Discover and read the best of Twitter Threads about #medtweetmy

Most recents (24)

MASALAH TIDUR BERKAITAN ISU KESIHATAN MENTAL
1. Sukar untuk mula tidur. Ambil masa lama sebelum boleh tidur. Berasa resah gelisah dan penat kerana cuba juga untuk tidur
2. Tidur yang mudah terjaga & sukar pula untuk tidur semula
3. Tak dapat tidur langsung
4. Kerap mimpi buruk
5. Bangun terlalu awal tetapi mood dan perasaan kelaut
6. Tak rasa nak tidur langsung
7. Terlalu banyak tidur walaupun bukanlah nak tidur sangat
8. Waktu tidur berubah dari malam menjadi tidur siang
9. Tidur tapi tak rasa macam tidur. Badan dan minda letih sama je
Cara atasi? Amalkan sleep hygiene seperti disenaraikan:
1. Elakkan minuman berkafein, gula tinggi & minuman tenaga pada lewat petang dan waktu malam
2. Amalkan waktu rutin tidur dan bangun tidur yang sama (walaupun tak boleh tidur)
3. Elakkan melihat jam selepas melewati waktu..
Read 8 tweets
Hari ini giliran nasihat yang mudah. Cerita kita simpan dahulu. Hehe.

3 Persediaan Penting Sebelum Hamil

...

Ibarat ladang yang perlu dijaga, disiram dengan air dan baja, begitulah juga wanita yang sedang berusaha untuk hamil atau 'trying to conceive' (TTC).
Perlu ada 'setting' yang baik agar tanaman yang diharapkan akan tumbuh dengan subur.

Perlukan tapak yang gembur dan subur, air yang cukup serta cahaya matahari yang menyinari.

Untuk hamil pula 'setting' yang bagaimana?
Persediaan penting untuk hamil ini perlu ditekankan. Ramai masih keliru apabila ditanya mengenainya.

Kebiasaannya, persediaan bakal ibu banyak berkisar persiapan menyambut bayi. Baju, barut, minyak telon, 'diapers'. Tetapi si ibu mungkin tidak optima persediaan dirinya sendiri
Read 20 tweets
BUNTING PELAMIN DAN KERISAUAN SANG ISTERI

Rasanya ramai yang tahu apa maksudnya terma Bunting Pelamin.

Ia berlaku apabila si isteri hamil sejurus selepas berlangsungnya pernikahan.

Kalau dikira-kira, doktor atau bidan akan kira usia kehamilan lebih daripada usia pernikahan. Image
Dan akan timbullah isu kehamilan itu anak siapa?

Bagi makcik bawang yang tidak faham, akan mengupas bawang sampai lunyai. 😑

Dan ada suami pula akan secara tiba-tiba samada terpengaruh atau tidak dengan makcik bawang, mempersoalkan kandungan isterinya. 😰.

Jangan segera
menuduh isteri tidak setia atau sudah ditebuk dara sebelum nikah, takut-takut anda yang sebenarnya tidak tahu dan tidak faham isu sebenarnya. Dara tidak dara, hanya anda dan isteri yang tahu.

Saya terbaca persoalan di salah satu grup FB daripada seorang isteri perihal ini.
Read 9 tweets
“Pernah dengar tak makin besar bayi, makin kurang gerak sebab ruang di dalam rahim kecik nak tampung bayi? Betul ke tak betul awak rasa?”

Laju sahaja aku tengok anggukan si bakal bapa ini. Macam burung belatuk lagaknya.

“Kalau ikut logik, betullah doktor. ‘Space’ sudah makin
kurangkan, bayi tidak bebas bergerak.”

Mitos yang membahayakan. Wajib dibanteras.

---

Masih ingat lagi bila kali pertama merasai pergerakan bayi di dalam kandungan?

Perasaan tentunya sukar untuk digambarkan dengan kata-kata, bukan? Lebih-lebih lagi apabila anak yang dikandung
adalah anak yang ditunggu sejak sekian lama.

Kebiasaannya, pergerakan bayi pertama kali dapat dirasai ketika kandungan berusia 18 hingga 20 minggu. Si ibu bakal merasai keaktifan bayi dan pergerakan menjadi semakin teratur ‘pattern’nya. Sehinggalah hari terakhir bayi di alam
Read 15 tweets
"Doktor, saya tidak boleh tinggallah kopi doktor, rasa janggal je sehari tidak pekena kopi. Saya ni hantu kopi doktor, entah-entah hantu pun tak macam saya."

Diey berlelucon pagi-pagi ini.

“Memanglah hantu pun takut, dia kata macam gila iseng kot!”

Ok.
Sebelum korang nak rasa aku merapu, ini pesakit yang biasa berjumpa denganku di klinik, sudah jadi baik mudah bergurau. Oppsss…!

“Kot-kot ada drakula yang hisap darah malam-malam tak tahulah!”

“Ish, doktor!”

---

Semasa mengandung, antara masalah yang biasa dialami oleh
wanita ialah masalah kurang sel darah merah atau ‘anaemia’. Antara simptom yang biasa diadu kepada doktor atau jururawat di klinik ialah kepenatan.

Ada yang cepat mengah semasa berjalan atas permukaan yang landai atau semasa menaiki tangga
Read 13 tweets
Ala doktor, tu sebab saya makan 'cheese cake' tu yang sangkut tu. Tak boleh ke tak ambil insulin ni? Saya janji selepas ini saya kawal diet saya, tak makan manis-manis dah."

"Sebaiknya kena ambil, sebab beberapa minggu selepas Puan mula dikesan ada kencing manis semasa hamil, Image
doktor di KK dah mulakan dengan cara kawal pemakanan terlebih dahulu. Jika masih merah macam ni, kena mulakan dengan ubat-ubatan. Bacaan ini sangat tinggi Puan. Bahaya kepada bayi dan Puan."

---

Yang pernah minum air gula mesti terbayang-bayang di deria rasa sekarang ni.
Rasa air gula pekat likat tu. 🤢

Bab nak telan tu yang payah tu, selepas tu takut pula nak tahu nombor magik yang akan keluar, yang menentukan kita dapat kencing manis ke tak masa hamil ni.
Read 21 tweets
AWAS..!!

Jika anda hilang deria BAU semasa wabak COVID-19 ini, anda perlu berhati-hati kerana anda KEMUNGKINAN menghidapi COVID-19.

Betul ke Doktor? Jom ikuti bebenang ini 👇👇
Satu kajian yang dijalankan oleh Pakar Perubatan di King College London mendapat hampir 60% pesakit yang +ve Covid-19 ini mempunyai gejala hilang deria bau (anosmia).
Pakar ORL di sebuah Hospital Osaka juga berpendapat

" Jika pesakit mengalami gejala hilang bau & rasa walaupun tiada gejala batuk atau selsema, Doktor perlu lebih berhati2 & perlu menyoal lebih terperinci lagi."
Read 8 tweets
Duduk rumah, gadget tak lekang dari tangan sebab nak tahu apa berita terkini. Ramai pula buat live best di fb, twitter & ig.

Jika sejak kebekalangan ni, mata selalu rasa letih, sakit kepala, sakit leher, susah nak fokus; mungkin anda alami Computer Vision Syndrome.

#MedTweetMY
Computer Vision Syndrome ni tak bahaya. Tapi langsung tak selesa.

Punca ia berlaku ialah:
- guna gadget terlalu lama tanpa rehat
- postur yang salah
- silau dari skrin
- ‘lupa’ nak kelip mata
- skrin terlalu dekat dengan mata

#PilihSihat
Cara nak mengelakkan Computer Vision Syndrome, selain daripada menjaga postur & menjaga jarak dengan gadget, amalkan juga ‘visual hygiene’.

Visual hygiene = rule 20/20/20.

Untuk setiap 20 minit, rehat selama 20 saat dengan cara melihat sejauh sekurang2nya 20 kaki.

#MedTweetMY
Read 5 tweets
Soalan:

Bolehkah saya beli ubat Chloroquine sebagai persediaan sekiranya dijangkiti COVID19?

(Thread)
Jawapan:

TIDAK BOLEH.

Benar, ubat ini adalah salah satu ubat yang digunakan dalam rawatan pesakit COVID19. Terdapat beberapa jenis ubat lagi yang digunakan dalam usaha untuk merawat pesakit seperti Kaletra, Hydroxychloroquine, Ribavirin dan lain-lain.
Keberkesanan rawatan-rawatan tersebut masih dinilai memandangkan tiada rawatan spesifik yang terbukti berkesan merawat jangkitan COVID19.

Rawatan tersebut akan dipreskrib oleh doktor sekiranya pesakit benar-benar dijangkiti serta memerlukan rawatan berdasarkan keadaan pesakit.
Read 4 tweets
Susah kan nak lawan penyakit berjangkit?

Kena duduk rumah. Tak boleh jumpa orang lain. Kalau keluar kena pakai mask. Kena sentiasa cuci tangan dan hand sanitiser. Tak boleh balik kampung. Bimbang bila anak dan keluarga sakit.
Hospital penuh. Staf mula kena jangkitan. Staf kena kuarantin. Staf tak cukup. Orang sakit makin ramai. ICU mula penuh. Yang sakit biasa-biasa diarahkan balik.

