24,000 won (mknn+minumn)
lepas mkn , terus gerak ke Ihwa mural village tapi tak galak pergi lepas ni sbb art nye dh byk dibersihkan 🙂
mcm biasa lagi sekali pergi myeongdong beli stoking dgn makanan 🤣
balik g/house rutin spt biasa mandi solat makan tido 😴 end of day 2 insha allah esk kita ke slh satu one of big three ent. YGE 👋🏻
destinasi pertama ke dondaemun utk mencari ikan bakar yg hangat diperkatakan oleh para blogger sbb dah dua hari tak makan nasi 😅
lokasi nya agak tersorok berdekatan dgn pasar di dongdaemun jd utk mencari kedai tersebut bantuan google diperlukan 😌
kedai nya terletak di lorong2 kecil tp aroma ikan bakar tu dh boleh hidu dr jauh serious tak tipu😆
sampai di sana ahjumma akan sambut kita dengan senyuman menawannya ikan bakar yg dia cadangkan hanyalah mackerel dan tenggiri shj ~
1set ikan 7000won dia akan bg kimchi dll free boleh topup bila habis kdg2 disbbkn kimchi tu dh kenyang korang order air kosong pun dh ckup
ahjumma ahjumma yg terlalu friendly melayan customer buat kita happy bila menjamu selera 😊 nilah yg sy order ikan mackerel dan tenggiri👇🏻
slps tu teruskn perjlnn ttp disebabkn bau ikan bakar yg terlalu kuat,terpaksa berpatah balik ke g/house utk menukar pakaian bau satu subway
jom melawat tempat entertainment korea , iaitu YG yg terletak di Mapo-gu
dah sampai sne tu tgh2 cr tmpt dtg la cikgu bersama anak muridnya tunjukkan jalan even tahu tmpt tu dkt mne dah org nk tlg ok kn je
sambil tu borak2 la jgk sorang bhs korea sorang lg english + broken korea 😅
dh smpai tu cikgu tu minx bergambr nak simpan sebagai kenangan nasib tak tnya knape pergi yge tu
sambil menunggu artis2 YG ni keluar dr building korang boleh lepak dkt mart depan building tu sambil melihat keunikan building tersebut 😉
tapi dpt tahu artis mereka takde sbb ad tour dkt jepun jd tgk tgk shj je la oh belakang mart tu ad kimchi museum ye✌️guard YG handsome 🤣
lepas tu yuk ke hongdae a.k.a hongsik tmpt ni busy lagi2 kalau hari sabtu mmg happening dgn persembahan student student 👨‍🎓
next ! edae pulak , kalau shopping pun okay bagi yg suka berfesyen reason nk tgk keunikan infrastruktur ewha women university ❤️
cantik kan ~ tgk photo 3 , kiri kanan tu kelas mmg terbaik !
penat berjalan singgah sulbing utk menikmati bingsoo nya pula oh harga semua dlm 14-20,000won tp boleh dua org makan mcm biasa air kosong 😁
okay lps tu bergerak menuju ke cheongyecheo stream air sungai yg mengalir di tgh bandar seoul
lps tu terus balik g/house mandi solat tido sbb keesokan hari tu gerak pergi busan ✌️
baik ! jom explore busan one day trip 😌 hanya bawa 69000 won masih ad baki utk guna di seoul menaiki KTX perjalanan 2jam ✌️😉
utk tiket ktx ke busan sy dh beli siap2 dkt 🇲🇾 pass yg dikhaskan utk foreigner shj boleh check website ktx ye !
one day pass ni bolehkn kita naik ktx ke mana2 destinasi yg dilalui oleh ktx dalam one day tu tp kalau korang beli 3 days pass 3 hari jwbnya
sebelum tu korang kne tukar pass tu kpd tiket di seoul station REPEAT di seoul station SHJ kne bg passport dan pass yg dh print ke kaunter
kalau boleh tukar la pass korang 1/2days before depart nti seat tak de berdiri la dlm train tu sy dh kne dr busan> seoul berdiri 2jam 😂
nasib la dr seoul>busan masih ad seat 😆 dlm ktx ad jual2 jgk mcm dlm flight tuu tp pricey sikit okay train sampai dh 👇🏻
masa pergi Busan tu Train to Busan xdr lg jadi tak sempat jd zombie 😆 jom jom ~sneak peek 👇🏻
masa g busan korang boleh jimat subway dia sbb ada satu pass tu price 500won shj pass tu kertas kecik jd sepanjang dkt busan tlg jaga baik2
kalau tak phm dont worry ada english translator yg akan help belikan pass tu bukan oppa bukan unnie tp ahjussi english dia cenggini 👍🏼
boleh je guna t-money tp kne topup siap2 dkt seoul la jadi dah ad yg 500won apa slhnya guna yg tu 😉
makanan , minuman brg2 dkt busan murah berbanding dgn seoul sepanjang dkt busan tu song joongki asyik tgk je ad tak puas hati ape xtau
oh pass tu boleh beli dkt machine di busan station sediakn duit kecil siap2 sbb no balance kalau masukkn duit besar 😊
first sekali kita attack pasar dia bukan jagalchi market tp nampo market depan sikit dgn jagalchi market ni cari breakfast dlu 🍳
dkt busan lahhh first time dpt makan ayam selama ad dekat korea tuu 😭
orang busan mmg tgk pelik dkt kita tapi senyum je 😁lps dh pusing2 nampo market gerak ke jagalchi market pulak
bagi yang tak suka bau bau ikan semua jgn pergi standard la nama pun wet market 😆
memang teringin nak makan ikan bakar busan ni sbb ad pengalaman dgn ikan bakar lupakan je lah hajat tuu satgi bau sbb jauh lg naik pergi
ad ahjussi tu tarik suruh mkn kurita kecik yg hidup tu tapi mcm xleh telan nti,ad tu tinggalkn business card kot nak dtg lg xtau bila pakcik
tak lama dkt jagalchi sbb kejar masa ke gamcheon culture village sbbnya dia tutup pukul 5 ptg ! naik subway lps tu kna naik bas pulak
nak naik bas kne tunggu depan hospital kanser busan bas tu warna hijau kecik je 2000won pergi balik
okay jom la explore ohh peta dkt gamcheon village ni kne byr dalam 2000 won tak silap .. utk chop stamp dgn as navigator tak beli pun xpe
juice 1000won kalau nak murah beli dlm vendor machine 800won utk air mineral , i met malaysian there utk lunch mkn kebab beli dkt nampo tu
impian tak kesampaian bila xdpt duduk sebelah putera kesayangan . beratur panjang kot kita snap dr jauh bwk hati yg lara
perjalanan masih jauh next ialah Masjid Busan kedudukannya mmg jauh dr bandar Busan di situlah boleh rest sebelum meneruskn perjalanan
masjid busan dijaga oleh sekumpulan pelajar indonesia yg belajar di sana sekitar masjid tu ad tmpt mkn halal pricey jgk ..
dari dunsil station tu kne jalan lagi sebelum sampai ke masjid tu .. kne gigih mencari ye ✌️😉🙂
jalan jalan jgk urusan kita sebagai hamba kepada pencipta alam ni jgn lupa , setiap perbuatan mesti ad keberkatan dariNya😌lepas tu ke 🌊
akhirnya sampai juga ke heundae beach ptg2 mmg ramai org tp ramai 💏👫 jgn lah tgk pulak 😂 ambil fefeeling stroll tepi pantai angin sepoi2 bhs
dkt busan tak boleh nak mkn sgt sbb busan byk jual 🐷 balik dari beach singgah beli abong ni haa abong ni aiskrim 👇🏻kne rushing balik dh
sbb nk rushing balik seoul , kne naik train pukul 7ptg terpaksa berdiri selama 2jam dlm train sbb seat full ddk ats lantai ✌️pun boleh jgk
busan > seoul 2jam perjalanan ketar kaki2 sbb berdiri terlalu lama namun gagahkn diri utk balik g/house sampai2 mandi solat tido 😉
okay kne stop for awhile buka laluan utk QnA jd boleh la mention✌️😊 next for kpop fans favorite places 😉
tips sikit (: kalau korang nk jimat dr segi transportation ke busan guna ktx plan pergi time weekdays sbb tiket murah berbanding weekends 😁
tips (: myeongdong kalau nak happening pergi malam sbb pagi tak semeriah malam street food pun tak byk 😉 plan well yeapp
tips (: kalau korang nk pergi hongdae jgn cri hongdae dlm subway maps sbb takkn jumpa jd crilah > hongsik
tips (: sama juga seperti edae .. edae tu ewha 🙂
tips(: nak pergi hongdae digalakkn hari sabtu sbb ad flea market sesak sikit di subway 😊 kalau mlm tmpt tu meriah
tips (: jgn bwk perangai sesetengah rakyat malaysia ke sana spt ddk dseat disable,preggy,warga emas 😌kalau nak kne pndang serong try la
tips(: xyh study sgt bhs korea ~basic ckup >mcm nk minx discount ke minx tlg ke blh la study org sne dh phm english boleh ckp melayu jgk 😁
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Hairul Azhar
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!