Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture
Assistant Professor of Pharmacology, Medical School @UCYOfficial. Interested in Drug Discovery & Repurposing, Medical Education & Science Communication.

May 8, 2021, 12 tweets

Αυτή την ευχάριστη ιδέα την είχα εδώ κ καιρό κ ήθελα να τη δοκιμάσω. Ήρθε η ώρα!😏
Το twitter αφήνει μόνο 280 χαρακτήρες για κάθε tweet. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε 10 συχνά ερωτήματα για τα εμβόλια COVID19, μόνο με 1 tweet ανά απάντηση!
Ξεκινάμε;🤓 #ΟneΤweetΑnswerChallenge

Όχι, γιατί τα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ σήμερα δεν έχουν μέσα τον ιό. Ακόμα κ όσα έχουν (εξασθενημένο) ιό μέσα, όπως πχ τα Κινεζικά εμβόλια, πάλι δεν θα προκαλούσαν COVID19 αλλά ίσως κάποια ήπια συμπτώματα που θα έμοιαζαν με COVID19.
vaccinestoday.eu/faq/do-vaccina…

Όχι. Το δείγμα για τεστ παίρνεται από το στόμα ή τη μύτη, όπου δεν υπάρχει ούτε γενετικό υλικό από το εμβόλιο (πχ mRNA) ούτε και η πρωτεϊνη του ιού που παράγεται απ'το εμβόλιο, αφού αυτό δίνεται ενδομυϊκά στο χέρι.
cdc.gov/coronavirus/20…

Όχι. Μακροπρόθεσμες παρενέργειες μπορεί να έχει κάτι μόνο ότι δίνεται μέσο/μάκροπρόθεσμα. Τα εμβόλια όπως κ τα φάρμακα 1 δόσης, δεν μπορούν να προκαλέσουν μακρ/θεσμες παρενέργειες (σε βάθος μηνών). Οι παρενέργειές τους κατηγοριοποιούνται ως συχνές ή σπάνιες, όχι βάση χρόνου.

Τα εμβόλια με παραδοσιακή τεχνολογία (δλδ με ζωντανό-εξασθενημένο ή πεθαμένο κορωνοϊό) σε Φάση3, είναι τα Κινέζικα (Sinopharm, Sinovac, WIBP, IMB, Shenzhen) το Ινδικό (Bharat), του Καζακστάν (RIBSP) & το Γαλλικό Valneva.
nytimes.com/interactive/20…

Ναι. Τα σημερινά εμβόλια δεν έχουν καμία αντένδειξη για κανένα φάρμακο. Κάποια φάρμακα ενδέχονται να επηρεάσουν την ανοσία του εμβολίου (αποτελεσματικότητα) αλλά η ασφάλεια δεν επηρεάζεται.
health.clevelandclinic.org/should-you-avo…

Τα τεστ αντισωμάτων δίνουν μόνο την πληροφορία αν έχεις (+) ή όχι (-) αντισώματα ενάντια στον ιό. ΔΕΝ υπάρχουν standards για αξιολόγηση της έκτασης της ανοσίας με βάση το νούμερο που δίνουν. Το CDC δεν συστήνει τα τεστ αυτά ως μέτρηση ανοσίας των εμβολίων.
mdanderson.org/cancerwise/wha…

Ξέρουμε ότι τουλάχιστον 7 μήνες μετά τον εμβολιασμό έχουμε αρκετά αντισώματα, αλλά την ανοσία δεν την δίνουν μόνο αυτά, αλλά κ ανοσοποιητικά κύτταρα. Επομένως την διάρκεια της πραγματικής ανοσίας (αποτροπή επαναμόλυνσης) δεν τη γνωρίζουμε ακόμη κ εξαρτάται κ από τις μεταλλάξεις.

Διότι δεν χτίζουν όλοι ικανοποιητική ανοσία μετά τη μόλυνση. Η έκταση της είναι ανάλογη με την ένταση της ασθένειας. Η ανοσία όσων νόσησαν και έκαναν το εμβόλιο είναι πολύ πιο ισχυρή. Επίσης υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης από τις μεταλλάξεις.

Διότι οι νέες μεταλλάξεις δείχνουν να αυξάνουν το ρίσκο και των νέων με τις ηλικίες νοσηλευομένων να μειώνονται. Επίσης ο ρόλος των νέων στην ΜΕΤΑΔΟΣΗ είναι σημαντικός. Όσο μεταδίδεται ο ιός, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο για νέες μεταλλάξεις.

Είναι πολύ πιθανό, είτε γιατί θέλουμε να βελτιώσουμε τα εμβόλια για να καλύπτουν καλύτερα και τις μεταλλάξεις, είτε για να επεκτείνουμε την ανοσία των εμβολιασθέντων για περισσότερο χρόνο, αφού φαίνεται πως η παγκόσμια ανοσία αγέλης χτίζεται πολύ αργά.

Τα κατάφερα! 😋 Δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο, αλλά σίγουρα είχε πλάκα 🤓
Και φυσικά, τι σόι challenge είναι αυτό εάν δεν έχει και nomination για το επόμενο θύμα!
Οπότε προκαλώ τον @TheodoreLytras να κάνει ένα #OneTweetAnswerChallenge για τα επιδημιολογικά!
ΑΝ το αντέχει! 😆

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling