Discover and read the best of Twitter Threads about #svpol

Most recents (24)

TrÄd

1/15
Coronavirusanalys för Sverige
Jan Abrahamsson, 2020-03-18

Jag har rÀknat pÄ den statistik som finns bl.a. pÄ sajten c19.se. Detta för att försöka fÄ grepp om det verkliga lÀget, trots det svaga testunderlaget efter 2020-03-11.

#coronavirus #svpol
2/15 Återkoppla gĂ€rna om det Ă€r nĂ„got ni inte tycker verkar stĂ€mma. Jag börjar med att visa lĂ€get efter dagens uppdatering, enligt sajten c19.se. Den ena bilden Ă€r med linjĂ€r skala och den andra bilden med logaritmisk skala.
3/15 Att en logaritmisk skala anvÀnds Àr för att epidemier ofta har en exponentiell utveckling. Ex. En smittar tvÄ andra, som var och en smittar ytterligare tvÄ osv. I det fallet ökar antalet nya som smittats i varje led med det dubbla.
Read 16 tweets
Det vÀrsta med den svaga ledningen och kassa kommunikationen kring nuvarande kris Àr att den vÀlter över ansvaret för svÄra moraliska och etiska dilemman pÄ individer, som inte har tillrÀcklig beslutsunderlag. Det Àr riktigt, riktigt svagt av statsledningen. 1/n
#Coronasverige
Det Àr just nu oklart om staten vill att vi fortsÀtter leva som vanligt, eller isolerar oss. Tolkningarna av deras kommunikation Àr extrema - vissa festar pÄ, andra stÀnger in sig. Detta skapar spÀnningar mellan vÀnner, bekanta, familjer... men Àven pÄ en samhÀllsnivÄ.
2/n
#svpol
Att t.ex. stÀnga grÀnserna, som i DK, Àr inte nödvÀndigtvis effektivt för att stoppa smitta - dÀremot Àr bieffekten tydlig: befolkningen förstÄr allvaret, och övriga ÄtgÀrder blir tydliga för befolkningen. Det Àr helt uppenbart vad staten i DK vill.
3/n
#COVID19sverige
Read 7 tweets
[TRÅD] #svpol #arbpol #arbetsmiljö #arbetsrĂ€tt Arbetstiden i Sverige har inte sĂ€nkts pĂ„ över 40 Ă„r, trots att produktiviteten - dvs hur mycket vi producerar per arbetad timme - ökat enormt sedan dess.
IstÀllet pÄgÄr en allt intensivare press för att vi ska arbeta mer,
samtidigt som kraven och stressen pÄ arbetsplatserna ökar konstant. NÀr jag pratar med folk frÄn ALLA typer av yrkeskategorier fÄr jag höra samma sak. Stressen, kraven och tempot har bara trappats upp.
Nu planeras det dessutom för stora inskrÀnkningar av Lagen om AnstÀllningsskydd, vilket öppnar upp för arbetsgivarna att göra sig av med de som inte lever upp till, eller som har invÀndningar mot, de allt mer uppskruvade kraven.
Read 10 tweets
Jag och min fackklubb skriver om de pĂ„gĂ„ende LAS-förhandlingarna: malmedel.nu/insandare/varf

VÄr förbundsordförande svarar, men undviker den grundlÀggande frÄgan: Varför i hela fridens namn skulle Svenskt NÀringsliv acceptera ett förhandlingsresultat [forts>]
#arbetsrÀtt #arbpol
>som INTE innebÀr oacceptabelt lÄngtgÄende inskrÀnkningar av anstÀllningsskyddet, om man vet att man per automatik kan fÄ dessa inskrÀnkningar (som man sÄ hett eftertraktar) genom att helt enkelt lÀgga ner förhandlingarna om LO/PTK inte gör de eftergifter man vill?>
#FörsvaraLAS
>Vem tror att @svenaringsliv kommer gÄ med pÄ nÄgonting av det @LOSverige vill utan att i sÄ fall krÀva att utredningens lÄngtgÄende inskrÀnkningar av LAS ocksÄ tas med i uppgörelsen? Om LO gÄr med pÄ detta har man bakbundit sig sjÀlv, vilket Àr exakt vad Sv NÀringsliv önskar.>
Read 16 tweets
Idag ska jag berÀtta om min mormor, hon var född i Lillehammer 1919 och hon tvingades fly till Sverige som 21 Äring, hon flydde till Sverige genom en större skog och hon berÀttade att hon hoppade över en bred bÀck vÀster om RörbÀcksnÀs, de var livrÀdda att Tyskar eller>
Àn vÀrre quislingar(norrmÀn som höll pÄ tyskland) skulle fÄ tag pÄ dem innan de var i sÀkerhet i Sverige. De misstog sig att det stora hotet kom inifrÄn, det var först nÀr de nÄdde Sverige som den riktiga jakten började. Sverige hade bÄde fasta och patrullerande militÀr>
som hade stÄende order ( av sveriges samlingsregering) att ta NorrmÀn i förvar för att sedan lÀmna över dem tillbaka till Nazisterna, de visste att de skulle bli behandlade som desertörer. Min mormor höll sig gömd i en lada i flera dagar utanför TorgÄs och bonden blev förhörd>
Read 10 tweets
Konstigt att en facklig tidning som @tidn_arbetet enbart presenterar förslaget ur arbetsgivarnas perspektiv. HÀr Àr vad det betyder i klarsprÄk: "Saklig grund" avskaffas helt för alla arbetstagare i företag m under 16 anstÀllda.
#svpol #arbpol #FörsvaraLAS
arbetet.se/2020/02/21/las

