Discover and read the best of Twitter Threads about #catalunya

Most recents (24)

#Efem茅rides #TalD铆aComoHoy #BOTD #Barcelona #Catalunya #Jazz #Piano #Music #TeteMontoliu

Hilo de 5 tweets.

1933.

Hoy, 28 de marzo, naci贸 Vicen莽 Montoliu i Massana, TETE MONTOLIU (f. 1997), pianista y compositor espa帽ol de jazz, de nivel internacional.
Con una discapacidad visual completa de nacimiento, desarroll贸 la carrera como pianista en tr铆o y como acompa帽ante de figuras del jazz estadounidense y europeo (B. Webster, L. Thompson, A. Braxton,...).

El vibrafonista Lionel Hampton qued贸 deslumbrado por la expresividad de
#TeteMontoliu

Montoliu, que entonces se ganaba la vida tocando en un pub barcelon茅s.

El m煤sico estadounidense lo invit贸 a sumarse a la gira europea de su banda.

Desde entonces toc贸 con grandes genios del jazz: los saxofonistas John Coltrane, Dexter Gordon, Ben Webster y Stan
Read 5 tweets
El 'Llibre per a guitarra' 茅s un d'aquells projectes que ens haurien de fer sentir orgullosos com a pa铆s. 脡s una recopilaci贸 de peces per a #guitarra de compositors contemporanis que va publicar @clivismusic el 1992 i n'hi ha per sucar-hi pa! Us en parlo en aquest #enfilall:
@clivismusic A part del seu gran valor musical, el Llibre per a guitarra ens ofereix una radiografia de l'estat de la composici贸 a #Catalunya de finals del segle passat. 脡s fascinant veure els contrast d'estils i personalitats dels compositors en tota mena de detalls.
@clivismusic Va ser una iniciativa de l'Associaci贸 Catalana de Compositors i t茅 320 p脿gines que inclouen obres de 57 compositors dels quals 6 s贸n dones. A la imatge podeu veure els seus noms ordenats alfab猫ticament:
@BENETCA @SalvadorBrotons @jordi_cervello @GuinjoanJoan @FundacioMompou #ACC
Read 10 tweets
馃棡锔 @rosa_roma, presidenta del Consell de Govern de @CCMA_cat: "Hi ha q眉estions en qu猫 cal trobar la mirada d鈥檜n expert extern. Com a mitjans de comunicaci贸, sempre hem de tenir aquell qui millor pugui explicar la not铆cia de la qual estem parlant, en l鈥檌dioma que sigui."

Fil馃У1/6
鈿狅笍 En els darrers anys hem vist com en programes de @tv3cat han aparegut convidats o experts que no parlen catal脿 quan podria haver-n鈥檋i en igualtat de condicions parlant #EnCatal脿. Ens preocupa que les declaracions de Rom脿 permetin la continu茂tat d'aquesta pr脿ctica.

2/6
馃敶 Ens amo茂na que la Corporaci贸 Catalana de Mitjans Audiovisuals no estableixi mesures per solucionar la preocupant situaci贸 de castellanitzaci贸 de #TV3, tal com denunciem a canvia.cat/aturem-la-cast鈥

#ProtegimElCatal脿ATV3

3/6
Read 6 tweets
El Castellot de Bolvir de la #Cerdanya, a #Catalunya.

Assentament #ceret脿. Despr茅s, ven莽uts aquests, possible #castellum de l鈥檌nvasor i ocupant rom脿.

Espectacular. Molt bona feina de l鈥檈quip de la @UABBarcelona dirigit per l鈥橭riol Olesti conjuntament
amb el @museucerda i l鈥@AJUNTAMENTBOLV1. Muse茂tzat i amb centre d鈥檌nterpretaci贸 annex, l鈥橢spai Ceretania. Visita recomanable.

Poblat ib猫ric. Poblat ib猫ric. Poblat ib猫ric...

Ib猫ric?

