Sürekli olarak bitki topraklarıyla ilgili bilgi verirken alkali toprak sever, pH 5 civarı sever gibi örnekler veriyoruz. Evimizde pH ölçer yok ise bunu ölçmenin yöntemlerinden birisi şudur;
Kırmızı lahana suyunu indikatör olarak kullanabiliriz. *İndikatör bir çözeltinin asit mi
baz mı olduğunu görsel olarak belirleyebilmemizi sağlayan belirteçlerdir.
1. Adım:
Kırmızı lahanayı küçük parçalar halinde kestikten sonra üzerine sıcak su döküyoruz. Hazırladığımız karışımın sıcaklığı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletiyoruz.
Suyun rengini zaman geçtikçe koyu mora dönüşecektir. Koyu mora dönüştükten sonra soğuyan sudan lahana parçalarını süzerek ayırıyoruz. Bu şekilde indikatörümüz hazır hale geliyor.
2. Adım:
Bahçemizden aldığımız bir miktar toprağı bir bardağın içerisine koyuyoruz. Toprağın
Bu akşam sizlere uzun zamandır bahsetmek istediğimiz bir konu olan "Slow Food Hareketi" ile ilgili bir bilgisel hazırladık. Fast fooda karşı başlayan bu hareket nedir? Geleneksel yemek, yerel ekosistemler bu akımın neresindedir?
Herkese iyi okumalar dileriz.
Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eder.
İlk olarak Roma’da açılan McDonald’s şubesini protesto etmek amacıyla eylem çağrısında bulunan Carlo Petrini ile ortaya çıkmıştır. Yerel üreticileri korumak amacıyla başlayan bu eylem 1989 yılında, Paris’te 15 ülke delegesinin imzasıyla uluslararası bir harekete dönüşmüştür.
Hangi bitkiler birlikte ekilmelidir? Companion planting sistemi nedir? Yardımcı bitkiler nelerdir gibi konuları ele aldığımız bilgiselimiz başlıyor. Bilgisel sonunda yararlanmanız için görseldeki çizelgeyi pdf olarak ekleyeceğiz. İyi okumalar dileriz.
Companion planting bitkilerin birbirine yarayan özelliklerini kullanmayı ve birbirine zarar vermelerini önlemeyi amaçlayan bir tarım yöntemidir. Uyumlu ve birbirine yarar sağlayan (gölge oluşturma, toprağa besin maddesi sağlama, zararlıları kaçırma, yararlı böcekleri çekme vs.)
bitkilerin birbirinin yakınına, uyumsuz bitkilerin ise birbirinden uzağa ekilmesi temeline dayanır. Ekolojik tarım için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Dünyada en önemli örneklerinden birisi Amerika yerlilerinin nesillerdir kullandığı “Three Sisters Garden”
Bugün konumuz ortancalar. Ortanca bakımı nasıldır? Ortancalar nasıl çoğaltılır? Püf noktaları nelerdir? Ortanca rengini nasıl değiştirebilirim gibi sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz bilgiselimiz başlıyor. Herkese iyi okumalar dileriz.
Hydrangea macrophylla (ortanca) çok yükselemeyen çalı türü bir süs bitkisidir. Yazın bol su ister. Gölge seven ortanca, bahçelerin kraliçelerinden biridir. Bu muhteşem çiçek, duvar kenarlarında ve ağaç altlarında güzel yetişir.
Ortancaların 30 kadar türü vardır. Ülkemizde yaygın olan tür büyük yapraklı ortancadır. Bahçede ya da saksıda yetiştirilebilir. 30 santim çapa kadar büyüyebilen ortancanın çiçekleri, kokusuzdur. Ortancaların beyaz, pembe, mavi, kırmızı çeşitleri vardır.
Bugün aldığımız bir soruya istinaden bu bilgiseli hazırlıyoruz. Şu aylarda birçok kişinin yaşayabileceği bir sorun ve önemli bir konu. Küsküt (verem otu, şeytan saçı) nedir? Nasıl mücadele edilir gibi konuları ele alacağız. Herkese iyi okumalar dileriz.
Küsküt, bazı yerlerde şeytan saçı, verem otu, kızıl ot gibi adlarla tanınır. Convolvulaceae familyasının üyesidir. Klorofilsiz, sarınıcı tam parazit bitkilerdir. İpliksi gövdeleri ile konukçularına sarılarak, emeçleriyle onlardan su ve besin maddeleri alırlar.
