Discover and read the best of Twitter Threads about #medtweetmy

Most recents (24)

Pernah "breaking bad news" kepada seorang pesakit berumur 32 tahun dihadapan isterinya, mempunyai 2 orang anak, didiagnose sebagai Pengidap Kanser Lidah Tahap 4.

Thread Story
Sewaktu pertemuan pertama dengan pesakit, sebaik sahaja melihat ketumbuhan yang ada pada lidahnya ( seperti dlm gambar) hati sudah sedih kerana sudah boleh anggap keputusan tisu biopsy nanti.

Namun cekalkan hati untuk tidak menampakkan riaksi wajah yang sedih.
Setelah segala sejarah riwayat pesakit & pemeriksaan dilakukan..persetujuan dicapai untuk mengambil sedikit biopsi pada ketumbuhan tersebut, Alhamdulillah, prosedure berjalan lancar tanp sebarang komplikasi yang teruk.
Read 7 tweets
LATAH adalah sindrom unik yang hanya berlaku di kepulauan Melayu. Ia adalah salah satu sindrom yg dikelaskan di bawah culture bound/spesific syndrome (CBS) di mana setiap budaya/bangsa ada sindrom mereka sendiri. Ia dikatakan fenomena yang terhasil dari manifestasi emosi
Di mana melalui CBS, satu2 manifestasi atau ekspresi emosi itu lebih mudah diterima berbanding jika ianya diluahkan dalam konteks biasa. Ini kerana setiap budaya dan bangsa ada 'bahasa' emosi sendiri. Umumnya hanya 'bahasa' yang betul sahaja boleh digunakan untuk sesuatu bangsa
'Bahasa' yang tak betul pula akan ditolak dan ia kekal 'repressed' dalam 'kotak' emosi individu itu. Namun begitu, 'bahasa' yg xboleh diterima ini boleh keluar menjadi sindrom tertentu termasuklah latah. Ia dikira manifestasi emosi dalam keadaan dissociative
Read 10 tweets
Baru-baru ini ramai yang bertanya tentang konsep “spit dont rinse”

Betul ke xperlu kumur2 selepas berus gigi? Takpa ke kalau tertelan ubat gigi?
Thread ini dibawakan kepada anda dari #MedTweetMY 🙌🏻
Konsep i ini wujud untuk menggalakkan lebih lama ion fluorida dari ubat gigi utk berada dipermukaan gigi.
Ion fluorida ini penting dalam proses remineralisi gigi,ia bergabung dan membentuk structur gigi yang lebih kuat iaitu hydroxy-fluoro-apatite .ion fluoride ini juga membantu menyekat bacteria dari membiak dan merosakkan gigi.

Jadi lebih lama dalam mulut lebih baik bukan?
Read 10 tweets
INI ADALAH BEBENANG TENTANG F.O.M.O

Adalah kependekan kpd "fear of missing out" yg dikatakan berlaku di kalangan dewasa muda & golongan netizen. Ia adalah satu fenomena di mana seseorang itu menjadi:
1. Terlalu komited dgn satu2 perkara hingga abaikan banyak benda lain; atau
2. xmahu komited dengan apa2 perkara sekalipun; atau
3. Elak dari bersetuju dengan apa2 sahaja; atau
4. Elak dari komitmen
..& sentiasa memberikan jwpn 'selamat' bila ditanya ttg hidup mereka seperti 'I keep my option open' sedangkan semua nampak bahawa mereka ni macam tiada arah
Ia thasil dr perasaan takut utk buat keputusan kerana risau keputusan @ komitmen itu sebabkan mrk tlepas dr sesuatu yg menarik yg mereka sendiri xtahu akan dtg dari mana; @ keputusan/komitmen itu menutup ruang untuk perkara lain & perasaan takut tlepas perkara istimewa yang lain.
Read 7 tweets
Bagaimana mengesan 'hidden camera'menggunakan telefon kita dan beberapa tips lain?

Pernah menonton filem Enemy of State lakonan Will Smith?

Dalam filem tersebut, kita ditunjukkan tiada tempat mustahil untuk kamera tersembunyi merakam aktiviti kita.

Jom ikuti thread di bawah.
Kamera tersembunyi adalah salah satu cara utk merakam aktiviti manusia. Tetapi juga cara yang sering disalahguna untuk memerangkap mangsa.

Jika kita menetap di hotel, homestay bahkan rumah kita sendiri, kita boleh pastikan kewujudan kamera ini di dalam tempat tinggal kita.
1. Gunakan camera telefon.

Buka aplikasi camera di dalam telefon. Pastikan Camera telefon kita boleh mengesan cahaya infra red. Kamera selfie (kamera hadapan) biasanya boleh mengesan cahaya tersebut.
Read 15 tweets
Boleh hirup udara segar, buat apa nak hisap rokok.
Kalau kena penyakit COAD akibat rokok, hidup sengsara. Saban hari sesak nafas dan batuk. Akhir sekali, mungkin sampai perlu oksigen di rumah, pergerakan terbatas. Berhentilah sebelum terlewat. #MedtweetMy (1/3)
Ini gambaran 'long term oxygen therapy' di rumah.
Jantung pun berisiko berdepan kegagalan jantung (heart failure). Ia menyebabkan sesak nafas semakin teruk.
Nak hidup satu hal, kualiti kehidupan juga penting. (2/3)
Itu pun kalau umur panjang. Kalau dah dapat serangan jantung dahulu, mungkin tidak sempat melihat anak-anak membesar (nauzubillah).
Perokok berisiko tinggi untuk serangan jantung.
Berhentilah merokok. Duit rokok boleh simpan untuk belanja anak di universiti kelak. 😊
(3/3)
Read 3 tweets
It seems like having rotten teeth in kids is still a norm in our society. Budak2 kehilangan hampir semua gigi hanya kerana “alah gigi susu je”

Dan kita gelak je bila tengok gigi anak anak dalam masyarakat kita macam ni.ini perlu diubah!
#thread #MedTweetMY
Would love to bring dr sathian ken’s fb post (link below) to twitter verse as this is what we see WEEKLY in malaysia hospital. Seolah olah ia perkara biasa.Its sad,sangat sedih but it keeps coming.lets put a stop to this

m.facebook.com/ken.suravisank…
Didalam kes beliau hampir semua gigi terpaksa dibuang kerana telah hancur dan tinggal tunggul akar.

Bayang kan kita sakit satu gigi. Sakit bukan? Ini hampir semua gigi telah rosak teruk dan akar gigi terdedah hingga terpaksa dicabut
Read 8 tweets
Tahukah anda bukan semua sakit dada (chest pain) bermakna anda ada serangan jantung?

Ini thread.

Mohon bersabar.

#MedTweetMY
#chestpain
#sakitdada
Selain jantung,struktur lain yang ada di dada termasuk
-salur pemakanan
-paru2
-salur darah
-otot selangka
-tulang rusuk
-payudara
-bahagian atas perut/pankreas
-kulit luar/saraf kulit
Banyak kan?

So apa yang membezakan punca sakit dada ini dari jantung?

Pernah tak doktor tanya anda ‘sakit tu rasa mcm mana,menekan,menyucuk,pedih,panas,dull?’

Hah,soalan inilah yang membezakannya selain tempat sakit tu di mana..

Bkn busy body tau!
Read 18 tweets
Ramai dah tag saya mengenai fake veneer. Sempena #WOHD19 mari kita kupas kenapa fake veneer sampah ni boleh membahayakan kesihatan mulut anda.

Kalau ada kenalan yang memakai fake veneer,suruh mereka jumpa dentist segera!

#ActOnMouthHealth
#MedTweetMY
Pertama sekali penunggang kecantikan dentist tiruan ini tidak kisah mengenai mulut anda.

Fake veneer ini ditampal sahaja pada permukaan gigi tanpa kisah sama ada gigi ada caries atau infeksi! Caries boleh bertambah besar dan infeksi boleh menjadi lebih teruk!
Rawatan akar sepatutnya perlu untuk mengelakkan infeksi menjadi besar,nanah semakin membengkak dan berisiko menjadi lebih teruk .eg
☠️osteomyeletis -infeksi pada tulang!
☠️ludwig angina-bengkak sehingga tidak boleh bernafas dan mengakibatkan kematian
☠️cellulitis-infeksi kulit
Read 7 tweets
"Dr, anak saya sejak umur 6 bulan ni semakin kuat bunyi & berbunyi nafasnya, seolah-olah macam berdengkur. Lebih-lebih lagi ketika menangis. Kenapa ya Dr?"

AWAS..!!! Anak anda mungkin menghidapi LARYNGOMALACIA. Jom fahami apa itu LARYNGOMALACIA

#MedTweetMY
APAKAH ITU LARYNGOMALACIA?

- Merupakan masalah congenital dalam kalangan bayi yang disebabkan oleh saluran pernafasan bahagian tisu larinks ( kotak suara) yang lembut atau pra-matang.

- Merupakan masalah paling biasa dalam kalangan bayi yang hadapi nafas berbunyi.
FAKTOR PENYEBAB?

-Punca utama tidak diketahui. Faktor penyumbang kerana struktur larinks yang kekurangan otot atau rawan yang rapuh menyebabkan tisu larinks menutupi saluran pernafasan. Biasanya berlaku kepada bayi pramatang.

-GERD juga boleh menyumbang kepada masalah ini.
Read 7 tweets
Negara kita sekali lagi dikejutkan dengan kematian seoarang kanak-kanak yang disebabkan oleh Difteria & terbaru 5 lagi dikesan postitif.

Apa itu DIFTERIA.? Bagaimana ia boleh membawa maut. Jom ikuti Bebenang ini 👇👇
Apakah itu Difteria?

Difteria adalah penyakit jangkitan pada saluran pernafasan bahagian atas yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphtheriae.

Bakteria ini akak merembeskan toksin & akan jangkiti pada bahagian tonsil, fariks, larinks & hidung.
Cara Jangkitan :

Melalui sentuhan fizikan & juga titisan cecair pernafasan.

Tempoh pengeraman bakteria ini adalah 2 - 5 hari
Read 8 tweets
"Ibu, telinga kanan adik tetiba rasa sakit sangat..!! - jerit anak kecil kepada ibunya"

AWAS..!! Anak anda mungkin terkena gigitan Kutu Babi di dalam telinga jika keadaan ini berlaku tanpa sebarang gejala telinga yang lain.

Ikuti TICK THREAD ini untuk info lebih lanjut 👇👇
PENGENALAN

Kutu Babi atau nama lain yang seangkatan dengannya, Sengkenit / Cekenit / Tempiras / Pirah a.k.a Tick merupakan sejenis serangga Araknid (keluarga labah-labah) yang berkaki lapan & bersifat parasit luaran (ektoparasit).
Kebolehannya yang suka menghisap darah Mamalia, reptilia, burung & amfibia menyebabkan serangga ini mampu membesar sehingga 30 kali ganda dari saiz yang asal. Jadi tidak mustahil gigitan serangga ini SANGAT SAKIT sehingga boleh membuatkan seseorang tidak boleh tidur.
Read 9 tweets
Tahukah anda, KKM baru sahaja melancarkan Skim Peduli Kesihatan B40 (PeKaB40).

Apa itu PeKaB40?

Bagaimana skim ini memberi manfaat kepada rakyat dalam kelompok B40?

Apakah pasaran insurans swasta akan terjejas?

Jom baca thread ini.

#MedTweetMy
Cc @KKMPutrajaya
Apakah PeKa B40?

Ianya adalah satu bentuk perlindungan kesihatan kepada kelompok B40 yang dibiayai oleh kerajaan sepenuhnya.
Cabaran kesihatan pada hari ini adalah peningkatan:
☑️ Penyakit tidak berjangkit.
☑️ Masalah kesihatan mental.
☑️ Kes Kanser.

Manakala isu utama:
☑️ Kos rawatan kanser
☑️ Kurang bantuan perubatan.
☑️ Masalah Pengangkutan.
Read 8 tweets
"Doktor, lipas masuk telinga saya!"

Kes serangga masuk dalam telinga ni kes yang lazim berlaku. Kalau ia berlaku pada kau orang, tahu tak apa nak buat?

Nak tahu? Baca thread ni! #MedTweetMY
Tanda-tanda serangga masuk telinga:
✅Berdengung
✅Bunyi keritik
✅Pergerakan
✅Sakit
✅Kurang dengar
✅Keluar air/nanah
✅Berdarah
Apa nak buat jika syak serangga mausk telinga?

1. BERTENANG
memanglah ngeri dan geli geleman, tapi cuba untuk tenang. Petgerakan yang terlalu banyak mungkin akan menyebabkan serangga masuk lebih dalam.
Read 11 tweets
Sempena tahun baru ni, semoga masyarakat kita tak lagi ditipu produk kesihatan merepek meraban.

Di sini saya kongsikan ciri-ciri produk sampah.

#MedTweetMY
1. Istilah yang biasa digunakan untuk menarik pesakit:
❗️Naturopath
❗️Alami/natural
❗️Perubatan sunnah
❗️Perubatan herba ‘bebas kimia’
❗️Detox
❗️Stem cell
2. Taktik promosi
❗️Gunakan gelaran Doktor (walaupun tiada ijazah perubatan).

Tambah lagi Prof, Dato’, Sir, Lord semua dia bantai.
Read 16 tweets
ROKOK DAN KEHAMILAN ; SATU KEJAYAAN HARI INI 01012019

Tidak kira samada anda, wanita yang sedang merokok dan sedang hamil, atau sedang mencuba untuk hamil, tidak merokok namun dikelilingi oleh mereka yang merokok. Maklumat ini untuk anda.
Tabiat merokok tidak dinafikan adalah satu tabiat yang ‘addictive’, gian. Namun jika anda, wanita yang merupakan seorang perokok, berhenti merokok adalah salah satu hadiah terbaik bukan sahaja buat diri anda namun juga untuk anak anda di dalam kandungan; peluang untuk memastikan
kesihatan bayi adalah optimum, daripada mula-mula janin terbentuk dan perkembangannya 9 bulan di dalam kandungan.

Jika anda berhenti merokok, kesannya adalah berkadar terus dan langsung dengan perkembangan positif kesihatan anda dan bayi.
Read 12 tweets
“Doktor, tapak tangan saya berpeluh banyak sangat sampai tak boleh buat kerja. Kenapa, ya?”

Ada tak antara kau orang alami masalah macam ni? Meh baca! #thread #MedTweetMY
Kondisi ini dinamakan hiperhidrosis, iaitu peluh berlebihan adalah keadaan di mana terdapat peluh di luar keperluan fisiologi badan. Kondisi ini tidak membahayakan nyawa, namun boleh memberi kesan yang ketara ke atas kualiti hidup individu yang mengalaminya.
Antaranya:
— Kerap mengelap tangan
— Sukar pegang barang, menulis dan bermain alat muzik
— Sukar beriadah atau bersukan
— Malu bersosial kerana badan dan ketiak berpeluh
— Bau busuk di bahagian ketiak dan kaki
Read 13 tweets
Seorang rakan berjumpa untuk mendapatkan tips menguruskan stress selepas beliau mengalami pelbagai simptom yg berkaitan dengan masalah kesihatan mulut yg disyaki oleh doktor gigi beliau sebagai ada kaitan dengan stress.
Memang ada pelbagai isu berkaitan kesihatan mulut yang berkaitan dengan stress. Di sini saya senaraikan masalah yang dimaksudkan:
1. Bruxism: Perbuatan melaga-lagakan/mengasah gigi ketika tidur
2. Ulser yang kerap (recurrent aphtous ulcer)
3. Mulut kering (xerostomia)
4. Burning mouth syndrome: Perasaan sakit dalam mulut seperti luka terbakar di lidah, gusi atau lelangit
5. Sakit pada sendi rahang
6. Masalah gusi
7. Lichen planus: Kesan garis putih, lecetan, ulcer di bahagian dalam mulut seperti di lidah dan pipi dalam
Read 6 tweets
Before I go to bed, I would like to share this with you - Medical Myths. 👩🏻‍⚕️#MedTweetMy
Here’s explanation from Prof Imelda, O&G Specialist about ‘nenas’. You all, sudah2 lah dengan kepercayaan mengarut, READ, READ, READ. Ini baru first time I dengar, nenas boleh buat keguguran. 💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️
Makan apa-apa pun mestilah bersederhana, janganlah pula makan sampai satu lori nenas tu...
Read 4 tweets
Ya Allah timbul lagi satu trend dari peniaga online untuk MENIPU pengguna.Kali ini dengan “acid etchant” yang digunakan oleh dentist untuk menampal gigi.Acid ini di salahgunakan untuk memutihkan permukaaan gigi! Saya terangkan mengapa menggunakan teknik ini BAHAYA
#MedTweetMy
Doktor gigi gunakan acid sebagi langkah pertama utk melekatkan komposit (bahan tampalan sewarna gigi). Acid ini akan mewujudkan microporosity pada gigi,dan “bonding agent” akan disapu supaya mewujudkan lapisan hibrid dengan bahan komposit supaya ia boleh melekat lebih baik.
Apa bila acid ini digunakan utk sekitar 20saat, secara microskopiknya,ada liang2 kecil terhasil. Secara mata kasar tompok putih terhasil. Bahagian yang ‘rapuh’ ini telah sedia untuk langkah seterusnya iaitu sapuan resin.
Read 7 tweets
S: Zek, aku baru balik hospital melawat Mat.

