David Garcia i Rubert 🎗 Profile picture
Arqueòleg. Estudio humans protohistòrics: ni t'ho imagines, com arriben a ser d'apassionants. I, a banda, canareu i segarreta de cor.

May 29, 2021, 14 tweets

El pobladet de la Ferradura d’#Ulldecona és una cucada. És una mena de vaixell estret i antic, ancorat eternament al damunt d’un sortint de la part sud de la serra del #Montsià, a les terres del #Sénia. Des de l’aire, n’hi ha pocs de tan fotogènics.

(Séniaphil... 🧵🪡🧶👇)

Es va construir en alçada, com era habitual durant el període (primera edat del ferro 800-600, pre-ibèric), per raons òbviament defensives i de control visual de l’entorn. Un entorn, val a dir-ho, meravellós: la foia d’Ulldecona.

Un entorn d’una qualitat paisatgística, per altra banda, encara ara extraordinària,🔝, malgrat les intenses agressions que avui dia està patint (i, desgraciadament, molt a tocar del jaciment, per cert...).

És menut, menut, menut; uns 400 mq, només. Tan sols té

11 espais, en bateria. No sembla que cada espai fos una casa, per a famílies diferents. Més aviat sembla que el conjunt de la Ferradura fou dissenyat, tota ella, com una mena de casa, maset, llogaret o destacament.

Des de bon principi sembla que ja va ser pensat per a que hi visqués molt poca gent. El seu objectiu era controlar una àrea estratègica, un encreuament vital de camins, i per vigilar i, arribat el cas, avisar més cap al sud a la resta de la població si s’albirava un perill,

amb molt poca gent n’hi havia prou. Alguns dels 11 àmbits segur que van fer d’espais domèstics, on escalfar-se a recer del foc a terra, descansar-hi, dormir, menjar... però la gran majoria eren magatzems i quadres.

La Ferradura es troba situada en el punt d'intersecció de dues vies especialment importants. D’una banda, l'ampli i llarg camí que dibuixa la foia d'Ulldecona en sentit nord-sud i que comunica l'àrea de la desembocadura de l'#Ebre, al nord,

amb la plana de #Vinaròs, al sud. I de l'altra, la via que travessa obliquament el sud de la serra del Montsià i que comunica la foia amb la costa, passant, estratègicament, a tocar dels assentaments coetanis de Sant Jaume i de la Moleta. Rutes, per altra banda, ancestrals...

Les darreres propostes d’interpretació del jaciment defensen que la Ferradura no va ser mai un nucli independent i autònom, sinó que hauria format part d’una entitat político-territorial que ha rebut la denominació de Complex Sant Jaume (#CSJ), i

en la qual s’integrarien també els assentaments de la Moleta del Remei (on hi viuria la major part de la població), la Cogula, el Castell d’Ulldecona i Sant Jaume (residència del cabdill local i centre polític).

En aquest marc, les funcions de la Ferradura són estratègicament essencials, ja que des d’ella es controlarien els accessos des del nord al petit territori que aquesta comunitat posseiria a l’àrea de la desembocadura del riu Sénia.

Com la resta de nuclis del CSJ, cap a principis del segle VI aC la Ferradura és objecte d’un potent atac, en el marc d’una guerra, i és incendiada i abandonada. No va tornar ser ocupada mai més.

Prou per avui... Fins aquí...

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling