Profile picture
Seng. @syuaibismail
, 37 tweets, 5 min read Read on Twitter
Nama aku syuaib. Ini adalah thread tentang penyakit stroke yang mungkin sedang dihidapi oleh ahli keluarga atau sahabat korang di luar sana. Aku disini bukan la menjanjikan kesembuhan, tapi aku boleh bantu dengan izin Allah. Bagaimana?
Aku adalah pemilik dan pengasas SYUAÌB REHABILITATION yg merawat penyakit stroke bersama team aku yang. Tapi izinkan aku explain pada korang perbezaan service rawatan aku ni berbanding dari rawatan pusat fisioterapi dan dari hospital. Tak la kira swasta atau kerajaan.
Pertama sekali kita sentuh tentang keberkesanan rawatan ini, dia berkaitan rapat dengan mentaliti baru dgn perspektif dari segi perawat atau obviously doktor atau fisioterapi tu sendiri tak kira pangkat professor atau neuro surgeon sekalipun. Apa dia?
Mindset merawat aku berbeza sebab kebanyakan doktor atau fisio diorang rasa diorang boleh menyelamatkan atau menyelesaikan masalah penyakit STROK orang, TAPI
TAPI bagi aku simple, kalau pesakit tu sendiri takda hati nak sembuh, nak berjalan semula buat sendiri tanpa bantuan keluarga aku tak dapat nak tolong, aku takkan rawat dan boleh dipersila pergi hospital dan tempat2 lain.
First kali of course mahal. Sebab aku beri perubahan. Aku jual perubahan. Kalau murah jangan expect ada perubahan pada pesakit dan sebagainya. Nanti aku akan bagitau berapa harga treatment untuk 2 bulan rawatan complete.
Kau tak boleh expect, benda atau everything yg murah ada nilai yg besar.
Kedua, aku taknak digelar sebagai penyelamat. Aku bukan penyelamat, aku cuma diberi anugerah dan kepakaran yang aku ada untuk rawat penyakit strok, yang sebenarnya asas aku, lead diorang. Aku lead pesakit utk sembuh. Aku ajar. Pesakit tu sendiri yang main peranan.
Berapa ramai health care provider yg aku nmpak cuba nak selamatkan sesuatu yg tak nak atau tak berniat nak diselamatkan. Result dia? FAIL! “Inisiatif dan keinginan sendiri adalah kunci tau”
Dari segi cara rehab, even kerajaan atau swasta atau pusat2 fisioterapi sendiri terlampau terikutkan Barat. Orang barat ni suka buat senaman yang advance dan kalau tengok semua pesakit dia muda muda dan bukannya strok. Ha, ni dah lain dengan environment di Malaysia.
Aku lantang bersuara ni pun sebab aku pun fisioterapi. Jadi kesihatan ni bidang aku. Bukannya tukang bomoh ya.
Mengapa? Kalau kita tengok dari segi penggunaan alat. Macam aku cakap fisio sekarang bukan fisio tapi technician.
Masa belajar tu belajar cara merawat kena guna fizikal punya approah tapi sekarang diorang terlebih2 suka alat. Diorang rasa alat yg canggih lagi bagus merawat.
Sebenarnya strok ni jadi ketika punca masalah dia apabila kawasan fungsi otak yg kawal badan dah terjejas sebab pengumpulan darah yg terlebih ataupun salur darah tu terus pecah. Jadi, apa sebenarnya masalah strok ni, bila kawasan yg dah terjejas dekat otak?
Otak kita benda hidup jugak. Jadi utk terus berfungsi dia akan mula susun balik information dekat kawasan2 yg tak terjejas utk berfungsi balik, tapi benda ni bukan makan masa 2 ke 3 hari. Makan seumur hidup klu tak tersusun bila rawatan tak betul.
Ha part ni kita panggil “Neuroplasticity” Ada sebahagian yg anggap ni benda mudah, tapi ni tak semudah yg disangka.
Itu yg terbaring je atas katil, mana tak nya, pergi hospital doktor kasi ubat, pergi fisioterapi hospital diorang letak alat diorang tinggal, lepas tu tak fokus, tak ajar otak supaya gerakkan balik badan, teknik takde, cara pun dah lain lain, fokus pada kelemahan kecik je. Ok ke?
