Lars Roobol Profile picture
Houdt van @FemkeRoobol, een goede grap, en wetenschap. Werkt bij @rivm, twittert namens zichzelf. reageert niet altijd meer op anonieme accounts.

Aug 28, 2021, 14 tweets

Twee lokale politici hebben van polonium-210 gehoord. Was die Russische spion niet daarmee vermoord? Eng hoor! Hoe heette hij ook alweer?

Wat doen ze eigenlijk met dat gevaarlijke spul bij Tata Steel? 😱😱😱

2. Hij heette Aleksandr Litvinenko. Vermoord door de Russische geheime dienst, die een megadosis in zijn thee stopte.

Hoe kom je aan zo veel polonium-210? Door bismuth-209 te bestralen in een reactor.

En laten de Russen nou veel lood-bismuth gekoelde reactoren hebben…

3. Maar hee? Laat Tata bismuth bestralen in een reactor? 🤔 Ze maken toch staal? Geen radioactieve stoffen in dodelijke hoeveelheden? Nee natuurlijk niet!

En “natuurlijk” is hier het kernwoord. Polonium-210 komt gewoon in de natuur voor!

4. Toen de aarde miljarden jaren geleden werd gevormd is ons een mengsel van allerlei chemische elementen gegeven: zuurstof, koolstof, fosfor, ijzer, koper, goud, lood, en ook uranium. Best heel veel. En het zit overal in de aardkorst!

5. Uranium(-238) is radioactief. Als het vervalt, zendt dat (alfa)straling uit en wordt dan een ander atoom: thorium-234. En dat is ook radioactief. Enzovoorts. Dat proces eindigt bij lood-206, dat stabiel (niet-radioactief) is. En ergens in die hele keten ontstaat polonium-210.

6. Dus: uranium is puur natuur, zit in de hele aardkorst en dus ook in je huis (baksteen, beton, …) je tuin, hervond, akker, overal!

Bij hitte komt het polonium vrij. Denk aan het bakken van baksteen, vulkanisme, het verbranden van kolen, etc.

7. Polonium zit daardoor over de hele aarde in de lucht, vooral uit natuurlijke bronnen. Het vat met de regen naar de aarde en gaat op bomen en planten (ook onze groenten) zitten.

Daarom heeft ieder mens een beetje polonium-210 in zijn lichaam.

rivm.nl/straling-en-ra…

8. Stuur me een sample uit je tuin, of van de spinazie die je net gehaald hebt uit de supermarkt, of van de baksteen uit je huis: in alles zou ik kleine sporen polonium-210 kunnen vinden.

9. OK, maar Tata dan? Kom ik nu aan toe. Tata gebruikt steenkool. En dat komt uit de aardkorst, en daar zit uranium in. In steenkool meer dan in rivierklei. En waar je uranium hebt, heb je polonium.

Fun fact: een kolencentrale stoot meer radioactiviteit uit dan een kerncentrale.

10. En wat stoot Tata uit, aan radioactiviteit? Dat speelt zich ver achter de komma af: ze hebben hele goede filters op hun schoorsteen.

Maar het uranium is er nu eenmaal, en polonium dus ook. Die gaat in hun restproduct zitten.

En het raakt wat geconcentreerder.

11. En vanwege die iets meer geconcentreerde radioactiviteit krijgen ze met vergunningen te maken. Maar dodelijk? Dat is echt een bangmaak praatje.

Het zal wat radioactiever zijn dan Noord-Hollandse klei, maar zeker niets om je zorgen over te maken. 😎

12. Als er reden is om aan te nemen dat een vergunninghouder zich niet aan de vergunning houdt, dan is het terecht dat er vragen gesteld worden. Ik zou de indieners van de vragen aanraden: neem contact op met onze stralingswaakhond: @AutoriteitANVS

13. Het paniekzaaien (door woorden te kiezen als “dodelijk”) in de vragen en de tweet kan ik niet waarderen.

De indieners van de vragen hebben vast ook een huis van steen en een tuin, en zijn dus eigenaar van een hoeveelheid polonium-210.

Daar hoor je hen nooit over.

6a. Hervond —> het bos

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling