Discover and read the best of Twitter Threads about #desinformatie

Most recents (24)

In de afgelopen week zijn er in verschillende landen meerdere uitbraken van #MonkeypoxVirus #apenpokkenvirus gemeld. En, zoals altijd, volgen de berichten met #desinformatie op social media ook weer snel. Daarom deze 🧵 over #monkeypox #apenpokken van @dieren_doc + @marc_veld.
#monkeypox is geen nieuw virus (1958). Het is endemisch in Centraal en West-Afrika, waar het regelmatig van dier (knaagdieren, apen) naar mensen overspringt. Echter, we zien het nu buiten het Afrikaanse continent, zoals VS, CA, VK, ES, PT en IT.
who.int/news-room/fact…
#MonkeypoxVirus (MPV) is een dubbelstrengs DNA-virus dat behoort tot de Orthopoxvirus genus en de familie van Poxviridae. Het genoom is iets onder 200.000 nucleotiden. Mensen raken geïnfecteerd door beten van geïnfecteerde dieren en door contact met lichaamsvloeistoffen.
Read 12 tweets
@bernard_dokter:

Bernard, een aantal vragen:

#COVID19 #desinformatie

1. Waar ben jij als blijkt dat de veiligheid op de lange termijn minder goed blijkt te zijn dan jij en vele van je collega's al anderhalf jaar roeptoeteren?
Zeker als voor iedereen duidelijk is dat er nog steeds een 'conditional marketing authorisation' is voor de toelating tot de markt, simpelweg omdat die langetermijn gegevens er niet zijn?
2, Waar ben jij, Bernard, als blijkt dat er wel degelijk een relatie blijkt te zijn tussen vaccinatie en oversterfte, zoals inmiddels gesuggereerd wordt door studies van Ronald Meester, Norman Fenton en Christian Kuhbandner?
Read 13 tweets
‘Waarom we allemaal in #desinformatie trappen en hoe je eraan ontsnapt’ met in het artikel een aantal voorbeelden van verspreid #fakenews op Twitter door #journalisten en mensen uit de #media (zie tweets hieronder). vn.nl/handleiding-mi…
‘De virale cover van het tijdschrift TIME van Poetin met een Hitlersnor was geen officiële cover’. Het #nepnieuws werd verspreid door @tomjanmeeus, @woukevscherrenb, @JaapJansen, @MarietjeSchaake en anderen. Zie #factcheck:
‘In januari ging het #nepnieuws rond dat oa Queen en Paul McCartney @Spotify vertrokken in navolging van Neil Youngs protest tegen de podcast @joerogan. Het werd op #Twitter oa verspreid door oud-hoofdredacteur vh NOS Journaal @hanslaroes’. Zie #factcheck:
Read 4 tweets
Aangezien er helaas weer #desinformatie rondgaat over #fluoride, hebben wij, @Dieren_Doc + @Marc_Veld, een aparte draad gemaakt waarin we deze desinformatie ontkrachten en de wetenschap erachter uitleggen.
Al vanaf jonge leeftijd weten we dat goede hygiëne belangrijk is voor je gebit. Twee keer per dag je tandenpoetsen, niet te veel suikers en koolzuurhoudende dranken drinken. Maar dan nog, gaatjes in ons gebit komen nog steeds veel voor: 80% van ons!

quest.nl/mens/gezondhei…
Hoe ontstaan nu eigenlijk gaatjes in je tanden? Bacteriën in je mond produceren stofjes als ze suikers eten; zuren. Deze tasten de buitenlaag van je tanden aan; het #glazuur. Het tandglazuur bestaat uit mineralen die oplossen in het zuur dat de bacteriën maken.
Read 20 tweets
papers.ssrn.com/sol3/papers.cf…

Nu ik de studie weer tegenkwam terwijl ik aan het fulmineren was tegen @huisdoktertim, dit is wel een dingetje, hoor.

74.193 mensen in de registratietrials van #Moderna en #Pfizer, en geen vermindering van de 'all cause mortality aan kunnen tonen.
Voor wie dit ook als desinformatie weg wil zetten, mensen zoals @huisdoktertim:

Kijk even naar de deelnemende universiteiten.

Beste Tim, zou je het @radboudumc ook even willen aangeven bij de @IGJnl?

Dat lijkt me de hoogste tijd, toch Tim?
Inmiddels zijn er ook wel aanwijzingen waarom dat zo is: ook al beschermen de vaccins van #Moderna en #Pfizer tegen ernstige ziekte en overlijden door #COVID19, is de 'all cause mortality' de belangrijkste maat om de overall effectiviteit te beoordelen.
Read 16 tweets
Ik denk dat @huisdoktertim helemaal geen huisarts is. Niemand herkent zijn foto, niemand weet waar hij praktijk houdt, medisch specialisten en huisartsen kennen hem niet van bijscholingen.

Wie ben jij, Tim? Of heb je niet de ballen om te laten zien wie je bent? Nee, hé?
Hij is onderdeel van hetzelfde clubje als @Doc_Box, @artinspector, @DocsVaxx. Worden ze betaald?

En dan heeft @huisdoktertim het over fatsoen. Dat hij zelf helemaal niet heeft. En hij kent Tom van Boxsel blijkbaar persoonlijk. Alter ego misschien?
Of is het gewoon de andere radioloog van Aruba, beste @Doc_Box. Weet je nog wel? Van die financiële malversaties, of wellicht nog iets duisterders.

Wees eens een man, beste @huisdoktertim: laat de anonimiteit varen, en laat zien wie je bent.
Read 6 tweets
Aangezien er helaas weer #desinformatie rondgaat over de link tussen #sunscreen en #kanker, hebben wij, @Dieren_Doc + @Marc_Veld, een aparte draad gemaakt waarin we de desinformatie over #sunscreen ontkrachten en de wetenschap erachter uitleggen.
Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks zijn er >80.000 mensen die de diagnose krijgen. Er zijn verschillende vormen van huidkanker, zoals melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcarcinoom.

kwf.nl/kanker/huidkan…
Om te kunnen begrijpen hoe huidkanker ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe de huid is opgebouwd en hoe wat de invloed van UV licht op de huid is. We geven dan nu even een korte inleiding over huid en zonlicht.
Read 27 tweets
#WOB-onderzoek "NCSC": Het Nationaal Cyber Security Centrum valt onder het NCTV, dat zelf onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid valt.

De coronacrisis werd door het NCSC aangegrepen om netwerken te gaan surveilleren met als doel om cyber aanvallen af te wenden.

/
Uit de #WOB-documenten blijkt dat er integratie is tussen verschillende veiligheidsdiensten. Zo is militair personeel gedetacheerd bij het NCSC.

NCSC houdt zich bezig met #desinformatie, vaccinontwikkeling en vooral met cyber security.

/
Netwerken van zorginstellingen hadden al cyber security. Door aansluiting op het Nationaal Detectie Netwerk (NDN) kijkt de overheid centraal mee naar de activiteiten binnen de netwerken.

Hierbij worden ook persoonsgegevens, IP-adressen en andere gevoelige informatie verstuurd

/
Read 12 tweets
Regeringsleiders ontmoeten elkaar vandaag in Brussel voor een NAVO bijeenkomst waarover @Forbes deze video post: . Diverse #journalisten en personen uit de #media delen een kort fragment eruit van @BorisJohnson wat niet het hele verhaal vertelt.. /1
Onder andere dit account heeft uit de video een kort fragment geknipt en gepost op Twitter: . De uitgebreidere video @Forbes in tweet hierboven laat een genuanceerder beeld zien.. /2
De tweet met de video over @BorisJohnson van 'slechts' 26 seconden, die niet het hele verhaal vertelt, wordt oa gedeeld door #journalist @trouwschmidt @TomKreling. #desinformatie
Read 9 tweets
Op @villamedia vraagt @fexter zich in: ‘Factchecken als gezelschapspel’ villamedia.nl/artikel/fact-c… af of ‘de verificatie van al die beelden uit Oekraïne wel zin heeft’.

De voorzitter @RVDJ_NL haalt daarbij twee #factcheck's als voorbeeld aan.. /1
Het ene voorbeeld dat @fexter aanhaalt is de #factcheck over Poetin's bezoek (5 maart 2022) bij Aeroflot personeel en een video die daarover rondging (zie oa: ).

Van Exter daarover: ‘wat heeft het #journalistiek voor zin dit tijdrovend werk te doen’.. /2
De andere #factcheck die @fexter aanhaalt is die over een #fakenews cover van Time Magazine met Poetin op de cover (zie oa: ).

Van Exter daarover: ‘#nepnieuws speurders en #factcheckers, maken jullie je hier ook al druk om’.. /3
Read 4 tweets
12/11/14 - “You go to a supermarket and you see a faggot behind the fuckin’ cash register, you don’t want him to handle your potatoes.” – Neil Young @erikmouthaanRTL @Spotify tunesdujour.com/neil-youngs-ho…
26/1/22 - “It was just over a year ago that Young sold 50 percent of his publishing rights to his entire song catalog to Hipganosis Songs Fund, a UK-based investment fund, in a deal worth a reported $150 million” forbes.com/sites/petersuc…
26/1/22 - As for Hipgnosis Songs Fund, the Blackstone-owned firm that bought a 50% stake in Young’s songwriting catalog for an estimated $150 million last year, they’ll likely see their investment in the artist’s music depreciate as well. qz.com/2118472/neil-y…
Read 6 tweets
ninefornews.nl/verontwaardigi…

Laat @attjekuiken maar komen. En @ministerVWS meenemen. Mogen ze precies aanwijzen waar ik #desinformatie verspreid. Ik ben benieuwd.

Wat zullen ze dan nog een hoop moeten lezen.

Spreken we elkaar over een paar jaar wel weer.

#coronadebat
Er is mij heel veel verweten in de afgelopen 25 jaar dat ik geneeskunde en medische biologie studeerde, en in de 20 jaar die ik in ziekenhuizen heb rondgelopen.

Maar nog nooit, ik herhaal, nog nòòit is me verweten dat mijn kennis onvoldoende zou zijn. Integendeel.
Dat was nu nèt heel vaak het probleem: dat ik mijn literatuur wel bijhield, ook van de aanpalende vakken zoals de orthopedie, de interne geneeskunde en de neuroradiologie. Vooral dat laatste...

Dus laat maar weten wanneer je langs wilt komen, beste @attjekuiken.
Read 11 tweets
We zijn de onzin op TV van belangenverstrengelde mensen echt zat.
Wie laat iemand die overheid/OMT "wij" noemt en geld krijgt voor onderzoek dat onbeschermde kinderen nodig heeft praten over:
- vaccinatie is onzin
- 1G kan niet
Terwijl allebei 100% gelul zijn? @op1npo
Wanneer benoemen jullie het schandaal van onze media, @m_nieuwenhuis @rudybouma @milenaholdert @BeauRTL @op1npo @JaapJansen @JoostVullings @DiederikSmit?
Constant mensen met belangenverstrengeling als onafhankelijke expert politiek handige onzin laten vertellen zonder weerwoord.
We begrijpen dat liegen nodig is voor groepsimmuniteit. Maar laat dat liegen nou aan politici.
En nu we op de sites van de overheid kantelen naar eerlijkheid dankzij *checks notes* ons, mag het verbaal toch ook wel wat wetenschappelijker? #desinformatie Image
Read 6 tweets
De #faketeranen lopen weer voorop vanaf het Olympisch Stadion. 1,5 meter als voorwaarde, wordt natuurlijk niet gerespecteerd.
Bron Verzet Westland feesboek.
#16januariTwitterdemonstratie #dezwijgendemeerderheid #TeamWaterkanon #wijzijnmetmeer #desinformatie #fvddoordeplee
Prinsenvlag
Read 59 tweets
Deze informatie uit Duitsland en de VS laat het probleem zien wat Jaap van heeft met FFP2-maskers: ze stoppen transmissie bijna geheel waar ze gedragen worden. En ze leggen de nadruk op aerosolen, en dan moet je #SchoneLucht regelen, wat de transmissie verder remt (stopt).
Ook dit was allemaal helder begin 2020. Sterker nog, de ommekeer van Van D. van maskerfan in januari naar maskerhater in februari was één van de leugens die ons deed begrijpen dat er een uitraasbeleid onder #desinformatie is gekozen.
joop.bnnvara.nl/opinies/toeken…
Hoe belangrijk het nog is om de bevolking te bedonderen over hoe je het virus krijgt is het meest recente OMT advies, dat glashard ontkent dat bekend is of aerosolen een rol spelen.
Dat vinden ze niet, hoor.
containmentnu.nl/articles/mondk…
Read 6 tweets
🔥Het kabinet heeft zojuist gereageerd.
Op ALLE punten is de onjuiste informatie op de sites van @rivm en @MinVWS aangepast, of wordt dat binnen enkele dagen!!!
Een groot succes voor het publiek en de rechtstaat #Desinformatie 🧵 Image
Dit is de zaak die wij dreigden aan te spannen met een sommatiebrief aan Rutte, Slob en De Jonge. Het dreigen heeft gewerkt! Velen van u steunden ons met geld en info, veel dank daarvoor!
containmentnu.nl/articles/disin…
Er blijft veel werk te doen, want:
- transmissie aerosolen onbekend
- filtermaskers zitten niet lekker
- kinderen krijgen nauwelijks zware klachten
Blijven politiek gemotiveerde onzin.
Read 10 tweets
nrc.nl/nieuws/2021/12…

We gaan weer een rondje #desinformatie doen, met de medewerking van het @nrc

Er zijn zo van die dagen dat ik me geen zorgen meer maak over #oversterfte of #vaccinatieschade

#lockdown #coronamaatregelen #persconferentie
Vandaag is zo'n dag.

"Die begrijp ik niet..."

Ik zeg maar niets. Gelukkig is bij deze mensen de bereidheid voor het nemen van een booster groot.

Elk nadeel heb zijn voordeel.
"Maar ik heb zo wél iets gedaan voor de medemens..."

