Discover and read the best of Twitter Threads about #taldiacomavui

Most recents (5)

#Taldiacomavui de 1918 va néixer l'arquitecta nord-americana Georgia Louise Harris #Brown. Fou la primera dona #afroamericana en fer la carrera d'arquitectura als Estats Units i qui calculà l'estructura (!) dels gratacels 860-880 #Lake Shore Drive de #Mies van der Rohe a Chicago.
#Brown, filla d'una família de classe mitjana de la capital de Kansas, Topeka, estudià #arquitectura a la Universitat de Kansas entre 1938 i 1944, però l'estiu de 1942 el passà a Chicago assistint a les classes que feia #Mies van der Rohe a l'Illinois #Institute of Technology.
Acabats els estudis, el 1945 tornà a Chicago i treballà per a Kenneth Roderick #O'Neal, un arquitecte #estructurista afroamericà que també havia estudiat amb #Mies a l'IIT i que ajudava a la minoria d'arquitectes #afroamericans a trobar feina en una societat encara molt #racista.
Read 10 tweets
#Taldiacomavui de 1452 va néixer prop de Florència una llegenda: Leonardo da #Vinci. Geni universal i home renaixentista per excel·lència, Da Vinci practicà totes (totes!) les #arts. Se li atribueix el disseny (1519) d'aquesta espatarrant escala al Château de #Chambord, a França.
El Château de #Chambord (1519-47) es començà a construir tot just un mes després que #Leonardo morís, però els estudiosos coincideixen en dir que el #disseny del castell i de les escales és seu. Tanmateix, l'arquitecte que finalment n'executà el projecte fou Domenico da #Cortona.
Per a verificar que el #disseny de l'escala és de Da #Vinci, els estudiosos fan servir els llibres que contenen els molts dibuixos que féu #Leonardo (fins a 13.000 pàgines!...). En un d'aquests, al Còdex #Arundel, hi ha el croquis d'una escala de cargol igual que la de #Chambord.
Read 5 tweets
#taldiacomavui de 1978 diversos còctels molotov cremaven la sala de festes Scala de Barcelona matant a 4 persones

L’incendi, detencions i criminalització de la CNT que desencadenaren, representen un dels casos més significatius de guerra bruta a la Transició: El cas Scala.

Fil
Aquell dia, la CNT havia organitzat una manifestació contra als Pactes de la Moncloa, firmats uns mesos abans, i que els deixaven com a única força majoritària en contra d'aquest acord, que consideraven apuntalava el règim alhora que atacava els drets de la classe treballadora
La manifestació va transcórrer sense incidents fins que, al finalitzar, uns desconeguts llançaren diverses bombes incendiàries contra la coneguda sala de festes de l’Eixample barceloní

La premsa no trigà a senyalar als anarcosindicalistes com a culpables de l'incendi i les morts
Read 11 tweets
Pere Mata i Fontanet, No té twitter però si fos avui en dia valdria la pena seguir-lo! no el coneixes? Obrim fil 👇
Va néixer a Reus l'any 1811 (segurament els de Reus sí que el coneixeu!), fill del metge Pere Mata i Ripollpes (1780 - primer meitat del s.XIX) i Rosa Fontanet, tal i com veiem als documents que presenta
El jove es va educar i formar a Reus, trobem com el seus mestres Baltasar Pamies el recomana i informa que de 1821 a 1824 va ser un bon deixeble, estudiant gramàtica i retòrica (això serà important en un futur!)
Read 26 tweets
#taldiacomavui fa 33 anys de l'atac a l'Hotel Monbar (Baiona) protagonitzat per un escamot dels GAL que causà la mort a 4 membres d'ETA (M). Dos assaltants,els mercenaris marsellesos Pierre Frugoli i Lucien Mattei,van ser retinguts i posteriorment entregats a la policia francesa
els assassinats es produiren en un context de tensió i esdevingueren un dels episodis més letals de l'anomenada Guerra bruta iniciada la dècada anterior elpais.com/diario/1995/06…
el conjunt irundarra Kortatu s'inspirà en aquell episodi per composar la cançó "Hotel Monbar" inclosa al seu disc "El estado de las cosas" (Soñua, 1986)
Read 4 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!