İnşası 10 yıl önce başlayan, Etiyopya’daki Mavi Nil Nehri üzerine kurulan Rönesans Barajı, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında ciddi tartışmalara neden olmaktadır.
Etiyopya, üretilen hidroelektrik enerjinin 110 milyon insanın enerji ihtiyacını karşılamak için hayati önemde olacağını söylüyor.
Sudan ise projenin sel riskini artırabileceğinden ve Nil Nehri barajlarının güvenli çalışmasını etkileyebileceğinden korkuyor.
Şu an dörtte üçü tamamlanmış olan baraj konusunda Sudan Hükümeti, Etiyopya'nın barajı koordine etmeden doldurması ve işletmesi durumunda ülke nüfusunun yarısından fazlası olan en az 20 milyon insanın durumdan olumsuz etkilenebileceğini söylüyor.
Bununla birlikte barajın yapımına şiddetle karşı çıkan bir diğer ülke olan Mısır ise Mavi Nil’e içme suyu için %90dan fazla ihtiyaç duyuyor ve barajın ülke için varoluşsal tehdit unsuru olduğunu ifade ediyor.
Sudan BM, Afrika Birliği, AB ve Amerika’dan 4lü arabuluculuk istemesine rağmen arabuluculuktan istenilen sonuç elde edilemedi.
Bu hafta Üç ülkeden heyetler, Etiyopya'nın Nil nehri üzerindeki devasa barajıyla ilgili müzakerelerde çıkmaza girme girişimi için Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Kinshasa kentinde bir araya geldi. Görüşme anlaşma sağlanmadan sona erdi.
Geçen hafta Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Mısır’ın su hakkının ‘kırmızı çizgi’ olduğunu vurguladı, ülkesinin su haklarının herhangi bir şekilde ihlal edilmesinin bölgesel istikrarsızlığa yol açacağını söyledi.
Sisi ayrıca; “Ben çok konuşmam. Herkese söylüyorum. Kimse Mısır’dan tek damla su alamayacak. Denemek isteyen varsa, denesin” ifadelerini kullandı.
#baudegs #baumags #mavivatan #etiyopya #misir #sudan #ronesansbaraji
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.