Discover and read the best of Twitter Threads about #financeandmanage

Most recents (3)

Hai selamat pagi. Mari kita main kira2.

Bahagian 1:

Modal RM 10k x 7%
= rm700 setahun
= rm58.33 sebulan
= rm1.94 sehari ??
Jadi apa yang cikpuan ni cuba jelaskan? Adakah modal yang dikeluarkan 10,000? Apa yang 700 dan seterusnya?

Kalau nak ikutkan kiraan modal yang dikeluarkan, seperti yang Cik Ain tulis, takdelah sampai 10K. Cuma dalam 1800+ untuk 3 tahun.
Mungkin cik puan kurang faham, atau mungkin saya jahil ilmunya sehingga tidak dapat memahami soalan cik puan yang bijaksana.

Saya selalu terangkan pada mereka yang mendapatkan khidmat rundingan drpd saya, bahawa apabila kita melabur dalam ASBF, ada 3 entiti yang terlibat.
Read 16 tweets
Bila kita nak visualize our dream and goal, make sure dia ada element SMART

Specific
Measurable
Achievable
Realistic
Timely

#FinanceAndManage
Specific

Based on my experience jumpa orang, kebanyakannya hanya ada impian nak ada duit. Tapi tak specific nak ada berapa.

Kalau kata nk beli rumah, be specific rumah apa, di mana & harga berapa.

Baru boleh plan for action
Measureable

Benda yg boleh di ukur. Contoh seperti nak pergi unrah dan taja parents. So kat situ kita boleh measure berapa jumlah yang diperlukan. Letak terus amount tu siap-siap
Read 10 tweets
Ramai sangat teringin ada duit simpanan sampaikan terlupa perkara-perkara penting yang diorang kena buat dalam menyimpan selain put aside some money.

Simpanan sebenarnya perlukan lebih dari tu.

Here's a thread
1. MATLAMAT

Sepanjang berjumpa/membaca luahan anak muda tentang simpanan, bila ditanya apa plan jangka masa pendek/panjang terhadap simpanan tu rata-rata kata just nak ada duit.

Punya takde matlamat sampai ditanya nak ada berapa RM pun dia tak tahu.
Kat sini kita dah tahu yang bilamana kita takde matlamat, usaha tu selalunya akan terputus di tengah jalan atau berjaya tapi far below expectation.

Let say konsisten simpan RM100/month, lepas 3 tahun patut boleh ada RM3600. Tapi disebabkan buat "asal ada" mungkin cuma ada RM1000
Read 18 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!