Özlem Özdemir Profile picture
Gazeteci,Yazar/Journalist,Writer👩‍💻 #CumhuriyetIşığındaSöyleşiler #İlhamVerenCumhuriyetKahramanları #ÖncüErkekler #ÖncüKadınlar #Afet #KadınlarCumhuriyeti

Sep 26, 2020, 9 tweets

Türk Dil Bayramı kutlu olsun🇹🇷
Bu bayramın kısaca tarihini yazacağım:
1) 10 Temmuz 1932: Atatürk, Tarih Kurultayı üyelerini Çankaya Köşkü'ne çağırır. Kurultay çalışmalarının değerlendirildiği bu toplantıda dil sorununun nasıl çözüleceği de tartışılır.

2)Atatürk görüş alışverişinde bulunduğu konuklarına, "Dil işlerini düşünecek zaman da gelmiştir. Ne dersiniz?" diye sorar.
Öneri sevinçle karşılanır.
Atatürk, "Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi ona kardeş dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun" der.

3)Atatürk, Türk Tarih Kurumu'nda olduğu gibi, bu yeni derneğin de koruyuculuğunu kabul eder. Derneğin tüzüğü düzenlenir.
Sami Rifat başkan, Ruşen Eşref genel yazman, Celal Sahir sayman, Yakup Kadri de üye olarak saptanır. #TürkDilBayramı

4)Samih Rıfat, 12 Temmuz 32'de kuruluş için İçişleri Bakanlığına başvurur. Tüzüğü, amacı, kurucuların kimlikleri açısından derneğin kuruluşunda bir sakınca bulunmadığı saptanır.
Ve Türk Dili Tetkik Cemiyeti, 13 Temmuz 1932'de Ankara Halkevi'ndeki odasına taşınır. #TürkDilBayramı

5)Her inanç ve kökenden yurttaşların "İlk Türk Dili Kurultayı"nın doğal üyesi olduğu gazetelerde duyurulur. İlk Kurultayın konukları salt aydınlar, dilciler, yazıncılar değildir özetle. Samih Rifat (hasta olmasına rağmen) 26 Eylül 1932'de Dolmabahçe Sarayı'nda ilk Kurultayı açar.

6) 9 gün süren Kurultayda, Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin nasıl çalışacağı, konuları saptanır. Böylece dilde devrim süreci başlar.
Kurultayın son günü Halit Fahri Ozansoy, her 26 Eylül'ün Dil Bayramı olarak kutlanmasını önerir ve öneri oybirliğiyle kabul edilir. #TürkDilBayramı

7) 18-23 Ağustos 1934'teki 2. Kurultayda Cemiyetin adı Türk Dili Araştırma Kurumu olur.
1936'daki 3. Kurultayda Türk Dil Kurumu adını alır.
1951'de Kurumun amaç maddesi, "dil araştırmaları devrimci bir anlayış ve bilim metotlarına uygun yapılmaya çalışılacak" olarak değişir.

8) Bu ilk yapısal değişikliğin ardından 1982 Anayasası ile Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu çatısına alınır.
Atatürk'ün vasiyeti: "Her sene nemalanan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil Kurumlarına tahsis edilecektir."

Özetle böyle. Atatürk'ün vasiyeti korundu mu? Bıraktığı her şey gibi, vasiyeti de korunmadı. Kurduğu TDK ve TTK'nun kimlikleri, amaçları yok edildi. Onları da yeniden canlandıracağız elbet!
Ve Türkçe muazzam bir dil, dilimizi korumamız dileğiyle #TürkDilBayramı kutlu olsun!

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling