Discover and read the best of Twitter Threads about #enfilall

Most recents (13)

¿Sabíeu que els últims anys de la seva vida, Mozart va tenir una mascota que s'estimava molt? (i no era precisament un 🐈 o un 🐕). A més li va dedicar una mena de Requiem... no tant famós com el que coneixeu, és clar! Us ho explico en aquest #enfilall:
Com ja deveu haver intuït pel vídeo anterior, aquesta mascota que apreciava tant era estornell. Resulta que el dia que el va comprar, va anotar en una llibreta el seu preu (34 corones) juntament amb aquesta melodia...
...que és molt semblant a la de l'inici del 3t mov. del Concert per a piano n. 17 que havia compost feia poc. Es diu que ho va fer perquè el seu nou amic l'havia après a cantar prou bé (tot i que hi afegia un calderó i una diesi on no tocava...). Molt creatiu aquest ocell! 🐦🎶🎶
Read 9 tweets
Potser us sembla que és algú que ha perdut el seny... 🤪 però res més lluny de la realitat! Aquest senyor que canta apassionadament com un #ocell és Oliver #Messiaen, un dels més grans compositors del s. XX i també #ornitòleg. Si m'acompanyeu us ho explico en aquest #enfilall:🦅
El cant dels ocells sempre ha fascinat als compositors... Ja al S. I a.C el #poeta i #filòsof #Lucreci (a la imatge) va atribuir l'origen de la música al cant d'aquestes meravelloses bestioles (fins el punt de dir que les melodies dels humans n'eren una simple imitació!).
Una de les aus més imitades ha estat el cucut. El primer exemple el tenim a l'obra Summer is icumen in (1226, imatge de l'esquerra) atribuïda a John Fornsete, o al tractat Musurgia Universalis (1650, imatge de la dreta).
Read 13 tweets
El 'Llibre per a guitarra' és un d'aquells projectes que ens haurien de fer sentir orgullosos com a país. És una recopilació de peces per a #guitarra de compositors contemporanis que va publicar @clivismusic el 1992 i n'hi ha per sucar-hi pa! Us en parlo en aquest #enfilall:
@clivismusic A part del seu gran valor musical, el Llibre per a guitarra ens ofereix una radiografia de l'estat de la composició a #Catalunya de finals del segle passat. És fascinant veure els contrast d'estils i personalitats dels compositors en tota mena de detalls.
@clivismusic Va ser una iniciativa de l'Associació Catalana de Compositors i té 320 pàgines que inclouen obres de 57 compositors dels quals 6 són dones. A la imatge podeu veure els seus noms ordenats alfabèticament:
@BENETCA @SalvadorBrotons @jordi_cervello @GuinjoanJoan @FundacioMompou #ACC
Read 10 tweets
Tothom coneix la genialitat de #Bach i la seva increïble habilitat per 'jugar' amb la música. Tot i així, el que us explicaré sobre aquesta enigmàtica (i sintètica) obra, espero que us deixi bocabadats! Si m'acompanyeu, us ho explico en aquest #enfilall:
Ja sabeu que a #Bach li encantava fer malabars amb les notes. Aquesta obra no n'és una excepció: és un #cànon a 4 veus que va dedicar a 'Monsieur Houdemann', un estudiant de dret que va conèixer a #Leipzig (a les imatges) el 1727. Però no us penseu que és un simple cànon...
Si us hi fixeu en la partitura que encapçala l'enfilall, hi ha 4 claus a l'inici i 4 claus al final de la melodia. Entremig de les claus del final hi ha uns símbols que semblen notes, però realment són els bemolls de l'armadura girats.
Read 13 tweets
Algun dia heu intentat fer sonar una copa fregant-la amb el dit? El so que en surt és una mica fantasmagòric, oi? Doncs resulta que hi ha un instrument, aparentment maleït 😱, que utilitza el mateix principi. Si en voleu saber més, us he preparat aquest #enfilall: ⬇️
Tot va començar quan el 1744 a un irlandès, Richard Pockrich, se li va ocórrer disposar unes quantes copes per crear una escala de notes musicals, però enlloc de colpejar-les, les va fregar amb els dits humitejats.
Amb això va aconseguir un original instrument que ràpidament es començà a escampar per tot Europa. Una de les primeres intèrprets famoses va ser #AnnFord (a la imatge) que, a més de tocar de meravella, va escriure un tractat sobre l'instrument.
Read 17 tweets
Avui és un bon dia per aturar-nos una estoneta en una obra mestra del romanticisme, el #Carnaval Op. 9 per a #piano de Robert #Schumann. Veureu que, a part de ser una música extraordinària, també guarda alguns secrets. M'acompanyeu? #enfilall⬇️
Resulta que un amic de #Schumann que es deia Ludwig #Schuncke (a la imatge), va compondre unes variacions per a piano i orquestra sobre el tema #Sehnsuchtswaltzer de #Schubert (que es podria traduir com a Vals de la nostàlgia).
A #Schumann no li va agradar el caràcter extravertit de l'obra de #Schuncke així que va decidir utilitzar el mateix tema per fer una obra més íntima. Malauradament no la va acabar, però els primers 24 compassos van anar a parar a una obra nova que va titular #Carnaval.
Read 12 tweets
#Enfilall d'enfilalls de la 1a temporada de @repedraCAT!
Divulgació de #geologia i ciències de la Terra
👇🌋👇🪨👇
Comencem amb 'lo de les pedres', primer hem de deixar clares algunes coses 🪨

