Com hui és Sant Miquel aprofitarem per a fer difusió de tres retaules medievals valencians en els quals apareix este "sant". Pareu atenció que fem un fil d'imatges, començant per esta meravella d'autor desconegut, pintada a Itàlia al XV però relacionada amb la pintura valenciana.
En primer lloc este retaule atribuït al pintor Jaume Mateu (deixeble de Marçal de Sas, a qui s'atribuïa abans), pintat molt probablement en la primera meitat del segle XV i que prové del convent de la Puritat de València. Actualment és al Museu de Belles Arts, per compra en 2005.
Ací tenim en detall sant Miquel pintat com a cavaller derrotant al dimoni, que es representa sempre en forma de drac o serp. No l'heu de confondre amb sant Jordi matant el drac, ja que sant Miquel és un arcàngel i porta sempre ales. L'escena representa un passatge de l'Apocalipsi
Este altre retaule és més tardà, de finals del XV, i està atribuït al pintor valencià Vicent Masip en les seues primeres etapes. És un bon exemple de pintura gòtica tardana. Es conserva a la Catedral de València, en el passadís a la capella del Sant Calce.
En la figura central apareix sant Miquel, amb el dimoni derrotat en forma de drac davall d'ell, com sempre. Però no apareix lluitant, sinó posant després de la victòria, vestit de general dels exèrcits celestials que en la pràctica és com un cavaller del segle XV.
Finalment el retaule de "Sant Miquel i la Trinitat adorada per tots els sants", d'autor desconegut però també del segle XV. Originàriament estava a la cartoixa de Vall de Christ d'Altura (Alt Palància), però actualment està al Metropolitan Museum de Nova York. Una obra excelsa.
A la imatge central es representa la batalla de sant Miquel i els exèrcits celestials contra el dimoni i els àngels rebels, que són arrossegats a l'infern. És un tema recurrent en la pintura medieval basada en la mitologia cristiana, que encara s'emprarà més amb la Contrareforma.
Per cert, les imatges del fil estan agafades de la pàgina web del Museu de Belles Arts de València, de la del Museu de la Catedral de València, i de la web del Metropolitan Museum de Nova York. Si les busqueu, la majoria les tenen a millor qualitat que permet twitter.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.