Antoni Janer Torrens Profile picture
Sentipensant en #Llatí i #Grec, amb #etimocefalàlgia, #periodista polímat a @AraBalears Χαλεπὰ τὰ καλά ("Les coses belles són difícils")

Aug 1, 2021, 13 tweets

Els reis ja són a #Marivent. Si avui #Saridakis aixecàs el cap de la tomba i veiés com es vulnerà el seu testament, diria "Tapa, tapa, tapa!". Vet aquí la història d'una usurpació. Obr fil:

Ioannes Saridakis va ser un artista nascut el 1877 a la ciutat egípcia d’Alexandria. A 18 anys emigrà a Xile, on feu fortuna com a enginyer de mines per poder-se dedicar a la seva gran passió: l’art.

Un dia, a Santiago de Xile, Saridakis va visitar una exposició del pintor mallorquí Antoni Ribas. Quedà tan meravellat dels seus paisatges impressionistes que no dubtà a visitar-los en persona.

Saridakis desembarcà a Mallorca per primera vegada el 1920 de la mà de la seva dona xilena. Al cap de tres anys la parella decidí establir-s'hi definitivament. Així compraren un solar a Cala Major, a 5 km de Palma, on construïren la residència de Marivent.

L’edifici s’acabà de construir el 1925 i fou obra de l’arquitecte mallorquí Guillem Forteza. Disposava de 33.000 m2 amb jardins i pinars i una gran torre. Saridakis gaudiria de les belles vistes sobre la badia de Palma fins a la seva mort el 1963. Tenia 87 anys.

El 1965 la vídua de Saridakis donaria a la Diputació Provincial de Balears el palau i la seva important col·lecció de 1.300 obres i més de 2000 llibres. Hi posà, però, una condició: aquell fons artístic s’havia de convertir en un museu gratuït obert a tothom.

A principi dels 70 els prínceps d’Espanya, Joan Carles i Sofia, començaren a venir a passar l’estiu a Mallorca. Com que sempre s’allotjaven en diferents hotels, les autoritats illenques consideraren oportú cercar-los una residència fixa.

De seguida es pensà en Marivent ateses les seves excel·lents condicions de seguretat. Hi havia, però, un inconvenient. Els estatuts de la Fundació Saridakis no contemplaven la possibilitat que aquell edifici es convertís en una finca privada.

El text legal tan sols recollia que Marivent podia servir, ocasionalment, com a residència de caps d’Estat. I Joan Carles només comptava des de 1969 amb el nomenament de successor de Franco.

Això, tanmateix, es va resoldre el 1973. A l’estatut s’hi va afegir “caps d’Estat i successors”. La família de Saridakis acatà a contracor la decisió, però no volgué que les obres del museu es quedassin a la nova residència reial d’estiu. El 1988 la justícia li donaria la raó.

Així, el Consell insular de Mallorca va haver de retornar tota la col·lecció de l’artista als seus hereus, els quals se l’emportaren a Barcelona.

Fa uns anys, seguint la primera voluntat de Saridakis, el Govern balear aconseguí almanco que els Jardins de Marivent s’obrissin al públic fora, però, del període de vacances de la monarquia.

Si les parets de Marivent parlassin!
arabalears.cat/societat/avent…

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling