Discover and read the best of Twitter Threads about #zwartepiet

Most recents (8)

5 feiten #ZwartePiet
1. Historie bewijst: ZP heeft niks te maken met racisme, slavernij of blackface
2. ZP is geen persoon van kleur
3. ZP verbeeldt het donker en is onherkenbaar gemaskeerd
4. Domkoppen schelden, niet ZP
5. Iedereen mag Sinterklaas vieren zoals ‘ie wil
Sinds januari 2015 staat het Sinterklaasfeest (inclusief Zwarte Piet) officieel op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland
Bronnen historie #ZwartePiet:
1. Erfgoed Sintenpietengilde.nl
2. Docu’s Arnold Jan Scheer youtube.com/user/arnoldjan…
boeken arnoldjanscheer.nl
3. Boeken Michiel de Jong deslegte.com/de-kermis-de-s…
artikelen wyniasweek.nl/author/dejongm…
4. Boek Marcel Bas paagman.nl/product/280532…
Read 3 tweets
Dit gaat naar de essentie. Mensen zijn niet boos omdat, zoals iemand in #deafspraak gisteren beweerde, Trump en co de sociale media efficiënt gebruiken, maar omdat mensen het beu zijn om constant gedemoniseerd te worden. 1/
En het constant demoniseren v/d meerderheid van de bevolking (en diens gebruiken) is nu eenmaal dé essentie van het Amerikaans Progressivisme dat in bijna heel het Westen tot dé legitimerende ideologie v/d Staat is verheven en door bijna elke partij wordt omarmd. 2/
Voor de Progressieven is al wat 'oud' is slecht. Onze normen, waarden, tradities zijn voor hen slecht. Enkel wat nieuw is, voldoende afwijkt van de norm en geen bedreiging voor de Staat betekent is volgens hen goed. Meer nog, we moeten het van hen enthousiast omarmen. 3/
Read 14 tweets
BREEK: Afbeeldingen & video’s van #ZwartePiet met kenmerken van 'Blackface' kunnen vanaf vandaag na melding worden verwijderd van #Facebook & #Instagram. Dat is onderdeel van een nieuwe wereldwijde beleidsregel tegen discriminerende stereotypen.
d15k2d11r6t6rl.cloudfront.net/public/users/I…
Naast 'Blackface' worden ook 'schadelijke Joodse stereotypen om antisemitisme aan te wakkeren, zoals beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd' gesignaleerd en verwijderd.
De aanpassing van de huisregels was volgens Facebook een proces van negen maanden en is tot stand gekomen na overleg met meer dan zestig maatschappelijke organisaties en experts uit verschillende landen.
Read 3 tweets
#DidYouKnow: Dutch people swear by wishing diseases on each other?? 🇳🇱 Kanker hoer (cancer whore) is a common insult, and "Get the corona!" is on the rise. Read all about it in @dannosowitz's lovely piece for @atlasobscura, ft. quotes by yours truly. atlasobscura.com/articles/coron…
I don't have any problems with swearing. The fact that Flint still doesn't have clean drinking water? Now, that is what's *actually* fucking profane. #priorities
Ik mis Holland. Het is niet perfect, maar geen ander land is dat, hoor! 🇳🇱 🌷
Read 5 tweets
Het begon ermee dat we de #vluchtelingen geen vluchtelingen meer noemden, toen we dat nog wel deden zeiden we dat ze in de eigen regio moesten worden opgevangen, in hun eigen klimaat, godsdienst, cultuur, omdat dat beter voor hen was en voor ons, maar toen bleek dat voor 90% al..
...het geval...
Toen noemden we ze #geenechtevluchtelingen, #gelukszoekers en #migranten, want kwamen ze volgens ons uit veilige landen, uit landen 'waar helemaal geen oorlog was', 'niet eens oorlog is!' (kun je nagaan!).
En nu noemt Iedereen, de pers voorop, ze #Migranten, want
... 'je weet niet wat er tussen zit', 'we weten niet of het echte vluchtelingen zijn en daarom nemen we geen risico en noemen we ze 'migranten', want 'echte vluchtelingen' moet je helpen, maar we kunnen natuurlijk niet al die mensen helpen...' En dus helpen we niemand...
Read 15 tweets
Het Heerlijk Avondje staat weer voor de deur, en sinds 2014 daarmee ook de pietendiscussie.

Op het forum Reddit - en met name dan /theNetherlands - wordt Zwarte Piet druk besproken in aanloop naar december.

#Sinterklaas #zwartepiet #roetveegpiet #pietendiscussie #KOZP Image
Die discussie overtuigt flink wat Nederlanders ervan om anders tegen Zwarte Piet aan te kijken. @EenVandaag peilde onlangs dat 26 procent vóór aanpassing van Piet is.

#Sinterklaas #zwartepiet #roetveegpiet #pietendiscussie #KOZP Image
Elf gemeenten zijn al volledig overgegaan op Roetveegpiet, blijkt uit een rondvraag van @NUnl. Nog eens 51 gemeenten hebben een combinatie tussen Roetveeg- en Zwarte Piet.

#Sinterklaas #zwartepiet #roetveegpiet #pietendiscussie #KOZP Image
Read 6 tweets
#NogSteedsRelevant
'Wat iedereen in Nederland moet gaan beseffen, is dat er zo langzamerhand een hoop racisme is van gekleurd naar blank.'
Citaat uit dit artikel👇van mij.
saltmines.nl/2019/04/23/rac…
Dit👇 #draadje laat een enorm en groeiend probleem zien.
Citaten👇 uit mijn artikel van 23 april 2019.
Wat is er veranderd?
Dit probleem is heel wat ernstiger dan een paar #scheldwoorden in een #stadion of het uiterlijk van #ZwartePiet
#draadje
Read 11 tweets
Dronk gister biertje met 'n vriend van me. Tukker die na zijn middelbare school naar Amsterdam kwam om er te studeren. Maar dus diep in Twente opgegroeid. Gesprek kwam op Sinterklaas en #ZwartePiet. Hij vindt al lang dat ZP moet veranderen. Maar snapt de weerzin wel. Want:
"Ik heb op school, zowel de lagere als de middelbare, nooit iets geleerd over de gevolgen van slavernij en onze kolonisering van andere gebieden. Ook nooit iets meegekregen over hoe minderheden hier zich moesten voelen", zei hij. "Kregen we gewoon nooit iets over te horen."
En dan, over Surinamers en Antillianen en eigenlijk iedereen met een donkere huidskleur, nou, daar leerde je diep in Twente het volgende over, en mijn vriend tikte af op zijn vingers: "Dat zijn dieven, smokkelaars, criminelen en illegalen die iets van ons moeten."
Read 9 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!