Arbetet beskriver hur lÄngdragna konflikterna kan bli, att den anstÀllde i regel Àr hemma under tiden pÄ grund av att konflikterna Àr infekterade (eller pÄ grund av AG helt enkelt inte vill ha personen dÀr, kanske?).
De skriver vidare: "Enligt arbetsgivarnas organisationer stÀlls höga krav pÄ bevis för att domstolen ska godkÀnna en uppsÀgning av personliga skÀl."
Knappast förvÄnande att AG:s org hÀvdar att det Àr sÄ. Konstigt att @tidn_arbetet inte lÄter den fackliga sidan komma till tals...
Read 14 tweets
De arbetare som producerar de billiga sydafrikanska viner vi köper pÄ @systembolaget lever ofta under vidriga, slavliknande förhÄllanden. @LivsSolidaritet arbetar tillsammans med det sydafrikanska fackförbundet @csaawu för förÀndring. Forts>
#FackligKamp
arbetet.se/2019/08/29/bil

NÀtverket Livsmedelsarbetare för Solidaritet arbetar inte med vÀlgörenhet, utan genom att stötta de sydafrikanska lantarbetarnas egen fackliga organisering. Följ oss gÀrna för information om lantarbetarnas kamp, Systembolagets agerande, och hur du kan hjÀlpa till.
#solidaritet
Mer information om situationen i dagslÀget:
Efter att artikeln i @tidn_arbetet som lÀnkades i första tweeten publicerades har lantarbetaren och fackombudet Claudene van Wyk fÄtt sparken av sin arbetsgivare Leeuwenkuil wine pÄ grund av de uttalanden hon gjorde i artikeln.
Read 6 tweets
LÄÄÄÄng trÄd om SD---> #Svpol
Det pĂ„gĂ„r en debatt om hur vi ska definiera SD. Är de nationalister, fascister, eller nazister?
Tja
det Ă€r ju faktiskt möjligt att vara allt av ovanstĂ„ende samtidigt.
Fascister Àr inte nödvÀndigtvis nazister, men alla nazister Àr fascister.
NÀr man rÀknar upp vilka nazister som var med och grundade SD tycker jag att man gör det onödigt svÄrt för sig. Jag tycker det Àr bÀttre att titta pÄ vilken sorts politik de för i dag, och den Àr inte nödvÀndigtvis nazistisk.
Enligt min mening Àr nazismen specifik för 1930-40 talets NSDAP i Tyskland. Bara för att man Àr fascist och rasist sÄ Àr man inte nödvÀndigtvis nazist.

Nazismen Àr specifik för sin tid och innehÄller sÄ mycket mer Àn ovanstÄende komponenter. Nazismen Àr förestÀllningen
Read 15 tweets
#svpol #ImpeachedForLife
1(3)
Dagens förhandling:

1Kenneth Starr, amerikansk jurist, bland annat kÀnd för att ha utrett LewinskyaffÀren och inblandad i vittne i ClintonrÀttegÄngen fick inleda Trumps försvar.
2(3)
Han satte in riksrÀtt i sitt konstitut sammanh, refererade tidigare riksrÀtt och pÄvis hur "impeachment" under senare Ärtiond blivit ett polit vapen av en "partisan" kongress. Han pÄmind senat om deras ansvar. Underk generel det presid anklagas för som otillrÀck anklagelser.
3(3)
I nÀsta framtrÀdande av en annan jurist/advokat pÄvisades hur demokraternas eget material berÀttar en helt annan historia Àn den de presenterat. Det var mkt övertygande och avfÀrdade helt pÄstÄendet om quid pro quo.

Försvaret mkt stringent och övertygande. Börjar om min.
Read 18 tweets
Vi nÀrmar oss den slutliga fasen av ett monumentalt maktskifte i #Sverige. Ett maktskifte som pÄgÄtt sedan 1990-talet, som accelererade under 00-talet och som snart kan nÄ sin slutpunkt. Det handlar om att de kollektiv som byggdes upp av arbetarklassen under 1900-talet, (1)>>
>för att försvara mindre bemedlade mÀnniskors intressen gentemot kapitalets intressen, slutligen kommer att ha antingen förÀndrats och slutat ta till vara arbetarklassens och de mindre bemedlades intressen, eller ocksÄ försvagats till den grad att de inte kan göra det (2)>>
>pÄ ett verksamt sÀtt lÀngre. @socialdemokrat s Àndrade politiska prioriteringar kan man sÀga mycket om, men hÀr tÀnkte jag ta upp den andra stora kollektiva rörelsen för att tillvarata arbetarklassens intressen, @LOSverige. LO har haft bÄde fel och brister, men har ÀndÄ (3)>>
Read 18 tweets
En aktivist pÄ regeringskansliet spred igÄr en trÄd om det hot som han menar att SD utgör mot media. Det finns sÀkert en del tÀnkvÀrt dÀr. Jag tÀnkte följa upp med trÄd om FAKTISKA inskrÀnkningar av pressfriheten som regeringen gjort och gör.

NU.

#svpol #medpol
1)

2016:

Offentlighetsprincipen inskrÀnks genom att misstÀnktas namn hemligstÀmplas hos domstolarna. PÄ ytan kan det ses som en behjÀrtansvÀrd förÀndring, men sedan 2016 Àr insynen i och möjligheten att granska rÀttsvÀsendet inskrÀnkt.

regeringen.se/contentassets/

Det hÀr fÄr konsekvenser för alla som vill granska aktuella kriminalfall i Sverige, oavsett de jobbar för SVT:s Uppdrag granskning eller skriver anonyma inlÀgg pÄ Flashback.

Kan tillÀggas att alla partier stÀllde sig bakom regeringens proposition. TyvÀrr.
Read 10 tweets
SvÀrjevenner!
Ni vet vÀl att den gigantiska skandalen med Nya Karolinska inte har ett dyft med invandrare eller flyktingar att göra?
Ni vet vÀl att den sanslösa skandalen med Apoteksbolaget inte har ett dyft med invandrare eller flyktingar att göra?
Ni vet vÀl att drÀneringen >
> av vÄra skattemedel, som formligen forsar in i riskkapitalisters och storfinansens konton och in i skatteparadis, inte har ett dyft med invandrare eller flyktingar att göra?
Ni vet vÀl att SD har blivit köpta av Svenskt NÀringsliv, fossil- och tobaksindustrin och skiter i er? >
> Ni vet vÀl att om SD/KD/M kommer till makten kommer de att sÀlja ut det som ÄterstÄr av vÄra gemensamma tillgÄngar till utsugare och parasiter som ocksÄ skiter fullstÀndigt i er?
NĂ€r ska ni förstĂ„ att Jimmie Åkesson och hans polare bara blĂ„ser er jĂ€rnet? SD centralt har lagt >
Read 5 tweets
#samstyret Det beslut som ska fattas i fullmÀktige ska baseras pÄ korrekt faktainformation och inte pÄ ett allmÀnt tyckande eller suspekta motiveringar som att böcker ev. samlar damm osv, vilket uttalats i
pressen den senaste tiden. Information frĂ„n Sölvesborgs bibliotek: →
... i form av statistik över utlĂ„ningsfrekvens av böcker pĂ„ annat sprĂ„k Ă€n svenska o information om befintligt bestĂ„nd över böcker som finns i kommunbibliotekets Ă€go fördelat pĂ„ sprĂ„k. De böcker som finns registrerade Ă€r fördelat pĂ„ huvudbibliotek-tre skolbibliotek i kommunen→
UtifrĂ„n denna statistik kan man utlĂ€sa att nĂ„got dammsamlande inte Ă€r aktuellt vad gĂ€ller böcker pĂ„ andra sprĂ„k Ă€n svenska. I t.ex utlĂ„ningsfrekvensen av böcker skrivna pĂ„ arabiska ingĂ„r barnbokslitteratur, svenska lĂ€roböcker skrivna pĂ„ arabiska, lexikon osv. →
Read 25 tweets
Twitterkontot @spectatorindex, som flitigt retweetas av bl.a @johanssonmorgan, Àr av allt att döma ett ryskt propagandakonto, inblandad i misstÀnkt valpÄverkan i USA, och styrt frÄn Moskva.

LÄng rant följer!

>>

#svpol #sÀkpol
@spectatorindex @johanssonmorgan Ni har sÀkert sett de hÀr listorna, dÀr lÀnder rangordnas, som ett antal statsrÄd roar sig med att retweeta? Jag noterade att t.ex @StegetEfter gjorde en satirbild pÄ Àmnet. De har vÀckt min nyfikenhet. Vad Àr det egentligen för listor? Vem ligger bakom?

@spectatorindex @johanssonmorgan @StegetEfter ETT, av mÄnga bör tillÀggas, Twitterkonton som publicerar dessa listor Àr @spectatorindex. Ett konto med nÀstan 1,2 miljoner följare. Det Àr mycket! Men vad Àr egentligen "Spectator index"? Har nÄgon nÄgonsin hört talas om dem?
Read 25 tweets
Man fÄr verkligen hoppas att politikerna har tÀnkt igenom detta. För det finns vÀldigt mycket som talar emot elvÀgar.

1. Det kommer att bli en ny infrastruktur som staten mÄste dra runt, likt jÀrnvÀgen. Den kommer att förfalla och bli _dyr_ att underhÄlla.
#elvÀgsrant
>>
2. Ur ett #sÀkpol-perspektiv Àr det ett skrÀckscenario. Plötsligt han fienden i en grÄzon slÄ ut _bÄde_ tÄg och vÀlalternativet med metoder som Àr svÄra att upptÀcka som krigshandling, och dÀrmed lamslÄ all godstrafik, inte bara tÄg.
>>
3. ElnÀt för vÀgar kommer att vara svÄrare att underhÄlla och fÄ att fungera i alla vÀderlekar och över tid Àn jÀrnvÀgar eftersom det finns fler "rörliga delar" kring vÀgen. RÀkna med avbrott. Men sÄ klart sÄ sÀger de som vill bygga den att det Àr superduperdriftsÀkert.
>>
Read 15 tweets
Sverigedemokraterna beklagar sig ofta över hur utsatta de Àr. Men vad hÀnder nÀr folk kritiserar Sverigedemokraterna och deras rörelse?

>>

#svpol #fotfolket
Krönikörer och journalister har SD och deras svans alltid haft svĂ„rt för, Ă€ven pĂ„ lokalnivĂ„. st.nu/artikel/utan-m

Read 82 tweets
1) NU FÅR DET VÄL FÖR HELVETE VARA NOG MED HYCKLERIET FRÅN @sdriks! (TrĂ„d)

NÀr SD och Àven tölpen Lundgren gÄr ut och anklagar @socialdemokrat för att trigga hat och vÄld i samband med bangerattackerna mot @jimmieakesson tror man uppenbarligen att majoriteten...

#Svpol
2) ...av svenska folket Àr fullstÀndigt dumma i huvudet. Men se, det Àr vi inte! För vi glömmer aldrig vems retorik det Àr som ligger bakom nedanstÄende ökningar av frÀmlingsfientliga hatbrott, tiggarattacker med smÀllare, skjutvapen, syra, tÀndvÀtska, brandbomber...

#Svpol
3) ...med mera. Inte heller glömmer vi alla SD-representanters uthÀngande av adresser till flyktingboenden och den enorma förödelse i alla dess former som följde med den enorma ökningen av brandattentat pÄ dessa. Vi glömmer heller inte det upptrissade tonlÀget...

#Svpol
Read 10 tweets
🔮LIVE🔮 in 1 hour from now

Press conference with State Prosecutor Persson, regarding whether #Sweden will reopen a preliminary investigation into a rape allegation against Mr. #Assange.

As mentioned a month ago, we have reason to believe of a reopening.
...
The socalled 'Swedish Case',- a preliminary investigation into an allegation against Mr. #Assange will be reopened, by #Sweden.

#Incompetence rules on too many sides.

