Discover and read the best of Twitter Threads about #vagthavendehistoriker

Most recents (5)

Dejligt med fokus på Danmarks eneste modtager af Nobels fredspris (1907), Fredrik Bajer. Men også et noget rosenrødt portræt imo.

radio4.dk/program/kranie…
Jeg har brugt en hel del tid sammen med Bajer. Jeg skrev ph.d. om den tidlige danske fredsbevægelse og kan melde at Bajer var en temmelig besværlig og selvbevidst personage.
Han var også indflydelsesrig og progressiv, bestemt. Han stiftede Dansk Fredsforening (1882), der kom til at forme det liberale fredsarbejde i hele det nordiske område i flere årtier.

Han var en central aktør i det internationale samarbejde mellem de europæiske fredsbevægelser
Read 20 tweets
I går var årsdagen for det armenske folkedrab. Det kan være anledning til en lillle tråd om danske Karen Jeppe, der ydede en stor indsats for armenerne.

Jeppe var født i Gylling syd for Odder i 1876 og autodidakt lærer.
I 1902 læste hun en artikel om de massakrer, der havde fundet sted på den armenske befolkning i Osmannerriget i midten af 1890erne. Massakrerne havde efterladt tusindvis af forældreløse armenske børn. Artiklen gjorde et stort indtryk på hende. britannica.com/topic/Hamidian…
Hun tog derfor kontakt til den nystiftede forening, De danske Armeniervenner, og blev af foreningen sendt til Urfa, hvor hun blev lærer på et børnehjem for armenske børn. Jeppe var en exceptionel sprogbegavelse og lærte efter sigende tyrkisk, armensk og arabisk på under et år.
Read 15 tweets
I dag er #vagthavendehistoriker på rekognoscering i nyt og ukendt land. Har I lyst til at komme med?
Som forberedelse t et kursus om nationalisme&nat bevægelser fik jeg lyst t at se det tyske mindretals nat samlingssted, Knivsbjerg. Som den gode dksindede sønderjyde, jeg er, har jeg aldrig sat mine ben der. Min farmor ville falde død om hvis hun vidste jeg havde været forbi
Og det er altså et rasende interessant sted, spækket med politiske og moralske tvetydigheder og forsøg på at håndtere en meget svær historie
Read 15 tweets
En god anledning til en lille lørdagstråd om Danmarks første kvindelige diplomat: Nonny Wright 1909-2003) Wright blev ansat i Udenrigsmibisteriet i 1934 efter studier i statskundskab og økonomi på KU, Oxford og Sorbonne.
I 1935 fik Wrights mand arbejde i Geneve og hun fulgte med og arbejdede med forskellige økonomisk analyseopgaver indtil 1940 hvor hun fik et forskningsstipendium på McGill University i Canada.
I Canada oprettede Wright en dansk afdeling af Røde Kors, der skulle tage sig af danskere i allieret krigstjeneste. Da hun og hendes mand flyttede videre til Washington, oprettede hun en tilsvarende afdeling af Røde Kors der.
Read 9 tweets
Nu skal I høre en vild historie. På Aarhus Universitet ligger der et center for Grundtvig-forskning. Centeret har som hovedopgave at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret udgave, så alle kan læse og forstå, hvad den gamle gubbe skrev.
Centeret har været i sving i ti år. Det er et kæmpemæssigt arbejde at tilgængeliggøre og kommentere Grundtvigs samlede værker. Manden skrev i gennemsnit mere end en side om dagen hver dag 365 dage om året i alle de 70 år han var aktiv skribent.
De dygtige editionsfilologer på centeret har knoklet med at udgive og forklare de tit ret så svært forståelige tekster, og centeret holder tidsplanen for udgivelsen. Lige nu er de omkring halvvejs med arbejdet.
Read 9 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!