Z: Eh, apa hal?

S: Dr kata Mat kena appendix. Kena operate.

Z: Appendix? Ni mesti sebab makan jambu tak buang biji. Tak pun, makan biji cili.

S: Ye ke? Bukan #MedTweetMY cakap itu mitos ke?

Inilah thread berkenaan 'appendix' (1/4)
Nama sebenar penyakit 'appendix' adalah appendicitis iaitu radang pada appendix.
Biasanya pesakit akan alami tanda sakit pada bahagian bawah kanan abdomen (RIF).
Ada pesakit yang dapat rasa sakit diulu hati kemudian bergerak ke tengah abdomen sebelum sakit berterusan di RIF (2/4)
Sebelum doktor mendiagnosa appendicitis, penyakit yang menyerupai eg. batu karang, jangkitan saluran kencing & mengandung luar rahim (wanita) akan diketepikan melalui pemeriksaan.

Jika sakit di bahagian bawah kanan abdomen beserta DEMAM, itu mungkin petanda appendix pecah. (3/4)
Read 4 tweets
Nicotine Replacement Therapy (NRT) adalah salah satu bantuan yang baik untuk bantu perokok berhenti merokok. Tapi, nak guna pun perlu tahu cara yang betul. Ada beberapa jenis NRT yang boleh digunakan ikut kesesuaian dan keselesaan.

Follow thread ini.
NRT gunanya untuk bekalkan nikotin kepada badan. Biasanya perokok dapat nikotin melalui rokok. Bila nikotin kurang, perokok akan dapat 'withdrawal'.

Nak kurangkan withdrawal, boleh guna NRT. Kajian kata kadar berjaya berhenti rokok adalah dua kali ganda jika guna NRT.
Anggaran masa untuk guna NRT adalah selama 8-12 minggu. Guna lebih 12 minggu pun boleh. Kalau belum nak berhenti, NRT boleh kurangkan jumlah rokok sehari.

Ada 4 jenis NRT wujud di Malaysia. Biasanya seorang guna 1 jenis sahaja. Tapi kalau tegar sangat, boleh combine 2 jenis.
Read 9 tweets
Berhenti merokok adalah satu proses perubahan gaya hidup (behaviour change). Prosesnya agak sama dengan bila kita ambil keputusan untuk diet, bersenam, makan ubat, nak jadi lebih baik dan sebagainya.

Ahli psikologi kata, ada 6 fasa bila kita dalam proses untuk berubah.
1. PRE CONTEMPLATION - waktu ini kita tak terfikir pun nak berubah. Tak rasa nak berhenti rokok. Tak rasa gemuk itu satu masalah. Rasa makan ubat tu tak penting.

Kalau ada kawan yang fasa ini, encourage dia untuk explore masalah dia sendiri.
2. CONTEMPLATION - Ini fasa atas pagar. Orang tu ada niat untuk berubah. Niat untuk berhenti rokok tapi tak tahu bila. Belum ada tarikh.

Tapi dah mula sedar yang merokok itu bahaya dan penting untuk dia berhenti.
Read 8 tweets
Cabaran utama berhenti merokok adalah simptom-simptom withdrawal. Penting untuk perokok yang ingin berhenti bersedia dengan cabaran ini supaya dapat bersedia fizikal dan mental.

Simptom withdrawal yang biasa adalah:
1. Hilang mood atau murung (<4 minggu)

2. Gangguan tidur. Tidur malam kurang lena dan resah (<2 minggu)

3. Cepat marah. Selalu sentap dan naik angin (<4 minggu)

4. Hilang fokus. Sukar beri tumpuan (<2 minggu)
5. Resah dan gelisah. Sentiasa rasa tak keruan (<4 minggu)

6. Selera makan bertambah. Berat badan pun. Perlu jaga-jaga (>10 minggu)

7. Sembelit. Rasa tak seronok untuk membuang. (>4 minggu)
Read 5 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!