Discover and read the best of Twitter Threads about #onetwojaga

Most recents (4)

Filem #FlyByNight akan mula ditayangkan pada 11 April 2019 di 70 pawagam seluruh Malaysia merupakan filem pertama arahan pengarah nakal Zahir Omar @KoboiDimSum!
Filem #FlyByNight merupakan filem pertama terbitan Another Planet Sdn Bhd, sebuah ‘production house’ yang banyak menerbitkan iklan-iklan yang bermutu!
Pelakon filem #FlyByNight terdiri daripada hero sendu @Bront_Palarae, @sunnypang1972, Fabian Loo, Jack Tan, YM @iedilputra, Joyce Harn, Ruby Yap, @jokoanwar & ramai lagi!
Read 8 tweets
DARI REALITI KE LAYAR LEBAR.
18 tahun dulu, aku baru tamat belajar di Akademi Seni Kebangsaan (ASK). Terkontang kanting. Berjuang dengan diri untuk kekal berdiri mengejar mimpi.
#onetwojaga

Ini adalah bebenang
Aku menyewa di bilik paling kecil di rumah kedai 3 tingkat. Di bawahnya ada 7eleven yang pasti dibuka 24 jam, 7 kali seminggu. Adapun perkerjaan aku ketika itu adalah krew teknikal dan pentas. Bayaran tidak tetap. Ada show ada payment dan pastinya tidak lumayan.
Bagi kelangsungan hidup, setiap kali dapat upah perkara pertama yang aku buat adalah shopping di kedai Aceh. Barang-barang pilihan ku adalah beras, ikan kering, telur, cili, kicap, garam, bawang dan lain2 barangan kering sebab kat rumah tu takde peti ais walau di tahun 2000.
Read 17 tweets
Lepas tengok movie #onetwojaga teringat pulak time intern dulu kerja dengan contractor sebagai Quantity Survey (Juruukur Bahan), so selalu lah ke tapak binaan. Pantau progress, pekerja dan work rate bagi pihak company. Ada lah dua org warga Bangladesh yg aku slalu communicate.
Nama dorang salim n babloo, dorang punya lah rajin dan patuh walaupun aku time tu baru sgt masuk kerja. Salim ni suara sedap, nyanyi lagu hindustan je waktu buat kerja. Watak dia lah aku cuti waktu buat drama JBC dulu. Si Babloo murah dgn senyuman, dia slalu usik “you boss ma”.
Kerja dorang memang berat, aku sendiri pernah turun dua hari untuk ikat bata , niat nak belajar. Punya letih even stamina aku yg selalunya tidak menghampakan atas padang , kalah teruk di tapak binaan. Dorang dok gelak kan je bila tgk aku benti rehat setiap 30min.
Read 14 tweets
Ini adalah thread khas untuk filem
'One Two Jaga' from my point of view.

Ada dua pihak yg wajib tengok filem ni, iaitu

kau anggota polis yg ada lencana integriti atas dada, dan kau yang selalu sebut polis ni anjing.

#OneTwoJaga
Cerita OneTwoJaga ni bagi aku terlalu dark hingga tahap menelanjangkan sisi realiti kita. Tiada selindung langsung. Dan memang inilah yang berlaku.
Jalan cerita menarik sebab kau tak boleh duga apa nak jadi, camera angle laju macam filem aksi, even for thriller. Ayat sensor bersepah sepah, buat aku tak senang duduk dalam wayang even. Filem ni memang badass. Takkan rugi.
Read 8 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!