Eren ibers, els ceretans? S铆? Per qu猫?

驴Perqu猫 la seva cer脿mica era
la 鈥渢铆pica鈥 (ehem, ehem...) cer脿mica a torn ib猫rica? Nop. Fins al final, majorit脿riament (massivament), van fer servir la cer脿mica feta a m脿. La cer脿mica a torn ib猫rica, a la zona, 茅s mooooooolt tardana i, en general, residual.
Read 8 tweets
En algun moment del proc茅s d鈥檈studi d鈥檜n assentament concret d鈥檜n poble ancestral, l鈥#arque貌leg hauria d鈥檃sseure鈥檚 simplement al davant del dibuix de la planta del nucli, tractar de posar-se en la pell d鈥檃quella gent i passar-s鈥檋i hores i hores no fent res m茅s que
contemplant-la i preguntant-li coses i coses, mentre va apuntant les (possibles i m煤ltiples) respostes que aquesta planta li dona a cadascuna d鈥檃questes preguntes.

Fem una prova r脿pida, parcial i senzilla amb la Moleta del Remei d鈥#Alcanar, al sud de #Catalunya:
- Per qu猫 es va construir la Moleta dalt d鈥檜n tur贸?

- Per qu猫 a aquesta al莽ada, i no pas a una altra?

- Per qu猫 justament en aquest tur贸 i no el del costat?

- Es poden veure altres assentaments propers, des de la Moleta? 脡s aix貌 important? Per qu猫?
Read 14 tweets
La noche del 23 diciembre el #Olentzero recorre tierras vascas y navarras dejando regalos.
Pero el 23/12/1836 el #Olentzero no fue el 煤nico que reparti贸, y no precisamente regalos
Acompa帽adme en esta #batalladelmes que hoy os voy a hablar de la #batalla de #Luchana
Antes de llegar a esa fat铆dica noche un poco de contexto, nos situamos en 1836, tres a帽os antes hab铆a estallado la Primera #GuerraCarlista.
Tras la disputa din谩stica se enmascaraba un complejo conflicto que enfrentaba a dos modos de entender el mundo
Se trat贸 de una #guerracivil larga (nada menos que 7 a帽os), sangrienta y cruel, con m煤ltiples bajas, fusilamientos, traiciones y batallas.
Sus escenarios principales fueron el pa铆s vasco-navarro, #Catalunya y el Centro, que inclu铆a zonas de #Arag贸n y #Valencia
Read 19 tweets
La consellera @MeritxellSerret compareix aquesta tarda davant la Comissi贸 d鈥橝cci贸 Exterior, Transpar猫ncia i Cooperaci贸 del @parlamentcat per presentar els objectius i les l铆nies estrat猫giques d鈥@exteriorscat.

馃敶 Seguiu-ho en directe: parlament.cat/ext/f?p=700:DI鈥

#ExteriorsEnAcci贸 Image
@MeritxellSerret @parlamentcat 馃敶 @MeritxellSerret explica els eixos prioritaris d鈥@exteriorscat: l鈥檃posta estrat猫gica per Europa, un nou impuls a les relacions bilaterals i multilaterals, i a les xarxes europees i mediterr脿nies, l鈥檃costament a la @Catexterior i el refor莽 dels consensos en @cooperaciocat Image
@MeritxellSerret @parlamentcat @Catexterior @cooperaciocat 馃敶 La consellera @MeritxellSerret afirma al @parlamentcat que 鈥渟om un soci europeu fiable i proactiu鈥 i que 鈥渘om茅s amb generositat, solidaritat i confian莽a constru茂m l鈥橢uropa que volem, m茅s justa per a les persones鈥

