Memòria de Sants Profile picture

May 29, 2021, 83 tweets

Començo un macro fil que té dos objectius:
Posar en valor el patrimoni arquitectònic de la carretera de Sants en el seu conjunt i reclamar que la protecció teòrica de molts d’aquests edificis es faci efectiva.
#patrimonicablejat #patrimoni #Sants #PatrimoniModest

Per fer-ho primer intentaré explicar de forma esquemàtica la història i el context d’aquesta via que és l’eix principal dels nostres barris.

#patrimoni #memòriadesants #Sants #CarreteradeSants

Seguiré repassant algunes de les principals actuacions que en els darrers trenta anys han afectat aquest conjunt.

I acabaré recorrent un petit tram on es concentren un seguit d’edificis destacats, que alguns han anomenat l’illa de les Cases d’Argent, la nostra petita i modesta (ja entendreu el motiu) Mansana de la Discòrdia. Comencem!

#patrimoni #memòriadesants #Sants #CarreteradeSants

Quan es va aixecar la colònia romana de Barcino (entre el 15 i 13 aC) calia comunicar-la amb la xarxa viària preexistent, els camins que portaven de Roma a Cadis. Així es va fer una variant que connectava amb la Via Augusta.

Sortint de Barcino, la via, es dirigia al coll dels Inforcats, un encreuament a l’actual plaça d’Espanya, on el camí es bifurcava. Totes dues carreteres es dirigien cap a la Via Augusta, però seguint trajectes diferents pladebarcelona.cat/2013/07/19/vie…

El primer camí seguia cap a l’interior passant per l’actual carrer de Sant Crist. El segon seguia paral·lel al litoral en direcció a Sant Boi, seguint l’actual carretera de la Bordeta. Dues vies que van seguir en ús durant l’edat mitjana i moderna.

L’any 1764, sota la direcció de Pedro Martín Cermeño, començava la construcció de l’actual carretera de Sants, que venia a substituir l’antiga via d’origen romà que passava per Sant Crist i Blanco (Foto: Sant Crist / Gravat: Carretera)
memoriadesants.blogspot.com/2015/01/illust…

L’any 1839 Barcelona va annexionar part dels terrenys de Sants. La nova frontera passava a ser la riera de Magòria, l’actual carrer de Joanot Martorell. #Hostafrancs memoriadesants.blogspot.com/2015/05/un-ang…

En aquest terreny es va acabar edificant un barri barceloní fora muralles. Aquest és l’origen d’Hostafrancs. #Hostafrancs pladebarcelona.cat/2015/09/10/hos…

A mitjans del s XIX l’arribada dels grans vapors va modificar el paisatge del poble. Al voltant de les fàbriques es van desenvolupar nuclis obrers que amb el temps van anar creixent. memoriadesants.blogspot.com/2020/05/sants-…

La carretera es va confirmar com l’eix vertebrador de l’urbanisme, l’economia i la societat santsenca.

Ser una de les principals vies d’entrada i sortida de Barcelona, encara tancada dins les muralles, va fer que l’eix Creu Coberta-Carreterra esdevingués un espai ideal per a la instal·lació d’hostals, on podien parar els carreters.
memoriadesants.blogspot.com/2020/09/lhosta…

La bona comunicació, tant amb Barcelona com amb el port; la centralitat de la via i el fet de quedar abans dels burots, on es gravaven els productes que entraven a la ciutat, van fer de la Carretera un espai de comerç.
memoriadesants.blogspot.com/2012/05/sants-…

Continuarà :P

L’any 1871 l’enginyer Aleix Soujol va projectar la unió de Sants, Barcelona, Sant Martí i Sant Andreu amb una línia de tramvia. L’arribada al nostre poble es va fer per la Carretera.
memoriadesants.blogspot.com/2015/05/les-co…

Calien unes instal·lacions per aixoplugar tant els cotxes com les bèsties i aquest espai es va situar a carretera de Sants,

a tocar de l’església de Santa Maria de Sants, als terrenys on hi havia hagut l’antic cementiri.
memoriadesants.blogspot.com/2009/01/el-cem…

Les Cotxeres de Sants van ser projectades pel vilanoví Tiberi Sabater i Carné. Amb el temps Sabater va ser autor d’edificis destacats com El Borsí, la Casa Elcano o el Palau Marcet, l’actual Cinema Comèdia.
memoriadesants.blogspot.com/2015/05/les-co…

Si a finals de segle les famílies obreres s’havien establert a nuclis a l’entorn del Vapor Vell: a carrers com Papín, Socors o Miracle o de l’Espanya Industrial: a carrers com Premià, Riego o la plaça d’Osca… Algunes famílies benestants van fer-ho a la Carretera.

Si les famílies burgeses barcelonines competien amb edificis luxosos al Passeig de Gràcia, a una escala més modesta, les santsenques van començar a fer encàrrecs a una nova fornada d’arquitectes, sortits de la recent creada escola d’arquitectura, l’any 1875.

Tot i que en l’actualitat hi ha la tendència a un reduccionisme que tot ho qualifica com a Modernisme, la diversitat d’estils era molt àmplia, començant pels edificis Historicistes, com la plaça de les Arenes, obra d’August Font i Carreras de 1900
memoriadesants.blogspot.com/2013/08/les-ar…

La Carretera va esdevenir un aparador comercial, ja que s’hi van instal·lar moltes botigues, però també social, de les famílies que impulsaven els projectes. En alguns casos trobem famílies instal·lades al principal que tenien els negocis als baixos

A uns territoris on encara hi havia equilibri entre agricultura i indústria, on la població creixia i on el comerç guanyava pes, l’existència de mercats fixes es va fer molt necessària.

Així en el context de l’Exposició del 1888, l’ajuntament de Barcelona va projectar el Mercat d’Hostafrancs, obra d’Antoni Rovira i Trias
memoriadesants.blogspot.com/2015/05/un-mer…

A Hostafrancs, que havia crescut com a barri barceloní fora muralles, l’ajuntament havia adaptat un antic hostal per donar resposta a les necessitats dels veïns i veïnes, però cap al 1895 allò era insuficient i calia una reforma integral
memoriadesants.blogspot.com/2015/05/lalcal…

L’encàrregat d’aquest projecte va ser Jaume Gustà i Bondia, un arquitecte higienista que, a Sants, ja havia sigut el responsable del nou Cementiri. Anys més endavant també projectaria l’escola Miquel Bleach.
ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Gus…

Jaume Gustà i Bondia va projectar l’Alcaldia d’Hostafrancs. Un edifici que es va començar a construir com a Tinença d’Alcaldia d’Hostafrancs però que, a partir de l’annexió de Sants, l’any 1897, va passar a ser representatiu de tot el territori.

D’aquesta manera, en el tombant de segle, a un Sants que s’integrava per força a Barcelona, van començar a proliferar els encàrrecs de nous edificis, tant a la Carretera com als carrers colindants.
memoriadesants.blogspot.com/2017/04/20-dab…

Entre els mestres d’obra o arquitectes que van signar projectes a Sants durant aquells anys trobem figures destacades, com per exemple Enric Figueras i Ribas.
sites.google.com/site/barcelona…

Figueras va realitzar alguns edificis modestos, com la Casa Caterina Pons, al carrer Callao 6-8; la casa Pedro J.Navarro al carrer Valladolid 9 o una casa unifamiliar a Hartzenbusch 36

Però també projectes més ambiciosos, com l’Ateneu Batllori al carrer Cros o la, espectacular i poc coneguda, Casa Henriette Cros, al carrer Dalmau.
memoriadesants.blogspot.com/2015/05/latene…

Centrant-nos en arquitectes amb obra a la Carretera trobem a Miquel Madorell i Rius.
ca.wikipedia.org/wiki/Miquel_Ma…

Aquest arquitecte hospitalenc és autor de la Casa María Mollevá al carrer de Sants 135 (1899) i també de la Casa Tomás Vendrell al carrer de Sants 149 (1900)
localmundial.blogspot.com/2021/05/miquel…

També caldria citar a un altre arquitecte santsenc, Jaume Santomà Casamor. Fill d’una de les nissagues importants de Sants, els Santomà, que tenien la casa familiar a la plaça de l’Esglèsia.
sites.google.com/site/barcelona…

Jaume Santomà va projectar, l’any 1926, un espectacular edifici d’inspirció noucentista als números 127-131 de la Carretera.
barcelofilia.blogspot.com/2015/01/casa-s…

L’any 1929 Santomà també va projectar una casa al número 26 del carrer de Fernandez Duró 26
redescubriendomibarcelona.blogspot.com/2019/07/060520…

Però sense cap mena de dubte l’arquitecte que més ha marcat el paisatge de la carretera de Sants és Modest Feu i Estrada.
Modest va néixer l’any 1870 al Passeig de Sant Antoni, a una casa obra del seu pare, que ja era mestre d’obres.
memoriadesants.blogspot.com/2020/07/un-mod…

Modest Feu va treballar amb Gaudí, de qui va ser amic i col·laborador. Feu va dissenyar mosaics per algunes de les reconegudes obres del geni modernista. (Foto Casa Jaume Estrada)

Al llarg de la seva trajectòria Feu va transitar del Modernisme al Noucentisme, arribant a projectar edificis que serien precedents del Racionalisme, com la Casa Gran.
memoriadesants.blogspot.com/2009/01/la-cas…

I d’altres en les que ara no ens hi detindrem gaire per tornar-hi després. Com per exemple:

La casa de Domènec Vila i Jané al número 132.

La Casa Joaquim Pau i Badia al 141.

o la Casa Consol Grassot al 145.

Una xifra que arriba als 19 edificis si contem tots els edificats als nostres barris, entre els quals d’altres edificis destacats com: la Fàbrica Germans Climent als números 12-22 del carrer de Puiggarí. (1925)
memoriadesants.blogspot.com/2020/02/defens… @StopTanatori

O Gèneres de Punt Farrés, al carrer Melcior de Palau, 131-137. Un projecte que, malauradament Nuñez y Navarro va mutilar l’any 2007. (1920)

Tot i que la Carretera havia esdevingut un aparador i una pantalla que amagava el Sants obrer... als anys 30 la ciutat popular havia guanyat pes i també treia el cap a la via.

Així l’any 1934 l’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant es va instal·lar a la carretera de Sants a la cantonada amb Riego, sobre els populars magatzems el Barato.

I el 1936 Mujeres Libres i el Ateneo Libertario de Sans van crear una Biblioteca Popular al número 45 de la Carretera de Sants.

Després d’explicar la Carretera, la seva història i alguns dels seus edificis entraré a detallar algunes de les agressions que aquesta ha patit.

Podria començar a la plaça d’Espanya. Un espai lligat a l’Exposició Internacional del 29 que va ser dissenyat, en gran part, com un conjunt i que inexplicablement al llarg dels anys s’ha anat trinxant amb intervencions poc comprensibles.

Però com segurament mereixeria un fil propi no em detindré i enfilarem la Creu Coberta.

Pocs metres més endavant ens detindrem a l’espai on hi havia hagut l’hostal de Joan Corrades. L’edifici que, de fet, va donar nom a tot el barri. L’any 2013 es va enderrocar la popular Casa dels Pollets, el darrer record que ens lligava a aquest origen.
altresbarcelones.com/2013/01/enderr…

Un edifici que explicava l’origen del barri d’Hostafrancs era enderrocat per l’obertura del carrer Diputació. Un pla urbanístic projectat dècades enrere quan a la ciutat només es pensava en la circulació dels vehicles privats.

Quin sentit té mantenir plans urbanístics durant anys quan fins i tot ha canviat la forma de viure a les ciutats. Tenia sentit obrir aquest carrer per acabar fent un carrer pels vianants?

Seguim caminant per la Creu Coberta fins al 109, el punt on es creua amb Moianès, fins l’edifici on hi va ser El rei del calçat. Un edifici que va ser enderrocat a inicis de 2020, tot i tenir una doble protecció. @patrimoni_arq

Per una part per formar part del conjunt especial dels carrer de la Creu Coberta i Sants i per d’altra per estar a l’entorn de l’Alcaldia d’Hostafrancs, un edifici amb una protecció B.

Més d’un any més tard Creu Coberta 109 resta com un solar sense que s’hagi realitzat cap projecte. Quin sentit tenia tanta presa en l’enderroc? Ho desconec.

I fem un salt a la carretera de Sants per explicar un altre enderroc, també de l’any 2013, el de la Casa de Mossèn Pere, al 214.
memoriadesants.blogspot.com/2013/02/sants-…

Un pilotasso immobiliari, amb força ramificacions, que va contar amb la benedicció del Bisbat i que va acabar amb una de les poques cases baixes de la carretera. Un edifici que, a més, explicava històries importants per al veïnat.
memoriadesants.blogspot.com/2013/03/recupe…

Ara (61 piulades més tard xD) ja amb tot el context històric… us convido a fer un petit trajecte per la carretera, descobrint quin és l’estat real d’aquests edificis, teòricament protegits.