La Terra té 4500 Ma, però si els resumim en un mes segur que s'entén millor 🧭
I al vostre aniversari que va geopassar?

Read 12 tweets
LA REGRESSIÓ DEL DELTA DEL EBRE

Fa ja temps que el #mar guanya la batalla i va conquerint poc a poc part de la zona emergida del #DeltadelEbre.

Ara recapitulo la història d’un testimoni d'aquest procés: el malaguanyat #vèrtexgeodèsic de la platja del #Fangar (va #enfilall👇).
1- El vèrtex del #Fangar es va instal·lar l'abril de 1978 i era un dels més del 11.000 vèrtex de la xarxa estatal del @IGNSpain. Aquests senyals marquen la seva posició #geogràfica exacta i es relacionen amb d’altres properes amb finalitats cartogràfiques.

#VérticeGeodésico
2- Les seves característiques originals (ftp://ftp.geodesia.ign.es/Red_Geodesica/Hoja0522/052296.pdf) deien que el vèrtex “Fangal” (nom oficial) es trobava a 3,55 m sobre el nivell del mar i a uns 400 m de la vora de la #Mediterrània.

#VérticeGeodésico #Geodesia #PNDeltaEbre
Read 22 tweets
A finals dels 60 l'URSS, la geologia i les bombes nuclears es van alinear per apagar un incendi en un pou de gas natural, encara que soni a ciència ficció...

#enfilall #geologia Image
Imagineu una flama de 70 metres cremant durant quasi 3 anys... Image
Les pèrdues eren MOLT grans i els dies passen... Image
Read 11 tweets
L'escala geològica sobrepassa a l'escala humana i és difícil d'entendre, però...
I si posem l'escala geològica a escala humana?

#enfilall #geologia Image
Avui us porto el geocalendari 2022. Tota la història de la Terra escalada a un any terrestre.
Comencem! Image
Si la costa de Gener us va semblar dura imagineu una Terra en constant bombardeig meteorític.
(#DontLookUp en comparació es un gra de sorra) Image
Read 16 tweets
Comencem pel principi, roques, geologia, minerals... Definim alguns termes i deixem clar allò que diuen de 'lo de les pedres'.

#enfilall #geologia Image
Pot ser difícil imaginar com una roca està formada per diversos minerals, però... I si us parlo de lletres? Image
Hi ha tres grans grups de roques, això és com elegir entre Capitán americà o Ironman (jo sóc de sedimentàries 👀). Image
Read 5 tweets
👇#Enfilall | Avui amb la Mariona (@mcolomerr) descobrirem la veritat sobre la pel·lícula Titanic: en Jack hauria pogut sobreviure a les gèlides aigües de l’Atlàntic si la Rose li hagués deixat un forat?👫 Anem a veure què hi diu la ciència!🔎 1/10
Una vegada el transatlàntic 🚢 ja s’havia partit per la meitat, en Jack (Di Caprio) i la Rose (Winslet) es queden abandonats al mar gèlid, a una temperatura de -2,2ºC 🥶 (recordem que malgrat estar a sota zero, l’aigua no es glaça perquè està salada!). 2/10
Aconsegueixen, però, trobar una porta de fusta a la qual Rose s’enfila. Però per què només hi cap ella? S’haurien pogut salvar els dos? 🤔3/10
Read 10 tweets
#Enfilall 👇| Fa poc ha sorgit una polèmica sobre la probable eutanàsia de 38 gossos Beagle utilitzats en investigació. Cal separar les males pràctiques (dutes a terme en aquest cas) de la necessitat de l’experimentació animal per investigar i trobar nous tractaments.⏬1/25 https://static.pexels.com/photos/302073/pexels-photo-302073.
Primer de tot, voldríem condemnar les males pràctiques de l’empresa Vivotecnia en qüestió, i que en cap cas són representatives del tracte que tenen els animals en els laboratoris, on s'utilitzen amb respecte. Cal que quedi clar que aquest cas no es pot generalitzar. 2/25
Des de la prehistòria que es fan servir animals per entendre el funcionament de la vida.

Actualment, la ciència funciona amb una política proteccionista que va des del reduccionisme📉 fins a l’abolicionisme. 3/25
Read 27 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!