Discover and read the best of Twitter Threads about #kernuitstap

Most recents (8)

Met grote verbazing zag ik vandaag in @destandaard opiniestuk waarbij nucleaire lobby wordt beschuldigd van steun bieden aan Poetin. Niet alleen in die titel, maar ook doorheen het opiniestuk vond ik heel wat onwaarheden.

Draadje 🧵 1/21
standaard.be/cnt/dmf2023011…
Eerst en vooral: weinig verbazing over de auteurs. Het is een opiniestuk van twee rabiate anti-#kernenergie activisten met een politiek verleden. Ik benadruk dit graag even, omdat de redactie bij @destandaard dit vergat te vermelden. /2
Van Luc Barbé (voormalig politicus Agalev/Groen kabinetschef van Olivier Deleuze, de man achter de Wet op de #kernuitstap uit 2003) en Alex Polfliet (voormalig politicus Agalev en adjunct-kabinetschef van diezelfde Olivier Deleuze) had ik geen pro-nucleair stuk verwacht. /3
Read 21 tweets
Ben ik "tegen" hernieuwbaar? Helemaal niet. Ik heb thuis ook zonnepanelen en een thuisbatterij.

Alleen komen we er niet met enkel wind & zon. En dan verkies ik CO2-arme #kernenergie boven fossiele energie.

🧐"Hoezo, we komen er niet?" Rekenen jullie mee?

Draadje 🧵

[1/14]
Als basis nemen we de Adequacy & Flexibility studie van Elia (elia.be/-/media/projec…).

Daarin staat verwachte groei van windenergie (onshore & offshore) en zonne-energie tegen 2032, in 3 scenario's (low - central - high).

[2/14]
Ik ben optimistisch en neem het HIGH scenario (sterkste groei hernieuwbaar). Dat komt neer op het volgende qua geïnstalleerde capaciteit in 2032:
✅Zon: 15.300MW
✅Wind onshore: 6.600MW
✅Wind offshore: 6.000MW

Mooi resultaat! Maar er staat natuurlijk al wat capaciteit.

[3/14]
Read 14 tweets
Geen Spotify lijstje maar top 10 van rapporten, adviezen en tegenexpertises die Federale Regering tot nadenken had moeten doen stemmen in saga rond #kernuitstap, quod non.
@TinneVdS @alexanderdecroo
1. IEA 2016
Al van tijdje terug, maar situatie is niet wezenlijk veranderd. IEA is de hoogste authoriteit als het op energie aankomt.
standaard.be/cnt/dmf2016051…
2. Deloitte 2020
Stelt toename van elektriciteitsverbuik voorop voor Vlaanderen met factor 1.5 tot 3-4 (afhankelijk van waterstofstrategie).
Dit in tegenstelling tot Elia projecties die eerder vlak verloop geven e-vraag. vlaio.be/nl/nieuws/naar…
Read 13 tweets
FACTCHECK opinie #kernuitstap @Bart_DeWever in @destandaard standaard.be/cnt/dmf2021121…
Hier gaan we. Niet zeker of zinvol. Feiten lijken er niet altijd toe te doen. Tegelijk zoeken velen opheldering, en mss is het daarom toch nuttig. Lang draadje. 1/n
(Ik spring even over uitspraken over paars/groene regeringen - ben geen politicoloog) 2/n
CO2. Fossiel gas stoot per MWh idd veel meer CO2 uit dan nucleair (of zon/wind). Het klopt dat ETS extra uitstoot niet volledig neutraliseert. Grotendeels wel, maar door complexe werking MSR resteert moeilijk exact te schatten netto extra uitstoot. vrt.be/vrtnws/nl/2021… 3/n
Read 22 tweets
📻 Vanochtend was @MeyremAlmaci (@groen) te gast in #deochtend op @radio1be. Daar sprak ze o.a. over de energietransitie, #kernenergie en de #kernuitstap. Wij toetsen enkele van haar uitspraken graag aan wetenschappelijke feiten en cijfers. Een draadje. 🧵 1/22
🗣️“Klimaatcrisis is hier. Wij gaan voor -55% CO2 en we gaan voor energietransitie, zo snel mogelijk naar 100% hernieuwbaar” => om klimaatneutraal te worden, moet 100% CO2-arm het doel zijn. 2/22
Hernieuwbare energie is een "middel" om dat doel te bereiken, geen "doel" op zich. Met 100% hernieuwbaar (en fossiel als backup) bereik je geen #klimaatneutraliteit. 3/22
Read 22 tweets
In reactie opiniestuk @TinneVdS werpt @de_NVA zich op als een beschermer van het klimaat. Hypocrisie kent weinig grenzen. Mensen die begaan zijn met #klimaatverandering denken beter 2x na vooraleer ze meegaan in het riedeltje over #kernenergie.
Een analyse 👇
Opiniestuk van @BertWollants is zwak --ik ben betere argumentatie van hem gewoon-- want hij negeert de belangrijkste kritieken op kernenergie in oorspronkelijke opiniestuk (zoals ecomodernisten meestal doen..)
Hij maakt in essentie 4 argumenten over de #kernuitstap
Argument 1: kernuitstap leidt tot meer CO2-uitstoot. Klopt dit? Worden nieuwe gascentrales niet gecompenseerd onder het ETS systeem? Het eerlijk antwoordt is dat we het niet goed weten. Dat komt door de onzekerheid in de laatste hervormingen van het ETS systeem.
Read 21 tweets
Waarom we géén nieuwe gascentrales nodig hebben.
Een draadje 👇

#CRM #kernuitstap
Eerst enkele basics: wanneer is er een probleem met onze bevoorradingszekerheid? Het wettelijk criterium is LOLE > 3 uur. Parameter LOLE = het verwacht aantal uur per jaar dat de energieproductie niet kan voldoen aan de vraag.
LOLE < 3 h → geen probleem
LOLE > 3 h → probleem
Noteer dus dat we als maatschappij een zeker restrisico aanvaarden. Zodanig investeren in productiecapaciteit zodat LOLE = 0 zou veel teveel kosten. Deze productiecapaciteit zou bovendien bijna nooit draaien.
Read 20 tweets
Zelfs moeilijk uit te leggen feiten hebben hun rechten. Ongeacht de retorica der filosofen.

-> Belgische #kernuitstap heeft geen impact op de Belgische of Europese klimaatdoelstellingen.

@pauwelu @VanHorenbeek

kuleuven.be/metaforum/pdf/… 1/ Image
Energie econoom Johan Albrecht, @ugent

standaard.be/cnt/dmf2018010…
3/ Image
Read 6 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!