Comencem amb la Casa Jaume Estrada a la carretera de Sants 54. Obra de Modest Feu de l’any 1906 amb protecció de BCIL. Un edifici ennegrit pels anys de la pol·lució de la carretera.

I que, tot i protegit, també presenta instal·lacions de fibra en façana.

Seguint per la mateixa vorera, al número 78, ens trobem Fotografia Daguerre un edifici únic a Barcelona construït expressament com a taller de fotografia. Un edifici reivindica pel barri per tal d’aconseguir la seva protecció...
ca.wikipedia.org/wiki/Fotografi…

I que també pateix el cablejat #patrimonicablejat

A tocar trobem el Cinema Liceu a la carretera de Sants 88-96. Un edifici que ens porta a fer un salt en el temps fins als darrers 50. Antoni de Moragas i Gallissà, l’any 1957, va ser l’encarregat de fer el nou projecte de l’antic cinema Liceu, que es va inaugurar l’any 1914.

L’obra de Moragas, que és testimoni d’una època a la Carretera, és un edifici Neoracionalista. Com a cinema, el Liceu, va funcionar fins a l’any 1989.
ca.wikipedia.org/wiki/Cinema_Li…

Tot i tenir una protecció de BCIL l’estat del Liceu també seria millorable i, com no pot ser d’altra manera, també presenta solucions millorables pel que fa a la instal·lació de fibra.

Si seguim per la mateixa vorera passada la plaça de Sants trobarem la Casa Miquel Tusset a la carretera de Sants 130. Una obra de Modest Feu de 1911-14. Tot BCIL també pateix el cablejat.
ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Miqu…

Si creuem la carretera, al número 127, trobem la casa Santomà, obra de l’arquitecte Jaume Santomà i Casamor (1926-1965) Un edifici que ens passa desapercebut pel fet que va ser mutilat per una altra de les plagues que va patir la ciutat, les remuntes.
barcelofilia.blogspot.com/2015/01/casa-s…

Ben bé a tocar trobem un nou edifici de Modest Feu, la casa Andreu Capdevila a la carretera de Sants 131. Edifici del 1922.
ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Andr…

I com a tota la carretera, tot i la protecció… amb una façana plena de cablejat.

Arribem al tram de Carretera on, segurament, es concentren més edificis destacats, quasi una competició entre Miquel Madorell i Modest Feu.

Comencem amb la casa Joaquim Pau i Badia, a la Carretera de Sants 141. Obra de Modest Feu del 1902. Edifici que als baixos, tal i com ens recorden uns caps de vaca a la façana, hi havia una vaqueria.

Edifici també molt maltractat amb la instal·lació de cablejat.

Al 145 trobem una altra obra de Modest Feu, la casa de Consol Grassot. Un projecte d’habitatges de lloguer que l’arquitecte va signar el mateix any, el 1902
ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Cons…

Seguint per la mateixa vorera, al número 149, descobrim la casa Tomàs Vendrell, obra que, segons sembla Miquel Madorell va projectar l’any 1900 i que va ser reformada dos cops. L’any 1908 per Josep Masdeu i l’any 1934 per Jaume Feu.
ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Tom%…

Uns metres més endavant arribem a la casa M. Araceli Fabra i Puig, obra modernista també de Miquel Madorell i Rius del 1903.
ca.wikipedia.org/wiki/Casa_M._A…

Un edifici projectat sobre l’eix d’una columna que s’aixeca a la confluència de Sants i Sant Medir, amb una façana a cada carrer. Amb un mosaic que ens recorda el sant que dóna nom al carrer. Tot i protegit com a BCIL també hi trobem #patrimonicablejat

Acabem aquest trajecte al 180 de la Carretera, a la casa Joaquim Pau i Maria Benosa, un nou edifici de Modest Feu projectat l’any 1912 com a casa de planta i tres pisos.
poblesdecatalunya.cat/element.php?e=…

Edifici que va ser castigat primer amb una remunta

i que una modernitat poc respectuosa ha omplert de cables.

I acabo aquí aquest recorregut per l’eix Creu Coberta-Carretera esperant que els seus veïns valorin un patrimoni que és de tots i totes i que l’administració el defensi.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling