Discover and read the best of Twitter Threads about #ebre

Most recents (5)

MÉS ENLLÀ DEL #DELTADELEBRE

Sovint es creu que els deltes són el destí final dels #sediments transportats pels #rius. Però un #delta és només un pas intermedi del llarg camí del material cap a les fondalades oceàniques.

Parlem una mica de #GeologiaMarina #MarineGeology? Va🧵!👇
1- Un #delta és molt més que la zona de terra emergida i suau relleu que trobem a tocar de la #mar i a la que anomenem plana deltaica. De fet, la major part de l’extensió dels deltes és subaquàtica i està formada pel front deltaic i el #prodelta. Image
2- Aquest és el cas del #DeltadelEbre. Del 2170 km2 reals d'extensió tan sols “afloren” uns 320 km2, el 15% del total, on s’assenta la població que viu allí i desenvolupa una gran activitat agrícola i turística. Image
Read 13 tweets
Fa poc us vaig parlar⬇️de les cases-torre de cabdills que apareixen en els moments finals de la 1a edat del ferro (800-550aC, pre-#ibèric), més o menys en 575-550 aC, a les terres de l’#Ebre.

Ara, continuarem una miqueta més la festa... (protophil⬇️)

Recordeu que us deia, en resum, que, després d’una crisi espectacular, en què la majoria dels poblats de la zona eren cremats i abandonats, hi havia una mena de petit cant del cigne en què alguns petits cabdills controlaven territoris diminuts i poblacions Image
numèricament miserables des d’unes residències amb forma de grans torres situades al damunt de turons.

Però també us explicava que això durava molt poc i que, ràpidament, aquestes cases-torre també foren abandonades.

I, després de tot això... pràcticament res...
Read 10 tweets
A les terres de l’#Ebre i a les del #Sénia, en un moment avançat de la 1a edat del ferro (800-550aC, pre-#ibèric), més o menys cap al 575 aC, es produeix una tremenda crisi global. És tot un món que s’enfonsa i desapareix. I ho fa de manera molt violenta.

(protophil🧵⬇️)
Als arqueòlegs que ens hi dediquem ens segueix corprenent com de brutal degué de ser aquell període per a la gent que ho ha viure en primera persona: més del 90% dels assentaments del període són abandonats, pràcticament tots ells com a resultat d’un incendi i,
molt possiblement, d’accions violentes i atacs diversos. Tot és cendra i carbons.

Més tard, al llarg de la segona meitat del VI aC (550-500 aC, oficialment ja es considera els inicis del període ibèric...), en gran part d’aquestes terres hi trobarem un poblament molt pobre.
Read 15 tweets
El pobladet de la Ferradura d’#Ulldecona és una cucada. És una mena de vaixell estret i antic, ancorat eternament al damunt d’un sortint de la part sud de la serra del #Montsià, a les terres del #Sénia. Des de l’aire, n’hi ha pocs de tan fotogènics.

(Séniaphil... 🧵🪡🧶👇)
Es va construir en alçada, com era habitual durant el període (primera edat del ferro 800-600, pre-ibèric), per raons òbviament defensives i de control visual de l’entorn. Un entorn, val a dir-ho, meravellós: la foia d’Ulldecona.
Un entorn d’una qualitat paisatgística, per altra banda, encara ara extraordinària,🔝, malgrat les intenses agressions que avui dia està patint (i, desgraciadament, molt a tocar del jaciment, per cert...).

És menut, menut, menut; uns 400 mq, només. Tan sols té
Read 14 tweets
0/12 Insten a un acord de govern per a Catalunya que incorpori un #DecàlegAigua de mesures per aconseguir el bon estat ecològic dels nostres ecosistemes fluvials, complir el Dret Humà a l’Aigua i la gestió Pública i Democràtica de l’Aigua. Fil 👇👇👇

aiguaesvida.org/comunicat-inst…
1/12 #DecàlegAigua Incorporar el Dret Humà a l’Aigua ì al Sanejament en la legislació, al més alt rang possible. Si més no, a la Llei d’Aigües de Catalunya. Especialment l’assequibilitat. Els operadors garantiran un mínim vital a preu reduït i gratuït a les famílies vulnerables.
2/12 El Pla Hidrològic de Catalunya ha d’aconseguir el bon estat ecològic de les masses #aigua superficials, subterrànies i costaneres. @govern @mitegob han d’aturar el creixement de regadius en Conca #Ebre i mobilitzar els sediments de Flix, Riba-roja i Mequinensa. #DecàlegAigua
Read 12 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!