Yeni Türkü 1979’da ilk albümü Buğdayın Türküsü’nü çıkardı. Çıktıktan kısa bir süre sonra yasaklanıp toplatıldığı için bulunup dinlenmesi zorlaşsa da, aradan 42 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. Pablo Neruda'nın dizeleriyle: Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde.
Yeni Türkü 1978’de Ankara’da Selim Atakan, Zerrin Atakan ve Derya Köroğlu’nun bir araya gelmesiyle kuruldu. Bir araya geldiklerinde henüz bir adları yoktu. Politik mücadelede halkın yanında saf tutarak devrimci bir müzik yapma amacındaydılar.
Grubun adını, geleneksel halk şiirinin güncel üslupla yeniden yazıldığı akımına “Yeni Türkü” diyen ve bu isimle bir de gazete çıkaran şair Yaşar Miraç verdi. O sıralar, aynı zamanda arkadaşları olan Yaşar Miraç’ın bu şiirlerini besteleyen grup üyeleri de bu ismi benimsedi.
Buğdayın Türküsü'ndeki şarkılar Ankara'da kaldıkları evde olgunlaştı. 5 ayrı şairin 10 şiirinin bestelendiği albüm de bir tane de enstrümantal eser bulunuyordu.
Albüm önce LP olarak basıldı. Tanıtım konserleri de Ankara’da Çağdaş Sahne’de gerçekleştirildi. Albümün ayrıca amatör imkanlarla çoğaltılan kısıtlı sayıda kaset baskısı da vardı. Ancak 1980 darbesinden sonra albüm yasaklandı. 2013 yılında CD ve LP olarak tekrar basıldı.
Sardunyaya Ağıt şiirini, Can Yücel’in hapishanedeyken kendisine hediye edilen bir sardunyayı, başgardiyanın görür görmez çöplüğe atması üzerine yazdığı söylenir.
“…Yatalık etmiş ki zaar
Suçu tevatür ve esrar
Elbet bir kızıllığı var
İkindiyin saat beşte…”
Mapushane Kapısı en başta bir resimdi, sonra şiir, sonra da şarkı oldu. Nazım Hikmet, ressam İbrahim Balaban’ın yaptığı bu resimden etkilenerek aynı adlı şiiri yazar. Yeni Türkü de aynı isimli şarkıyı besteler. Sanatsal üretimin parladığı anlar…
Sonbahar’dan Çizgiler, Kemal Burkay’ın Mamak Cezaevi’ni anlattığı şiirinden bestelendi. Zerrin Atakan’ın söylediği bu şarkı daha sonra Yeşilmişik albümünde Derya Köroğlu’nun sesiyle tekrar yorumlandı.
Bir Ölü Daha Geçti, Yaşar Miraç’ın 1977’de öldürülen devrimci Hakkı Uzar için yazdığı bir etkileyici bir şiir.
“...hakkı uzar gönlüne, işçilerin, gençlerin,
duyup gören analar ve nişanlı kızların,
ağıt yakmamak için ağlayan ozanların."
dizelerinde o gencin adı da anılır.
İşçi Marşı harika dizelere sahip bir başka Can Yücel şiiri. Selim Atakan'ın bestesi de aynı güzellikte. Bu şiir daha sonra Kutup Yıldızı tarafından da yine güzel bir besteyle söylendi.
Buğdayın Türküsü albümünün tamamını youtube.com/playlist?list=… bağlantısından dinleyebilirsiniz.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.