Mana taknya dah sebulan paling banyak pun 2 kali rawatan je tu pun 2 minggu sekali kalau hospital tak ramai orang, kalau hospital besar gamaknya sebulan sekali tu pun possibility sangat rendah untuk orang datang. Sebab satunya ialah ramai pesakit. Kenapa?
Nak cakap aku pandang rendah hospital? Bukan setakat kerajaan? Terpulang. Kalau betul nak ubah semua ni? Ubah lah sistem yg ada. Boleh?
Bygkan dtg pagi2 nak jumpa doktor kena ambik no giliran, ambik ubat pergi jumpa fisio tunggu giliran ada pukul 3 ke 4.30 baru nak start. Family nak angkat pesakit masuk kete dari rumah ke tempat fisio. Bila ada banyak pesakit datang, kualiti fokus terhadap pesakit tu kurang
Tu pengalaman aku dalam bidang ni. Aku cuma nak sampaikan cara rawatan strok yg betul adalah kita ajar balik, ajar pesakit tu ttg pergerakan tangan, kaki badan, kuatkan pergerakan, bila okay ajar pulak duduk kalau dari terlantar, lepas duduk bagi balik berdiri dan berjalan balik.
Ni masalahnya fokus merawat tu takde dan lari. Dari apa yg aku tengok kebanyakan rehab health provider, lebih suka alat2 canggih dari gunakan apa yg sebenarnya diorang diajar dan belajar. Alasan?
ish, pesakit ramai lah! Hah, no wonder lah pesakit lepas 6 bulan pun takde perubahan apa dari segi pergerakan fizikal. Sebab? “Quantity Over Quality”
Bukannya fokus pada bagi ubat dan merawat pendarahan dalam kepala tu “sahaja”. Otak ni once fungsi dah terjejas dia akan terjejas, takkan tiba baik balik punya. Takde magic
Jadi strok memang berlaku dari kerosakan salur di otak tapi apa? Tapi effect pada anggota fizikal & pergerakan fizikal pesakit tu.
Tu sebenarnya definisi strok kalau nak merawat. Ni part aku paling geram. Ambik part otak, tinggal part effect pergerakkan fizikal. Bila kita tanya, cakap tahuuuu, tapi? Tak buat pun, tak fokus pun..
Asyik focus kat otak tapi hampeh pergerakan fizikal langsung tak fokus. Bila kita cakap definisi strok penuh ni bukanlah otak semata-mata. Fizikal pun harus diberi perhatian. Urut pulak lagi la bukan, takde kena mengena mengurut dgn ajar balik pesakit strok bergerak. Merepek.....
Akupunktur? Lagi la mengarut langsung ok sebab kaedah tu tak ajar otak berjalan semula. Kat Britain sendiri dah banned akupunktur sebab benda tu merosakkan NMJ badan. Sebab jarum yang digunakan untuk cucuk berulang kali tu sangat berbahaya untuk tubuh badan.
Lastly, tabiat. If kalau physio yg treat korang tu kata sekarang dah masuk sebulan saya bagi makcik atau pkcik berjalan, tapi apa yg korang nampak pesakit masih duduk atau wheelchair, tolong jgn beharap la
Untuk makluman korang pada pengalaman aku, pesakit klu korang bagi tongkat ke wheelchair seumur hidup la diorang pakai kalau takde yg practioner yg “bijak” yg tahu bila nak buang alatan tu
Byk lagi sebenarnya, luas lagi sebenarnya dalam merawat strok ni, sangat luas
Ok, disini aku tawarkan kepada korang service rawatan stroke aku.
SYUAìB REHABILITATION
1. Hanya merawat penyakit strok.
2. Hanya rawatan 2 bulan yg disediakan.
3. Servis rawatan ke rumah sahaja disediakan.
4. 2 bulan rawatan ada 24 kali sesi. 1 minggu 3x sesi. Selang sehari.
2 bulan rawatan RM 2,500 hanya di perlis. Kalau ke selatan macam KL lagi mahal la. RM 4,000 2 bulan.
Kena sain surat perjanjian 2 bulan rawatan sebelum start rawatan pertama. Dari segi jaminan memang ada pulangan wang kalau langsung takda perubahan lepas 2 bulan rawatan.
Waktu rawatan pulak akan stick je sebab kena ikut jadual pakar rehab. contoh pukul 10 pagi setiap hari isnin, rabu dan jumaat jadi takkan bertukar sampai habis 24 kali rawatan.
Ni bukti dan sikit overview rawatannya
Ni lagi sikit
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Seng.
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!