Ik vind dat iedere uiting van deze ultieme vorm van medemenselijkheid recht geeft op twee volgende boosters. Minstens.
Read 9 tweets
Waarom hebben we media en Kamerleden als:
- Al 2 jaar onzin verteld wordt die niemand gelooft, maar we doen alsof.
- Ze de glasheldere strategie ontkennen
- We geen hoofden eisen nu alle pijn voor groepsimmuniteit voor niets is
- We er qua #Omicron max slecht voor staan.🧵
De onzin is structureel en kan een kind herkennen. Sterker nog, dat doen ze ook. Het begon met "lijkt op griep", "komt niet hier" en "carnaval in kleine groep" en nu zitten we op "omicron komt misschien".
containmentnu.nl/articles/het-c…
We hadden in de zomer al veel meer schade dan andere landen door de strategie. De zomer van 2020.
De eigen doelstellingen werden niet eens gehaald en we gingen gewoon zo verder. Omdat Kamer en media niets deden. Eerder extra impuls geven.
joop.bnnvara.nl/opinies/staats…
Read 10 tweets
Cardioloog Peter McCullough, met wie antivaxxers dwepen, kreeg onlangs een straatverbod van rechter voor ziekenhuisketen waar hij is ontslagen maar nog claimt te werken.
Ook andere instituten hebben banden met hem verbroken vanwege verspreiding van #desinformatie.
Draad 1/12🧵
Baylor Scott & White eist dat hij stopt met gebruik voormalige titels en eist één miljoen dollar schadevergoeding van hem. Ook Texas A&M College of Medicine, Texas Christian University en University of Texas Health Science Center hebben hem gedumpt. 2/12
medscape.com/viewarticle/95…
In een interview met de Duitse advocaat Reiner Fuellmich, -die een ‘Neurenberg 2.0-tribunaal wil- noemt McCullough de pandemie 'de eerste fase van een bioterrorisme-operatie’ die ‘de bevolking bang moet houden’.
De vaccinatiecampagne noemt hij de tweede fase hiervan.
3/12
Read 15 tweets
Zelfs met statistiek lukt het Faith niet om haar moeder Monica Voss (40) te overtuigen zich te laten vaccineren: Die doet 'her own research', krijgt Covid & overlijdt op 26-11. Haar zieke man Jeremy knapt op, heeft spijt en roept op tv op tot vaccinatie.
sorryantivaxxer.com/post/jeremy-mo… ImageImageImageImage
Rose Giddings (61) werkte in recycle-branche en hergebruikte ook heel erg veel antivax-memes. Ze geloofde wel in hydroxychloroquine, zink en vitamines. Misbruikt VAERS-meldingen en verspreidde ridicule complotfilmpjes. Krijgt Covid en overlijdt op 27-11.
sorryantivaxxer.com/post/rose-gidd… ImageImageImageImage
Bekende Oostenrijkse antivaxxer Johann Biacsics (65) beweert dat vaccin grafeen bevat & legt verband 5G. Krijgt Covid, vertrekt zelf uit ziekenhuis omdat hij behandeld wil worden met chlorine dioxide (gebruikt in bleekmiddel). Overlijdt twee dagen later.
zeit.de/2021/48/impfge… ImageImageImageImage
Read 50 tweets
Ook de @volkskrant somt voorbeelden op van reeds ontkrachte #desinformatie over vermeende verkiezingsfraude bij de Amerikaanse verkiezingen.
Draadje >>
volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Video van 'verkiezingswaarnemers uit Michigan die een stembus volproppen met ongeldige stembiljetten' is in werkelijkheid beeld uit Rusland.
politifact.com/factchecks/202…
'In 1984 overleden stemmer William Bradley' uit Michigan blijkt William Bradley junior te zijn. Die is springlevend. edition.cnn.com/2020/11/08/tec…
Read 8 tweets
Wat we wel en niet over corona mogen twitteren van Ollongren wordt nu besproken
Ik wacht nog steeds op de rectificatie van Ollongren telegraaf.nl/watuzegt/65516… #desinformatiedebat
Terecht spreekt @Martinbosma_pvv @KeesVee aan op zijn oproep aan boekhandels om blaadjes die hem niet bevallen niet te verkopen
Read 20 tweets
Aftrap was van Jan Middendorp (VVD) 👇
Bosma stelt nu 'een complot van de links-liberale elite' ter discussie en bekritiseert moderatie van sociale mediaplatforms, ook op zijn eigen Twitter-account.
In bijzin zegt Bosma ook dat hij 'dingen lijkt te retweeten waar hij helemaal niets mee te maken wil hebben' (?).
Bosma veroordeelt kritiek van D66 en GroenLinks op verkoop van complotkrant Gezond Verstand. De STER zond hier vanochtend een reclamespot voor uit.
Uitleg:
Read 41 tweets
Draadje over online aanvallen op mijn collega’s van VWS Commissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 & OMT-leden @JanKluytmans en Sjaak de Gouw.

Dit geldt ook voor VWS CIO @Ron_Roozendaal & OMT-lid @MarionKoopmans

ad.nl/binnenland/het…
1/7
Het is unfair dat mensen die zich >6 maanden dag& nacht inspannen tegen COVID-19 verrot worden gescholden op twitter. Je mag het oneens zijn met het beleid-maar stop met bedreigingen. Het begint nm gevaarlijk te worden.

Why?

De MIVD geeft aan dat verschillende..

2/7
(deels extreem-rechtse) groepen samenkomen in ‘corona-ontkenners’ . Mede op basis van QAnon – complottheorieën “de elite heeft geheim netwerk (cabal) waarin kinderen worden misbruikt” “de overheid wil mij chippen “ enz
bit.ly/31fco5y

3/7
Read 7 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!