Bitki genç iken tohumdaki besleyici maddeleri çabucak bitirip tüketir. Köksüzdür. Sapları sarı, pembe, turuncu renklidir. Küskütün klorofili yoktur ve konukçu bitkisinden beslenir. Bu nedenle, enfekteli bitkiler zayıf ve renksiz görünür. Büyümesi ve verimi ciddi oranda azalabilir
Cumhuriyetin ilk yıllarında tarım, tarım politikaları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarım üzerine düşünceleri ile ilgili bilgiselimiz başlıyor. Herkese iyi okumalar dileriz.
19MAYIS
1923 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti Başkanı sıfatı ile yayınladığı beyannamede aşağıdaki maddelerle tarıma yer verilmiştir
• Aşar usulünde halkın şikayetçi olduğu ve mağdur kaldığı hususlar ıslah edilecektir.
• Tütün tarımı ve ticareti, milletin en yüksek faydayı temin edeceği şekilde düzenlenecektir.
• Maliye çiftçilere, sanayicilere, ticaret ile uğraşanlara kolaylıkla borç verebilecek şekilde ıslah edilecektir.
• Ziraat Bankasının sermayesi artırılacak ve çiftçilere daha kolay
Buğday Dosyası:
Ülkemiz çok çeşitli biyolojik zenginlikleri barındıran özel bir coğrafyada yer alır. Bu zenginliklerden biri de buğdaydır. Buğday, ekonomik öneminin yanı sıra toplumsal, kültürel, tarihi, hatta arkeolojik bir değer taşır. Aslında buğdayın topraklarımızdaki
macerası tahmin edilemeyecek kadar eskidir.
Tarih boyunca birçok uygarlıkla bütünleşen ve gelişen buğday, insanın yaşam biçimini derinden etkilemiştir. Buğdayın insanla ortak hikâyesi bundan
yaklaşık 10 bin yıl önce ‘Bereketli Hilal’ diye adlandırılan ve bugünkü İran, Irak,
Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin’i kapsayan bölgede başladı. Doğa bu coğrafyaya, insanlığın devamlılığını sağlayacak gerekli besin maddeleri konusunda oldukça cömert davranmıştır. Başta buğday ve arpa olmak üzere pek çok tahılın yabani atası, bu bölgenin doğal bitki
Tohum Dosyası:
Bugün çok fazla bilgi kirliliği olan bir konu hakkında detaylıca yazacağız. Ata tohumu kandırmacası, hibrit tohumun kısırlığı, standart tohumun ne olduğu, israil tohumu gibi konuları ele alacağız. Öncelikle tüm twitleri okuduktan sonra yorum yapmanızı rica ediyoruz
Çünkü her gün bu soruyla defalarca karşılaşıyoruz. Bu konunun bilerek farklı alanlara çekildiğini düşünüyoruz. Bu sebeple bu yazıyı hazırlama kararı aldık. Ayrıca burada hiçbir düşünceyi ya da firmayı savunmuyoruz. Bunun özellikle altını çizmek istiyoruz.
Öncelikle ata tohumu kavramından bahsedelim. Nedir bu standart tohum?
Standart tohum aslında sizlere "Ata Tohumu" diye sunulan, dededen kalan tohumlardan başka bir şey değildir. Yıllarca bu isimle anılmış ama son zamanlarda yeni bir "piyasa" oluşması amacıyla isim değişikliğine
Bu akşam sizlere bonsai konusundan bahsedeceğiz. Çok geniş bir yelpazeye sahip olan bonsai ile ilgili ilerleyen dönemde oluşturacağımız bilgisellerimizi de yine bu tweetin altına ekleyeceğiz. İyi okumalar dileriz.
Bonsai nedir? Küçük ağaççıklar olarak bildiğimiz Bonsai, Japonca bon ve sai kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş. Bon kelimesinin anlamı saksı veya tabak olarak çevrilirken sai tahmin ettiğiniz üzere ağaç demek. Yani Bonsai için saksıdaki ağaç anlamındadır diyebiliriz.
Her ne kadar bonsailer boyut itibariyle küçük olsalar da normal ağaçtan genetik olarak farkları yoktur. Bonsailer yalnızca birtakım teknikler ile saksıda yaşamaya alıştırılmış minyatür ağaçlardır. Herhangi bir ağaç ve yahut çalı da birtakım teknikler ile bonsai haline gelebilir.
Anket sonuçları neredeyse belirlendi. Büyük ölçüde bu konu yanlış ya da eksik biliniyor. Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz. Bu floodu tamamen okumadan direkt yorum yapmayınız. Çünkü hemen hemen bütün sorularınızın neden ve çözümlerini tek tek yazacağız.
Öncelikle bu sorunun doğru cevabını verelim. Çekirdekten yetiştirdiğiniz limon meyve verir. Ama bunun şartları nedir?
Citrus yani narenciye grubundan olan limon ağacı aşısız olarak üretildiyse meyve verebilir. Burada önemli olan limon fidanının üretim şeklidir.
