Discover and read the best of Twitter Threads about #sähköauto

Most recents (13)

(1/n) #Sähköauto​jen yleistyminen on saanut liikkeelle tahoja, jotka kritisoivat liikenteen päästöjen sääntelyä teknologianeutraaliuden puuttumisesta.

Ymmärrän hyvin kritiikin, mutta asia ei ole läheskään niin yksinkertainen kuin usein väitetään.

Ketju 👇 #emobility #efuels
(2/n) Kertauksena: Fossiilisesta öljystä pitää päästä eroon. Tämä on tiedetty jo yli 32 vuotta. Ks: hs.fi/talous/art-200…

Öljy-yhtiöt ovat tienneet asiasta tätäkin kauemman. Heillä on massiiviset resurssit vaihtoehtojen tutkimiseen.

Ja tutkittu onkin, mutta lähinnä...
(3/n) ...vaihtoehtoja, jotka sopivat nykyiseen tankkausinfraan.

Iso aukko jätettiin akkuihin. Se oli virhe.

Kun virhe tajuttiin, esiteltiin ratkaisuna sähköbensiini.

Tärkeää on ymmärtää, että mikäli sähköbensiini voisi toimia, sitä valmistettaisiin jo urakalla. Ei valmisteta.
Read 13 tweets
Hyvä @hsfi @LassilaAnni artikkeli #BEV🔋vaikutuksesta! #Sähköauto toimii autom. kulutusjoustona sähköverkolle, lataus yöaikaan edullisimpien sähköverkon tuntien aikana. Ja varsinkin käytettäessä #Elspot-hinnoiteltua sähkösopimusta #Nordpool. 🧵akuista 1/x hs.fi/talous/art-200…
Akkujen hinnat ovat olleet suuressa #distuptio'ssa viime 10v aikana ja erillisiäkin akkuja saa jo varsin edullisesti, kuten @EliasAarnio esitti am. Hyvää keskustelua akkuvarastoista ja autojen ominaisuuksista myös @akkuJukka @wallellaa @MattiKanerva 2/x
Vuonna 2008 vanhan Gen1 #Leaf 24kWh akku olisi maksanut nykyrahassa ja tämänpäivän kursseilla (1$=1€) 24000€. Julkaisuvuonna 2012 akun tuotantokustannus oli 'vain' 10800€. Ennustettu tuotantokustannus tuolle akulle vuonna 2027 on vain 1320€! Laskua -95% tai hinta 1/18! 3/x
Read 16 tweets
Eilen @iltalehti_fi @J_Isoniemi kirjoitti jutun autojen rengaspäästöistä. Lähteenä oli polttomoottoreiden pakokaasumittauksia tekevä Emissions Analytics -firma.

Kyseinen firma on suoltanut jatkuvalla syötöllä sähköautovastaista propagandaa. Alla lyhyt ketju. #sähköauto (1/n)
Asiaa on tutkittu laajemmin @OECD:n toimesta: cleantechnica.com/2020/12/26/%EF…

Tämä tutkimus on luotettavampi, sillä siinä huomioidaan muutkin kuin rengaspäästöt.

Ja hiukkasissa on eroa: On todennäköistä, että jarruista ja pakoputkista tulevat hiukkaset ovat vaarallisimpia. (2/n)
#Sähköauto ei luonnollisesti tuota pakoputkipäästöjä, mutta myös jarruhiukkasten määrä on pienempi, sillä suurin osa jarrutuksista tehdään sähkömoottorilla.

Eli samalla, kun otetaan liike-energiaa talteen, ei kuluteta auton jarrupaloja tai -levyjä. Aika mainio homma. (3/n)
Read 10 tweets
#Turku @AboAkademi #Lenin #Stalin #communism #China #marxism #antisemitism #demarit #kokoomus #vasemmisto @SaaraMalila
Turun viestintäjohtaja.
- Kunnioitetun juutalaisen, V. I. Lenin -patsaan peittäminen ja poistaminen halveksii kansalaissodan veteraaneja.
g.co/kgs/pQMUeP ImageImage
@AboAkademi @SaaraMalila #Juutalaisen #Leninin patsaan raiskaamisen sijasta, kannattaa opetella #venäjää ennen toukokuuta 2022.
- Saat leipää kun puhut kieltä, kuten #Mykkänen.
In 1837 and the building was moved to the official residence of the #Tsar or #Russia.
ImageImageImageImage
@AboAkademi @SaaraMalila Miten sanotaan venäjäksi:
1. 'Anna vähän leipää.'
2. 'Onko teillä bensaa?'
3. 'Meillä ei ole sähköä.'
4. 'Asuntojamme ei lämmitetä.'
5. 'Katso, pihassamme on upea patsas.'
ImageImageImage
Read 12 tweets
#Sähköauto Nissan #Leaf 40kWh matkaa 338km Pohjanmaalle. Pakkasta aamulla Helsingissä -16°C. Matkalla 3 lyhyehköä pikalatausta yht 1h sekä lounaan ajan 3kW AC latausta. Kangasalan kautta ajaessa kokeillaan mahtuuko siskon 2 turvaistuinta ja lastenrattaat tähän tilaihmeeseen.
Auton mittari kertoo -15°C. Kyllä on mukava lähteä lämpimällä autolla ja ikkunat sulana liikkeelle. Akku myös tukevasti pakkasella, mutta varmasti lämpenee ennen ensimmäistä #Chademo pikalatausta, #goldgate nimellä kulkeva kylmän akun hidas lataus ei vaivaa #Leaf’ia.
ABC Tiiriön 50kW 🇪🇸 Efatec #Recharge laturi on erinomaisella paikalla, harmillisesti vain yksinäinen. Oli vapaana mutta 10min latauksen lopulla tuli toinen auto jonottamaan. Latausnopeus odotettu 40kW.
Read 11 tweets
#Sähköauto​n käyttö talvella.

