Discover and read the best of Twitter Threads about #marcapadadunia

Most recents (10)

"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
"Ulasan Pembunuhan Ahli Kanan Hamas Di Malaysia"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
#Isusemasa #Mossad #Malaysia #Palestine #Hamas #MarcapadaDunia #DrFadiAlbatsh #Islam #Israel #Gombak

Silakan retweet dan like
Isu yang paling hangat ketika ini ialah kes pembunuhan Dr. Fadi M. Al-Batsh, pensyarah UniKL dan juga ahli kanan kumpulan Hamas ketika beliau ingin mengimamkan solat subuh.

Tenggelam berita-berita tentang PRU.
Sisi-sisi positifnya: kita masih berprihatin dengan isu yang lebih besar yang menimpa umat seakidah. Kita masih mempunyai perasaan "outrage" terhadap pembunuhan pejuang pembebasan tanah suci Islam.
Read 24 tweets
"Penyebaran Wahabi Adalah Kehendak Amerika" - Putera Mahkota Saudi
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
#MarcapadaDunia #ArabSaudi #Wahabi #Malaysia #Islam #Isusemasa #Arab #AmerikaSyarikat #USA #Saudi #Wahhabi #Geopolitik #Sejarah
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
Mohammed bin Salman (MBS), Putera Mahkota Saudi berkata, "kami menyebarkan fahaman Wahhabi atas permintaan sekutu (baca: US) untuk menentang Soviet Union" (نشرنا الوهابية بطلب من الحلفاء لمواجهة الاتحاد السوفييتي).
Benda tu memang betul pun. Sesiapa yang mempunyai fahaman paling asas tentang geopolitik pun tahu Saudi ialah sekutu US, dan kebanyakan masa fahaman Wahhabi/Salafi hanya digunakan sebagai alat untuk memajukan kepentingan bersama Saudi-US.
Read 19 tweets
Diplomat Israel Jejak Kaki Ke Malaysia Pertama Kali

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Sejarah #Israel #Diplomasi #Malaysia #MarcapadaDunia #tular #HubunganAntarabangsa
Den dengar ada cerita “Diplomat Israel jejak kaki kali pertama di Malaysia” tengah tular.

Nak dekat PRU ni macam-macam cerita ada. Biasalah kita ni pengamal politik fitnah. Kalau dah dapat modal mana nak lepaskan.
Yang fakta: diplomat Israel menyertai Forum Bandar Sedunia (“World Urban Forum” atau WUF) di KL sebagai sebahagian daripada delegasi UN-Habitat.
Read 25 tweets
Benarkah Budaya Melayu Membataskan Kemajuan Seorang Melayu?
Ditulis oleh -Jamalee Bashah-
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Wawasan2020 #Budaya #Melayu #Mahathir #Melayu #Malay #MarcapadaDunia #Isusemasa #Sejarah
Saya tidak dapat mengikuti wacana penuh Bicara Wawasan 2020 di mana panelnya adalah Tun Dr Mahathir sendiri. Saya hanya sempat membaca laporan dari akhbar yang saya kira tidak meletakkan sepenuhnya ucapan dari Tun.
Namun begitu saya tertarik untuk memberi pendapat tajuk dan kandungan berita tersebut seperti di dalam gambar yang saya kepilkan di bawah. Kritikan Tun M saya terima dengan lapang dada, cumanya saya kurang bersetuju bila kritikan itu dikaitkan sebagai Budaya Melayu.
Read 23 tweets
Yahudi Vs Zionis
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Zionis #Yahudi #Israel #Palestine #Jerusalem #JerusalemEmbassy #Trump #USA #Malaysia #Islam #Indonesia #Brunei #MarcapadaDunia #Isusemasa
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
Setiap kali timbul isu Israel dan Palestin, mesti anda akan nampak kumpulan pakcik-pakcik Yahudi berjanggut bertocang seperti ini membuat protes terhadap kekejaman Israel malah kewujudan Israel itu sendiri.
Yahudi ini adalah Yahudi Ortodoks yang terdiri daripada kumpulan Haredim dan Hasidim. Mereka adalah Yahudi yang konservatif dan kadang-kadang digelar sebagai Yahudi ortodoks ultra (“Ultra-Orthodox Jews”)--
Read 34 tweets
FAQ Tentang Isu Trump Isytihar Jerusalem Ibu Negara Israel
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Jerusalem #JerusalemEmbassy #Israel #Trump #Malaysia #MarcapadaDunia #IsuSemasa #Sejarah #Palestine #Indonesia
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
(1) “So sekarang Jerusalem/Baitulmqadis tu Israel punya kah?”

TIDAK. Bila Trump kata Jerusalem itu ibu negara Israel, bukan bermaksud secara automatik Jerusalem terus jadi hak milik Israel. Trump bukan hakim dunia. Dia hanya Presiden US.
Di dunia kita sekarang, hanya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations – UN) saja yang boleh beri kata putus bahawa wilayah ini milik siapa, wilayah itu milik siapa
Read 37 tweets
Liberal Tulen VS Liberal Jadi-Jadian
Ditulis oleh -MA-
#MarcapadaDunia #BedahFilsuf
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
Ada satu trend yang menimbulkan kegelisahan dalam kalangan masyarakat hari ini.
Trend satu kelompok manusia yang menggelar diri mereka pejuang hak asasi dan liberal.
Read 61 tweets
Korea Selatan, Sungai Klang Dan River Of Life
Ditulis oleh -Ayman-
#MarcapadaDunia
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
Korea Selatan dan Malaysia ada banyak persamaan.

Haiwan kebangsaan deme harimau. Kita pun harimau.
Bunga kebangsaan deme hibiscus (bunga raya). Kita pun bunga raya.

Deme ada bibimbap. Kita ada nasi kerabu.
Read 28 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!