Discover and read the best of Twitter Threads about #iniadalahthread

Most recents (4)

Datuk Seri Zahid Hamidi mengulas bahawa pemaju projek ECRL akan mengambil pekerja negara China untuk projek mega ECRL disebabkan halangan penguasaan bahasa (‘language accessibility’). THIS IS WRONG! #IniAdalahThread
1. Projek bernilai RM55 billion ini akan dibina oleh syarikat China Communications Construction Ltd. adalah syarikat negara China. Cadangan mengambil pekerja China adalah kerana manual teknologi dan kelengkapan yang digunakan di dalam bahasa Mandarin. Itu sahaja alasannya!
2. Alasan bahasa adalah tidak logik. Adakah Putrajaya menganggap syarikat antarabangsa tidak bersedia dengan menggunakan bahasa Inggeris untuk projek di negara luar? Malaysia tidak membuat perjanjian ECRL ini akan mengambil rakyat Malaysia sebelum diluluskan kah?
Read 9 tweets
Ini ialah perkongsian tentang siapa itu Malcolm X dan apa yang diperjuangkannya.

#iniadalahthread
#kisahpejuangIslam
#biografitokohIslam
Malcolm X dilahirkan pada 19 Mei, 1925 di Omaha, Nebraska, Amerika. Beliau merupakan anak keempat dari lapan orang adik-beradik kepada pasangan Encik Earl Little dan Puan Louise Little.
Malcolm X (nama sebenarnya Malcolm Little) telah melihat dan merasakan sendiri prejudis dan sikap rasis orang kulit putih terhadap bangsanya, apabila ayahnya sendiri dibunuh oleh puak pelampau kulit putih (Klu Klax Klan) ketika usianya 6 tahun.
Read 20 tweets
Semalam aku buat thread proses pembuangan undi ketika hari pengundian.
Hari ni aku nak sambung utk proses seterusnya, Proses Pengiraan Undi.

Complicated sikit proses ini, kalau tak faham bolehlah tanya.
#IniAdalahThread #PRU101
Kebiasaannya pusat pengundian ditutup pada jam 5 petang.

Tapi ada juga pusat yg tutup lebih awal terutamanya di kawasan pedalaman dgn jumlah pemilih tidak ramai.

Ini bg memudahkan proses penjumlahan undi selepas kiraan undi dibuat. #PRU101
Selepas pusat pengundian ditutup, Polling Agent (PA) yg terakhir akan mengisi dan menandatangani Borang 13.

Borang 13 penting utk sahkan jumlah kertas undi yg telah dikeluarkan sepanjang proses pembuangan undi dijalankan.
#PRU101
Read 17 tweets
PRU14 dah dekat. Ramai 1st time voters dan ramai juga tak peka dan tak tau apa yang berlaku pada hari pengundian.

Jomlah kita belajar sama-sama proses yang akan berlangsung pada hari tu nnt. Takdelah kita tertipu dgn dakyah jahat manusia penipu.

#IniAdalahThread #PRU101
Ketika hari pengundian, 3 proses utama akan berlaku:
1) Proses Pembuangan Undi
2) Proses Kiraan Undi
3) Proses Penjumlahan Undi

Aku cuba explain setiap satu.
#PRU101
Tapi kejap, sebelum terus pada proses tu, kena tau dulu terms yang aku akan guna dlm tweet aku. Semua terms ni mmg yg biasa digunakan.

1) Polling Agent(PA) + Counting Agent(CA) + Barong Agent (BA) = PACABA
2) Ketua Tempat Mengundi (KTM)
3) Kerani Pengundian (KP)

#PRU101
Read 13 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!