Susah kan?
Macam inilah bila penyakit berjangkit tular. Dulu antivaksin kata jangan takut dengan penyakit berjangkit. Tak perlu vaksin. Jaga kebersihan dah cukup.

Sekarang baru semua perasan. Penyakit berjangkit macam ini tak pilih orang. Bila ia tular, semua orang kena.
Read 6 tweets
FAKTA MENARIK MENGAPA PASANGAN KELIHATAN SEIRAS

Sudah tentu kita kerap kali terjumpa pasangan yg sudah kahwin kelihatan seiras & hampir serupa.

Kalau xkenal, mungkin ada yg akan kata mereka kembar @ bersaudara sedangkan mereka sebenarnya x. Sains ada jawapannya
1. Kajian yg dikeluarkan pada 2011 mendapati bahawa kita cenderung untuk memilih pasangan yang ada iras muka kita @ iras dengan ibu ayah kita sendiri
2. Teori ‘assortative mating’ pula menyimpulkan kita cenderung memilih orang yg mempunyai ciri fizikal & strata sosial yg setara
3. Pasangan juga cenderung untuk mempunyai tabiat, bahasa badan & gaya yg sama yg menunjukkan ikatan emosi yang selesa & saling percaya
4. Sistem imun badan juga akan mula menjadi hampir sama setelah lama bersama jadi xhairanlah jika seorang sakit, yg 1 lagi juga bakal xsihat
Read 5 tweets
Pernah "breaking bad news" kepada seorang pesakit berumur 32 tahun dihadapan isterinya, mempunyai 2 orang anak, didiagnose sebagai Pengidap Kanser Lidah Tahap 4.

Thread Story
Sewaktu pertemuan pertama dengan pesakit, sebaik sahaja melihat ketumbuhan yang ada pada lidahnya ( seperti dlm gambar) hati sudah sedih kerana sudah boleh anggap keputusan tisu biopsy nanti.

Namun cekalkan hati untuk tidak menampakkan riaksi wajah yang sedih.
Setelah segala sejarah riwayat pesakit & pemeriksaan dilakukan..persetujuan dicapai untuk mengambil sedikit biopsi pada ketumbuhan tersebut, Alhamdulillah, prosedure berjalan lancar tanp sebarang komplikasi yang teruk.
Read 7 tweets
LATAH adalah sindrom unik yang hanya berlaku di kepulauan Melayu. Ia adalah salah satu sindrom yg dikelaskan di bawah culture bound/spesific syndrome (CBS) di mana setiap budaya/bangsa ada sindrom mereka sendiri. Ia dikatakan fenomena yang terhasil dari manifestasi emosi
Di mana melalui CBS, satu2 manifestasi atau ekspresi emosi itu lebih mudah diterima berbanding jika ianya diluahkan dalam konteks biasa. Ini kerana setiap budaya dan bangsa ada 'bahasa' emosi sendiri. Umumnya hanya 'bahasa' yang betul sahaja boleh digunakan untuk sesuatu bangsa
'Bahasa' yang tak betul pula akan ditolak dan ia kekal 'repressed' dalam 'kotak' emosi individu itu. Namun begitu, 'bahasa' yg xboleh diterima ini boleh keluar menjadi sindrom tertentu termasuklah latah. Ia dikira manifestasi emosi dalam keadaan dissociative
Read 10 tweets
Baru-baru ini ramai yang bertanya tentang konsep “spit dont rinse”

Betul ke xperlu kumur2 selepas berus gigi? Takpa ke kalau tertelan ubat gigi?
Thread ini dibawakan kepada anda dari #MedTweetMY 🙌🏻
Konsep i ini wujud untuk menggalakkan lebih lama ion fluorida dari ubat gigi utk berada dipermukaan gigi.
Ion fluorida ini penting dalam proses remineralisi gigi,ia bergabung dan membentuk structur gigi yang lebih kuat iaitu hydroxy-fluoro-apatite .ion fluoride ini juga membantu menyekat bacteria dari membiak dan merosakkan gigi.

Jadi lebih lama dalam mulut lebih baik bukan?
Read 10 tweets
INI ADALAH BEBENANG TENTANG F.O.M.O

Adalah kependekan kpd "fear of missing out" yg dikatakan berlaku di kalangan dewasa muda & golongan netizen. Ia adalah satu fenomena di mana seseorang itu menjadi:
1. Terlalu komited dgn satu2 perkara hingga abaikan banyak benda lain; atau
2. xmahu komited dengan apa2 perkara sekalipun; atau
3. Elak dari bersetuju dengan apa2 sahaja; atau
4. Elak dari komitmen
..& sentiasa memberikan jwpn 'selamat' bila ditanya ttg hidup mereka seperti 'I keep my option open' sedangkan semua nampak bahawa mereka ni macam tiada arah
Ia thasil dr perasaan takut utk buat keputusan kerana risau keputusan @ komitmen itu sebabkan mrk tlepas dr sesuatu yg menarik yg mereka sendiri xtahu akan dtg dari mana; @ keputusan/komitmen itu menutup ruang untuk perkara lain & perasaan takut tlepas perkara istimewa yang lain.
Read 7 tweets
Bagaimana mengesan 'hidden camera'menggunakan telefon kita dan beberapa tips lain?

Pernah menonton filem Enemy of State lakonan Will Smith?

Dalam filem tersebut, kita ditunjukkan tiada tempat mustahil untuk kamera tersembunyi merakam aktiviti kita.

Jom ikuti thread di bawah.
Kamera tersembunyi adalah salah satu cara utk merakam aktiviti manusia. Tetapi juga cara yang sering disalahguna untuk memerangkap mangsa.

Jika kita menetap di hotel, homestay bahkan rumah kita sendiri, kita boleh pastikan kewujudan kamera ini di dalam tempat tinggal kita.
1. Gunakan camera telefon.

Buka aplikasi camera di dalam telefon. Pastikan Camera telefon kita boleh mengesan cahaya infra red. Kamera selfie (kamera hadapan) biasanya boleh mengesan cahaya tersebut.
Read 15 tweets
Boleh hirup udara segar, buat apa nak hisap rokok.
Kalau kena penyakit COAD akibat rokok, hidup sengsara. Saban hari sesak nafas dan batuk. Akhir sekali, mungkin sampai perlu oksigen di rumah, pergerakan terbatas. Berhentilah sebelum terlewat. #MedtweetMy (1/3)
Ini gambaran 'long term oxygen therapy' di rumah.
Jantung pun berisiko berdepan kegagalan jantung (heart failure). Ia menyebabkan sesak nafas semakin teruk.
Nak hidup satu hal, kualiti kehidupan juga penting. (2/3)
Itu pun kalau umur panjang. Kalau dah dapat serangan jantung dahulu, mungkin tidak sempat melihat anak-anak membesar (nauzubillah).
Perokok berisiko tinggi untuk serangan jantung.
Berhentilah merokok. Duit rokok boleh simpan untuk belanja anak di universiti kelak. 😊
(3/3)
Read 3 tweets
It seems like having rotten teeth in kids is still a norm in our society. Budak2 kehilangan hampir semua gigi hanya kerana “alah gigi susu je”

Dan kita gelak je bila tengok gigi anak anak dalam masyarakat kita macam ni.ini perlu diubah!
#thread #MedTweetMY
Would love to bring dr sathian ken’s fb post (link below) to twitter verse as this is what we see WEEKLY in malaysia hospital. Seolah olah ia perkara biasa.Its sad,sangat sedih but it keeps coming.lets put a stop to this

m.facebook.com/ken.suravisank…
Didalam kes beliau hampir semua gigi terpaksa dibuang kerana telah hancur dan tinggal tunggul akar.

Bayang kan kita sakit satu gigi. Sakit bukan? Ini hampir semua gigi telah rosak teruk dan akar gigi terdedah hingga terpaksa dicabut
Read 8 tweets
Tahukah anda bukan semua sakit dada (chest pain) bermakna anda ada serangan jantung?

Ini thread.

Mohon bersabar.

#MedTweetMY
#chestpain
#sakitdada
Selain jantung,struktur lain yang ada di dada termasuk
-salur pemakanan
-paru2
-salur darah
-otot selangka
-tulang rusuk
-payudara
-bahagian atas perut/pankreas
-kulit luar/saraf kulit
Banyak kan?

So apa yang membezakan punca sakit dada ini dari jantung?

Pernah tak doktor tanya anda ‘sakit tu rasa mcm mana,menekan,menyucuk,pedih,panas,dull?’

Hah,soalan inilah yang membezakannya selain tempat sakit tu di mana..

Bkn busy body tau!
Read 18 tweets
Ramai dah tag saya mengenai fake veneer. Sempena #WOHD19 mari kita kupas kenapa fake veneer sampah ni boleh membahayakan kesihatan mulut anda.

Kalau ada kenalan yang memakai fake veneer,suruh mereka jumpa dentist segera!

#ActOnMouthHealth
#MedTweetMY
Pertama sekali penunggang kecantikan dentist tiruan ini tidak kisah mengenai mulut anda.

Fake veneer ini ditampal sahaja pada permukaan gigi tanpa kisah sama ada gigi ada caries atau infeksi! Caries boleh bertambah besar dan infeksi boleh menjadi lebih teruk!
Rawatan akar sepatutnya perlu untuk mengelakkan infeksi menjadi besar,nanah semakin membengkak dan berisiko menjadi lebih teruk .eg
☠️osteomyeletis -infeksi pada tulang!
☠️ludwig angina-bengkak sehingga tidak boleh bernafas dan mengakibatkan kematian
☠️cellulitis-infeksi kulit
Read 7 tweets
"Dr, anak saya sejak umur 6 bulan ni semakin kuat bunyi & berbunyi nafasnya, seolah-olah macam berdengkur. Lebih-lebih lagi ketika menangis. Kenapa ya Dr?"

AWAS..!!! Anak anda mungkin menghidapi LARYNGOMALACIA. Jom fahami apa itu LARYNGOMALACIA

#MedTweetMY
APAKAH ITU LARYNGOMALACIA?

- Merupakan masalah congenital dalam kalangan bayi yang disebabkan oleh saluran pernafasan bahagian tisu larinks ( kotak suara) yang lembut atau pra-matang.

- Merupakan masalah paling biasa dalam kalangan bayi yang hadapi nafas berbunyi.
FAKTOR PENYEBAB?

-Punca utama tidak diketahui. Faktor penyumbang kerana struktur larinks yang kekurangan otot atau rawan yang rapuh menyebabkan tisu larinks menutupi saluran pernafasan. Biasanya berlaku kepada bayi pramatang.

-GERD juga boleh menyumbang kepada masalah ini.
Read 7 tweets
Negara kita sekali lagi dikejutkan dengan kematian seoarang kanak-kanak yang disebabkan oleh Difteria & terbaru 5 lagi dikesan postitif.

Apa itu DIFTERIA.? Bagaimana ia boleh membawa maut. Jom ikuti Bebenang ini 👇👇
Apakah itu Difteria?

Difteria adalah penyakit jangkitan pada saluran pernafasan bahagian atas yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphtheriae.

Bakteria ini akak merembeskan toksin & akan jangkiti pada bahagian tonsil, fariks, larinks & hidung.
Cara Jangkitan :

Melalui sentuhan fizikan & juga titisan cecair pernafasan.

Tempoh pengeraman bakteria ini adalah 2 - 5 hari
Read 8 tweets
"Ibu, telinga kanan adik tetiba rasa sakit sangat..!! - jerit anak kecil kepada ibunya"

AWAS..!! Anak anda mungkin terkena gigitan Kutu Babi di dalam telinga jika keadaan ini berlaku tanpa sebarang gejala telinga yang lain.

Ikuti TICK THREAD ini untuk info lebih lanjut 👇👇
PENGENALAN

Kutu Babi atau nama lain yang seangkatan dengannya, Sengkenit / Cekenit / Tempiras / Pirah a.k.a Tick merupakan sejenis serangga Araknid (keluarga labah-labah) yang berkaki lapan & bersifat parasit luaran (ektoparasit).
Kebolehannya yang suka menghisap darah Mamalia, reptilia, burung & amfibia menyebabkan serangga ini mampu membesar sehingga 30 kali ganda dari saiz yang asal. Jadi tidak mustahil gigitan serangga ini SANGAT SAKIT sehingga boleh membuatkan seseorang tidak boleh tidur.
Read 9 tweets
Tahukah anda, KKM baru sahaja melancarkan Skim Peduli Kesihatan B40 (PeKaB40).

Apa itu PeKaB40?

Bagaimana skim ini memberi manfaat kepada rakyat dalam kelompok B40?

Apakah pasaran insurans swasta akan terjejas?

Jom baca thread ini.

#MedTweetMy
Cc @KKMPutrajaya
Apakah PeKa B40?

Ianya adalah satu bentuk perlindungan kesihatan kepada kelompok B40 yang dibiayai oleh kerajaan sepenuhnya.
Cabaran kesihatan pada hari ini adalah peningkatan:
☑️ Penyakit tidak berjangkit.
☑️ Masalah kesihatan mental.
☑️ Kes Kanser.

Manakala isu utama:
☑️ Kos rawatan kanser
☑️ Kurang bantuan perubatan.
☑️ Masalah Pengangkutan.
Read 8 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!