Eğer ki üretilen limon fidanı, çelik yöntemi yani aşı olan bir limon fidanının sürgünlerinden köklendirme yöntemi ile elde edildiyse, meyve vermesi normaldir. fakat tohumdan üretildi ise karşımızda 2 durum çıkabilir. Tohumdan oluşan meyve eğer farklı bir narenciye çeşidi ile
Bu akşam komunuz evde sarımsak yetiştirmek. Evde sarımsağı nasıl yetiştiririz, ne zaman hasat edebiliriz, sulaması ve bakımı nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz bilgiselimiz başlıyor iyi okumalar dileriz.
Doğal antibiyotik olarak da bilinen sarımsağın sağlığımıza faydalarını hepimiz biliyoruz. Yemeklere de ekstra lezzet katan sarımsak bu sebeple herkesin evin demirbaşı olmuş durumda. Peki saksıda sarımsağı nasıl yetiştireceğiz?
Ilıman havayı seven sarımsağı yetiştirmek için en uygun olan dönem ilkbahar ve sonbahar ayları. Sarımsaklarımızı tohumdan değil direkt dişlerden üreteceğiz. Bunun için evimizdeki büyük dişli bir bitin sarımsağı öncelikle dişlere ayırıyoruz.
Bugun ikinci bilgiselimiz evde kekik yetiştirmek üzerine. Evde sağlıklı kekiklerimizi nasıl yetiştiririz, ne zaman hasat edebiliriz, sulaması ve bakımı nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz bilgiselimiz başlıyor iyi okumalar dileriz.
Kekik tohumdan veya çelik alınarak yetiştirilebilir. Çimlenme oranları düşük olduğu için tohumdan kekik yetiştirmek amatör bir kişi için zordur. Kekik, olgun, sağlıklı ve sağlam köklü bir bitkiden sağlıklı ve olgun olan gövdelerinden çelik alımı yaparak
veya bitkinin gövdelerini bölümlere ayırarak (bölerek) kolayca çoğaltılabilir. Her türlü toprakta yetişse de torf ve kumlu karışımlı topraklarda iyi gelişme göstermektedir. Saksı olarak 30 cm derinliğinde drenaj delikleri olan topraklardan seçmeliyiz.
Bugun ilk bilgiselimiz evde maydanoz yetiştirmek üzerine. Evde sağlıklı maydanozlarımızı nasıl yetiştiririz, ne zaman hasat edebiliriz, sulaması ve bakımı nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz bilgiselimiz başlıyor iyi okumalar dileriz.
Maydanoz tohumları mutlaka ama mutlaka güvenilir bir yerden almalısınız. Tohumlarının daha hızlı çimlenmesini için ekmeden bir gün önce temiz bir havlu kağıdı sıcak suyla nemlendirip tohumları içine koyup, bu şekilde 1 gece beklettikten sonra ekim işlemine geçebilirsiniz.
Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor. Ancak onun için en uygun ekim zamanı mart-sonu-nisan başı oluyor.
Bu akşam aromatik bitkilerden ola naneyi evde nasıl yetiştirilir konusundan bahsedeceğiz. Nane nasıl yetişritilir, saksı seçimi nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevaplar bulacağınız bilgiselimiz başlıyor. Herkese iyi okumalar dileriz.
Anavatanının, Orta Avrupa ve Asya olduğu belirtilen nane, çok çeşitlilik gösterir ve geniş bir yayılış alanına sahiptir. Çoğunlukla Avrupa ve Asya'da yayılan 90 kadar türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise 7 türe ait 12 takson yayılış göstermektedir.
Nane yetiştirmek için genel olarak çelik, tohum ve ayırma yöntemleri kullanılabiliyor. Evde, saksı içinde nane yetiştirmeye bir an önce başlamak içinse şu yöntem en ideali sayılıyor diyebiliriz: Bulabildiğiniz en taze nane demetlerinden 1 demet alın, imkanınız varsa bahçeden
Bu akşam süs bitkilerinde görülen hastalıklar, zararlılar ve onlarla nasıl mücadele edeceğimizden bahsedeceğiz. Genel olarak korunma yöntemleri ve mücadelelerinden bahsedeceğimiz bu konuda yazmadığımız hastalıkları yorum olarak eklerseniz tek tek cevaplamaya çalışacağız.
Gül Küllemesi Hastalığı:
Hastalık, bitkinin yaprak, sürgün, tomurcukları, çanak yaprakları ve saplarında
görülür.Hastalıklı yapraklar kıvrılır, oluklaşır, sertleşir, hafifçe kızarır, beyaz bir misel ve konidiospor örtüsü ile kaplanır. Hastalıklı goncalar açılmaz.
