1) Bir sirketin gelecekte buyuyecegini gosteren sey genelde capex harcamalaridir. (Yazilim icin arge, perakende icin genel yonetim giderlerindeki artislar olabilir.)
2) Bunu anlamak icin capex/depreciation olarak bakiyorum hem ceyreklik hem de yilliklandirilmis. Nakit akim tablolarinda bu kalemleri bulabilirsiniz:
capex: Maddi ve Maddi olmayan duran varlik alimlarindan kaynaklanan nakit cikislari
Depreciation: Amortisman ve Itfa paylari
3) Hem capex gem amortisman sirketin uzun donem varliklarini ele alir. Genelde sirketlerin yaptiklari capex harcamasi kadar sonraki donemlerde amortisman yazmaya baslar. Genellikle Capex/ Amortisman orani 1 den buyukse sirket yatirim harcamalarini arttirmistir.
4) Mesela #HEKTS amortismanlarinin 10 katina kadar yatirim yapmis. Muhtemelen bu buyume icin yapilan yatirimdir. Tabiki bu verileri sirketin finansal ve faaliyet raporuna bakarak kontrol etmek gerekir.
5) Tabi bu oran sirketten sirkete sektorden sektore degisiklik gosterebilir hem sektorel hem de tarihsel karsilastirmasi yapilmali. Mesela #ADEL firmasina bakarsak 2014 e gore daha az yatirim yaptigini gozlemleriz.
6) Yani #ADEL yatirimlarini tamamlamis artik bu yatirimlarin getirisini bekliyor gibi yorumlayabilirsiniz. Ama yeni yatirim yapmiyor olmasi gelecekte de buyumeyecegi sonucunu cikartabilirsiniz.
7) Cok kaliteli sirketler cok cok az yatirimla cok fazla buyuyebilir burada sirketin ROIC ve ROIIC degerine bakmalisiniz.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.