@UniLUT sai juuri valmiiksi ansiokkaan tutkimuksen, jossa sähköautoja testattiin kylmälaboratoriossa.

Toimin hanketta rahoittaneen sähkötutkimuspoolin asiamiehenä ja olin hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja. Alla huomioita tuloksista. (1/n)
Tämänkaltaisia tutkimuksia ei liikaa ole, joten tuloksia kannattaa jakaa eteenpäin. Kaikki tunnettuus suomalaisille yliopistoille on tervetullutta.

Loppuraportti: urn.fi/URN:ISBN:978-9…

Mittaukset englanniksi: urn.fi/URN:ISBN:978-9…

Mittausdata: urn.fi/urn:nbn:fi:att… (2/n)
Mittausten perusteella voidaan todeta, että sähköautojen akkujen lämmönhallinnassa on huomattavia eroja.

Lataustapahtumien sähköenergioista on pääteltävissä, että autot, joissa on aktiivinen akun lämmitys, saavat kylmälläkin kelillä akun täyden kapasiteetin käyttöön. (3/n) Image
Read 13 tweets
Eilen @yleuutiset kertoi vetyautoista. Uutisjutussa oli pahoja virheitä ja se jättää paljon olennaisia asioita kertomatta, joten käyn ne tässä twiittiketjussa läpi 👇 #sähköauto #vetyauto #sähkö #vety #BEV #FCEV (1/n)
Juttu: yle.fi/uutiset/3-1207…
Lista väitteistä:
1. Otsikko vihjaa vetyauton olevan "jopa ympäristöystävällisempi".
2. Kantama 700 km.
3. Vetyauto on ympäristöystävällisempi, jos vety tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla.
4. Akustojen materiaaleista kierrätetään 50 %.
(2/n)
5. Akkumineraalit voivat loppua kesken.
6. Akkumineraalien kysynnän kasvu nostaa autojen hintaa.
7. Akkuteollisuus tarvitsee uusia kaivoksia (eli vety ei?).
8. Litium on erotettava avoaltaissa.
(3/n)
Read 33 tweets
Fit for 55 -ilmastopaketti herätti Suomessa keskustelua erityisesti tieliikenteen päästöjen osalta. Monessa keskustelussa nousi esille vanhoja myyttejä ja virhekäsityksiä #sähköauto​jen päästöistä ja ympäristövaikutuksista.

Kerrataanpa faktat. 👇 #ilmasto #EV #EUGreenDeal (1/n)
*Elinkaaripäästöt*

Euroopan komissio on teettänyt laajan selvityksen, jossa käydään läpi keskeiset käyttövoimat ja käsitellään myös vaihtoehtoisia polttoaineita.

Viime vuonna julkaistu selvitys löytyy täältä (kohdasta 1. Main Report): ec.europa.eu/clima/policies… (2/n)
Henkilöauton eri käyttövoimien elinkaaripäästöt esitetään tässä kuvaajassa, sivulla 12. Kaksi ensimmäistä palkkia ovat bensiini ja diesel. Muut palkit kertovat akkusähköautolle toteutuvat elinkaaripäästöt eri maissa.

Ajokilometrejä 15 000 km vuodessa / 225 000 km yhteensä. (3/n)
Read 17 tweets
Ylen uutisissa puhutaan tänään #sähköauto​jen akkupaloista.

Kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä asiasta liikkuu paljon virheellistä tietoa. Tässä twiittiketjussa muutamia huomioita korvan taakse. #emobility #EV (1/n)
❓ Ensimmäinen kysymys: Perustuvatko esitetyt väitteet luotettavaan lähteeseen? Vai kerrotaanko mututuntumalta heittoja, jotka kuulostavat pelottavalta, mutta eivät anna kokonaiskuvaa asiasta? Valitettavasti jälkimmäinen on kovin yleistä.

Tässä muutama lähde 👇 (2/n)
➡️ RISE (eli "Ruotsin VTT") on tutkinut asiaa pitkään. Tässä tiivistettynä keskeiset havainnot: ri.se/en/our-stories…

"..it would be incorrect to conclude that there is a greater risk of fire with electric cars or that the risks are greater if they do catch fire." (3/n)
Read 15 tweets
Iso #emobility murros on viimein käsillä myös 🇫🇮. Uusien #sähköauto rekisteröinti tuplaantuu vuosittain, joulukuussa 2020 #BEV osuus uusista autoista oli jo 13%. Koko vuoden myynnistä osuus 4%. 1/5 aut.fi/tilastot/ensir…
Suomi on kehityksessä takamatkalla monia maita. 🇳🇴 #BEV osuus myydyistä autoista 54%, siellä 4% osuus myynnistä vuonna 2012!

EU-maista 🇳🇱 on kärjessä, 🇸🇪 on noin 1v edellä Suomea. Isot maat 🇩🇪🇬🇧 Suomen tasolla.

Ennustaminen 🇫🇮 myyntimääriin helppoa katsomalla naapurimaita. 2/5
Autolehdistö on viimein saamassa juonesta kiinni myös, @TM_testaa vuosittaisessa talvitestissä on mukana VAIN ladattavia autoja #BEV & #PHEV. 3/5 tekniikanmaailma.fi/nyt-se-alkaa-t…
Read 10 tweets
Huomenna #100kysymystä ilmastosta osa2: Liikenne. Odotan jaksoa, aiheena mm. #sähköauto ja #robotisaatio, @rikurantala vieraina @HeikkilaSonja @matti_kutila @Anne_Larilahti.

Koska aihe kirvoittaa kommenttipalstojen tietäjillä paljon huuhaata, tässä syöttö lapaan. Ketju 1/14
Sekä #BEV että #autonomousCar aiheuttavat distruption nykysille OEM, koska näin on käynyt aina kun kustannukset laskevat 1/10. Tästä syystä valmistajat joutuvat keskittymään oleelliseen, vain nämä toimijat säilyvät hengissä. Siksi esim. @VWGroup ei voi panostaa #kaasuauto 2/14
Tästä huolimatta Suomessa #sähköautoista puhuttaessa aina kirpoaa kommetteja ml. arvostetut poliitikot että miksi ei puhuta #biokaasu tai #biodiesel, jotka sopivat polttomoottoreihin pienellä kustannuslisällä. Lisäksi joku aina mainitsee #koboltti. Siksi lyhyt kertaus näistä 3/14
Read 15 tweets
Otetaanpa twiittiketju #sähköauto'jen akuista.

*Akkujen valmistuksen päästöt*: Akkujen hiilijalanjälki on kiistatta ollut varsin korkea, mutta se on pienentynyt jatkuvasti vuosien varrella, johtuen mm. valmistusmenetelmien tehostumisesta ja käytetyn sähkön puhdistumisesta. (1/n)
Viime aikoina on kuitenkin julkaistu myös selvästi virheelliseksi todettuja laskelmia. Kuuluisin lienee ruotsalaisen IVL:n laskelma, josta suomalaisetkin mediat uutisoivat. Valitettavasti korjatusta laskelmasta ei juuri uutisoitu. Tässä uudet lukemat: group.vattenfall.com/press-and-medi… (2/n
Tieteellisistä ja vertaisarvioiduista tutkimuksista ehkä paras lienee Auke Hoekstran viime vuonna julkaistu paperi, jossa keskimääräiseksi akun valmistuksen päästöksi saadaan 65 kgCO2/kWh. Se tarkoittaa, että 75 kWh akun päästö olisi n. 4,9 tonnia. sciencedirect.com/science/articl… (3/n)
Read 10 tweets
Ketju #sähköauto #BEV pikalatausverkostosta sekä siihen saatavasta @Energiavirasto Infratuesta 2020.

Sähköautojen latausverkko on rakennettu ja tullaan jatkossakin rakentamaan pääosin yksityisellä rahalla.

energiavirasto.fi/-/liikenteen-i…
1/x
Julkinen tuki on kuitenkin erittäin merkittävää tukemaan etupainotteista latausverkoston rakentamista erityisesti harvaanasutuille seuduille. Tuki olisi tärkeätä myös asutuskeskusten latauskapasiteetin etupainotteisessa kasvattamisessa latauskokemuksen parantamiseksi.
2/x
Suomen pikalatausverkostossa on kaksi ongelmaa:
1)Pikalatausverkko pohjois-, koillis- ja itä-Suomessa on puutteellinen tai olematon
2)Pikalatausverkon kattavalla osalla etelä- ja länsi-Suomessa on yleensä vain yksi laturi/latauspaikka
3/x
Read 13 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!