Bilim Kadınları Profile picture
Hep birlikte güçlüyüz! #bilimkadinlari #WomeninSTEM Bilim Kadınları Listesi için 👉 https://t.co/5agvPLJOG0 HBK: #haftaninbilimkadini

Apr 20, 2020, 13 tweets

Bu #haftaninbilimkadini Zürih Üniversite Hastanesi, Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Dr. Burcu Tepekule (@burcutepekule) scholar.google.com/citations?user… (1/13)

HIV epidemiyolojisi üzerine yeni çalışmalara başlayacakken hem çalıştığı hastaneye hem de Zürih Kantonuna yardım etmek için #COVID19 pandemisi üzerine çalışıyor şu sıralar. Salgın modellemesi ile ilgili röportajı için: bilimma.com/burcu-tepekule…
@bilimmacom (2/13)

Lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniv. Elektrik & Elektronik Müh. @UniBogazici bölümünden aldıktan sonra doktora eğitimini 2019 yılında ETH Zürih’te @ETH_en matematiksel biyoloji alanında tamamladı. (3/13)

Kendisinin iki tane İngilizce bloğu ve bir tane de Türkçe podcast kanalı var: Bilim blogu : smallscaled.com, felsefe blogu : ahrbitreree.com, ve podcast web sitesi : dusunenpatates.com. (4/13)

Dr. Tepekule’nin çalışma konusu aslında içinde bulunduğumuz pandemi ile direkt alakalı. Doktorası sırasında antibiyotik direncinin evrimi üzerinde çalışmış ve bunu da hastalıkların yayılmalarına olabilecek etkilerini akılda tutarak gerçekleştirmiş. (5/13)

Daha spesifik olaraksa Dr. Tepekule, “dinamik sistemler kullanarak hem bir hastanın içindeki hem de hastalar arasındaki antibiyotik direnci yayılımının ilaç kullanımından nasıl etkilendiği üzerine çalışmalar yaptım” + (6/13)

“Bütün bu çalışmalar epidemiyolojik modelleme çatısı altında oldu, bir ilaca olan direncin yayılması ile hastalık yayılımının dinamikleri çok benzer. Benzer hastalık yayılımı metodları kullanarak HIV ve COVID modellemeleri üzerine çalışıyorum şu anda. “ diyor. (7/13)

Araştırmalarında kendisini en çok heyecanlandıran şeyi sorduğumuzda ise “bir şeyi gerçekten anlamak” diyor. “Özellikle evrimsel biyolojide gözlemlediğiniz sonuçlar her zaman bir şeyi elde etmek için başka bir şeyden vazgeçme (trade-off) konsepti üzerine kurulu.“ (8/13)

“Örneğin bir virus neden enfekte ettigi insani öldürene kadar çoğalmaz ama belli bir noktada durur? Çünkü ondaki kaynaklari kullanıp başka insanları enfekte etmesi gerek, konakçısını öldürmesi kendisini de öldürmesi demek. Bunu yapmamak için de daha az çoğalmaya razı… “ (9/13)

“Bunun gibi binlerce örnek var doğada. Bu konseptler anladıktan sonra kulağa basit gelen ama o anlama anında beni gerçekten çok heyecanlandıran şeyler. Bu yüzden de evrimsel biyoloji çalışmaktan çok zevk alıyorum :)” (10/13)

Elektronik mühendisliğinden evrimsel biyolojiye giden yolunu ise şöyle anlatıyor: (11/13) 👩‍🔬🧬

Çalışmaları Proceedings of National Academy of Sciences gibi prestijli dergilerde yayınlanan Dr. Tepekule üniversitede TEV üstün başarı bursiyeriymiş. Kendilerine buradan teşekkürlerini gönderiyor 💫 12/13

Bilim insanı olmak isteyen genç kadınlara tavsiyelerini sorduk. 👏✊ (13/13)

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling