Discover and read the best of Twitter Threads about #ShukeryAzizan

Most recents (6)

30 KESAN MAKSIAT.

Pernah tak kita terfikir, setiap kali maksiat yang kita buat, apa kesannya pada diri kita? Sama ada jangka pendek atau panjang.

Kita kena faham, antara ciri2 maksiat ini adalah,

1. Ia pasti ada PUNCANYA.
2. Ia akan beri kesan sampingan. Pasti.
Bak kata orang putih, setiap perkara yang berlaku mesti ada cause & effect-nya.

Jadi apa kesan2 maksiat yang kita buat? Ini adalah #Thread pnjang. Moga kita sama2 muhasabah dan usaha tinggalkan maksiat masing2. 😭

#IniThreadTS
#ShukeryAzizan
1. Nafsu tidur bertambah

Bila hidup dlm maksiat, secara tak langsung nafsu tidur bertambah dgn mendadak. Disebutkan oleh Imam Hassan al Basri, 


"Sesungguhnya ketika seorang hamba melakukan dosa, dia akan terhalang melakukan solat malam dan puasa di siang hari".

(Al-Maqrizi)
Read 45 tweets
APA KESAN KETAGIHAN VIDEO LUCAH?

Dulu, saya pernah buat satu survey di sekolah menengah tentang isu video lucah & hasilnya adalah, hampir 80-90% pelajar lelaki menonton video lucah, dan 60% daripadanya dalam skala ketagih!! 😢😭

Pelajar perempuan pula...

#IniAdalahThread
Pelajar perempuan pula sekitar 50-60% pernah menonton video lucah, dan 30% daripadanya dalam skala ketagih. Nak kata, majoriti yang ketagih adalah LELAKI. Dan lebih kritikalnya, perempuan pun ada juga walaupun tidaklah sebanyak lelaki.

Tetapi tetap ada juga! Sedih..😭
Isu ketagihan video lucah ini bukan sekadar merebak di sekolah menengah sama ada aliran sains, sastera ataupun agama, malah di universiti, yang bekerja, bahkan sekolah rendah pun ramai yang terlibat dengan ketagihan video lucah..
Read 18 tweets
Maha pengampunnya dan cintanya Allah pada kita, hampir saja kita tiada dosa. Fuh, betulkah?

Tenang.. Jangan terkejut dulu..

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
#PujukanDariTuhan
Bayangkan, sepanjang hidup ni, berapa byk kali kita dah buat dosa? Banyak, serius byk. Tak kisah sama ada dosa besar atau kecil. Kalaulah malaikat pencatit dosa itu ada sifat penat dan putus asa, mungkin dia dah "letak jawatan" sebab penat sangat mencatit banyak sgt dosa kita!
Tetapi... Cintanya Allah kepada kita, banyak kali Allah beri peluang untuk kita hapuskan semua dosa2 tu.

Baaanyak kali. Buktinya?
Read 17 tweets
Mak nyah boleh masuk tandas perempuan?

1. Sekarang ada orang marah, kita kena berlembut dengan golongan LGBT ni. Nanti mereka akan lari. Beginilah. Golongan LGBT ini ada dua jenis,

#inithreadaku
#retweet
#LGBT
#CegahLGBT
#LiberalLogic
a) Golongan LGBT yang TAHU dan SEDAR apa mereka buat tu salah, tetapi susah nak berubah sebab faktor keliling. Mereka tak pernah perjuangkan pun hak nak jadi LGBT.
Contohnya yang diliwat sejak kecil, lalu besar jadi gay. Atau sejak kecil dihiaskan dengan pakaian perempuan sedangkan dia lelaki, dah besar jadilah transgender.

Saya tak nak sebut faktor genetik. Sebab kesannya cuma 1/3 je kepada peribadi seseorang.
Read 16 tweets
Nasihat daripada saya yang tak seberapa ini buat pasangan pengantin baru, ataupun yang akan berkahwin dalam masa terdekat,

1. Perbaiki skill komunikasi bersama pasangan.
2. Bersabarlah dengan penuh kesabaran sehingga mampu bersabar dan terus bersabar. Hehe.

Maksudnya apa?
Saya ingat lagi, masa zaman sebelum berkahwin dulu, saya kerap menghabiskan beberapa buah buku berkaitan dengan skill komunikasi, memahami perspektif lelaki dan perempuan, dan sebagainya. Dan kebanyakkannya adalah buku dari Barat. Hehe. Gambar buku ada di bawah.
Hasilnya, saya berjaya mengarang beberapa bab penting dlm buku saya sendiri iaitu buku Aku Bukan Malaikat 1 & 2. Contoh bab "Betul ke Jodoh dah ditetapkan? (boleh baca di sini "tarbiahsentap.com…/06/betul-ke-jodoh-dah-ditetapkan.ht… ", dll.

Kenapa saya baca buku2 ni?
Read 24 tweets
Kebelakangan ni, ramai pula bincang pasal kahwin muda, kahwin masa belajar, tak galakkan kahwin muda, dan macam2 lagi. Apa pun, kami di Tarbiah Sentap nak kongsikan macam mana sebahagian admin TS kahwin TANPA COUPLE.

Eh, boleh ke kahwin tanpa couple? Macam mana?

#IniThreadTS
Ramai yang cakap, "kalau tak couple, macam mana nak kahwin?" Or "kalau tak dating, macam mana nak kenal?"

Ramai lupa, Rasulullah dulu MANA PERNAH couple atau dating. Pernah ke baca Nabi bercouple dan berdating? Kalau ada, sekarang saya suruh couple dan dating. Ikut sunnah. Hehe.
Hari ni ramai yang nak bernikah ikut cara Nabi, majlis kahwin ikut cara Nabi, mahar dan hantaran ikut cara Nabi, tetapi BERCINTA nak ikut cara BARAT. Kenapa kita ambil Islam separuh2 saja? Kita ambil Islam apa yang kita nak saja. Yang tak nak, kita buang ke longkang.

Sedihnya..
Read 39 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!