#SVpol
Read 9 tweets
"In my research I try to understand ideologies and different ways of seeing the world" especially re #climate denial and right-wing ideology says @KirstiJylhae visiting for @LUCSUS_LU seminar. Thread to follow
#climatechange denial is rare but still a problem, shows @KirstiJylhae
#Climate denial can consist of 3 elements: trend (not occurring), attribution (not caused by us), impact (no serious consequences), and all are problematic, says @KirstiJylhae
Read 15 tweets
Brev till min vÀn Victor, som trillat in i svÀrjebubblan och skickar lÀnkar till mig pÄ iMessage för att jag ocksÄ ska förstÄ Verkligheten. Han menar vÀl och han Àr en fin person som mÄr dÄligt eftersom samhÀllet Àr pÄvÀg att förfalla, enligt informationsmiljön han hamnat i ->
Victor, du hittar en _debatt_artikel i din facebookfeed och redan vid rubriken har du fĂ„tt din reflexreaktion som sĂ€ger “detta verkligheten”. Sen delar du den till mig och förvĂ€ntar dig vad? expressen.se/debatt/brottsl

Att jag ska reagera pÄ samma sÀtt som du och alla andra zombies som kommenterar artikeln pÄ fb? Eller att vi ska prata balanserat om brottslighet i Sverige baserat pÄ en lÀnk som sprids med politiska avsikter?
Read 16 tweets
1) FÅ SE NU OM JAG FÖRSTÅTT DET HELA RÄTT! (TrĂ„d)

Du vill ha oinskrÀnkt yttrandefrihet men vill inte lÄta andra komma till tals. Du tycker att din frihet Àr begrÀnsad men vill utan vidare begrÀnsa andras. Du skriker efter fler poliser men vill sjÀlv inte...

#Svpol #MigPol
2) ...bli övervakad. Du kallar dig för oliktÀnkande men anser att alla andra Àr idioter som inte tycker som du. Du klagar pÄ invandringen men hotar ofta med att emigrera. Du tycker att mÀnniskor behandlar dig och dina gelikar illa men har inga problem med att...

#Svpol #MigPol
3) ...spy ur dig otidigheter, hot och tillmÀlen mot dina "motstÄndare". Du kallar det mesta som inte passar din vÀrldsbild för fake news men har inga problem med att sprida desinformation och förljugen propaganda. Du tycker att andra har ett ansvar men verkar...

#Svpol
Read 6 tweets
1) SÅ HÄR GÅR DET TILL NÄR ALTERNATIVMEDIA SPRIDER DESINFORMATION...

...hellre Àn att hÄlla sig till sanningen. Först totar man ihop nÄgon rader dÀr man blandar in italienska utrikesdepartementet, nÄgra lögner samt en gul varningstriangel över Sverige och invÀntar...

#Svpol
2) ...sedan de lÀttledda sverigevÀnnerna i komikergruppen pÄ FB, "StÄ upp för Sverige". NÀr vÀl nÄgra stycken okritiskt delat artikeln kommer de nedlÄtande kommentarerna som ett brev pÄ posten. Fortfarande utan att nÄgon kÀllgranskat innehÄllet. För hade bara...

#Svpol
3) ...nÄgon klickat pÄ lÀnken *publicerade* i artikeln sÄ hade helt plötsligt den gula varningstriangeln slutat att uppenbara sig och istÀllet dykt upp pÄ helt andra destinationer. NÄgot som i sÄ fall borde vÀcka misstankar att nÄgot inte stod rÀtt till. Hade...

#Svpol
Read 6 tweets
1) ALEX GRANSKAR: FUN FACT!

Som opinionsbildare, ledarskribent eller författare till en kommande bok kan det vara svÄrt, eller inte, att veta vem man attraherar. SÄ hÀr kommer ett litet utdrag frÄn de första positiva kommentarerna till nedanstÄende tweet.

#svpol #AlexGranskar
2) SjÀlvklart stöttar Enögde Piraten bokprojektet och sÀtter Kapten Haddock pÄ plats över val av skeppare pÄ skutan Sverige i hÀndelse av krig. Kasselstrand-Check! Tror dock att det hade blivit mer fart med Kapten Haddock vid rodret.

#Svpol #AlexGranskar
3) Kvicksilverkatten gillar inte ovÀntat IQ-fiskmÄs, tycker DN Àr fake news, retweetar fake news via den elementÀrt konspiratoriske Watson samt tycker att Jonna Simas ansikte ser ut att vara överkört av en lastbil. KattskrÀlle-Check!

#Svpol #AlexGranskar
Read 11 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!