Sol Müzik Arşiv Profile picture
Kaset arşivimi ve kartonetlerini paylaşıyorum. https://t.co/gOPUheKbw4 https://t.co/pdiVOMNFz3 solmuzikarsiv@gmail.com
Sep 23, 2023 13 tweets 4 min read
Politik müzik tarihinde İstanbul’un ayrı bir yeri var. Doğrudan bu şehirden ya da şehirle özdeşleşmiş bir olaydan bahseden birçok şarkı bestelendi. Ben de bu şarkılardan bir derleme yaptım.

İlki, sözleri Vedat Türkali’ye ait bir Grup Baran bestesi:  Bekle Bizi İstanbul. Yenigün Müzik Topluluğu’nun daha çok “Yıldızları Bastı Yaralarına” diye bilinen şarkısının asıl adı İstanbul’dur. Şarkının sözlerinde de İstanbul’dan, politik mücadelenin öznesiymiş gibi bahsedilir.
Jan 31, 2023 4 tweets 2 min read
Zülfü Livaneli'nin "İnce Memed Türküsü" albümü, daha önce Livaneli'nin kendisi tarafından bile paylaşılmamış bir albümdü.
Bir takipçi arkadaş, geçtiğimiz aylarda yüklediğim albümün daha kaliteli bir kaydını gönderdiği için eskisini silip tekrar yükledim.
youtube.com/playlist?list=… Bu albümde birkaç şarkıdan ayrıca bahsetmek istiyorum. Daha çok "Sus Söyleme" şarkısıyla özdeşleşen melodi, Livaneli tarafından önce Bertolt Brecht'in Sürgün adlı şiiri için kullanılmış ve albümde öyle yer almış:
Sep 11, 2022 26 tweets 14 min read
Arkadaşlar bir süredir internet üzerinde bulunmayan albümleri kasetten dijitale aktarıyorum. Bunların sayısı da bayağı arttı. Unutulmaması için YouTube linklerini bu zincirde paylaşacağım. İyi dinlemeler. Image İrfan, Adalılar'ın ilk albümüydü. Bu kaset, şarkıları önce yasaklandığı için sonradan mahkeme kararı ile çıkabildi.
https://t.co/WnQLb9STTlyoutube.com/playlist?list=…
Image
Sep 4, 2021 20 tweets 16 min read
Grup Yorum şu ana kadar 2'si karma olmak üzere 24 albüm çıkardı. İki farklı baskısı olan 3 kaset de dahil olmak üzere tamamının kartonetlerini bu zincirde paylaşacağım. Sıyrılıp Gelen (1987) hakkında daha önce bir zincir yapmıştım. O zincirde 2 farklı baskısının da kartonetine ulaşabilirsiniz.
Sep 2, 2021 4 tweets 3 min read
Tweette bahsedilen "Güneş Topla Benim İçin" albümünün kartoneti ve #MikisTheodorakis'in notu... Bu büyük müzik ve eylem adamının kim olduğunu, dostu Zülfü Livaneli anlatmış. Tüm insanlığın başı sağolsun. ImageImage
Aug 22, 2021 11 tweets 6 min read
Yeni Türkü 1979’da ilk albümü Buğdayın Türküsü’nü çıkardı. Çıktıktan kısa bir süre sonra yasaklanıp toplatıldığı için bulunup dinlenmesi zorlaşsa da, aradan 42 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. Pablo Neruda'nın dizeleriyle: Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde. Yeni Türkü 1978’de Ankara’da Selim Atakan, Zerrin Atakan ve Derya Köroğlu’nun bir araya gelmesiyle kuruldu. Bir araya geldiklerinde henüz bir adları yoktu. Politik mücadelede halkın yanında saf tutarak devrimci bir müzik yapma amacındaydılar.
May 8, 2021 16 tweets 7 min read
Zülfü Livaneli 70’lerde başlayan sanat hayatına onlarca albüm, film, film müziği ve kitap sığdırdı. Özellikle besteleriyle milyonlara mâl oldu ve dünyaya açıldı. Yaşar Kemal’in deyişiyle söyleyecek olursak “Büyük ustaların geçtiği kapıdan geçti”. Zülfü Livaneli’nin bu fotoğrafta görünenden daha fazla albümü ve plağı var. Ayrıca sayısız da korsan olarak basılmış kaseti bulunuyor. Elimdeki kasetlerin kartonetlerini ayrı bir zincirde paylaşacağım.
May 7, 2021 13 tweets 6 min read
ABD'nin 1954'te Pasifik'e attığı hidrojen bombası, bir Japon balıkçı teknesini de etkiler ve mürettebatını zehirler. Kuboyama Aikichi ilk ölen balıkçıdır. Bu olay üzerine Nazım Hikmet "Japon Balıkçısı" şiirini yazar. Bu muhteşem şiirin, benim sayabildiğim 11 farklı bestesi var. Bu bestelerin her birinden bir bölüm ve tamamını dinleyebileceğiniz bağlantıları paylaşacağım.
"...Badem gözlüm beni unut
Bu gemi bir kara tabut
Çürük yumurtadan çürük
Benden yapacağın çocuk..."
Apr 10, 2021 10 tweets 5 min read
Mehmet Celal (gerçek adı Mehmet Nazmi Demir), gençlik yıllarından itibaren devrimci müzik faaliyetleri yürüten ve çevresinin ısrarıyla bu çalışmalarını “Fırtınadan Önce” albümünde toplayan bir müzisyen. Bu albümün en bilinen şarkısı da “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” idi. Mehmet Celal, uzun süredir yurtdışında olduğu için gözlerden uzak kalmasına ve tek albümü olmasına rağmen yine de hatırı sayılır bir çevrede bilinen biri. 1993 yılında çıkardığı ve devrimci arkadaşlarının finanse ettiği albümü gayet nitelikli bir çalışmanın ürünüydü. ImageImageImageImage
Jan 16, 2021 22 tweets 10 min read
Koma Amed, Kürtçe ıslık çalmanın dahi yasak olduğu yıllarda, 1988’de Ankara’da bir grup tıp öğrencisi tarafından kuruldu. Zamanla Kürtçe bilmeyenlerin bile şarkılarını ezbere söylediği, hatta albümünün İsmail Cem tarafından AB bakanlarına hediye edildiği bir grup haline geldi. Grubun kadrosu ilk albümde 7 kişiydi. Bu kadrodan Evdilmelik Şexbekir’e ayrı bir parantez açmak gerekir. Grubun kurulmasına ön ayak olan, sanatın birçok dalıyla ilgilenen ve politik görüşleriyle arkadaşlarını etkileyen Melek’i grubun ilk üyelerinden Fikri Kutlay anlatıyor:
Jan 2, 2021 16 tweets 7 min read
Çoğu konservatuar öğrencisi bir grup genç, 1981 yılında, müzik yolculuklarının başındayken; yaptıkları işin nereye varacağından emin olamadıkları için bütün müzik çalışmalarını bir "günlük"te tutup bu sayede yol almaya karar verdi ve böylelikle "Ezginin Günlüğü" ortaya çıktı. Grup, geleneksel müziğimizi kendi tarzlarıyla yorumlayarak yeni bir müzik oluşturma niyetindeydi. Konservatuar kökenli olmaları nedeniyle estetik kaygıları da yüksekti. Yaptıkları müzik, politik bir müzik değildi ancak egemen müzik anlayışına muhalif bir ses olarak çıktılar.