Discover and read the best of Twitter Threads about #akubukanmalaikat

Most recents (3)

Tadi saya terjumpa soalan ini. Saya tahu, perkara ni sebenarnya ramai yg menghantui fikiran sebahagian isteri. Keliru, samaada boleh ke tak?

sebelum tu, saya doakan moga sesiapa yang terperangkap dalam loop hole video lucah, dapat kekuatan utk tinggalkan.

#inithreadTS
#Retweet
Beginilah..

1. Menonton video lucah tetap haram, walaupun dah kahwin. Ini asas agama. Kalau tanya kenapa haram, mudah saja. Sejak bila kita boleh tengok aurat orang lain (yang ajnabi)?

Melihat aurat orang yang ajnabi (bukan mahram) memang tak boleh. Walaupun bkn video lucah.
2. Isu ketagih video lucah ini bukan hanya kalangan remaja je, bahkan orang dewasa dan berkahwin pun. Saya selalu uruskan pelajar sekolah yang ketagih video lucah dan onani. Tetapi post/thread kali ini saya khususkan sedikit untuk yang dah berkahwin.
Read 20 tweets
Nasihat daripada saya yang tak seberapa ini buat pasangan pengantin baru, ataupun yang akan berkahwin dalam masa terdekat,

1. Perbaiki skill komunikasi bersama pasangan.
2. Bersabarlah dengan penuh kesabaran sehingga mampu bersabar dan terus bersabar. Hehe.

Maksudnya apa?
Saya ingat lagi, masa zaman sebelum berkahwin dulu, saya kerap menghabiskan beberapa buah buku berkaitan dengan skill komunikasi, memahami perspektif lelaki dan perempuan, dan sebagainya. Dan kebanyakkannya adalah buku dari Barat. Hehe. Gambar buku ada di bawah.
Hasilnya, saya berjaya mengarang beberapa bab penting dlm buku saya sendiri iaitu buku Aku Bukan Malaikat 1 & 2. Contoh bab "Betul ke Jodoh dah ditetapkan? (boleh baca di sini "tarbiahsentap.com…/06/betul-ke-jodoh-dah-ditetapkan.ht… ", dll.

Kenapa saya baca buku2 ni?
Read 24 tweets
Kebelakangan ni, ramai pula bincang pasal kahwin muda, kahwin masa belajar, tak galakkan kahwin muda, dan macam2 lagi. Apa pun, kami di Tarbiah Sentap nak kongsikan macam mana sebahagian admin TS kahwin TANPA COUPLE.

Eh, boleh ke kahwin tanpa couple? Macam mana?

#IniThreadTS
Ramai yang cakap, "kalau tak couple, macam mana nak kahwin?" Or "kalau tak dating, macam mana nak kenal?"

Ramai lupa, Rasulullah dulu MANA PERNAH couple atau dating. Pernah ke baca Nabi bercouple dan berdating? Kalau ada, sekarang saya suruh couple dan dating. Ikut sunnah. Hehe.
Hari ni ramai yang nak bernikah ikut cara Nabi, majlis kahwin ikut cara Nabi, mahar dan hantaran ikut cara Nabi, tetapi BERCINTA nak ikut cara BARAT. Kenapa kita ambil Islam separuh2 saja? Kita ambil Islam apa yang kita nak saja. Yang tak nak, kita buang ke longkang.

Sedihnya..
Read 39 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!