#ExteriorsEnAcci贸 Image
Read 11 tweets
#Catalunya
#Catal脿
#LlenguaMinorit脿ria
#Ensenyament
La UE, via la @EU_Commission i la PETI, pot exigir l鈥檃plicaci贸 d鈥檜na sent猫ncia nacional sobre una mat猫ria (ensenyament) que no 茅s compet猫ncia de la UE?
Resposta: NO.
M鈥檈xplico.
馃憞
Segons l鈥檃rticle 165 TFUE, els Estats Membres s贸n els 煤nics responsables dels continguts de l'ensenyament i de l'organitzaci贸 del sistema educatiu, aix铆 com de la seva diversitat cultural i ling眉铆stica.
Malgrat no tenir compet猫ncia en la mat猫ria, la PETI (que PETI) de Dolors Montserrat va despla莽ar el debat en el marc de la vulneraci贸 dels drets fonamentals dels nens castellanoparlants en cas de no aplicaci贸 de la sent猫ncia del 25% per Espanya.
Maniobra grossera.
Read 11 tweets
La vinculaci贸 de #PabloPicasso amb #Catalunya 茅s m茅s que coneguda. El que potser no se sap tant 茅s la seva devoci贸 per la #sardana, a la qual hi va dedicar algunes de les seves obres. Si em voleu acompanyar, us ho explico en aquest #fil:馃憞
La devoci贸 de #Picasso per la #sardana no va ser casual ni anecd貌tica. De fet, alguns testimonis asseguren que es sentia #catal脿 i fins i tot el parlava. L'haver viscut a #Catalunya i les seves amistats catalanes ben segur hi van contribuir. A la foto, amb col路legues d'#Els4Gats:
Un dels primers esbossos en qu猫 ja s'intu茂a el que faria en obres posteriors, va ser aquesta tetragrafia del 1952 on la tem脿tica de la #sardana apareix en la seva m铆nima expressi贸: les mans entrella莽ades. Tamb茅 hi podem veure el #colom com a s铆mbol de la #pau:
Read 13 tweets
*#JuntsPerFer - 10 arguments per sortir del govern autonomista de #Catalunya* 鉁

1锔忊儯 *FER la independ猫ncia.* 馃棾锔 L鈥1 d鈥檕ctubre no hauria estat possible sense un govern plenament implicat en fer-lo realitat.

#JoVotar茅NO
Junts ha seguit treballant sota els mateixos principis, per貌 ERC ha consolidat un gir cap a la preservaci贸 de l鈥檃utonomisme, mantenir-nos al seu Govern 茅s renunciar a aquelles eines que van fer possible l鈥檈mbat democr脿tic i la vict貌ria de l鈥1-O,
i debilita la for莽a de l鈥檌ndependentisme, que queda orfe d鈥檕pcions pol铆tiques. Volem recosir l鈥檈spai independentista i recuperar el di脿leg amb les entitats sobiranistes. 馃棧锔 La millor manera de fer-ho 茅s treballar des de l鈥檕posici贸 a la vessant unionista,
Read 23 tweets
馃УObro enfilall amb algunes reflexions鈥

馃憞馃徏
1. En cap moment la meva restituci贸 ha estat un problema. Ahir traslladava a l鈥檈quip negociador que el fet important 茅s el compliment de l鈥檃cord d鈥檌nvestidura, no la meva restituci贸. Hi renuncio perqu猫 no vull que sigui un escull per fer avan莽ar el pa铆s cap a la independ猫ncia.
2. No es pot confondre la lleialtat pol铆tica amb la submissi贸 pol铆tica. Aix貌 茅s un govern de coalici贸 de 33 vs. 32. Calen sobredosis de lleialtat i generositat. No pots fer que les teves pol铆tiques siguin les 煤niques que valguin. Tenim acords signats que s鈥檋an de complir.
Read 5 tweets
馃敶馃敶 enfilall.
Informaci贸 de servei.