Mücadelesi:
-Aşırı sulamadan, özellikle yağmurlama ve sisleme şeklindeki sulamadan
kaçınılmalıdır.
-Aşırı azotlu gübrelemeden kaçınmalı,
-Budama makasları işlem sonrasında % 10’luk sodyum hipokloritte 5 dk bekletilmelidir.
-Budanan bitki artıkları toplanıp yakılmalıdır.
İstekleriniz doğrultusunda bugün ilk bilgiselimiz evdeki her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreden "komposttan" bahsedeceğiz. Görece uzun olacak bilgiselimizden sonra yorum olarak sorularınızı ekleyebilirsiniz. İyi okumalar.
Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmesi olayına kompostlaşma denir. Kompost değişik şekillerde ve değişik araçlar kullanarak elde edilebilir. Doğal ortamdakine benzer şekilde bitkisel artıklar koku yapan anaerobik bozunmaya izin
vermeyecek şekilde oksijenli bozunmaya uğratılır. böylece hızlı ve temiz bir gübre elde edilmiş olur. Kompost, her yerde, her koşulda yapılabilir. Apartman dairesinde oturuyorsanız, fazla yer
kaplamayan, koku ve sinek yapmayan kompost yöntemleri kullanabilirsiniz. Eğer mutfak
Bu akşam ikinici bilgiselimiz ise evde roka nasıl yetiştirilir üzerine. Saksıda roka nasıl yetiştirilir. Saksıda roka yetiştirmenin püf noktaları nelerdir gibi sorularınızı cevaplayacağımız bilgiselimiz başlıyor. Herkese iyi okumalar.
Roka iki yıllık serin iklim sebzesidir. Fakat tohumlar ekildikten sonra uygun koşullarda 40-50 günde yeme olgunluğuna gelir. Roka severler için evde saksıda roka yetiştirmek mümkündür.
Roka tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Roka tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir.Roka tohumu ekim derinliği 1 cm dir.
Zeytin Cüzzamı
Bugün ülkemizde de görülen, İtalya'da şimdiye kadar 1 milyon zeytin ağacını kurutan bakteri hakkında yazacağız. İtalya, İspanya, Portekiz ve yakın zamanda da Mayorka'da görülen bu zararlılar umarım ülkemizde görülmez 🙏 Herkese iyi okumalar.
Xylella Fastidiosa olarak bilinen bakteri, zeytin ağaçları için ölümcüldür. Nemi bitkiden uzaklaştırıp, ağaçların yanmış gibi görünmesine neden olan derin bir kurutma etkisi yaratır. AB, bakterisi dünyadaki en tehlikeli bitki patojenlerinden biri olarak kabul etmektedir.
İlk olarak 1973 yılında keşfedilen edilen bu bakteri turunçgiller, zeytin, asma, şeftali, erik, kayısı, karaağaç, çınar, meşe, akçaağaç ve yonca gibi ekonomik olarak öneme sahip bitki türlerinde büyük kayıplara neden olmaktadır.
Bu akşam biraz tarım dışına çıkıp farklı bir bitkiden bahsedeceğiz. Artık neredeyse hepimizin evinde bulunan aloe vera nasıl bakılmalıdır? Nasıl çoğaltılır gibi sorularınıza kısaca yanıt vermeye çalışacağız. Herkese iyi okumalar.
Evlerde en çok tercih edilen süs bitkilerinden olan aloe vera, şampuanından kremine, kişisel bakım ürünlerinde sıkça kullanılan bir madde olması nedeniyle de aslında oldukça tanınıyor.
Jel kısmında, 18 amino asid, 20 mineral, 12 vitamin ile çeşitli bilimsel araştımalarda immunostimülan olduğu gösterilmiş olan bileşikleri barındırmaktadır. Antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma Aloe denir.
Bu akşam evde saksıda karpuz nasıl yetiştirilir bundan bahsedeceğiz. Püf noktaları nelerdir? Toprak seçimi, sulama nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz bilgiselimiz başlıyor. Herkese iyi okumalar dileriz.
Bu lezzetli meyvenin kendine has birçok türü bulunmaktadır. Özellikle evde karpuz yetiştirmeyi düşünen kişiler için önerilebilecek en doğru tür ise, nispeten daha küçük boyutlu karpuzlar elde edebileceğiniz sugar baby tipi karpuz tohumlarıdır. Crimson sweet türü karpuz tohumu da
yine evde yetiştirmeye uygun bir diğer seçenek olarak değerlendirilebilir. İki türünde bakımı nispeten daha kolay olup, meyve alma ihtimalinizin de artmasını sağlayacaklardır.