Porto una d猫cada intentant avisar al meu poble de l'estafa politica que patiriem amb aquests pol铆tics.
Us he avan莽at amb detalls el que passaria per activa i passiva.
A canvi he rebut majorit脿riament menyspreu i insults.
Tot i aix貌 mai he deixat d'aportar propostes, de treballar, de crear eines pel pa铆s i d'intentar evitar que us enganyin.
Durant aquest temps mai he criticat a aquells grups de valents que han intentat generar alternatives.
I si ho he fet en algun cas ha estat en defensa pr貌pia.
Despr茅s d'aquesta d猫cada he aconseguit, tot sigui dit, guanyar-me la credibilitat d'un grup important de gent honesta.
Gent que pertany a varies entitats independentistes o que senzillament s贸n activistes lliures de pedra picada.
Read 11 tweets
I si no poguessis gaudir de l'olor del #bosc? O submergir-te en l'oce脿 i observar la seva vida? 馃尣馃崈馃寠 Aquesta setmana es publiquen 2 nous informes de
l'@ipbeses un dels quals posa el focus en els 鈥榲alors鈥 de la #natura. T鈥檋o expliquem!!馃憞

#IPBES9 Autor铆a: IPBES.
El primer informe, '脷s sostenible de les esp猫cies silvestres鈥, se centra en les mesures urgents per protegir les esp猫cies 鈿狅笍. El segon, 'Valors', ens fa veure la natura des del prisma de diferents cultures i col路lectius 馃挌馃實 L'objectiu?
Situar la natura i la seva #biodiversitat al centre de les accions pol铆tiques. Per貌, quina 茅s la hist貌ria de l鈥#IPBES? Quins altres informes ha publicat? 馃
Read 12 tweets
Congost de #Montrebei: el diari @SEGREcom informa d鈥檜n context que fa anys que no v猫iem: la #sequera pot fer que el congost no sigui navegable, amb l脿mina d鈥檃igua, tot l鈥檈stiu amb #catamar脿, #canoa i #p脿delsurf鈥 per貌 s铆 que podria ser-ho per #r脿fting鈥 Com? Obro fil:
馃憞馃憞馃憞馃憞 Image
Els pantans d鈥#Escales i de #Canelles, al riu #NogueraRibagor莽ana, tenen m茅s capacitat (830 hm3) que els 17 pantans sumats de totes les conques internes de #Catalunya. Avui, per貌, #Canelles (679 hm3) 茅s al 48% de capacitat, lluny del 74% de mitjana dels 10 darrers anys鈥 ImageImage
Malauradament, doncs, i si no plou al juny, aquest estiu no podrem gaudir del congost de #Montrebei des de l鈥檃igua, per b茅 que el cam铆 per fer-lo a peu ser脿 sempre obert鈥 hi ha unes concessions de rec a les terres de #Lleida que expliquen la r脿pida baixada del nivell de l鈥檃igua ImageImageImageImage
Read 15 tweets
Visita avui al @SILBarcelona a @Fira_Barcelona molt interessant.
L鈥檈staci贸 ferrovi脿ria de #LeBoulou (#elVol贸), a prop de #Perpiny脿 ja 茅s la primera estaci贸 intermodal de鈥 tota la pen铆nsula ib猫rica, amb 52 trens de mercaderies al dia i 200.000 contenidors i remolcs cada any !!!
Fa 10 anys una delegaci贸 de 15 eurodiputats del #ParlamentEuropeu vam visitar #Catalunya i el #corredormediterrani, que seria aprovat finalment el 2013 a la #UE.
Vam ser tamb茅 a #elVol贸 i cal dir que els francesos S脥 que han desenvolupat les autopistes ferrovi脿ries
馃憞馃憞馃憞馃憞
Qu猫 茅s una #autopistaferrovi脿ria?
Una via de tren (no cal una estaci贸) on els camions carreguen i descarreguen, f脿cilment i r脿pidament, el seu remolc o contenidor a un #tren de 750 metres, tal com es veu en aquest v铆deo:
馃憞馃憞馃憞馃憞
Read 7 tweets
Alguns muse貌legs de #Catalunya i alguns del Servei d'Arqueologia de @cultura_cat @patrimonigencat:"Reconstruir jaciments no serveix de res. S贸n propostes caduques, no es fan enlloc i no funcionen. Cal impedir-ho. Diners llen莽ats. Destrucci贸 del #patrimoni."

M贸n civilitzat:
Foto: Porta occidental reconstruida del campament rom脿 d鈥橝rbeia, a South Shields (Tyne and Wear, Anglaterra), a prop de Newcastle.

Arbeia s贸n les restes d鈥檜n campament rom脿 que fou constru茂t cap al 129 dC, integrat en el sistema de defenses del Mur d鈥橝dri脿.
Ara 茅s un jaciment arqueol貌gic visitable ubicat al mig de la ciutat de South Shields, que t茅 uns 80.000 habitants. La zona arqueol貌gica ocupa 3 Ha, 30.000 metres quadrats. Hi excaven des del 1970.
Read 6 tweets
Avui us tornar茅 a d鈥檜na pe莽a que ja us vaig presentar a alguns de vosaltres fa m茅s d鈥檜n any i que, com ja us vaig dir llavors, em t茅 el cor robat. Des de fa mooooolt de temps.

脡s aquesta de la foto. Una pe莽a arqueol貌gica 煤nica al nostre pa铆s.

(protorecycledphil 馃У猬囷笍) Image
Aqu铆 teniu una altra imatge de la mateixa pe莽a, amb m茅s perspectiva. Image
I en aquesta foto, la veieu de cul. Efectivament: s贸n perforacions. Concretament, 181 orificis. Image
Read 24 tweets
#Canad脿
Revolta dels camioners en contra de l鈥檃utoritarisme instaurat per Trudeau amb l鈥檈xcusa de la Covid

Hi ha cap mitj脿 catal脿 que en parli?
Ning煤 s鈥檃treveix a parlar-ne oi?
Nosaltres s铆.
Informem-nos馃憞
#TruckerConvoy2022
#FreedomConvoyCanada
#IStandWithTruckers
Segons Trudeau, els participants i seguidors del #TruckerConvoy2022 #FreedomConvoyCanada s贸n una "petita minoria marginal" que expressa "opinions inacceptables" que no representen les opinions de la majoria dels canadencs鈥.
Read 21 tweets
浠ヤ笅鏄竴绯诲垪杩戞湡鍙戠敓鐨勫弽闃茬柅灏侀攣鍜屸滃仴搴烽氳璇佲濈殑鍙嶆姉琛屽姩銆

1銆佹硶灞炵摐寰风綏鏅紝浜烘皯鎶垫姉闃茬柅灏侀攣绠″埗鐨勬垬鏂椼

绀哄▉鑰呴拡瀵瑰己鍒剁柅鑻楅氳璇併佹湭鎺ョ鐤嫍鐨勬姢鐞嗕汉鍛樺拰娑堥槻鍛樿鍋滆亴銆佷互鍙婂矝涓婃伓鍔g殑鐢熸椿鏉′欢鍙戣捣浜嗘荤舰宸ャ佸皝閿併佸拰涓庨晣鍘嬭呯殑婵鐑堝啿绐併

#vaccinepass #Resistance #Guadeloupe
2銆佺摐寰风綏鏅紝鎶楄鑰呰繕鎻愬嚭灏遍鍦熼棶棰樹笌鍥藉灞曞紑璋堝垽
#Guadeloupe #vaccinepass #generalstrike #Resistance
3銆佺摐寰风綏鏅紝鎶楄鑰呭悜瀹叺鎵鍦ㄦ柟鍚戝彂灏勫疄寮癸紝鐩墠娌℃湁鐪嬪埌浠讳綍瀹叺鍙椾激鐨勬秷鎭紱瀹叺閰嶅浜嗙獊鍑绘鏋紙FAMAS锛夛紝RAID鍒氬垰鍒拌揪鐜板満銆傚眬鍔垮紓甯哥揣寮犮

#vaccinepass #generalstrike #Resistance #Guadeloupe
Read 121 tweets
Si toda la #ganader铆a de Espa帽a fuera extensiva, 驴D贸nde ir铆a a pastar? 驴A los prados? 驴A las monta帽as? 驴No las perjudicar铆a?馃悜馃惍 Venga, atenci贸n, que 隆os lo contamos!
Pongamos por caso la media #monta帽a aqu铆 en 鈥渃asa鈥, en el sur de Europa. Hasta mediados del siglo XX, los paisajes de la monta帽a mediterr谩nea eran un mosaico donde las zonas agr铆colas tradicionales se mezclaban con el bosque los matorrales, los pueblos....
Desde entonces, el abandono rural de las laderas de las monta帽as ha ido en aumento, especialmente en los a帽os 60 y 70. Perdemos nuestro paisaje en mosaico. La monta帽a mediterr谩nea se vuelve m谩s simple y los bosques y matorrales hoy forman grandes masas homog茅neas.
Read 19 tweets
Com moltes sabeu treballo de profe a secund脿ria
El dia d'avui no ha estat el m茅s estrany dels darrers 2 anys, per貌 si un dia especialment trist i absurd
El nou protocol d'@educaciocat estableix que NO pot assistir a l'aula l'alumnat positiu o malalt (fins aqu铆, com sempre), per貌
tampoc aquell alumnat no vacunat, encara q estigui sa, encara que NO sigui positiu
Raons sanit脿ries: 茅s evident q no
Raons educatives: encara -

El fet 茅s que AVUI, a #Catalunya, es produeix una nova i + dura segregaci贸 de l'alumnat en funci贸 del seu estat vacunal i, segons com
es gestioni a cada centre, fins i tot un assenyalament de fam铆lies i alumnat

El fet 茅s greu, molt greu

He escrit a direcci贸 de l' institut de la meva filla per a compartir que em sembla una directriu segregadora
He parlat amb direcci贸 del centre on treballo, tb

En els 2 casos
Read 6 tweets
Un petit pa铆s de dimensions semblants a #Catalunya: als anys 70s va fer cas al moviment popular contra les nuclears i a favor de les renovables, avui no te nuclears i si e貌lica GlobalData: Renewables in Denmark to reach nearly 100% share | Energy Global energyglobal.com/special-report鈥
A aquest petit pa铆s va neixer l鈥檈貌lica moderna fruit d鈥檜n moviment popular i no pas de cap centre de recerca d鈥檃lt nivell. Encara avui continua funcionant l鈥檃erogenerador de les escoltes TVIND. Aixi es va fer: energie-partagee.org/ressource/tvin鈥
Es clar que als anys 70s recollien les experiencies e貌liques per generar electricitat, fetes per Poul laCour a l鈥檈scola d鈥橝skov (1891) i per Johannes Juul a l鈥檌lla de Bogo (1952-1962) i a Gedser (1957-1967)
Read 11 tweets
En Santiago Recasens es rotary del Bcn Alba i acostuma a fer raonaments for莽a argumentats.

Comparteixo el que ha dit avui sobre el tema de l鈥檃eroport:

No puedo opinar sobre el coste mediambiental de la ampliaci贸n del Aeroport de Barcelona porqu茅 no soy ornit贸logo鈥
ni experto en ecolog铆a, pero si se alguna cosilla sobre econom铆a y finanzas y he aqu铆 LOS HECHOS:
El estado espa帽ol ha prometido 鈧1600 millones para dicha obra, que preve茅 terminar hacia el 2026. Suponiendo que esa promesa se cumpla (que es mucho suponer)
y siendo extremadamente optimistas con los inevitables retrasos y contratiempos inesperados es razonable alargar la fecha hasta 2030. O sea, 9 a帽os.
Cuando se abri贸 la Caja de Pandora de las balanzas fiscales, el estado espa帽ol acab贸 reconociendo (con la boca muuuuuuy peque帽a)
Read 10 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!